Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Daržovių patiekalaiKARŠTIEJI PATIEKALAIKruopų patiekalaiSalotosŽuvis

APIE BALANSĄ // Orkaitėje keptas šamas su bolivinės balandos salotomis

parašė Asta 7 Vas ’18
APIE BALANSĄ // Orkaitėje keptas šamas su bolivinės balandos salotomis

Metai dar tik prasidėjo, bet labai gerai jaučiu – jie tikrai nebus tokie, kokius sau žadėjau naujųjų naktį. Šią akimirką gal net truputį pavydžiu tiems, kurie šiais metais pasižadėjo sau nieko nežadėti.

Ar žinote tą jausmą, kai kalbi, rodos, labai nerūpestingai, gal net paviršutiniškai; gal tiesiog bandydamas užpildyti tylos pauzes. Kalbi ir staiga pajauti, kad per akimirką neri gilyn į savo jausmus ir žodžiai, kuriuos girdi save tariant, yra ta tiesa, kurią jau ilgai jautei esant šalia, bet negalėjai sudėlioti į rišlų suvokimą. Kartais taip nutinka, ir vienas iš tų kartų buvo visai neseniai, kai palaikydama pokalbį su Jorio kineziterapeute išgirdau save sakant: „tikriausiai viena didžiausių dovanų, kurias man suteiks Joris, yra balansas“.

Tai tiesa. Iki šiol balanso paieškos man nebuvo svetimos, bet neretai būdavo labai sudėtingos. Tokios, kai jau jautiesi nuėjęs nemenką kelią, bet apsidairęs suvoki vėl esąs pačiame pirmame žingsnyje.

Apie balansą kalba daugelis. Apie draugystę su savimi, apie meilę sau. Būtų galima sakyti, kad tai madinga, bet aš renkuosi galvoti ir tikėti, kad tai yra svarbu.

Svarbu yra kalbėti apie balansą, svarbu yra jo ieškoti. Buityje, mintyse ir jausmuose. Savyje ir santykiuose su aplinkiniais. Galbūt prisipažinimas, kad kasdienybėje praradai pusiausvyrą, bus tolygus prisipažinimui, kad esi kur kas toliau nuo tobulybės, bet tuo pačiu, tikiu, – tai pirmas žingsnis link ten.

Labai dažnai, pradėdami balanso paieškas, atsigręžiame į tokius kasdienius įpročius kaip miegas, mityba, sportas, aktyvus gyvenimo būdas. Įsitikinti tuo, jog šie įpročiai labai svarbūs, galima labai greitai. Lyg tyčia, kai dėl nepaaiškinamų priežasčių įpratau eiti miegoti pirmą ar antrą nakties, mažylis įprato būtent tokiu metu keltis, šypsotis, kalbinti ir žvaliai pradėti naują dieną. Lyg tyčia, dar kartą pažadėjusi sau sveiką mitybą, sulaužiau pažadą dar greičiau nei įprastai, nes ir vėl pradėjau valgyti savo emocijas, geras ir blogas (taip, aš įpratusi suvalgyti jas visas). Apie judėjimą taip pat galėčiau parašyti šį bei tą iš savo patirties, bet, žinote, kol kas tikrai nėra kuo didžiuotis.

Surasti balansą šiuose kasdieniuose įpročiuose gali būti nelengva, bet dar svarbiau yra nepamiršti, kad balansas neprasideda ir nesibaigia tik šiose kasdienybės srityse. Jeigu čia, ugdant teisingus miego, judėjimo ir mitybos įpročius, mums gali padėti žinios ir disciplina, ieškant balanso santykiuose su aplinkiniais ir santykiuose su savimi, tenka nerti gilyn į savo jausmus ir ieškoti atsakymų ten, kur racionalūs sprendimai ir suvokimai dažnai prasilenkia su mūsų impulsyviais jausmais ir emocijomis.

Labai norėtųsi, kad viskas spindėtų taip, kaip kartais spindi pavydą žadinančios Instagram nuotraukos, bet santykiai šeimoje, pasirodo, tampa kur kas daugiau darbo ir pastangų reikalaujantys, kai greta judviejų atsiranda mažas žmogutis. Balansas tuomet įgyja naują prasmę. Ir ką jau kalbėti apie santykius su pačia savimi, kai net nepajauti, kad dalindama save į kairę ir dešinę, sau nepasilieki nieko; o tikėjimas, kad rytoj bus kitaip, mažėja su kiekviena diena, kol galiausiai lieki prieš nuogą faktą: jei nori, kad dalykai keistųsi, turi juos keisti arba keistis pats.

Gal tai moters prigimtis, o gal tiesiog mano būdas, bet pastangos žongliruoti visomis – mamos, žmonos, moters – pareigomis, o tuo pačiu jas suderinti su savo norais, svajonėmis ir naujais kasdieniais iššūkiais, kartais palieka mane bejėgę. Suprantu, kad gali būti visai priešingai – tai gali įkvėpti ir suteikti energijos; bet gali ir palikti skęstančią nusivylimuose bei skandinančią juose kitus, esančius šalia. Viskas priklauso nuo balanso, suprantu tai labai gerai. Kai jis prarandamas, kai išgaruoja vidinė ramybė, riba tarp „gerai“ ir „blogai“, tarp šypsenos ir ašarų, tarp „myliu“ ir „nenoriu net matyti“, tarp džiaugsmo ir skausmo tampa beveik nepastebima.

Kaip dažnai, pasibaigus iš Jūsų lūpų sklindančiai nuoskaudų, bėdų, skausmų ir nusivylimų tiradai, suprantate, kad iš esmės gyvenate labai gerai? Kad visa ta neigiama energija yra tiesiog mūsų pasirinkimas. Kad prioritetai – mūsų pasirinkimas. Kad atrasti arba prarasti balansą – taip pat mūsų pasirinkimas, tiesa, reikalaujantis daug pastangų.

Šiandien aš renkuosi atrasti balansą. Atidedu į šalį savo naujametinių pažadų sąrašą ir tyliai žadu mažus žingsnelius link kur kas svarbesnių pokyčių.

Linkiu sau surasti balansą ir vidinę ramybę.
Linkiu sau tikėjimo savimi.
Drąsos bei stiprybės tada, kai jaučiu, jog tikėjimas savimi ima trupėti. Ir neleisti jo trupinti kitiems.
Drąsos būti savimi, nors ir labai netobula, daug ko nemokančia, nežinančia, nesuprantančia.
Linkiu sau išmokti gerai jaustis savame kailyje.
Nepamiršti savęs, nes tik mylėdamas save, meilę gali dalinti kitiems.
Linkiu sau išmokti pastebėti gražias ir įkvepiančias smulkmenas; kolekcionuoti jas ir apsupti save gražiais dalykais, jausmais, patirtimis, žmonėmis, emocijomis.
Linkiu sau nežadėti ir nereikalauti per daug.
Linkiu sau visada prisiminti, kad pokyčiai yra lėtas procesas, ir džiaugtis kiekvienu – net labai mažu – žingsneliu ta kryptimi, kuria noriu judėti.

 Orkaiteje keptas samas su bolivines balandos salotomis

 Orkaiteje keptas samas su bolivines balandos salotomis

Skonis: 10/10. Kai kalba eina apie žuvį ir apie bolivinę balandą, mano vertinimas yra aiškus iš karto – nežinau, ką reikėtų padaryti, kad nebūtų skanu. Šįkart buvo ne tik skanu, bet net labai skanu – gausiai daržovėmis pagardintos bolivinės balandos sėklos su labai gardžiu padažu ir šiek tiek aštresnis (bet ne per daug!) sultingas orkaitėje keptas šamas – buvo nuostabiai gardūs pietūs. Be to, dar vienas nemažas pliusas – tai dar ir sveikas pasirinkimas, puikiai tiksiantis ieškantiems balanso mityboje.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

 Orkaiteje keptas samas su bolivines balandos salotomis

Orkaitėje keptas šamas su bolivinės balandos salotomis

Atsispausdinti
Porcijos: 3 Paruošimo laikas: 40 min.

INGREDIENTAI

šamo filė be odos (apie 300 g)
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 valg. š. citrinų sulčių
1 arb. š. džiovinto raudonėlio
1 arb. š. džiovintų česnakų dribsnių
½ arb. š. džiovintos saldžiosios paprikos dribsnių
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
¼ arb. š. druskos

Bolivinės balandos salotoms:
1 stiklinės (150 g) bolivinės balandos
žiupsnio druskos
1 vidutinio dydžio brokolio
150 g vyšninių pomidorų
½ nedidelio poro
ryšelio petražolių
saujelės migdolų plokštelių

Padažui:
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 valg. š. baltojo vyno acto
1 valg. š. citrinos sulčių
1 arb. š. medaus
1 tarkuoto česnako skiltelės
½ arb. š. džiovinto baziliko
½ arb. š. džiovinto raudonėlio

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
2. Aliejų, citrinų sultis ir visus prieskonius sumaišykite. Šamo filė supjaustykite pailgais gabalėliais ir ištrinkite mišiniu iš visų pusių. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių. Praėjus pusei kepimo laiko, apverskite žuvį ir kepkite toliau.
3. Bolivinės balandos sėklas kelis kartus perplaukite vandeniu, kitaip gali būti karstelėjusios. Puode užvirinkite 3-4 didesnį tūrį vandens, suberkite bolivinę balandą, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15-20 minučių, kol suminkštės, taps beveik skaidrios ir atsiskirs jų „uodegėlės“. Nupilkite likusį vandenį ir uždengtame puode palikite dar apie 10 minučių. Atvėsinkite ir atvėsusias išmaišykite šakute („išpurenkite“).
4. Brokolio žiedynėlius verdančiame pasūdytame vandenyje pavirkite 1-2 minutes. Išgriebkite į kiaurasamtį ir perliekite lediniu vandeniu.
5. Sumaišykite bolivinę balandą, brokolio žiedynėlius, per pusę perpjautus vyšninius pomidorus, smulkiai pjaustytą porą ir kapotas petražoles. Užpilkite padažu ir apibarstykite migdolų plokštelėmis.
6. Į lėkštes paskirstykite salotas, ant viršaus dėkite po porą gabalėlių kepto šamo filė. Patiekite nedelsiant.

 Orkaiteje keptas samas su bolivines balandos salotomis

baltojo vyno actasbazilikaibolivinė balandabrokolisčesnakaicitrinosmedusmigdolų plokštelėspetražolėspomidorairaudonėliaišamasžuvis
0 komentaras
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
VALENTINAS // Rikotos ir medaus keksiukai
kitas įrašas
SEKMADIENIO TRADICIJA // Kokosiniai blyneliai su šokolado gabalėliais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

Pievagrybių pyragas

Pikantiški cukinijų, varškės ir lęšių blynai

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

Pica „Margarita“

Mini cukinijų blyneliai

REKLAMA

SALDUMYNAI

Mielinis cinamono ritinėlių pyragas

Marokietiški sviestiniai sausainiai su sezamo sėklomis

Bandelės su aguonomis

Pistacijų ir aviečių semifreddo

Šilauogių „clafoutis“

Baklava su pistacijomis, lazdynų ir graikiniais riešutais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

Mini blynelių vėrinukai su uogomis

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

APIE MIEGĄ // Brokolių blyneliai

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Šaldytų bananų ir špinatų sluoksniuotis

NETIKIU // Kokosinis ryžių pudingas su šilauogėmis ir...

Pusrytinės cukinijų ir kokosų pieno apkepėlės

Keptų burokėlių ir batatų salotos su „Burrata“ sūriu

Riešutinė granola

Citrininiai–aguoniniai čirviniai blynai

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11
  • 3

    Medaus tortas

    17 Gru ’13
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Nekeptas citrininis sūrio tortas

    24 Lie ’20
  • 6

    Bulvių apkepas

    23 Vas ’23

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (350)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (89)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų