Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

ŽODŽIŲ LIETUS

Apie „Stumbrą“, degtinę, trejetus ir devynetus

parašė Asta 11 Rgp ’13
Apie „Stumbrą“, degtinę, trejetus ir devynetus

Prieš kiek daugiau nei savaitę maisto tinklaraštininkai turėjo puikią pramogą – apsilankymą „Stumbro“ muziejuje ir pažintį su šio prekės ženklo užkulisiais iš arčiau. Ką jau besakyti, pats kvietimas iš karto suintrigavo – buvo žadamas gurmaniškas renginys su paslaptingu archainių ritualų prieskoniu. Reikia pasakyti, kad toks jis ir buvo – ir gurmaniškas, ir atskleidžiantis paslaptis, glaudžiai susijusias su trejetais bei devynetais, ir įdomus. Nors aš esu tik vyno ir saldžių likeriukų ragautoja (todėl truputį gaila, kad kliuvo degustuoti degtinę, o ne likerus), esmės tai nekeičia – renginys buvo smagus, puikiai organizuotas ir visiškai neprailgęs.

Sužinojome ir pamatėme tikrai nemažai. Iš pradžių turėjome trumpą pažintinę ekskursiją su „Stumbro“ muziejų, kurios metu sužinojome, kokios buvo lietuviškos degtinės atsiradimo ištakos. Nors daugelis garsiai ar tyliai murmėjo „Rusija“, pasirodo, kad yra manoma, jog degtinė kilo iš Lietuvos! Taip pat susipažinome su ilga bei sėkminga pačio „Stumbro“ gyvavimo istorija, turėjome progą iš arti žvilgtelėti į labai senus laikus menančius autentiškus degtinės butelius, pastoviniuoti prie „Stumbro“ gamyklos kamino – to pačio ir tokio pačio, prie kurio ankstesniais laikais vykdavo fotografuotis ir patys kauniečiai, ir miesto svečiai, mat tai buvo aukščiausias pastatas Kaune.

Netrukus, pasipuošę baltais chalatais, keliavome į „Stumbro“ gamyklą, kur mus pasitiko keturis dešimtmečius „Stumbre“ dirbanti tarptautinių konkursų degustatorė ir vyriausioji „Stumbro“ gėrimų ekspertė Aldona Volkienė.

Sužinojome, kaip ir kur gaminama degtinė, kokią kelią ji nueina, kol tampa tokia, kokią matome parduotuvių lentynose, galėjome iš labai arti pažvelgti į visus sudėtingus įrengimus, o galiausiai – netgi paragauti garsiojo „Trejų devynerių“ antpilo, turinčio 47 % alkoholio (kad būtų lengviaus įsivaizduoti: į „Trejų devynerių“ trauktinę įeina tik 2% antpilo). Tikslus žolelių antpilo receptas nėra atskleidžiamas, tačiau yra žinoma, kad į jo sudėtį įeina 27 augaliniai ingredientai: šventagaršvių, rabarbarų, gencijonų, vaisinių alpinijų šaknys, pipirai, imbieras, muskatų riešutai ir žiedai, apelsinų, citrinų žievelės, šaltekšnių, cinamonų žievė, žvaigždinių anyžių vaisiai, juodgrūdžių sėklos, stumbražolė, kardamonų vaisiai ir kt. Koks šio antpilo skonis? Stiprus, labai stiprus! Tačiau, mums sakė, nėra geresnio vaisto nuo bacilų, peršalimų, varvančių nosių ar virškinimo sutrikimų.



Vėliau, vėl grįžę į muziejų ir nusivilkę baltus chalatus, išklausėme prof. L. Klimkos paskaitą apie mįslingą trijų devynetų reikšmę. Ar žinojote, kad pagal archajiškojo mėnulio kalendorių savaitė turi devynias dienas, o mėnesis – tris savaites? Ar žinojote, kad mėnulis turi labai stiprią įtaką žmonėms; pavyzdžiui, gimę per delčią, būna dažniau pikti ir rūstūs, o per jaunatį – linksmi ir pozityvūs? (Pasirodo, aš vieną iš piktųjų, et..) Visa tai ir daug daugiau mes sužinojome tą vakarą, klausydami profesoriaus pasakojimų.

O tuomet mūsų visų laukė dviejų „Stumbro“ gėrimų degustacija: trauktinės „Trejos devynerios“ ir degtinės „Devynerios“.

Jeigu norėtumėte kada nors surengti improvizuotą alkoholinių gėrimų degustaciją, turėtumėte žinoti pagrindines taisykles, su kuriomis mus supažindino A. Volkienė. Štai ir jos:
• Gėrimas vertinimas pagal tris kriterijus: skaidrumą, aromatą ir skonį;
• Degtinė degustuojama iš bespalvės, lygaus stiklo šiek tiek siaurėjančios brendžio taurės, kad išsilaikytų degtinės kvapas ir skonis;
• Degustuojant degtinę, ją reikia gerti mažais gurkšneliais, leidžiant tekėti liežuviu – lyg piltuvėliu, į gerklę;
• Degustuojant, gėrimo pilama po 50 gramų. Jis užgeriamas 5-7 gurkšniais vandens;
• Patalpa, kurioje degustuojama degtinė, turi būti išvėdinta, oro temperatūra turi siekti 18 – 25 laipsnių pagal Celcijų, o degtinės – 20 – 22 laipsnių pagal Celcijų;
• Kai degustuojama degtinė, maistas dažniausiai valgomas neutralus – duonos riekelė, sviestas ir pomidoro skiltelė;
• Degustacijų metu griežtai draudžiama valgyti sunkesnį maistą, nes tuomet galima nepajusti vertinamos degtinės aromato bei skonio;
• Geriausia degtinė yra ta, kuri turi neutralų aromatą, švelnų bei minkštą skonį, aukščiausią grynumą bei krištolinį skaidrumą.

Smagi patirtis ir įdomus vakaras – toks, kokį malonu prisiminti dar ilgai. Ačiū už tai AB „Stumbras“! Už vakarą, už dovanas, už geras emocijas! 🙂

Nuotraukos: Audrius Kairys

degtinėrenginiaistumbras
7 komentarai
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Vaisių pica
kitas įrašas
Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Vakaras su „Borjomi“ gruzinų restorane „Tiflisi Dukani”

ALPIŲ KELIAIS | DOLOMITINĖS ALPĖS IR GARDOS EŽERAS...

Maisto tinklaraštininkų piknikas 2011

Languota prijuostė: pradžių pradžia

Stebuklingų žiemos švenčių!

Stebuklingų žiemos švenčių!

REKLAMA

GĖRIMAI

SUSIPLAKIME KOKTEILĮ // Trintų vaisių kokteilis „Pina Colada“

Žaliasis trintų vaisių ir špinatų kokteilis

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

Žaliasis kokteilis su persikais

Braškinis pieno kokteilis

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

TOBULA PORA // Tiršta lašišos ir bulvių sriuba

Ryžių ir vištienos troškinys su kokosų pienu

DAR ŽIEMA // Daržovių ir sūrio sriuba

KOKYBIŠKO GYVENIMO BEIEŠKANT // Kepta košė su persikais

Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

Mėsos kukuliai pomidorų padaže, užkepti mocarelos sūriu

REKLAMA

SALDUMYNAI

Saldus vyniotinis su Nutella ir lazdyno riešutais

Kalėdos artėja: Meduolinis namelis

Saulėtos virtuvės saldumynų knyga | Tai tikra!

MAMOS DIENORAŠTIS // Bananų duona su varškės įdaru

Biskvitinis pyragas su nektarinais

Tortas su morengu, sviestiniu kavos kremu ir šokoladu

7 komentarai

Patricija 12 Rgp ’13 - 12:32 pm

Labai gražios nuotraukos 🙂 smagu smagu

Reply
Asta 15 Rgp ’13 - 7:08 pm

Patricija, tikrai labai smagus renginys buvo 🙂 O jei dar likerių kokių degustaciją būtų buvus… išvis tobula būtų 😀
Už nuotraukas reikia dėkoti organizatoriams 😉

Reply
Vytenis 13 Rgp ’13 - 6:21 am

Prašau pirštu bakstelti, kur nuotraukoje yra Asta.

Reply
Asta 15 Rgp ’13 - 7:08 pm

Vyteni, ta mergina su mėlynu džinsiniu švarkeliu 😉

Reply
Vytenis 16 Rgp ’13 - 11:37 am

Kadangi nežinau kas yra negražu, nežinau kas yra gražu. Pasakysiu taip: simpatiška.

Reply
Asta 21 Rgp ’13 - 1:35 pm

Vyteni, komentaras privertė pasimesti (juk ne apie mano grožį ar negrožį šitas tinklaraštis, o apie maistą), bet… na, ačiū 🙂

Reply
Kepykla nr. 5 » Blog Archive » I was your sorry ever after 14 Rgp ’13 - 8:14 pm

[…] pirmadienisantradienis, o Mažasis Savaitgalis – pats tas degustacijoms) pripasakojo Marta, Asta, Skirmantė, Audrius ir Julija. Kartotis nenoriu, tad MARŠ pas juos pasiskaityti, kasirkaip […]

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 2

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 3

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 4

    Varškės spurgos

    20 Vas ’23
  • 5

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 6

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Juodosios arbatos keksas su medumi

    27 Geg ’23
  • Baltojo šokolado keksiukai su pistacijų kremu

    25 Geg ’23
  • Keptų smidrų, pomidorų ir persikų salotos su vytintu kumpiu ir „Burrata“

    23 Geg ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (298)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (31)
    • Bulvių patiekalai (36)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (33)
    • Žuvis (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (279)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (48)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (139)
    • Salotos (51)
    • Šaltieji užkandžiai (72)
    • Sumuštiniai (26)
  • MAISTAS GAMTOJE (18)
  • PASAULIO SKONIAI (52)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (593)
    • Bandelės (38)
    • Be orkaitės (108)
    • Desertai indeliuose (78)
    • Keksai, keksiukai (101)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (148)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (108)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų