Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KARŠTIEJI PATIEKALAIKarštieji užkandžiaiLENGVI KĄSNELIAIMiltiniai patiekalaiPIETŪS DĖŽUTĖJEŠaltieji užkandžiai

MAMOS DIENORAŠTIS // Mielinės lankstytos bandelės su dešrelėmis

parašė Asta 19 Spa ’17
MAMOS DIENORAŠTIS // Mielinės lankstytos bandelės su dešrelėmis

Mūsų mažajam kukuliui dar tik šešios savaitės su trupučiu. Sakote, kiek per anksti galvoti apie tai, kaip netrukus (?) jis keliaus į darželį, o tada – į mokyklą? Taip, žinau. Anksti. Iki to laiko mūsų laukia dar tiek daug visko! Bet nieko sau negaliu padaryti; esu planuotoja, svajotoja, svaičiotoja ir fantazuotoja. O juk visi žinome, kaip toli gali nunešti fantazijos, tiesa? Dažniausiai ne į rytojų ar kitą savaitę, o į laiką po metų, penkių ar septynerių. Kaip tada mes gyvensime? Kuo gyvensime? Kur mus nuves ši diena? Ir kokie mes tada, po kelerių ar keliolikos metų, būsime? O kas bus, hm, ant mūsų valgomojo stalo?

Kai pirmą kartą į rankas paėmiau šias vaikams subalansuotas pietų dėžutes, iš kurių vieną matote nuotraukose, žinoma, įsivaizdavau dienas, kai pirmąkart savo mažylį išleisime į darželį, vėliau – į mokyklą. Mintyse netrukus pradėjo suktis įvairiausių sumuštinių variacijos, naminės bandelės ir vafliai, nesaldūs keksiukai, suktinukai ir kiti dalykai, kurie, kaip šiandien tikiu ir matau iš aplinkinių patirties, galėtų patikti vaikams.

Gali būti, kad tada, kai iš tiesų ateis ta lemtinga diena įduoti į rankas pietų dėžutę ir pamojuoti atsisveikinant, aš būsiu visiškai kitokia. Galbūt galvosiu apie kitus dalykus. Gal net mano vertybės ir įsitikinimai bus pasikeitę, juk visko gyvenime būna, kiekviena diena mus šiek tiek keičia ir formuoja. Bet šiandien aš būčiau ta mama, kuri nedaro tragedijos, jei vaikui kojos linksta, kaip jis nori bandelių, o ne špinatų salotų. Tiesa, būčiau ta mama, kuri pati parduotuvių lentynoje išsirenka kokybiškiausius produktus, pati jas iškepa ir sudeda į pietų dėžutę. Juk išties kompromisai yra būdas kurti laimingus santykius, laimingus namus ir laimingas gyvenimo patirtis. Be to, šiek tiek pasistengus, tikiu, pavyktų iškepti super-gardžias bandeles ir su špinatais!

Kol aš dar tik planuoju ir fantazuoju – o šiandien gyvenu, žinia, visai kitais kūdikiškais dalykais, – galbūt jūs jau kas rytą išleidžiate savo pipirus į darželį ar mokyklą? Jei taip, siūlau ne tik receptą (labai gardžios, šimtąkart mano keptos bandelės!), bet ir pietų dėžutes. Rausvos ir melsvos, subalansuotos mažiesiems, talpinančios pagrindinį patiekalą, užkandį ir desertą atskiruose patogiuose indeliuose – viską atidžiai apžiūrėti galite štai čia, į vieną virtualią krautuvėlės lentyną sudėliojome mažiesiems skirtas pietų dėžutes ir jų priedus: PIETŲ DĖŽUTĖS MAŽIESIEMS.

 Mielines lankstytos bandeles su desrelemis

O šios bandelės, jos labai geros. Mielinę tešlą su sausomis mielėmis paruošite labai lengvai ir greitai, jos skonis – puikus. Bandelės skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios; tešla neišsausėja greičiau nei norėtųsi. Tai yra bene vienintelis receptas mūsų namų virtuvėje, kuriam naudojamos pieniškos dešrelės, tačiau tai vienas mėgstamiausių mano vyro patiekalų (o ir man pačiai labai gardu, ką čia apsimetinėti didesne sveikuole nei esu, šypt), todėl tešlą joms minkau pakankamai dažnai. Jei turite mažiau laiko, bandelių nebūtina išlankstyti, galite dešreles tiesiog apsukti tešlos juostelėmis, aptepti plaktu kiaušiniu ir apibarstyti prieskoniais ar sezamų sėklomis. Tačiau jei laiko turite šiek tiek daugiau, išmėginkite šį lankstymą – valgyti bandeles smagiau, o ir skonis jų šiek tiek kitoks, kai kiekvienas gabalėlis ir dešrelių skritulėlis yra šiek tiek apskrudęs. Beje, galėčiau lažintis, kad vaikams toks bandelių pateikimo būdas patiktų dukart labiau nei įprastas; juk iš pradžių visi mes skonį įvertiname ir pajaučiame akimis.

