Karamelinis maskarponės tortas

 Karamelinis maskarpones tortas

Gimtadienio dieną sulaukiau viso šūsnies nuostabių sveikinimų. Nuoširdžių, tikrų ir nebanalių linkėjimų. Viena po kitos mane stebino draugės – jų žodžiai krito į širdį, džiugino ir graudino tuo pat metu. Ir vakarop, kai dangus prakiuro lietumi ir pamažu ėmė temti, sėdėjau, stebėdama šėlstančią vasarą, ir galvojau apie tai, kokia laimė šalia turėti tokius žmones.

Tikiu, kad juos, šalia esančius, kiekvienas savo kelyje sutinkame ne veltui. Kiekvienas jų papildo, praturtina mūsų gyvenimus. Vieni savo pavyzdžiu stumteli į priekį, kiti įkvepia optimizmo, treti – gal net patys to nesuprasdami – moko mus džiaugtis gyvenimu. Tiesiog. Jų dėka mes stiebiamės, augame, tobulėjame. Galbūt ir netampame tobuli, tačiau būtent šalia esančių žmonių dėka mes tampame pačia geriausia savo versija. Ir gyvename gyvenimą, pilną spalvų ir naujų potyrių, emocijų bei atradimų – apie kiek daug jų net nenumanytume, jei jų mums nedovanotų jie, šiandien tokie brangūs ir mylimi, o kadaise visai (ne)atsitiktinai sutikti mokyklos klasėse, universiteto koridoriuose, darbo kabinetuose ar tiesiog gatvėje tarp minios kitų žmonių.

Šie žmonės – tai didžioji dovana. Ne tik gimtadienio, bet kiekvieną dieną. Aš esu laiminga, daugiau nei laiminga, nes aplink mane yra jie. Visada įkvepiantys, visada nuostabūs!

 Karamelinis maskarpones tortas

 Karamelinis maskarpones tortas

 Karamelinis maskarpones tortas

8 porcijos

♥ Karamelinis maskarponės tortas

Karameliniams biskvitams:
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 kiaušinis
½ stiklinės (125 g) grietinės
¼ skardinės (100 g) sutirštinto karamelizuoto pieno „Rududu“
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių

3 valg. š. sutirštinto karamelizuoto pieno „Rududu“

Biskvitų sulaistymui:
vandens
cukraus
citrinos sulčių

Maskarponės kremui:
250 g maskarponės
1 stiklinės (140 g) miltelinio cukraus
200 ml riebios (35–36 proc.) grietinėlės
1 citrinos žievelės
½ citrinos sulčių

karamelinių spragėsių papuošimui

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 15-16 cm skersmens kepimo formą.
2. Paruoškite biskvitus. Cukrų, kiaušinį, grietinę ir kambario temperatūros sutirštintą karamelizuotą pieną gerai išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir dar kartą išplakite. Supilkite į paruoštą kepimo formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Iškepusį biskvitą atvėsinkite.
3. Paruoškite sirupą sulaistymui. Puodelyje sumaišykite vandenį, šiek tiek cukraus ir citrinos sulčių pagal skonį. Atidėkite į šalį.
4. Paruoškite kremą. Dubenyje elektriniu plaktuvu iki vientisos masės išplakite maskarponę ir miltelinį cukrų. Toliau plakdami lėtai pilkite grietinėlę. Išplakite iki standžios vientisos masės. Neperplakite! Suberkite nutarkuotą citrinos žievelę, išspauskite citrinos sultis ir išmaišykite.
5. Biskvitą perpjaukite į tris dalis – tris biskvito lakštus.
6. Pirmąjį biskvito lakštą dėkite ant lėkštės ar tortinės, ant kurios patieksite tortą. Apjuoskite tortinės formos borteliu. Sulaistykite sirupu, aptepkite šaukštu „Rududu“ ir aptepkite trečdaliu maskarponės kremo. Dėkite antrąjį biskvitą, švelniai paspauskite. Sulaistykite sirupu, aptepkite šaukštu „Rududu“ ir paskirstykite antrąjį trečdalį kremo. Ant viršaus dėkite trečią biskvitą, jį taip pat sulaistykite sirupu, aptepkite šaukštu „Rududu“ ir likusiu maskarponės kremu. Jei kremo šiek tiek lieka, sudėkite į sandarų indelį ir laikykite šaldytuve, kol puošite tortą.
7. Surinktą tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį. Kitą dieną atsargiai nuimkite bortelį, kraštus aptepkite likusiu maskarponės kremu, ant viršaus išdėliokite karamelinius spragėsius.

 Karamelinis maskarpones tortas

, , , , , ,

16 Responses to Karamelinis maskarponės tortas

  1. Rasa 10 Lie ’17 at 6:43 pm #

    Gal netyčia žinoti,kuo čia galima būtų pakeisti kiaušinį?

    • Asta 10 Lie ’17 at 6:48 pm #

      Rasa, niekad pačiai to neteko daryti, tačiau Google ir įvairūs straipsniai apie „egg substitute“ sako, kad 1 kiaušinis = 1 valg. š. maltų linų sėmenų + 3 valg. š. vandens, kuriuos reikia sumaišyti iki lipnios vientisos masės. Galima pamėginti! :)

  2. Kristina 11 Lie ’17 at 5:22 am #

    Labai nuostabiai atrodo !😍 reikės pabandyti, kaip tik tėčio gimtadienis artėja 😎 tik kepimo forma nestandartinė, neturiu tokios, tai tikriausiai reiktų kepti trumpiau jei imti standartinę 25cm?

    • Asta 12 Lie ’17 at 10:18 am #

      Kristina, jei imsite didesnę kepimo formą, turėtumėte didinti ir ingredientų kiekius, o kepimo laikas liks labai panašus. Siūlau, kepant biskvitą, vadovautis šiuo receptu: http://www.sauletavirtuve.lt/?p=365 Sėkmės ir skanaus! :)

      • Kristina 17 Lie ’17 at 5:46 am #

        Kepiau biskvitą 25cm formoj padauginus visus produktus iš 1,6 (25/15)- gavosi nuostabiai kaip ir visi kiti jūsų tortai ir pyragai kuriuos teko daryt:) nesustokit kurti ir dalintis receptais! Atradusi jūsų tinkliaraštį (prieš tikriausiai daugiau nei 5 metus) supratau kaip mėgstu gaminti saldėsius ir šiuo džiaugsmu dalintis su kitais:) ačiū jums :)

        • Asta 19 Lie ’17 at 9:35 am #

          Tai ačiū Jums, Kristina! Tokie žodžiai ne tik džiugina, bet ir įkvepia! :)

  3. Aisva 11 Lie ’17 at 8:48 am #

    O koks formos skersmuo biskvitams kepti

    • Asta 12 Lie ’17 at 10:18 am #

      Aisva, 15-16 cm skersmens 😉

  4. Ramunė 11 Lie ’17 at 4:58 pm #

    Jūsų kepami tortai nuostabūs. Man ypač patiko, kad jūs kiekvieną įvertindavo balais :) Būtų šaunu jei ir toliau po kiekvieno savo kepinio parašytumėte ir savo asmeninę nuomonę :)

    • Asta 12 Lie ’17 at 10:27 am #

      Ramune, labai ačiū už gerus žodžius tortams! :)

      O dėl įvertinimo balais, jau antrąkart sulaukiu šios pastabos – šįkart tiesiog pakartosiu savo „pasiteisinimą“, kurį kažkada rašiau prie kito recepto: su laiku atėjo supratimas, kad į tinklaraštį visada dedu tik pavykusius, gardžius, aukštų balų vertus receptus, kuriuos mielai rekomenduoju išbandyti ir kitiems, taigi, tas reitingavimas pagal balus visiškai prarado prasmę :) O sudėtingumas – su laiku supratau, kad kas vienam labai lengva lyg dukart du, iš kito pareikalauja pusdienio darbo. Pvz., mielinę tešlą vieniems paruošti super lengva, kitiems – misija neįmanoma. Visada geriausia tiesiog peržvelgti (dar geriau – atidžiai perskaityti) receptą ir įvertinti, kiek tau pačiam, gaminančiam, tai yra sudėtinga :)

      Paskutiniu metu, kol dar vertinau receptus balais, pati jaučiausi šiek tiek kvailokai, nes tie balai visada būdavo tik aukšti, tik 9 ar 10, nes jei pati sau įvertindavau skonį mažesniu balu, recepto tiesiog nekeldavau į tinklaraštį. Taigi, lyg ir neliko prasmės rašytų tų balų. Nors dabar, sulaukdama komentarų, kad skaitytojams jų trūksta, vėl imu pasimesti tarp savo apmąstymų :)

      • Stase Ilgakase 13 Lie ’17 at 6:55 pm #

        Balu gal ir nereikia, bet apibudinimo- butinai! Kai girdziu pagyras patiekalui- daug didesne motyvacija isbandyti!

        • Asta 19 Lie ’17 at 9:36 am #

          Sutarėme! Nuo šiol stengsiuosi nepamiršti pagyrų ar bent jau išsamesnio pačio recepto aprašymo 😉

  5. :-) 11 Lie ’17 at 6:33 pm #

    Su gimtadieniu!:-) Lai pildosi svajonės!:-)
    Hmm…o kas tas tortų bortelis…?;-)

    • Asta 12 Lie ’17 at 10:23 am #

      Ačiū! :)
      Tortinės formos borteliu vadinu štai tokį dalyką: https://www.bohemia.lt/9676/reguliuojamas-ziedas-torto-kepimui.jpg
      Arba taip pat galima naudoti bortelį nuo pačios kepimo formos (tą „atsegamą“ kraštą) :)

    • Kristina 14 Lie ’17 at 5:29 am #

      Darant aukštesnį tortą nei kepimo forma aš tiesiog išlankstau „bortelį“ iš folijos ir kai surinkinėji tortą pačioj pradžioj jau jį įsistatai į formą☺

      • Asta 19 Lie ’17 at 9:37 am #

        Kristina, neturint specialaus aukšto metalinio žiedo – tikrai puiki mintis! Ačiū už pasidalinimą :)

Parašykite komentarą