Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KALĖDŲ RECEPTAISALDUMYNAISausainiaiVALGOMOS DOVANOS

Kalėdiniai meduoliai

parašė Asta 16 Gru ’24
Kalėdiniai meduoliai

„Ar lauki Kalėdų?“, – prieš miegą pašnibždomis klausiu Jorio, ir išblaškau jam visus miegus. „Labaaaai!”, – pašoka jis, ir dar kartą pasakoja apie dovanas, kurių tikisi sulaukti po egle. Tyliai šypsausi. Mintimis aukštyn į dangų siunčiu visus burtažodžius, kad tik šis tikėjimas stebuklu jo širdy išliktų gyvas kuo ilgiau. Apie Kalėdų naktį žvaigždžių takais skriejančius elnius, apie elfų dirbtuves tolimoj Šiaurėj, apie ryte rastus sausainių trupinius ir pustuštę stiklinę pieno. Jis buvo, jis čia buvo šiąnakt!

Kalėdos – dovanų metas. Dovanų, kurias supakuojam į dėžutes ir perrišam kaspinais, ir dovanų, kuriomis galime būti patys. Kai apgaubiame rūpesčiu šalia esančius, kai atveriam širdį, kai kepam jiems imbierinius sausainius… mažais žingsneliais mes kuriame stebuklus. Labai gali būti, kad jie vyksta visus metus, bet gruodžio lempučių šviesoje – matosi gražiausiai.

Nežinau, kiek kalėdinių meduolių šiemet jau iškepiau ir net nenumanau, kiek dar iškepsiu. Nuo senų laikų jie man yra gražus žiemos švenčių simbolis. Jie mieli, jie skanūs, jie pasakiškai gardžiai kvepia Kalėdomis.

Ir nors meduoliai gali būti tiesiog meduoliai, taip pat jie gali būti ir meduoliniai atvirukai – be žodžių, bet pilni meilės, jaukumo ir šiltų linkėjimų. Iškepkite, išpieškite ir prikabinkite prie dovanų. Tokia maža detalė, o reiškia šitiek daug.

Meduolius, kaip ir eilę metų prieš tai, kepiau pagal savo mylimiausią receptą. Dekoravau juos „Dr. Oetker“ baltu glajumi dekoravimui. Paprasta, bet – magiška!

Kalėdiniai meduoliai

Atsispausdinti
Porcijos: apie 100 nedidelių sausainių Paruošimo laikas: 2 val. + tešlos vėsinimas

INGREDIENTAI

150 g medaus
110 g sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
2 2/3 stiklinės (375 g) miltų
1 arb. š. cinamono
1 arb. š. malto imbiero
½ arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. druskos
1 didelio kiaušinio

„Dr. Oetker“ glajaus dekoravimui*

GAMINIMO EIGA

1. Medų, sviestą ir rudąjį cukrų sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, vis pamaišydami, kol cukrus ištirps ir gausite vientisą masę. Nukaiskite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
2. Į didelį dubenį suberkite miltus, cinamoną, imbierą, kepimo miltelius ir druską. Padarykite miltuose duobelę, į ją įmuškite kiaušinį ir supilkite atvėsusią medaus, sviesto ir cukraus masę. Išminkykite minkštą tešlą.
3. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai dvi valandas (galite laikyti iki trijų dienų).

4. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
5. Išėmę iš šaldytuvo, tešlą plonai iškočiokite ant pamiltuoto paviršiaus. Formelėmis išspauskite sausainius. Jei norėsite per juos perverti virvelę, šiaudeliu išspauskite skylutes. Perkelkite ant kepimo popieriaus.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 8-10 minučių, priklausomai nuo sausainių dydžio.

7. Sausainius atvėsinkite ir dekoruokite glajumi (arba sandarioje dėžutėje prieš dekoruodami galite laikyti iki kelių savaičių).
8. Glajui sustingus, per skylutę perverkite virvelę ir prikabinkite prie dovanų. Taip pat galite naudoti kaip Kalėdų eglutės žaisliukus.

* galite naudoti namuose ruoštą glajų ir kiaušinio baltymo, miltelinio cukraus ir lašelio citrinų sulčių.

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetkerlietuva

cinamonasglajusimbierasimbieriniai sausainiaiKalėdoskepiniaimeduoliaimedussausainiai
0 komentaras
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Meduolinis tiramisu
kitas įrašas
Cinamoninių bandelių sūrio pyragas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Moliūginės kavos sūrio pyragas

Pyragas su puriu mėtų ir kavos likerių įdaru

Obuolių pyragas su maskarpone

Naminių ledų suvožtiniai su braškėmis

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su braškėmis ir...

Kriaušiniai keksiukai su graikiniais riešutais

REKLAMA

SALDUMYNAI

Imbierinės cinamoninės bandelės

Pyragėliai su obuoliais

Imbieriniai keksiukai su kreminio sūrio kepurėlėmis

Jogurtinis braškių ir želė tortas

Obuolių pyragas su maskarpone

Crème Caramel | Vanilinis desertas su karamele

REKLAMA

GĖRIMAI

Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Karamelinis ledų ir kavos desertas

Trys imunitetą stiprinantys kokteiliai

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

TREČIAS KARTAS // Tobulas varškės apkepas

Pomidorų, sūrio ir kumpio galetė

Lipnūs azijietiški vištienos kąsneliai

Vieno indo barbekiu vištienos, ryžių ir daržovių troškinys...

SAUSIO ATRADIMAI // Saldžiųjų bulvių ir morkų sriuba

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 4

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 5

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 6

    New York Cheesecake (Niujorko sūrio tortas)

    15 Bal ’12

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (352)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (60)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (68)
    • Šaltieji užkandžiai (89)
    • Sumuštiniai (40)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (685)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (135)
    • Desertai indeliuose (94)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų