Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

DuonaLENGVI KĄSNELIAIPusryčiai

Sodos duona su rozmarinais

parašė Asta 13 Kov ’12
Sodos duona su rozmarinais

Yra dalykų, be kurių savo dieną įsivaizduoti labai sunku. O gal net neįmanoma.

Pavyzdžiui, be žadintuvo kiekvieną mielą darbo dieną. Arba be mūsų serialo vakare prieš miegą. Be balto vyno taurės penktadienį ir be „Nusivylusių namų šeimininkių” pirmadienį. Be bent dviejų puodelių arbatos per dieną ir šokoladinio batonėlio kasdien beveik kiekvieną dieną. Taip pat kaip ir Kalėdas labai sunku įsivaizduoti be sniego, o vasaros atostogas – be kepinančios saulės. Arba lygiai taip, kaip sunku suvokti, jog galėtų pasaulyje nebūti orkaičių ir savaitgaliais nekvepėtų namai gardžiais pyragas, puikiais sausainiais, minkštutėmis bandelėmis…

Arba duona. Be jos tikrai sunku įsivaizduoti savo dienas, savaites, gyvenimus, ar ne? Aš labai mėgstu duoną. Dar dabar prisimenu, dirbome kadaise su mama maisto prekių parduotuvėje, o ten, atrodo, dukart per savaitę atveždavo ajerų duonos. Tiesiai iš kepyklos. Labai šviežios, labai minkštos ir net per pakuotę kvepiančios. Mes visada būdavom pačios pirmosios pirkėjos ir visą mielą dieną prabėgom čiupdavom po riekelę.  Dievulėli, kaip skanu būdavo.

Taip, aš tikrai labai mėgstu duoną. Su sriuba, su troškiniu, tiesiog su puodeliu kefyro ar sultinio. O dažnai pusryčiams – kartais ir vakarienei – mėgstu susitepti sumuštinį. O jei dar jį paskrudini orkaitėje, su išsilydžiusiu sūriu… Tikiu, jog daugelis kaip ir aš tikrai neįsivaizduoja savo kasdienybės be duonos.

Gaila, kad ją kepti man dažniausiai dėl kažkokių priežasčių trūksta įkvėpimo. Turiu net duonkepę, bet ji dažniausiai tiesiog dulka virtuvės kamputyje – orkaitėje kepta man skanesnė. Bet ir ten jos išsikepti nesugebu (o kaip kitaip paaiškinti, jei lyg ir noriu, bet nekepu?). Bet…

Aną savaitgalį pagaliau pagaliau pagaliau… prabudusi ryte supratau, kad noriu naminės duonos. Iš tūkstančio ir vieno recepto akimirksniu išsirinkau paprastą, bet skaniai skambantį – sodos duoną su rozmarinais.

Ir kai visi namai pakvipo šviežia duona ir rozmarinais, kai raikėm kepalėlį ir valgėm tiesiog su arbata, rodos, supratau, kodėl naminė duona visada yra geriau nei pirktinė. Nes to nepakartojamo kvapo, to jaukumo ir šilumos, kuriais prisipildo tavo namai, neparduoda nei vienoje parduotuvėje.

Skonis: 10/10. Labai gardi duona. Su traškia plutele ir minkštu vidumi. Be to, jei mėgstate rozmarinus, gera žinia – duonoje jie jaučiasi pakankamai intensyviai, tačiau maloniai. Ir kvepia rozmarinais duona taip pat labai labai… Jei norite, kad jie jaustųsi labai truputį, dėkite mažiau, o jei mėgstate kitas prieskonines žoleles, drąsiai keiskite rozmarinus jomis. Be to, dar vienas pliusas duonai – trečią dieną suvalgiau paskutinę riekelę, o ji vis dar buvo minkšta, kas man labai patiko.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? The Curvy Carrot

Sodos duona su rozmarinais

Atsispausdinti
Porcijos: 2 kepalėliai duonos (apie 20 cm skersmens) Paruošimo laikas: 20 min. Gaminimo laikas: 45 min.

INGREDIENTAI

1/4 puodelio (60 g) sviesto, tirpinto
3 1/2 puodelio (490 g) miltų
1/2 puodelio avižinių dribsnių
1 valg.š. cukraus
1 valg.š. šviežio kapoto rozmarino arba 1 arb.š. džiovinto
2 arb.š. kepimo miltelių
1 arb.š. sodos
1 arb.š. druskos
3/4 arb.š. maltų juodųjų pipirų (plius apibarstymui)
1 3/4 puodelio kefyro
1 kiaušinis, lengvai išplaktas

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.
2. Sviestą ištirpinkite ir atidėkite į šalį.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, cukrų, rozmariną, kepimo miltelius, sodą, druską ir maltus juoduosius pipirus.
4. Į dubenį supilkite kefyrą, tirpintą atvėsusį sviestą ir išmaišykite.
5. Išverskite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir šiek tiek paminkykite. Padalinkite tešlą į dvi dalis ir iš kiekvienos suformuokite po duonos kepaliuką.
6. Suformuotus duonos kepaliukus dėkite į kepimo skardą. Kiekvieną aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite žiupsniu maltų juodųjų pipirų.
7. Kepaliukų viršuje aštriu peiliu padarykite X formos pjūvius.
8. Kepkite, kol duona gražiai parus, apie 45 minutes. Skanaus!

avižiniai dribsniaiduonakefyraspusryčiairozmarinaisoda
21 komentarai
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Meksikietiškas trijų pienų pyragas (Pastel tres leches)
kitas įrašas
Įdarytos bulvės

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Salotos su traškiais avinžirniais

