Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

BandelėsSALDUMYNAI

Mieliniai riestainėliai

parašė Asta 6 Kov ’11
Mieliniai riestainėliai

Kalendoriui rodant pavasarį, o už lango krentant baltutėms snaigėms, žiemą iš kiemo išvaryti norisi kaip niekad stipriai. Pasiilgau šilumos, veidą švelniai glostančios saulės, lengvų batelių ir plonų megstukų. Jokių paltų, jokių storiausių šalikų ir kumštinių pirštinių. Jokių vilnonių kojinių ir kelnių po kelnėm, palaidinių po palaidinėm. Jokių drėbėjimų šaltais vakarais ar žvarbiomis dienomis. Pasiilgau to lengvumo jausmo, kai rodos, nusimetęs visus žiemos sunkumus ir penkis sluosnius drabužių, gali skrieti žaliuojančiais takeliais. Lengva it pūkas…

Užgavėnės – diena, kai visi vieningai veja žiemą iš kiemo. Apie pačią šventę ir senas jos tradicijas galima pasakoti labai daug ir labai ilgai… Bet saulėtoje virtuvėje mes kalbam apie maistą, todėl štai kas yra svarbiausia: pirma, per Užgavėnes reikia „valgyti tiek, kad pilvas būtų kietesnis už kaktą”; antra, per Užgavėnes tradiciškai reikia valgyti daug blynų. O jei norisi ne tik blynų, dar kuo puikiausiai juos keičia spurgos, bandelės, žagarėliai… smaližių rojus.

Beje, šiais metais ši smaližių rojumi kvepiantis diena pasitaikė labai jau įdomią dieną – kovo aštuntąją. Bet nieko tokio – mes šįkart etikos principų nepažeidėm ir Morę sudeginom ne per Moters dieną, o šiandien – Užgavėnių šventėje Rumšiškėse. O jei jau šiandien šventėme, tai šiandien ir smaližiavome. Mieliniais riestainėliais – nepavykusiais ir tuo pačiu labai pavykusiais.

Skonis: 9/10. Iš pirmo žvilgsnio šie riestainėliai aiškiai nepavykę – nes turėjo būti spurgos. Bet iš kitos pusės – dar ir kaip pavykę. Nes šiek tiek primena žagarėlius, bet yra šiek tiek puresni. Truputį saldesni. Bent man – dar skanesni. Kažkas tarp bandelės ir žagarėlio. Riestanėliai, kurie prie puodelio arbatos skanaujasi labai laaabai puikiai.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? „Virtuvė”, Nr. 3 (22)

Mieliniai riestainėliai

Atsispausdinti
Porcijos: 25 nedideli riestainėliai Paruošimo laikas: 45 min. + 1 val. tešlos kildinimas

INGREDIENTAI

7 g sausų mielių
50 ml šilto vandens
75 g sviesto, kambario temperatūros
75 g cukraus
1 kiaušinis
3 kiaušinių tryniai
1 valg. š. brendžio (aš įpyliau spirito)
1/2 arb.š. druskos
440 g miltų

aliejaus, virti
cukraus pudros, apibarstyti

GAMINIMO EIGA

1. Šiltame vandenyje ištirpinti mieles.
2. Sviestą išsukti su cukrumi iki purios masės. Įmušti kiaušinį, trynius ir gerai išsukti.
3. Supilti brendį, mieles, druską ir išmaišyti.
4. Suberti miltus ir minkyti tešlą, kol pasidarys lygi ir elastinga, apie 7 – 10 minučių. (Mano pastaba: subėriau nurodytą kiekį miltų ir minkiau 10 minučių. Tešla buvo graži, lygi, bet… pakankamai kieta. Bloga nuojauta neapgavo – tešla ir nepakilo, ir spurgos nesigavo. Bet nieko tokio, nes kaip jau minėjau, gavosi puikūs riestainėliai. Todėl, jei norite vis tik spurgų, manau, vertėtų sumažinti miltų kiekį. Arba bent jau berti po truputį, vis patikrinant, ar dar negana).
5. Įdėti tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždengti ir palikti kilti apie 1 valandą, kol tešla padvigubės.
6. Iškilusią tešlą dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočioti 1,5 cm. storio tešlos lakštą. Puodeliu ar kitu apvaliu indeliu išspausti apskritimus, jų viduje – kitus, mažesnius apskritimus. Jei indas limpa prie tešlos – jo kraštus pamiltuokite. Nuo riestainių likusią tešlą iš naujo išminkyti ir vėl išspausti, kol tešlos neliks.
7. Išspaustus riestainius uždenti ir palikti kilti bent 30 minučių.
8. Pakilusius riestainius dėti į verdantį aliejų ir kepti iš vienos pusės apie 3 – 4 minutes. Tuomet apversti ir dar 1 – 2 minutes kepti iš antros pusės. Aliejaus inde, kuriame verdami riestainiai, turi būti bent per du pirštus, kad riestainiai galėtų plaukioti jame (virti, o ne kepti).
9. Išvirusius riestainius nusausinti popieriniais rankšluosčiais.
10. Apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!

bandelėsbrendismielėsriestainiaisaldumynai
18 komentarai
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Žagarėliai
kitas įrašas
Varškinės spurgytės

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Nekeptas aviečių ir mangų sūrio tortas

Japoniškas biskvitinis braškių tortas | Nuotraukos žingsnis po...

Desertiniai varškės sūreliai su želė gabalėliais

Varškės pyragas su braškėmis

Riešutų sviesto, karamelės ir šokolado desertas

Citrinų kvadratėliai

REKLAMA

GĖRIMAI

Moliūgų kava

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Kreminis airiško viskio likeris

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

SEKMADIENIO TRADICIJA // Kokosiniai blyneliai su šokolado gabalėliais

Agurkų, bolivinės balandos ir avinžirnių salotos

Bulguro kruopų, vištienos ir daržovių salotos

Duonos lazdelės

Keptų saldžiųjų bulvių humusas

Prancūziški skrebučiai su moliūgais ir riešutais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

Sumuštiniai su kalakutiena, sūriu ir pomidorais

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

APIE MIEGĄ // Brokolių blyneliai

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

18 komentarai

Mademoiselle 6 Kov ’11 - 11:31 pm

Et, minčių ir planų skaitytoja! Šiandien aš irgi kaip tik labai panašias spurgytes kepiau 😉

Reply
Asta 7 Kov ’11 - 5:04 pm

Mademoiselle, ak, tie sutapimai :)) Žavūs ir smagūs 🙂 Tikriausiai taviškės spurgytės spurgiškesnės nei manosios? 🙂 Lauksim gardžiam kąsnelyje 😉

Reply
duonosirzaidimu 7 Kov ’11 - 1:47 pm

Aš tokių ir norėčiau 🙂
P.S. kokios gaivios ir šiltos nuotraukos! Labai gražios spalvos 🙂

Reply
Asta 7 Kov ’11 - 5:05 pm

O kas trukdo? 🙂 Pirmyn! 🙂

P.S. Ačiū labai labai, gera girdėti 🙂

Reply
Insolente. 8 Kov ’11 - 12:40 am

Ir šiaip žiūrėjau, ir taip. Vis dar nesuprantu, kaip čia galėjo kažkas nepavykt, nes atrodo tobulai. Pavasariškai.
Et. Čia visada pavasaris.

Reply
Asta 8 Kov ’11 - 7:59 pm

Ačiū, Inga 🙂 Nebūsiu kukli, bet man irgi gražiai atrodo 🙂 Dar kartelį ačiū 🙂

Reply
Indre 9 Kov ’11 - 2:26 pm

O galvojau tokiu spec. šaukštu kepei (namie pas mane mėtos, tik niekad nenaudotas). Man paskutinį kartą kepant mielines bandeles gavosi traškūs kauburėliai, kaip kad būna vanilinės barankytės – irgi toks pavykęs/nepavykęs gaminys 🙂

Reply
Asta 11 Kov ’11 - 5:33 pm

Ne, Indre, apie kažkokį šaukštą išvis pirmąkart girdžiu 🙂 Būna tokių kepinių, tikrai būna. Ne taip kaip reikia, bet labai skaniai – bet juk tai ir svarbiausia 🙂

Reply
grange 10 Kov ’11 - 3:25 pm

riestainiukai gundantys, tikiuos isvarei ziema is kiemo, ir kada sugrysi pas mus i sm 🙂 pasiilgom 🙂

Reply
Asta 11 Kov ’11 - 5:35 pm

grange, net nebejuokinga – ta žiema įsikibus laikosi, niekur eit nenori. Bet aš neprarandu vilties :))
Ir.. aš irgi jūsų pasiilgau, geriausi ir šilčiausi linkėjimai visoms 🙂 Pasistengsiu sugrįžti – anksčiau ar vėliau – bet dabar vėl mane gyvenime šiokios tokios permainos, kurios palieka dar mažiau laisvo laiko.. 🙂

Reply
grange 13 Kov ’11 - 11:48 pm

niu lauksim bet kada, ypač dabar kai taip sudominai kas ir kaip :))

Reply
Asta 13 Kov ’11 - 11:51 pm

Nieko super intriguojančio, grange 🙂 Tiesiog pradedu gyventi normalų suaugusiųjų gyvenimą – prie bakalauro prisidėjo ir darbas 🙂

Reply
Rimante 11 Kov ’11 - 2:14 pm

Galiu paklausti, kur pirkote groteles kepiniams vėsinti.;) Niekur nerandu:)

Reply
Asta 11 Kov ’11 - 5:36 pm

Rimante, žinok, pasakysiu teisybę – aš jų nepirkau, jos net ne mano 🙂 Radau spintelėje, nuo kažin kokių senų laikų ten pasislėpusias.. 🙂

Reply
Tishh 30 Sau ’14 - 8:56 am

Vakar išbandžiau, o dabar mėgaujuosi pusryčiams 🙂 Įdėjau apie 400 g miltų, tai tešla neiškilo, bet vėliau suformavus riestainėlius jie truputį pakilo, o bekepant pasidarė trigubi 🙂 Labai patiko receptas – jau mintyse rezgu planus kitam kartui pasiruošti balto ir juodo šokolado glaistus ir pabarstukų papuošimui 🙂

Reply
Asta 30 Sau ’14 - 3:57 pm

Labai smagu girdėti, kad nepaisant mažų nesklandumų, riestainėliai pavyko 🙂 O jei jau planuojamas ir pakartojimas, tai pasako labai daug! 🙂 Skanių eksperimentų!

Reply
ieva 12 Vas ’18 - 1:18 pm

o kiek 7g. atitinka slapiu?

Reply
Asta 13 Vas ’18 - 7:39 am

Ieva, 7 gramai sausų mielių atitinka 20 gramų šlapių mielių 😉

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tortas „Medutis”

    22 Rgs ’09
  • 4

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 5

    Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • 6

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

    28 Kov ’23
  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (585)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (106)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų