Ne, aš nesu veganė. Ne, nemanau, kad natūralių produktų pakaitalai yra geriau už pačius natūralius produktus. Taip, kasdien renkuosi ir pati namuose gaminu tikrą, pilnavertį, natūralios kilmės maistą; mėgstu ir valgau tikrą mėsą. Tai kodėl gi šiuos kukulius gaminau iš veganiško faršo?
Papasakosiu!
• Esu smalsi. Man įdomu. O veganiškas faršas, sutikit, intriguoja!
• Nors pati, kiek tik pavyksta, vengiu kraštutinumų ir mitybos apribojimų, puikiai suprantu, kad kai kam tai – net ne pasirinkimo klausimas. Gyvename alergijų, netoleravimų, o taip pat ir drąsos ieškoti savęs amžiuje, todėl gamintojų ryžtas kurti alternatyvas tradiciniams produktams man atrodo sveikintinas.
• Visavalgiai parduotuvėje dažnai susiduria su pasirinkimo pertekliumi; būtų smagu, jei mitybą ribojantys nesusidurtų bent jau su pasirinkimo stygiumi.
• Mane pradžiugino faktas, kad „Meatless Farm“ gamyboje naudoja tik genetiškai nemodifikuotas sojas – sojų ir žirnių baltymai yra šio veganiško faršo pagrindinės sudedamosios dalys.
• Sakysit, viską galima pasigaminti patiems ir nereikia čia išvis „žaisti“ mėsos, jei pasirinkai jos nevalgyti. Aš irgi taip sakiau, o tada palaipsniui supratau: ne visi turi įgūdžių, laiko ar įkvėpimo eksperimentams virtuvėje (visi juk turime teisę į prioritetus), ir ne visi pasirenkame nevalgyti tikros mėsos patys.
• Žinutė, kad kiekvienas į savo mitybą turėtume įtraukti daugiau augalinės kilmės maisto, man atrodo labai teisinga ir svarbi. Kad ir kokiais keliais kiekvienas iš mūsų tą nuspręstume daryti.
Taigi. Smalsumo vedina aš paruošiau šių veganiškų kukulių, apliejau juos teriyaki padažu, o kad išlaikyčiau veganiško eksperimento dvasią – šalia patiekiau cukinijų makaronų. Sąžiningai? Buvo skanu, o tuo pačiu ir truputį keista. Nors kukulių skonis bei tekstūra tikrai šiek tiek primena mėsą, dar labiau man jie priminė ankštinių daržovių (pupelių, žirnių) maltinukus. Patiko dar ir tai, kad „faršas“ neriebus, bet pakankamai gerai išlaiko drėgmę, ir orkaitėje kepti kukuliukai nėra sprangūs.
Kažin, ar galėtų toks meniu tapti mano kasdieniu pasirinkimu, bet tai yra puiku – saikas visur kur gyvenime labai svarbus. O retkarčiais išeiti iš savo įprastų mitybos rėmų yra ir įdomu, ir smagu, ir skanu. Kodėl gi ne!
Būtent todėl šiuos kukuliukus pagaminau iš veganiško faršo – bet jei jūs esate visavalgiai, kurie verčiau rinktųsi tikrą mėsą, žinokit, kad drąsiai galite koreguoti receptą ir kukuliukams naudoti įprastą mėgstamą maltą mėsą. Kad ir kaip pasirinktumėte, teriyaki padažo ir cukinijų makaronų rekomenduoju jokiais būdais nepraleisti.
Vakarienė, tikiu, bus labai gardi!
Veganiški Teryaki kukuliai su cukinijų makaronais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Teriyaki padažui:
½ stiklinės (125 ml) sojų padažo
¼ stiklinės (65 ml) vandens
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
2 skiltelių česnako
1 valg. š. tarkuoto šviežio imbiero
1 valg. š. medaus
1 valg. š. ryžių acto
1 valg. š. sezamų aliejaus
1 valg. š. kukurūzų krakmolo
2 valg. š. šalto vandens
Kukuliams:
400 g „Meatless Farm“ augalinės kilmės faršo (arba įprasto faršo)
1 nedidelio svogūno
1 skiltelės česnako
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
½ stiklinės (50 g) greitai paruošiamų smulkių avižinių dribsnių
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
½ arb. š. druskos
Cukinijų makaronams:
2-3 nedidelių cukinijų
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 skiltelės česnako
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Patiekti:
sezamų sėklų
laiškinių česnakų
citrinos
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite teriyaki padažą. Nedideliame puode sumaišykite sojų padažą, rudąjį cukrų, smulkiai tarkuotus imbierą ir česnako skilteles, medų, ryžių actą ir sezamų aliejų. Kaitinkite, kartais pamaišydami, virš vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus ištirps. Tuomet padidinkite ugnį ir leiskite padažui užvirti.
2. Atskirame dubenėlyje šluotele išmaišykite vandenį su kukurūzų krakmolu, kol šis ištirps. Supilkite į puodą su verdančiu padažu ir nuolat maišydami kaitinkite dar apie minutę, kol padažas sutirštės.
3. Atvėsinkite padažą iki kambario temperatūros, tuomet supilkite į sandariai uždaromą indelį ir laikykite šaldytuve iki savaitės.
4. Paruoškite kukulius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
5. Dubenyje gerai sumaišykite faršą, smulkiai kapotą svogūną, česnako skiltelę, alyvuogių aliejų, smulkius greitai paruošiamus avižinius dribsnius, žoleles ir druską.
6. Tarp drėgnų delnų formuokite maždaug 3 cm skersmens mažus kukulius. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol bus iškepę.
7. Iškeptus apliekite teriyaki padažu ir išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų iš visų pusių.
8. Paruoškite cukinijų makaronus. Cukinijas gerai nuplaukite, nusausinkite, jų galus nupjaukite. Daržovių skustuku braukite išilgai cukiniją ir taip supjaustykite ją plonomis riekelėmis (visą, su odele, išskyrus viduryje esančias sėklas). Aštriu peiliu kiekvieną riekelę supjaustykite lazdelėmis – spaghetti makaronais.
9. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite smulkiai kapotą česnaką ir pakepinkite, kol šiek tiek suminkštės. Sudėkite cukinijų makaronus ir, kartais pamaišydami, kepkite apie 3-4 minutes, kol šiek tiek suminkštės ir bus al delte; ne per kieti, bet ir ne per minkšti. Pagardinkite žiupsniu druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
10. Patiekite. Keptuvę su cukinijų makaronais nuimkite nuo ugnies, nustumkite į vieną keptuvės pusę. Šalia suberkite vegetariškus kukulius su teriyaki padažu. Kukulius apibarstykite saujele sezamų sėklų ir smulkintais laiškiniais česnakais. Patiekite nedelsiant.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Meatless Farm“.
#reklama #meatlessfarm