Daugiau daržovių, daugiau spalvų lėkštėje, daugiau šviežio derliaus, daugiau natūralių vitaminų – ruošdama pietus ar vakarienę, aš tikrai stengiuosi, kad maistas būtų subalansuotas ir vertingas. Seniai praėjo tie laikai, kai salotos būdavo nuobodžios, o daržovės mintyse išsirikiuodavo trumpa pomidorų, agurkų ir bulvių eilute. Salotos gali būti pačios įvairiausios! Gaivios, sočios, šviežios, keptos, žalios, spalvingos, maistingos, su kruopomis, su ankštiniais, su paukštiena, su sūriais, su visu glėbiu skirtingų daržovių ir net vaisių – vardinti būtų galima be galo.
Ir vis tiek, kai šeimoje užduodu klausimą „Ko norėtumėt vakarienei?“, išgirstu varškėtukų, blynų, vaflių ar varškės apkepo pageidavimus, bet salotų – spėkit? Niekada!
Todėl, taip, kartais aš svajoju apie tą stebuklingą dieną, kai mano keturmetis su džiaugsmu suvalgys štai tokią lėkštę salotų: pilną skonių, spalvų, natūralių vitaminų! Ar pažįstat keturmetį, kuris tą padarytų?!
Saulėtas virtuviukas – maistui išrankus vaikis. Apie tai, kokias emocijas mūsų namuos sukelia brokolis, gal net kalbėt nenoriu, šypt. Bet mamos nebūtų mamos, jei taip lengvai pasiduotų, tiesa? Neabejoju, kad gudrybių kiekviena išvardytume dešimtis, o šiuo įrašu aš noriu papasakoti apie dar vieną – apie labai mielą „Lidl Lietuva“ vykdomą „Stikeez“ lipnučių kampaniją.
„Stikeez“ lipnučiai – tai žaismingos daržovių ir vaisių figūrėlės. Nuo šiandien po vieną tokią figūrėlę „Lidl Lietuva“ pirkėjai gaus už kiekvienus parduotuvėje išleistus 15 eur, o jei pirkinių krepšelyje bus nors vienas vaisius ar daržovė – papildomai gaus dar vieną! Šios kampanijos tikslas labai gražus ir sveikintinas – „Lidl Lietuva“ kviečia pasitelkti kūrybiškumą ir išnaudoti šias figūrėles kaip edukacinę priemonę mažiesiems, skatinančią pažinti bei valgyti daugiau vaisių ir daržovių.
Kažkodėl nujaučiu, kad išrankus vaikas šiam pasauly nėra jokia retenybė, taigi, jei ir jūsų vaikas:
– dar neparagavęs nusprendžia, kad nemėgsta;
– viskas, kas žalios spalvos, jam kelia rimtą abejonę;
– mieliau renkasi blynus nei salotas (jis juk nežino, kad kartais į blynų tešlą slapčia įtarkuota pusė salotų)…
⠀
… gal lipnučiai galėtų įkalbėti paragauti tai, ko jau du metus nesugeba mama? Aš visai nenustebčiau, jei taip nutiktų mums, šypt. Kursim, manau, kokį šeimos žaidimą, įtrauksim į jį ir moliūgą Baisą, ir svogūną Žliumbą… taip, taip, lipnučiai turi vardus, ir tai šią atrakciją vaikams padaro tik dar smagesnę.
O šios salotos, kurių receptu dalinuosi, išties puikios! Skanios ir maistingos, be to, labai sezoniškos – kaip gi kitaip, kai lėkštėje susitinka rudenį pranašaujantys moliūgai ir paskutines vasaros dienas skaičiuojančios šilauogės? Šis derinys, beje, stebinančiai gardus – išbandykite!
Nuotraukose žemiau – du skirtingi salotų pateikimo variantai (viena lėkštė man, antra – saulėtam virtuviukui). Mano patirtis sako, kad dekonstruotos salotos, kai visi ingredientai patiekiami atskirai, o ne sumaišyti – viena tų gudrybių, skatinančių mažuosius ragauti drąsiau, daugiau ir įvairiau.
Kiti mūsų namuose taikomi ir (ne visada) sėkmingai veikiantys būdai paskatinti suvalgyti daugiau daržovių, yra šie:
- Valgyti kartu. Net jei valgome skirtingus patiekalus, matydamas, kaip aš, sėdėdama šalia, skaniai valgau daržoves, kartais jis susidomi ir „pavagia“ iš mano lėkštės gabalėlį šio ar ano;
- Pasiūlyti paragauti. Jei pasiūlėte vieną kartą, tai tas pats, kas nesiūlėte visai, šypt. Vaikai yra permainingi – vieną dieną jų mėgstamiausias vaisius yra bananas, o kitą dieną jie jų negali pakęsti; vieną dieną morkoms jie sako griežtą ne, kitą dieną mielai sutriauškia visą saują morkų lazdelių.
- „Vieną kąsnelį“. Net ir matant surauktą nosytę verta pasistengti susitarti dėl to, kad paragautas būtų bent vienas kąsnelis, tuo pačiu suteikiant laisvę apsispręsti: „jei nepatiks, galėsi nevalgyti“. Tikrai yra buvę kartų, kai toks įkalbėjimas paragauti mums pasibaigė labai sėkmingai ir paaiškėjo, kad, pavyzdžiui, kiviai vis tik yra skanūs, nors ir žali!
- Nedaryti tragedijos, jei nevalgo. Vaikai jautriai reaguoja į juos supančias emocijas. Pyktis ar burbėjimas dėl to, kad nevalgo brokolio ar cukinijos, nepaskatina jų apsigalvoti. Nieko tokio, pasiūlysite paragauti kitą dieną. Svarbiausia – mityba turi būti pozityvi.
- Išbandyti naujas patiekimo formas. Gali būti, kad morkos, supjaustytomis lazdelėmis, yra daug skanesnės už supjaustytas griežinėliais; o griežinėliais supjaustytas ir šakute valgomas bananas yra daug skanesnis už tiesiog rankoje laikomą bananą.
- Gaminti kartu. Nes juk obuolys, kurį atsargiai į keturias dalis perpjauni pats, yra daug skanesnis!
- Paslėpti daržoves. Kol bandome tartis ir ieškoti būdų pamėgti daržoves, norisi, kad jų būtų bent šiek tiek suvalgyta dar šiandien, tiesa? Pamėginkite jas paslėpti: įmaišyti į blynų, vaflių tešlą, į varškėčius, varškės apkepą, į trintus kokteilius. Gali būti, kad skaniausiai bus suvalgytas varškės apkepas, į kurį bus įmaišyta moliūgų tyrės, varškės blyneliai su įtarkuota cukinija ar trintas kokteilis su dosnia sauja špinatų lapelių.
- Susikurti savo žaidimą. Kaip žaidimo priemonė čia gali tapti ir lipnučiai „Stikeez“. Galbūt, renkant lipnučių kolekciją, net mažiems žmonėms į pirkinių krepšelį norėsis įtraukti daugiau vaisių ir daržovių? Gal pavyks susitarti, kad jeigu norime morkos Svajorkos figūrėlės, tai turėsime drauge ją ir sutriaukšti, grįžę namo?
Daugiau informacijos apie lipnučius ir kaip juos gauti, rasite čia: www.lidl.lt.
Salotos su vištiena, keptais moliūgais ir avokadų padažu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keptai vištienai, moliūgams ir avinžirniams:
1 vidutinio dydžio vištos krūtinėlės
½ vidutinio dydžio sviestinio moliūgo
1 skardinės (240 g) avinžirnių
3-4 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 ½ arb. š. džiovintų česnakų miltelių
1 arb. š. rūkytos paprikos
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
1 arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Padažui:
½ gerai sunokusio avokado
3 valg. š. graikiško jogurto
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 valg. š. citrinų sulčių
1 tarkuotos česnako skiltelės (nebūtinai)
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
3-4 valg. š. vandens
Salotoms:
70 g špinatų lapelių
1 gerai sunokusio avokado
200 g šviežių šilauogių
gabalėlio fetos sūrio
saujelės kepintų moliūgų sėklų
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite vištieną, moliūgus ir avinžirnius. Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio). Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Moliūgą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
3. Vištieną, moliūgų kubelius ir avinžirnius apšlakstykite alyvuogių aliejumi, išmaišykite, kad pasidengtų iš visų pusių. Pagardinkite prieskoniais ir dar kartą permaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų.
4. Vienu sluoksniu sudėkite į kepimo skardą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Vištieną galite patikrinti termometru – vidinė iškepusios krūtinėlės temperatūra turi siekti 72 ᵒC. Moliūgai turi būti minkšti ir gardžiai apskrudę.
5. Kol vištiena, moliūgai ir avinžirniai kepa, paruoškite padažą. Visus ingredientus, išskyrus vandenį, sudėkite į maisto smulkintuvą. Sutrinkite iki visiškai vientisos tyrės. Padažas bus tirštas, todėl iki norimos konsistencijos praskieskite vandeniu (jį po šaukštą įplakite į padažą). Paragaukite ir, jei reikia, papildomai pridėkite druskos, pipirų ar citrinų sulčių. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
6. Patiekite salotas. Į lėkštę dėkite porą saujų špinatų lapelių. Ant viršaus išdėliokite riekelėmis supjaustytą vištieną, avokadą. Apiberkite šviežiomis šilauogėmis. Apšlakstykite padažu, užberkite trupinto fetos sūrio ir kepintų moliūgų sėklų. Patiekite iš karto.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė #Lipnučiai #Stikeez
Avokadų padažo recepto šaltinis: RecipeTin Eats