Ar aš jau gyriausi, kad turiu naują “žaislą”, vardu Duonkepė? Turiu. Ir jau ne kartą namai kvepėjo šviežia namine duona – juoda paprasta ir juoda su grūdais, batonu ir keliomis saldžių bulkų variacijomis… Gera ryte prabusti sodriai kvepiančiuose namuose, virtuvėje raikyti dar šiltą duoną, tepti ant jos slyvų uogienę ir skanauti su mėtų arbatą. Labai gera.
Jei jau apie duoną, tai pasigirsiu ir tuo, jog prieš kelias dienas mano knygų lentynoje apsigyveno naujokė – D. Stevens “Naminė duona”. Ant knygos nugarėlės puikiuojasi skambus šūkis – “praktiškas ir nepakartojamas įvairių rūšių ir formų duonos kepimo vadovas!” Perskaitysim, bandysim, įsitikinsim. Jei ir jūs norite įsitikinti, galite arba bėgti į knygyną, arba pradžiai bent jau pavartyti virtualiai.
Aš šiandien dar knygos verdikto nepaskelbsiu, nes pati su ja tik po truputį bandau susipažinti. Tačiau iš pirmo žvilgsnio ir iš pirmo pavartymo man patiko.
Iš pirmo kąsnio – taip pat.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? D. Stevens “Naminė duona”
Fokačija
AtsispausdintiINGREDIENTAI
500 g baltų pirmos rūšies miltų
5 g sausų mielių
10 g smulkios druskos
325 ml šilto vandens
apie 1 valg.š. alyvuogių aliejaus ir dar truputį aptepti
Paviršiui:
alyvuogių aliejaus pašlakstyti
rupios jūros druskos apibarstyti
keletas rozmarinų šakelių (lapelius reikia nuskabyti ir smulkiai supjaustyti)
GAMINIMO EIGA
Minkant rankomis: sumaišykite miltus, mieles, druską ir vandenį dubenyje, kad mišinys virstų lipnia tešla. Įmaišykite aliejų, tada iškrėskite tešlą ant švaraus darbinio paviršiaus. Minkykite, kol masė bus vienalytė ir glotni, – maždaug 10 minučių.
Jeigu naudosite plakiklį: uždėkite tinkamą antgalį ir į plakiklio indą suberkite miltus, mieles, druską, supilkite vandenį. Lėtai plakite, kad visi produktai pasiskirstytų tolygiai, tada supilkite aliejų ir dar plakite maždaug 10 minučių, kol tešla bus vienalytė ir glotni.
Sukočiokite tešlos rutulį ir šiek tiek aptepkite aliejumi. Palikite iškilti švariame dubenyje, uždengę plastikiniu maišeliu. Kai masės padvigubės, perdėkite ant darbinio paviršiaus ir suspauskite, kad būtų maždaug stačiakampio
formos. Uždėkite ant truputį aliejumi pateptos plokščios skardos, kurios dydis maždaug 26 × 36 cm. Paspaudykite tešlą pirštais iki pat kampų. Dabar uždengę palikite iškilti maždaug pusvalandį.
Įkaitinkite orkaitę iki 250 °C. Kai duona atrodys išsipūtusi ir korėta, pirštų galiukais per visą paviršių įspauskite gilias skylutes – beveik iki dugno. Pašlakstykite visą paviršių (bet ne ištisai) alyvuogių aliejumi ir apibarstykite
druska bei rozmarinais.
Kepkite maždaug 10 minučių, tada sumažinkite karštį iki 200 °C (6 padala) ir kepkite dar 10 minučių.
Fokačiją geriausia valgyti šiltą, bet ne karštą; prieš tiekdami palikite ataušti ant grotelių maždaug 10 minučių arba kad visiškai atšaltų.
14 komentarų
Šaunu!
Sveikinu įsigijus naują “žaislą” 😉
Gundausi ir aš šią duonelę kepti. Man patinka vis kokioj srity patobulėti 🙂
Ačiū, Julija 🙂
Tobulėti yra ir smagu, ir sveikintina, todėl linkiu kuo greičiau išbandyti duonelę! 🙂
O jei duonkepėje kaip daryti? Turiu laikinai ir aš tokią ir noriu be proto fokačios 🙂
Indre, žinok, čia liūdniausia dalis – kad knygoje nėra varianto “Jei kepate duonkepėje”. Todėl čia šįkart negalėsiu padėti, deja. Nors kažkada, kažkur ir kažkaip internete buvau radusi straipsnį, pasakojantį, kaip bet kokios duonos bet kokį receptą perdaryti, kad būtų galima duonkepėje kepti. 🙂
Seniai nužiūrėjau šitą duoną, bet vis randu priežasčių neiškepti. 🙂 Tavoji labai labai skaniai atrodo 🙂
Kotryna, nereikia jokių priežasčių ieškoti! Tikrai dėmesio verta duonelė, kepk ir skanaus! 🙂
Turim, patenkinti, visada gardu ir šviežia. Super pirkinys, gero naudojimosi 🙂
Digai, ačiū 🙂
vakar šią itališką duoną kepiau paprastoje orkaitėje – rezultatas pranoko lūkesčius – neliko duotos per porą valandų… 🙂 ačiū už skanų ir paprastą receptą! beje, manau, super skanu būtų dar įdėjus į tešlą alyvuogių ar saulėje džiovintų pomidorų….
Reda, kaip džiaugiuosi girdėdama, jog patiko! Super 🙂 O priedais paskaninti, be abejo, galima, tačiau aš jų nelabai mėgstu, tai ir kepiau tokią paprastutę, be nieko 🙂
Sveika. Ir aš susidomėjau šia duona. Tik labai įdomu, kiek laiko užtrukai, kol pagaminai? 🙂
LA, net nepamenu… bet tikrai nebaisiai ilgai 😉
O kokioje temperatūroje kepėt pirmas 10 min.?
250 °C temperatūroje.