Kada paskutinįkart namuose ruošėte mielinę tešlą? Kada paskutinįkart ragavote naminių bandelių? Labai siūlau prisiminti, kokios skanios jos gali būti. Juk ruduo – tobulas metas skirti šiek tiek daugiau laiko virtuvei. Skanaus, mielieji!

 Mielines lankstytos bandeles su desrelemis

 Mielines lankstytos bandeles su desrelemis

 Mielines lankstytos bandeles su desrelemis

Mielinės lankstytos bandelės su dešrelėmis

Atsispausdinti
Porcijos: 20 bandelių Paruošimo laikas: 10 min. + 40 min. tešlos kildinimas Gaminimo laikas: 40 min.

INGREDIENTAI

Tešlai:
1 stiklinės (250 ml) pieno
180 g sviesto
2 valg. š. cukraus
žiupsnelio druskos
2 kiaušinių
2 pakelių (14 g) sausų mielių
4 stiklinių (560 g) miltų

20 pieniškų dešrelių
džiovintų itališkų žolelių

GAMINIMO EIGA

1. Į nedidelį puodą supilkite pieną, sudėkite sviestą, suberkite cukrų ir druską. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite, kol pienas bus šiltas, bet ne karštas.
2. Į šiltą pieną įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir sausas mieles. Supilkite šiltą pieno, sviesto ir kiaušinių mišinį. Išmaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Jei tešla pernelyg lipni, pridėkite dar šiek tiek miltų.
4. Išminkytą tešlą pridenkite švariu rankšluostėliu ir palikite šiltai apie 40 minučių, kol ši pakils ir jos tūris padvigubės.
5. Tešlą iškočiokite. Įvyniokite dešreles. Kiekvienoje bandelėje aštriu peiliu padarykite įpjovas iki apatinio tešlos sluoksnio (jo neperpjaukite!) ir supinkite „kaseles“, kiekvieną įpjautą „riekelę“ lankstant vis į priešingą pusę. Suformuotas bandeles apibarstykite džiovintomis itališkomis žolelėmis.
6. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 – 12 minučių. Galite patiekti tiek šiltas, tiek jau visiškai atvėsusias.

 Mielines lankstytos bandeles su desrelemis

bandelėsdešrelėsmamos dienoraštismielėsmielinė tešlapietų dėžutėspietūs dėžutėje
4 komentarai
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
AUKŠTYN KOJOM // Bolivinės balandos salotos su keptais moliūgais ir spanguolėmis
kitas įrašas
POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

Pica su vytintu kumpiu, pesto ir „Burrata“

Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidoriukais

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su mėlynėmis

Mėsainiai su plėšyta kiauliena ir kopūstų salotomis

Rikotos blyneliai su šilauogėmis

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

Orkaitėje keptos daržovės su vištienos iešmeliu

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Pomidorų, sūrio ir kumpio galetė

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

AUKŠTYN KOJOM // Bolivinės balandos salotos su keptais...

Vegetariška daržovių lazanija

Česnakinė vištiena su brokoliais kreminiame grietinėlės padaže

Daržovių ir lęšių apkepas su trupiniais

REKLAMA

GĖRIMAI

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Kreminis airiško viskio likeris

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Trintų vaisių ir graikiško jogurto kokteilis

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

4 komentarai

A 19 Spa ’17 - 6:49 am

Labai gražiai atrodo! Tik nelabai supratau, kaip reikia išgauti tokią formą. 🙁

Reply
Asta 19 Spa ’17 - 7:11 am

Ačiū! 🙂
Pabandysiu nupasakoti aiškiau, kaip čia vyksta visas lankstymas, nors žodžiais aprašyti tikrai sudėtinga. Taigi:
1. iškočiojate tešlą, atsipjaunate jos po gabalėlį ir įvyniojate dešrelę, kad ji visa būtų tešloje. Gerai apspaudžiate. Turite dešrelę tešlos apvalkale 🙂
2. Imate aštrų peilį ir dešrelę su tešla pjaustote riekelėmis, bet ne iki pat galo, t.y. turi gautis tokia lyg armonikėlė.
3. Vieną ritinėlį verčiate ir guldote į dešinę dešrelės pusę, antrą – į kairę, trečią – vėl į dešinę. Ir taip, kol išlankstysite visą dešrelę.

O iš tiesų, kol rašiau paaiškinimą, prisiminiau, kad labai sename įraše šį procesą esu nufotografavusi, ir nors labai nedailios nuotraukos, bet tikrai aiškiau nei aprašyti žodžiais 🙂 Štai: https://www.sauletavirtuve.lt/?p=730

Reply
A 21 Spa ’17 - 5:06 pm

Supratau! Labai jums ačiū už išsamų paaiškinimą. Būtinai reikės išbandyti. :))

Reply
Asta 23 Spa ’17 - 4:56 pm

Nėra už ką, skanių bandelių! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 4

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 5

    Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • 6

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų