Skonis: 9/10. Aguonos man siejasi su žiemos šventėm, Kalėdom ir Kūčių vakariene. Tačiau nebūtinai – toks pyragas tikrai bus labai skanus bet kokią metų dieną. Labai labai aguoninis. Kai gaminau, tikėjausi bent jau panašaus rezultato, kokį galima išvysti recepto orginale, tačiau tačiau. Kažkodėl pas mane, nors tip-top laikiausi visų nurodymų ir aklai sekiau receptą kiekviename žingsnyje, vaizdelis prapjovus pasirodė visai kitoks – kas pavogė varškę?! 😀 Žinoma, skoniui tai nepakenkė, bet kitą kartą aguonų dėčiau (dėsiu) dvigubai mažiau… 🙂
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? SM
Trupininis pyragas su carškės ir aguonų įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
200 g sviesto
200 g cukraus
1 kiaušinis
500 g miltų
2 arb.š. kepimo miltelių
Aguonų įdarui:
400 g aguonų
100 g cukraus
2 kiaušinių baltymai
Varškės įdarui:
500 g varškės
2 kiaušinių tryniai
40 g krakmolo
1/2 citrinos sulčių
3 valg.š. cukraus
GAMINIMO EIGA
Tešlai skirtus produktus sutrinti pirštais, išminkyti ir gautą tešlą padėti į šaldytuvą. Tuo metu paruošti pyrago įdarą.
Aguonas užpilti verdančiu vandeniu, šiek tiek palaukti, nuvarvinti ir 2 kartus permalti. Sumaišyti su iki standumo išplaktais baltymais ir cukrumi.
Varškę blenderiu pertrinti iki vientisos masės, sumaišyti su cukrumi, kiaušinių tryniais, krakmolu ir citrinos sultimis. Paruoštus aguonų ir varškės įdarus sumaišyti.
Riebalais patepto kepimo indo (25 cm. skersmens) dugną ir gana aukštas sieneles iškloti 2/3 tešlos. Ant tešlos supilti aguonų ir varškės įdarą. Likusią 1/3 tešlos sutarkuoti burokine tarka ir užbarstyti ant pyrago viršaus.
Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Jei viršus pradeda per stipriai ruduoti, pyragą uždengti folija. Iškepus, leisti visiškai atvėsti (aš porai valandų įdėjau į šaldytuvą, kad įdaras dar labiau „subręstų”, taptų tvirtesnis).
6 komentarai
asta, sakyk, o kokias aguonas naudoji kepiniams?? Aš esu pirkus aguonas (kilmės šalis Čekija) ir jos visos buvo blogos. Nuo jų kvapo net pykindavo… Niekaip nesugalvoju, kokias čia pirkti, kad pyrago nesugadint. Ačiū.l
Oi, Živile, kokia nemaloni tavoji patirtis… Deja, aš čia irgi tikriausiai ne didžiausias ir naudingiausias patarėjas būsiu, mat aguonas perkur paprastas, sveriamas ir į kilmės šalį dėmesio neatkreipiu. Bet, ptfu ptfu ptfu, tokių pokštų man dar nebuvo 🙂
Pyragas labai skanus, bet biski problemele turiu. Kelis kartus kepiau bet varske man vis per skysta gaunasi ir kai supjaustai pyragas netenka viso grozio…ka daryti kad taip neatsitiktu?
:/
Gabija, o kaip čia taip ta varškės masė per skysta? Kad gi čia nieko labai skysto nesisdeda, hm. Gal netyčia kepi per trumpai, nespėja sutvirtės? O gal neatšaldai šaldytuve, kol įdaras „subręsta”? Iš teisų, sąžiningai sakau, kad bent jau man šio pyrago įdaras, palaikius šaldytuve, buvo tvirtut tvirtutėlis, sunku ir pasakyti, kur čia bėda slepias… Šiaip ar taip, visada galima eiti tokiu keliu – bandyti dėti daugiau krakmolo 🙂
Gaila, kad anksčiau nepamačiau šio recepto.
Vakar kaip tik bandžiau išsikepti pyrago su daug aguonų, bet nepavyko. Kol kepė, tai buvo iškilęs, bet kai prapjoviau, tai – banda :(. Nežinau kas ne taip: ar indas per mažas, kuriame kepė, ar permažai kepimo miltelių, o gal miltų per daug, nors viską dariau pagal recpetą. Kitą kartą bandysiu tavajį variantą.
Živile, nežinau, pagal kokį receptą darei, tai nė žodžio negaliu sakyt, nes net nenutuokiu 🙂 Bet palaikysiu kumščius, kad pagal šį receptą viskas pavyktų kuo puikiausiai ir skaniausiai :))