Mūsų namuose tai jau tapo labai įprasta. Su kuo norėtum šįkart? – klausiu aš. Gal su mėlynėm?.., – susimąsto jis. Geraaai, – nutęsiu aš. – Tau su mėlynėm, o aš tai šįkart noriu su obuoliais. Ir einu į virtuvę, atidarau stalčių, susirandu maišelį apvaliagrūdžių ryžių, didelį puodą, iš šaldytuvo traukiu pieną. Verdu ryžių pudingą. Ir vėl. Nes nieko nėra geriau nei šaldytuve visada turėti ką nors skanaus.
Ryžių pudingo virimas – lyg savotiška meditacija. Jeigu esate įpratę per dienas skubėti itin sparčiu žingsniu ir pradedate jausti, kad nuo to bėgimo nuo vienų prie kitų reikalų ir darbų ima trūkti oro (ir gyvenimo džiaugsmo), išsivirkite ryžių pudingo. Tą daugiau nei pusę valandos jums neliks nieko kito, tik sustoti, nusiraminti ir būti čia ir dabar. Stebėti kunkuliuojantį pieną, maišyti brinkstančius ryžius, stebėti tirštėjantį ir vis kvapnesniais aromatais nosį kutenantį pudingą. Gali būti, kad nuspręsite akimirką atsitraukti nuo puodo ir nubėgti iki kompiuterio, telefono ar dar šen bei ten, bet, patikėkite manimi, – verčiau to nedarykite. Žinau, ką sakau, nes ir aš buvau nusprendusi, kad vien virti ryžių pudingą ir mažiausiai pusvalandį daugiau ničnieko neveikti yra beveik nuodėmė. Vienąkart ėjau iki užrašų knygelės, kitąkart – porai minučių iki kompiuterio, pasitikrinti elektroninį paštą. Savaime suprantama, viskas baigėsi pro puodo kraštus putojančiais pliūpsniais išbėgusiu pienu ir, jei niekaip be didesnių paskatų neprisiverčiate išvalyti viryklės ar net visos virtuvės, tai – išties puiki paskata, nepaliksianti jums kitos išeities.
Bet, nagi, pasimėgaukite ryžių pudingo meditacija, atsipalaiduokite ir bent trumpam pamirškite visus kitus laukiančius reikalus, darbus, rūpesčius. Niekur jie nepabėgs, juk niekada nepabėga, kantriai laukdami mūsų dėmesio. Žinote, kas dar laukia (ir dažnai nesulaukia) mūsų dėmesio? Mes patys. Žinau, kaip sunku atrasti laiko tik sau – galbūt, susikūrus mažus ritualus, tai būtų lengviau? Ryžių pudingo virimą paverskite tokiu ritualu, tegul tau būna laikas tik sau.
Šįkart nuotraukose pozuoja vanilinis ryžių pudingas su keptais obuoliais. Kai užsiminiau apie variantą su obuoliais, jis irgi sutiko, kad skamba labai gardžiai. Kaip ir reikėjo tikėtis, skonių derinys tiesiog tobulas – juk klasika niekada nenuvilia. O variantą su mėlynėmis pasilikome kitam kartui – vienam iš tų daugelio kartų, kurie dar laukia. Nes – ar aš minėjau? – labai gerai šaldytuve visada turėti ką nors skanaus.
Vanilinis ryžių pudingas su keptais obuoliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pudingui:
1 stiklinės (200 g) apvaliagrūdžių ryžių
1/3 stiklinės (65 g) cukraus
5-7 stiklinių (1,25 – 1,75 l) pieno
1 vanilės ankšties
žiupsnelio druskos
Obuoliams:
3 didelių obuolių
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
1 arb. š. malto cinamono
2 valg. š. medaus
2 valg. š. sviesto
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite ryžių pudingą. Į vidutinio dydžio puodą suberkite ryžius ir cukrų, supilkite 5 stiklines pieno, įdėkite vanilės ankštį (prieš tai perpjaukite ją išilgai ir išimkite sėklytes) ir įberkite žiupsnelį druskos. Kaitinkite virš kaitrios ugnies, kol masė užvirs. Sumažinkite ugnį iki vidutinės, uždenkite puodą dangčiu ir virkite, vis atidengdami ir pamaišydami, apie 30 – 45 minutes, kol ryžiai taps minkšti. Jei matote, kad pienas jau išgaravęs, bet ryžiai dar kietoki, įpilkite daugiau pieno ir virkite toliau.
2. Paruoštą pudingą nukelkite nuo ugnies, išimkite vanilės ankštį ir atvėsinkite.
3. Paruoškite obuolius. Obuolius nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Sumaišykite su ruduoju cukrumi, maltu cinamonu ir medumi taip, kad obuoliai kuo tolygiau pasidengtų mišiniu.
4. Keptuvėje ištirpdykite sviestą. Sudėkite obuolius ir kaitinkite virš vidutinės ugnies apie 6-10 minučių, kartais pamaišydami, kol obuoliai taps minkšti, tačiau vis dar laikus savo formą. Nukelkite nuo viryklės ir palikite šiek tiek atvėsti.
5. Atvėsusį ryžių pudingą paskirstykite į septynias stiklines ar indelius. Ant viršaus paskirstykite keptus obuolius. Patiekite dar kiek šiltą ar visiškai atvėsintą.
2 komentarai
Įdomu, kiek laiko galima pudingą laikyti šaldytuve? Kada anksčiausiai galima pasigaminti laukiant svečių? 🙂
Aš visuomet gaminu šiek tiek daugiau ir šaldytuve laikau iki 3-4 dienų 😉