Saulėta virtuvė
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė

DuonaLENGVI KĄSNELIAI

Fokačija

parašė Asta 4 Bir ’11
Fokačija

Ar aš jau gyriausi, kad turiu naują “žaislą”, vardu Duonkepė? Turiu. Ir jau ne kartą namai kvepėjo šviežia namine duona – juoda paprasta ir juoda su grūdais, batonu ir keliomis saldžių bulkų variacijomis… Gera ryte prabusti sodriai kvepiančiuose namuose, virtuvėje raikyti dar šiltą duoną, tepti ant jos slyvų uogienę ir skanauti su mėtų arbatą. Labai gera.

Jei jau apie duoną, tai pasigirsiu ir tuo, jog prieš kelias dienas mano knygų lentynoje apsigyveno naujokė – D. Stevens “Naminė duona”. Ant knygos nugarėlės puikiuojasi skambus šūkis – “praktiškas ir nepakartojamas įvairių rūšių ir formų duonos kepimo vadovas!” Perskaitysim, bandysim, įsitikinsim. Jei ir jūs norite įsitikinti, galite arba bėgti į knygyną, arba pradžiai bent jau pavartyti virtualiai.
Aš šiandien dar knygos verdikto nepaskelbsiu, nes pati su ja tik po truputį bandau susipažinti. Tačiau iš pirmo žvilgsnio ir iš pirmo pavartymo man patiko.

Iš pirmo kąsnio – taip pat.

Skonis: 9/10. Paprasta, tačiau gardi. Gausiai korėta, su traškia, švelniai sūrstelėjusia plutele.

Sudėtingumas: yra ką nuveikti.

Kur radau? D. Stevens “Naminė duona”

Fokačija

Atsispausdinti
Porcijos: 25 gabalėliai Paruošimo laikas: 40 min. + tešlos kildinimas Gaminimo laikas: 20 min.

INGREDIENTAI

500 g baltų pirmos rūšies miltų
5 g sausų mielių
10 g smulkios druskos
325 ml šilto vandens
apie 1 valg.š. alyvuogių aliejaus ir dar truputį aptepti

Paviršiui:
alyvuogių aliejaus pašlakstyti
rupios jūros druskos apibarstyti
keletas rozmarinų šakelių (lapelius reikia nuskabyti ir smulkiai supjaustyti)

GAMINIMO EIGA

Minkant rankomis: sumaišykite miltus, mieles, druską ir vandenį dubenyje, kad mišinys virstų lipnia tešla. Įmaišykite aliejų, tada iškrėskite tešlą ant švaraus darbinio paviršiaus. Minkykite, kol masė bus vienalytė ir glotni, – maždaug 10 minučių.
Jeigu naudosite plakiklį: uždėkite tinkamą antgalį ir į plakiklio indą suberkite miltus, mieles, druską, supilkite vandenį. Lėtai plakite, kad visi produktai pasiskirstytų tolygiai, tada supilkite aliejų ir dar plakite maždaug 10 minučių, kol tešla bus vienalytė ir glotni.
Sukočiokite tešlos rutulį ir šiek tiek aptepkite aliejumi. Palikite iškilti švariame dubenyje, uždengę plastikiniu maišeliu. Kai masės padvigubės, perdėkite ant darbinio paviršiaus ir suspauskite, kad būtų maždaug stačiakampio
formos. Uždėkite ant truputį aliejumi pateptos plokščios skardos, kurios dydis maždaug 26 × 36 cm. Paspaudykite tešlą pirštais iki pat kampų. Dabar uždengę palikite iškilti maždaug pusvalandį.
Įkaitinkite orkaitę iki 250 °C. Kai duona atrodys išsipūtusi ir korėta, pirštų galiukais per visą paviršių įspauskite gilias skylutes – beveik iki dugno. Pašlakstykite visą paviršių (bet ne ištisai) alyvuogių aliejumi ir apibarstykite
druska bei rozmarinais.
Kepkite maždaug 10 minučių, tada sumažinkite karštį iki 200 °C (6 padala) ir kepkite dar 10 minučių.
Fokačiją geriausia valgyti šiltą, bet ne karštą; prieš tiekdami palikite ataušti ant grotelių maždaug 10 minučių arba kad visiškai atšaltų.

duonamielėsužkandžiai
14 komentarai
5
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Sluoksniuota panna cotta su citrinomis
kitas įrašas
Duonos lazdelės

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Pusrytinės cukinijų ir kokosų pieno apkepėlės

Traškūs dribsniai (granola) su medumi ir lazdynų riešutais

Belgiški pusryčių vafliai

Plikyti riestainiai

Karšti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu

Purūs blynai

GĖRIMAI

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Šaltas kavos gėrimas su šokoladu

Šalta juodoji arbata su persikais

LENGVI KĄSNELIAI

Pusryčių kruasanai su avokadais, mocarela ir pomidorais

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

Salotos su keptu halumio (Halloumi) sūriu

SALDUMYNAI

Nekeptas kreminio sūrio desertas su braškėmis

Kokosinis ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su mangais...

Tortas „Opera”

14 komentarai

Julija 4 Bir ’11 - 8:30 pm

Šaunu!
Sveikinu įsigijus naują “žaislą” 😉
Gundausi ir aš šią duonelę kepti. Man patinka vis kokioj srity patobulėti 🙂

Reply
Asta 13 Bir ’11 - 1:04 pm

Ačiū, Julija 🙂
Tobulėti yra ir smagu, ir sveikintina, todėl linkiu kuo greičiau išbandyti duonelę! 🙂

Reply
Indre 5 Bir ’11 - 10:23 am

O jei duonkepėje kaip daryti? Turiu laikinai ir aš tokią ir noriu be proto fokačios 🙂

Reply
Asta 13 Bir ’11 - 1:06 pm

Indre, žinok, čia liūdniausia dalis – kad knygoje nėra varianto “Jei kepate duonkepėje”. Todėl čia šįkart negalėsiu padėti, deja. Nors kažkada, kažkur ir kažkaip internete buvau radusi straipsnį, pasakojantį, kaip bet kokios duonos bet kokį receptą perdaryti, kad būtų galima duonkepėje kepti. 🙂

Reply
Kotryna 5 Bir ’11 - 9:05 pm

Seniai nužiūrėjau šitą duoną, bet vis randu priežasčių neiškepti. 🙂 Tavoji labai labai skaniai atrodo 🙂

Reply
Asta 13 Bir ’11 - 1:06 pm

Kotryna, nereikia jokių priežasčių ieškoti! Tikrai dėmesio verta duonelė, kepk ir skanaus! 🙂

Reply
Digas 5 Bir ’11 - 9:30 pm

Turim, patenkinti, visada gardu ir šviežia. Super pirkinys, gero naudojimosi 🙂

Reply
Asta 13 Bir ’11 - 1:07 pm

Digai, ačiū 🙂

Reply
Reda 9 Bir ’11 - 10:12 am

vakar šią itališką duoną kepiau paprastoje orkaitėje – rezultatas pranoko lūkesčius – neliko duotos per porą valandų… 🙂 ačiū už skanų ir paprastą receptą! beje, manau, super skanu būtų dar įdėjus į tešlą alyvuogių ar saulėje džiovintų pomidorų….

Reply
Asta 13 Bir ’11 - 1:08 pm

Reda, kaip džiaugiuosi girdėdama, jog patiko! Super 🙂 O priedais paskaninti, be abejo, galima, tačiau aš jų nelabai mėgstu, tai ir kepiau tokią paprastutę, be nieko 🙂

Reply
LA 7 Gru ’11 - 7:50 pm

Sveika. Ir aš susidomėjau šia duona. Tik labai įdomu, kiek laiko užtrukai, kol pagaminai? 🙂

Reply
Asta 20 Gru ’11 - 11:44 am

LA, net nepamenu… bet tikrai nebaisiai ilgai 😉

Reply
Ingrida 16 Bal ’20 - 9:18 am

O kokioje temperatūroje kepėt pirmas 10 min.?

Reply
Asta 26 Bal ’20 - 11:50 am

250 °C temperatūroje.

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

POPULIARIAUSI

  • 1

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    New York Cheesecake (Niujorko sūrio tortas)

    15 Bal ’12
  • 4

    Marcipaniniai sausainiai su šokoladu

    6 Kov ’21
  • 5

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Marcipaniniai sausainiai su šokoladu

    6 Kov ’21
  • Neapolietiška pica „Margarita“

    5 Kov ’21
  • Purūs varškės keksiukai

    25 Vas ’21

Kategorijos

  • GĖRIMAI (27)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (6)
    • Šaltieji gėrimai (19)
  • KALĖDŲ PASAKOS (58)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (241)
    • Apkepai (41)
    • Blynai (26)
    • Bulvių patiekalai (26)
    • Daržovių patiekalai (112)
    • Grybų patiekalai (15)
    • Kruopų patiekalai (41)
    • Makaronų patiekalai (19)
    • Mėsos patiekalai (56)
    • Miltiniai patiekalai (22)
    • Nesaldūs pyragai (27)
    • Troškiniai (18)
    • Varškės patiekalai (29)
    • Žuvis (35)
  • LENGVI KĄSNELIAI (201)
    • Blynai ir vafliai (33)
    • Duona (20)
    • Karštieji užkandžiai (29)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (109)
    • Salotos (30)
    • Šaltieji užkandžiai (48)
    • Sumuštiniai (20)
  • MAISTAS GAMTOJE (9)
  • PASAULIO SKONIAI (16)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (26)
  • SALDUMYNAI (491)
    • Bandelės (29)
    • Be orkaitės (76)
    • Desertai indeliuose (56)
    • Keksai, keksiukai (88)
    • Ledai (11)
    • Pyragai (127)
    • Pyragėliai (33)
    • Saldainiai (14)
    • Sausainiai (68)
    • Tortai (89)
  • SRIUBOS (20)
  • VALGOMOS DOVANOS (38)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (8)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų