Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KALĖDŲ RECEPTAISALDUMYNAISausainiaiVALGOMOS DOVANOS

Kalėdiniai meduoliai

parašė Asta 16 Gru ’24
Kalėdiniai meduoliai

„Ar lauki Kalėdų?“, – prieš miegą pašnibždomis klausiu Jorio, ir išblaškau jam visus miegus. „Labaaaai!”, – pašoka jis, ir dar kartą pasakoja apie dovanas, kurių tikisi sulaukti po egle. Tyliai šypsausi. Mintimis aukštyn į dangų siunčiu visus burtažodžius, kad tik šis tikėjimas stebuklu jo širdy išliktų gyvas kuo ilgiau. Apie Kalėdų naktį žvaigždžių takais skriejančius elnius, apie elfų dirbtuves tolimoj Šiaurėj, apie ryte rastus sausainių trupinius ir pustuštę stiklinę pieno. Jis buvo, jis čia buvo šiąnakt!

Kalėdos – dovanų metas. Dovanų, kurias supakuojam į dėžutes ir perrišam kaspinais, ir dovanų, kuriomis galime būti patys. Kai apgaubiame rūpesčiu šalia esančius, kai atveriam širdį, kai kepam jiems imbierinius sausainius… mažais žingsneliais mes kuriame stebuklus. Labai gali būti, kad jie vyksta visus metus, bet gruodžio lempučių šviesoje – matosi gražiausiai.

Nežinau, kiek kalėdinių meduolių šiemet jau iškepiau ir net nenumanau, kiek dar iškepsiu. Nuo senų laikų jie man yra gražus žiemos švenčių simbolis. Jie mieli, jie skanūs, jie pasakiškai gardžiai kvepia Kalėdomis.

Ir nors meduoliai gali būti tiesiog meduoliai, taip pat jie gali būti ir meduoliniai atvirukai – be žodžių, bet pilni meilės, jaukumo ir šiltų linkėjimų. Iškepkite, išpieškite ir prikabinkite prie dovanų. Tokia maža detalė, o reiškia šitiek daug.

Meduolius, kaip ir eilę metų prieš tai, kepiau pagal savo mylimiausią receptą. Dekoravau juos „Dr. Oetker“ baltu glajumi dekoravimui. Paprasta, bet – magiška!

Kalėdiniai meduoliai

Atsispausdinti
Porcijos: apie 100 nedidelių sausainių Paruošimo laikas: 2 val. + tešlos vėsinimas

INGREDIENTAI

150 g medaus
110 g sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
2 2/3 stiklinės (375 g) miltų
1 arb. š. cinamono
1 arb. š. malto imbiero
½ arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. druskos
1 didelio kiaušinio

„Dr. Oetker“ glajaus dekoravimui*

GAMINIMO EIGA

1. Medų, sviestą ir rudąjį cukrų sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, vis pamaišydami, kol cukrus ištirps ir gausite vientisą masę. Nukaiskite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
2. Į didelį dubenį suberkite miltus, cinamoną, imbierą, kepimo miltelius ir druską. Padarykite miltuose duobelę, į ją įmuškite kiaušinį ir supilkite atvėsusią medaus, sviesto ir cukraus masę. Išminkykite minkštą tešlą.
3. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai dvi valandas (galite laikyti iki trijų dienų).

4. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
5. Išėmę iš šaldytuvo, tešlą plonai iškočiokite ant pamiltuoto paviršiaus. Formelėmis išspauskite sausainius. Jei norėsite per juos perverti virvelę, šiaudeliu išspauskite skylutes. Perkelkite ant kepimo popieriaus.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 8-10 minučių, priklausomai nuo sausainių dydžio.

7. Sausainius atvėsinkite ir dekoruokite glajumi (arba sandarioje dėžutėje prieš dekoruodami galite laikyti iki kelių savaičių).
8. Glajui sustingus, per skylutę perverkite virvelę ir prikabinkite prie dovanų. Taip pat galite naudoti kaip Kalėdų eglutės žaisliukus.

* galite naudoti namuose ruoštą glajų ir kiaušinio baltymo, miltelinio cukraus ir lašelio citrinų sulčių.

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetkerlietuva

cinamonasglajusimbierasimbieriniai sausainiaiKalėdoskepiniaimeduoliaimedussausainiai
0 komentaras
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Meduolinis tiramisu
kitas įrašas
Cinamoninių bandelių sūrio pyragas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Imbierinis pyragas

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su vyšniomis

Džiovintų vaisių ir riešutų duona

Biskočiai (biscotti) su migdolais, spanguolėmis ir juoduoju šokoladu

Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

Tortas „Boružė”

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Pusryčių bandelės (scones) su sūriu, česnakais ir prieskoninėmis...

Keptų saldžiųjų kukurūzų salotos su vištienos ir šoninės...

Kietojo sūrio krekeriai su rozmarinais | Užkandžių padėklas

Takai su lašiša ir ananasų-avokadų salsa

Bolivinės balandos blyneliai su obuoliais

Orkaitėje keptas blynas su obuoliais ir avietėmis

REKLAMA

GĖRIMAI

Žaliasis avokadų kokteilis

SUSIPLAKIME KOKTEILĮ // Trintų vaisių kokteilis „Pina Colada“

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

Mini blynelių vėrinukai su uogomis

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 3

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 4

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų