Tokios orkaitėje keptos bulvių armonikėlės man primena ir tikriausiai jau visada primins devynis Jorio laukimo mėnesius. Kažkas devynis mėnesius kraustosi iš proto dėl ledų, kažkas raugintų agurkėlių stiklainius atidarinėja vieną po kito, o dar kažkas alpsta, vos tolimiausiame parduotuvės kampe pamatęs spurgą. Tuo tarpu mano valgiaraštyje karaliavo… bulvės! Pirmaisiais mėnesiais, kai į maistą net negalėjau pažiūrėti (o šiaip jau dievinamų saldumynų lentynas tiesiog praeidavau ratu, kad net popierėlių nepamatyčiau), bulvės buvo vienintelės, į kurias galėjau ne tik žiūrėti, bet ir valgyti. Nuo ketvirto mėnesio situacija ženkliai pagerėjo, tačiau bulvės taip ir išliko mano numeris vienas iki pat pirmojo „labas“ mažajam mūsų žmogeliukui.
Kepdavau bulvių skilteles orkaitėje, valgydavau tiesiog paprastas išvirtas ir krapais apibarstytas bulves, trindavau bulvių košę, kepdavau bulvinius blynus, o kartais – ir seną gerą kugelį. Tūkstantį ir vieną kartą kepiau ir šias dailias armonikėles. Kepdavau jas vakarienei, grįžusi po darbo namo, o tuomet, atidariusi savo pietų dėžutę, valgydavau ir darbe.
Stebuklas, bet net valgydama bulves bene kasdien ilgus devynis mėnesius, aš jų neatsivalgiau. Dabar galiu tik gūžtelti pečiais ir pasvarstyti, ar galėjo būti taip, kad jų persivalgė mažylis – nes į tą pusę net pažiūrėti nenori. Visa laimė, kad daržovių sąrašas paprasčiausiomis bulvėmis tikrai nesibaigia; ir galbūt vieną dieną parašysiu apie tai, kokias tyreles pilnais šaukšteliais čepsi mažasis valgytojas.
Žinau, ką galite pagalvoti šią akimirką, – kodėl ši moteriškaitė, dar ką tik postringavusi apie tai, kaip stengiasi gyventi sveikiau, šiandien kalba apie bulves? Todėl, kad sveikiau mano žodyne neturi labai griežtos, kategoriškos reikšmės, kur maistas skirstomas į absoliučiai gerą ir absoliučiai blogą. Mokausi suprasti, kad visas maistas yra geras, kol jis valgomas protingai, su saiku; kad tarp baltos ir juodos yra begalė spalvų ir jų atspalvių.
Todėl bulvėms mes sakome taip. O balansą padeda išlaikyti antroji pietų dėžutės dalis – joje suberti orkaitėje keptų burokėlių ir moliūgų kubeliai. Nors, išduosiu, labai neretai tokias bulves kepame ir patiekiame šalia orkaitėje keptos vištienos. Pasakiškai gardu!
Juodą pietų dėžutę galite įsigyti: www.e-sauletavirtuve.lt
Skonis: 10/10. Nes bulvių aš vis dar neatsivalgiau, o ši jų patiekimo forma mane vis dar labai žavi tiek vaizdu, tiek skoniu. Beje, taip paruoštos armonikėlės puikiai pasidengia prieskoniais, todėl kiekvienas bulvės kąsnelis (kiekviena riekelė) yra labai aromatinga, labai skani.
Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du.
Orkaitėje keptos bulvių armonikėlės (Hasselback potatoes)
AtsispausdintiINGREDIENTAI
8 vidutinio dydžio šviežių bulvių
60 g sviesto
4 valg. š. bulvių prieskonių*
1 česnako galvos
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
2. Bulves gerai nuplaukite. Imkite po vieną bulvę ir supjaustykite ją labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjaukite visiškai, t.y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu. Nors taip supjaustyti bulvę iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti itin lengva, taip nėra – bulvė pakankamai kieta, o aštrus peilis kartais ima ir perpjauna ją perpus. Kad taip neatsitiktų, galite imtis gudrybių:
– I variantas. Jeigu naudojate nedideles bulves, įdėkite jas į valgomą šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį). Kadangi šaukštas yra gaubtas, jo sienelės neleis peiliui perpjauti bulvės per pusę, apsaugos nuo galimos nesėkmės.
– II variantas. Jeigu naudojate didesnes bulves, kurios į šaukštą netelpa, galite naudoti medinius pagaliukus (pavyzdžiui, sušių lazdeles). Padėkite dvi lazdeles abipus bulvės – peilis, pjaunant bulvę, atsitrenks į pagaliukus ir galėsite jaustis saugūs, kad bulvė išliks sveika ir bus gražiai supjaustyta.
3. Sviestą ištirpinkite. Aptepkite bulves iš visų pusių. Šepetėliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad sviesto mišinio patektų ir į tarpelius. Mėgstamais prieskoniais gerai ištrinkite bulvių paviršių iš visų pusių.
4. Paruoštas bulves išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tarp jų sudėkite lengvai sutraiškytas česnako skilteles.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol bulvės gražiai apskrus ir bus visiškai iškepusios – traškios išorėje, o viduje – minkštos.
6. Prieš patiekdami, bulves galite apibarstyti žiupsneliu druskos, grūstų pipirų ar kapotomis šviežiomis žolelėmis. Patiekti bulves galite kaip garnyrą arba kaip pagrindinį patiekalą**.
* Mano mėgstamiausių bulvių prieskonių sudėtis (galite atkartoti ir patys): druska, česnakai, kmynai, kalendra, petražolės, paprika, pipirai, muskatai.
** Nuotraukoje bulvės patiekiamos su šviežiais žalumynais (špinatais, gražgarstėmis) ir orkaitėje keptų burokėlių bei moliūgų kubeliais, apšlakstytais lašeliu alyvuogių aliejaus bei pagardintais prieskoniais.