Cukinijų ir fetos sūrio spurgytės (Kolokithokeftedes)

Karšti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu

Mėsainiai su plėšyta kiauliena ir kopūstų salotomis

Pusryčių keksiukai

Kokosinis uogų ir obuolių trupiniuotis

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

Mielinės bandelės su dešrelėmis ir sūriu

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Cukinijų, fetos ir kalakutienos kukuliukai

Kruasanai su migdolų pesto, avokadais, kumpiu ir mocarela

Kepta avižinė košė su obuoliais

Obuoliniai avižinių miltų blyneliai

Makaronų salotos su kepta vištiena

Pernakt brinkinta avižinė košė su šilauogėmis

REKLAMA

SALDUMYNAI

Riešutinis brownie su kreminiu varškės sluoksneliu

Moliūgų kavos keksiukai su prieskoniais

Bandelės su aguonomis

Kepti cinamoniniai obuoliai

Nekeptas sūrio tortas su avietėmis

Pistacijų ir aviečių semifreddo

21 komentarai

Julija 14 Kov ’12 - 12:27 pm

Oi, vilioja labai šita-kepsiu!

Beje, kas savaitę kepu tavo česnakinę duonelę iš „oC” žurnalo žiemos numerio. Superinė! 😉

Reply
Asta 17 Kov ’12 - 6:24 pm

Julija, oi, kaip smagu, kad česnakinė patiko 🙂 Mums ji irgi labai labai!

O šią taip pat išbandyk, puiki 😉

Reply
Julija 18 Kov ’12 - 6:35 pm

O kur tu Kaune radai kepimo sodos? Ar paprastą valgomąją naudojai?

Reply
Asta 20 Kov ’12 - 6:12 pm

Julija, oi, atsiprašau. Taip, paprastą, valgomąją. Tuoj pat pataisysiu 🙂

Reply
Patricija 14 Kov ’12 - 3:52 pm

Būtinai išbandysiu! :))

Reply
Asta 17 Kov ’12 - 6:24 pm

Patricija, lauksiu atsiliepimų! 🙂

Reply
Neringa 14 Kov ’12 - 7:50 pm

puodelis kiek čia gramų bus?

Reply
Asta 17 Kov ’12 - 6:26 pm

Neringa, puodelis 250 ml, bet pavyzdžiui toks puodelis miltų sveria 140 g 😉

Reply
Jurgita 14 Kov ’12 - 8:51 pm

Na va, telepatiškoji duona jau ir tavo bloge :))
Ir man ji labai patinka, esu kepusi ir su morkomis bei riešutais – dalykas!

Reply
Asta 17 Kov ’12 - 6:27 pm

Jurgita, taip, ji čia 🙂 Susikalbėjom mintimis šį kartą labai jau sklandžiai 😀

Reply
Renata 16 Kov ’12 - 9:26 am

Kažkada kepiau estišką sodos duoną, bet nesužavėjo. O šita taip gardžiai atrodo. Ir dar su rozmarinais! Ir dar taip išgirta! Imsiu ir išsikepsiu:)

Reply
Asta 17 Kov ’12 - 6:27 pm

Renata, pamėgink šią. Jei mėgsti rozmarinus, tikrai patiks 🙂

Reply
Neringa 20 Kov ’12 - 12:15 pm

Buvo klausimas apie kepimo sodą, bet niekas neatsakė 😀 tai tinka paprasta, valgomoji?

Reply
Julija 20 Kov ’12 - 12:44 pm

Manau, kad tinka. Bent jau aš ją naudoju ir visuomet pavykdavo, kai sodą ir kepimo miltelius maišydavau. Kepa jau mano duonelė, laukiu rezultato 🙂

Reply
Neringa 20 Kov ’12 - 2:51 pm

Tai paprastos sodos dėt tiek pat, kiek ir kepamosios? Nugesint nereikia?

Reply
Asta 20 Kov ’12 - 6:14 pm

Merginos, atsiprašau, nespėju atrašyti kartais iš karto. Bet štai, atsakymas: recepte parašiau netiksliai, pati naudojau paprastą valgomąją sodą, jos su niekuo nenugesinau. Ištaisysiu receptą ir nepykit už netikslumus 😉

Reply
Julija 20 Kov ’12 - 4:14 pm

Nereikia nugesinti (naudojamas kefyras), kiekį dėti tokį patį.

Mano skoniui duonelė saldoka, gal druskos daugiau dėčiau. Na, vis tiek ta česnakinė-topas 🙂 Asta, pasidalink jos receptu ir tinklarašty 😉

Reply
Asta 20 Kov ’12 - 6:15 pm

Julija, mums nepasirodė ji saldi, nors tu teisi – nesijaučia čia ypatingo sūrumo ar rūgštelėjimo, jos skonis gal toks švelnesnis, sakyčiau… kad jau už česnakinės mažiau išraiškingas, tai tikrai 😀

Ir kad jau sulaukiau tokių skatinimų, pažadu greitu metu pasidalinti čia ir česnakinės receptu 🙂

Reply
Česnakinė duona ir česnakinis sviestas | Saulėta virtuvė 22 Kov ’12 - 7:37 pm

[…] gražią dieną radau tokį komentarą prie sodos duonos su rozmarinais: “Na, vis tiek ta česnakinė-topas Asta, pasidalink jos receptu ir tinklarašty […]

Reply
Ar galima pakeist kefyra jogurtu? 8 Spa ’14 - 2:47 pm

Ar galima pakeist kefyra jogurtu?

Reply
Asta 14 Spa ’14 - 6:26 am

Manau, kad su natūraliu jogurtu viskas gausųsi puikiai 😉

Reply

Komentuoti: Neringa Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų