Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Blynai ir vafliaiLENGVI KĄSNELIAIMiltiniai patiekalai

SEKMADIENIO TRADICIJA // Kokosiniai blyneliai su šokolado gabalėliais

parašė Asta 10 Vas ’18
SEKMADIENIO TRADICIJA // Kokosiniai blyneliai su šokolado gabalėliais

Mane visuomet labai žavėjo šeimos tradicijų puoselėjimas. Toks, kokį mačiau filmuose, apie kokį skaičiau knygose ir kartais išgirsdavau iš pažįstamų lūpų.

Kasdienės šeimos vakarienės drauge, susėdus prie bendro stalo. Naujametinių pažadų rašymas kiekvieną gruodžio trisdešimt pirmąją. Nuotrauka prie eglutės per kiekvienas Kalėdas. Lėktuvo bilietas ir maža trumpa kelionė į naują kraštą, artėjant vestuvių sukakties dienai. Pavydėtinai gardus naminis pyragas kiekvieną savaitgalį. Bent trumas ištrūkimas į gamtą savaitgaliais. Puodelis arbatos ir bent dešimt knygos puslapių kiekvieną vakarą…

Visi tie dalykai – tokie maži, bet tokie reikšmingi. Neabejoju, kad kažkas tame įžvelgtų rutiną, bet man pačiai tai yra mielos akimirkos ir ritualai, kuriantys bendrą laukimo džiaugsmą ir bendras patirtis, sujungiantys ir suartinantys.

Gal dėl to aš mėgstu sugalvoti vis naują mūsų šeimos tradiciją. Ne visada šie mano išmislai būna sutikti entuziastingai, bet kai praeitais metais pranešiau, kad „nuo šiol sekmadienio rytais valgysim blynus!”, ši žinia buvo palydėta šypsenomis, juoku ir didžiausiu pritarimu. Ir nuo tada tikriausiai dar nebuvo sekmadienio, kada būčiau galėjusi (ar norėjusi) išsisukti nuo šios mūsų šeimos tradicijos.

Sekmadieniai mūsų namuose prasideda blynais (na, arba vafliais, blynų pusbroliais!). Kol jis kloja lovą ir šnekina mažylį, kol atitraukus žaliuzes namai prisipildo ryto šviesos ir virdulyje pradeda šnypšti kavai užkaistas vanduo, aš, vis dar basomis kojomis įsispyrus į šlepetes, traukiu iš virtuvės stalčiaus plakimo šluotelę ir plaku tešlą mūsų tingiems pusryčiams.

Be visa kito, blynai man – šiek tiek magiškas valgis. Toks iki skausmo paprastas ir kasdienis, tačiau nešantis savyje žinutę. Žinutę apie tai, kad namų jaukumą sukurti labai paprasta. Apie tai, kad turime branginti, vertinti ir džiaugtis tuo laiku, kurį praleidžiame drauge su šeima. Apie tai, kad kartais nereikia nieko ypatingo – tik keptuvėje čirškančių kvapnių blynų – kad sukurtume mažą tradiciją ir pripildytume širdis malonaus laukimo, o namus paverstume ta vieta, kur norisi tiesiog būti.

Ne kartą sakiau, kad maistas man yra tolygus prisiminimams. Aš prisimenu blynus, kuriuos man kepdavo mama, o ypač tuos kartus, kai pasiruošusi obuolių, ji klausdavo mūsų su broliu: „šįkart kepti su tarkuotais ar pjaustyti gabaliukais?“. Dabar kartais, kai kepu obuolinius blynus, pagaunu save to klausiančią savo vyro. Neabejoju, praeis dar šiek tiek laiko, ir tą patį klausimą aš užduosiu savo mažyliui.

Viskas sukasi ratu. Maistas yra prisiminimai, emocijos ir nosį kutenančiuose aromatuose pasislėpusi nostalgija. Štai todėl aš dievinu tradicijas. Todėl aš su džiaugsmu laukiu kiekvieno sekmadienio ryto. Nes dabar, kepdama sekmadienio blynus, aš prisimenu savo vaikystę, o kažkada savo vaikystę lygiai taip pat prisimins mano mažylis.

Ar gi tai nėra magiška? O kokias tradicijas savo šeimoje kuriate Jūs?

Skanių blynų, mielieji!

 Kokosiniai blyneliai

Skonis: 10/10. Purūs ir minkšti, labai kokosiniai. Jei, kaip ir aš, dievinate kokosus visur ir visada, kepkite, būtinai kepkite!

Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du.

 Kokosiniai blyneliai

Kokosiniai blyneliai su šokolado gabalėliais

Atsispausdinti
Porcijos: 2 (apie 14 blynelių) Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 15 min.

INGREDIENTAI

1 stiklinės (140 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
2 valg. š. rudojo cukraus
1 didelio kiaušinio
½ stiklinės (125 ml) kokosų pieno
½ stiklinės (125 ml) kokosų kremo
1 arb. š. vanilės ekstrakto
50 g tirpinto sviesto
½ stiklinės (50 g) kokosų drožlių
50 g juodojo šokolado

Patiekti:
sūdytos karamelės padažo
kokosų drožlių
juodojo šokolado gabalėlių

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite blynų tešlą. Į didelį dubenį išsijokite miltus, kepimo miltelius ir druską. Atidėkite į šalį.
2. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite rudąjį cukrų, kiaušinį, kokosų pieną, kokosų kremą, vanilės ekstraktą ir tirpintą atvėsintą sviestą. Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
3. Kokosų drožles ir smulkintą juodąjį šokoladą įmaišykite į blynų tešlą taip, kad tolygiai pasiskirstytų joje.
4. Indą su paruošta tešla uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite 20-30 minučių.
5. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Į įkaitusią keptuvę dideliu šaukštu ar nedideliu samčiu pilkite tešlą, formuodami blynelius. Kepkite virš vidutinės ugnies porą minučių, kol apatinė blynų pusė gražiai apskrus, o viršutinė sutirštės ir joje ims kilti burbuliukai. Atsargiai apverskite blynus ir lygiai taip pat apkepkite kitą jų pusę.
6. Iškepusius blynus išimkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę ar padėklą, kad sugertų riebalus.
7. Patiekite. Perdėkite blynelius į lėkštę. Patiekite su sūdytos karamelės padažu, apibarstę kokosų drožlėmis ir juodojo šokolado gabalėliais.

 Kokosiniai blyneliai

blynaijuodasis šokoladaskokosaikokosų drožlėskokosų kremaskokosų pienassūdyta karamelė
5 komentarai
8
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
APIE BALANSĄ // Orkaitėje keptas šamas su bolivinės balandos salotomis
kitas įrašas
(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės balandos salotos

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Pyragėliai su pomidorais ir trijų rūšių sūriu

Kokosinis uogų ir obuolių trupiniuotis

Obuoliniai avižinių miltų blyneliai

Kepti cinamoniniai varškėčiai su keptais obuoliais

Neapolietiška pica „Margarita“

Avižinių dribsnių blynai

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Nesaldus pyragas su brokoliais ir vištiena

Orkaitėje keptos traškios vištienos juostelės

Orkaitėje keptos bulvės, įdarytos šonine, čederio sūriu ir...

Piemenėlių pyragas su žiediniais kopūstais

Galetė su rikota, vištiena ir karamelizuotais svogūnais

Obuoliniai varškės blyneliai

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

Orkaitėje keptos daržovės su vištienos iešmeliu

REKLAMA

GĖRIMAI

Saldžios dovanos Mamai

MAMOS PASAULIS // Žaliasis avokadų kokteilis dubenėlyje

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

5 komentarai

Loreta 13 Vas ’18 - 8:38 pm

Kur pirkti kokosų kremo?

Reply
Asta 15 Vas ’18 - 7:44 pm

Loreta, aš paprastai randu didžiosiose RIMI, azijietiškų produktų skyriuje. Tačiau, jei neturite, drąsiai kokosų kremą galite keisti kokosų pienu (iš skardinės) 🙂

Reply
Simona 15 Vas ’18 - 3:16 pm

Ir musu seimoje tradiciskai sekmadieniais kepam blynus☺️

Reply
Asta 15 Vas ’18 - 7:44 pm

Simona, džiugu žinote, kad ir Jūs turite tokią skanią tradiciją! 🙂

Reply
:-) 12 Vas ’21 - 8:43 pm

Teisą sakant esu gana abejinga kokosams – man jie dažniausiai atrodo kieti ir sprangūs. Bet šitie blynai dieviški!!!:-D Puikiai jaučiasi kokosų skonis, bet nesijaučia jų drožių – blynai minkšti ir purūs:-) Taigi, būtinai visi kepkite!!! Net jei ir nelabai mėgstate kokosus!!:-)

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 3

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 4

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų