Kiekvienąkart, kai kalbu su mama, tie pokalbiai pasibaigia klausimais: gal paskinti salotų? Gal nori krapų? O kaip dėl svogūnų laiškų, kaip dėl špinatų? Žodį „truputį“ mamos ir dukros tikriausiai visais amžiais suprato ir supranta skirtingai – todėl namo aš kaskart grįžtu nešina pačiu didžiausiu krepšeliu, kokį, matyt, mamai pavyko rasti.
Tada ir nutinka tokie pyragai; kai špinatų tiek daug daug, kad ir pyragui iškepti pakanka, ir dar pundelis salotoms lieka.
Buvo labai skanu!
Špinatų ir rikotos pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 ½ puodelio (210 g) miltų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
1 valg. š. (20 g) cukraus
½ puodelio (115 g) šalto sviesto
¼ puodelio (60 ml) šalto vandens
Įdarui:
370 g špinatų lapelių
250 g rikotos sūrio
150 g čederio sūrio
2 kiaušinių
½ arb. š. druskos
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską, itališkas žoleles ir cukrų.
2. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
3. Dalimis į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Vandens gali reikėti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl nesupilkite jo viso iš karto, stebėkite, kada trupiniai pradeda kibti.
4. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Lengvai paminkykite ir suformuokite iš tešlos rutulį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30-60 minučių.
5. Išėmę tešlą iš šaldytuvo, įklokite ją į 22 cm skersmens kepimo indą taip, kad užklotų indo dugną ir sieneles. Paspauskite delnais, subadykite tešlą šakute ir palaikykite šaldytuve dar 30 minučių.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
7. Paruoškite įdarą. Špinatų lapelius nuplaukite ir nenusausintus sudėkite į didelį puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol špinatai praras savo tūrį, suminkštės ir sukris. Sukrėskite į kiaurasamtį, perpilkite šaltu vandeniu. Nugręžkite kuo daugiau skysčio, kad špinatai liktų kuo sausesni. Grubiai pasmulkinkite peiliu ir sudėkite į dubenį.
8. Smulkintus špinatus sumaišykite su rikotos sūriu, tarkuotu čederio sūriu, kiaušiniais, druska ir pipirais.
9. Išimkite tešla išklotą kepimo formą iš šaldytuvo. Paruoštą įdarą tolygiai paskleiskite ant tešlos.
12. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių. Jei matote, kad pyrago viršus per greitai ima skrusti, uždenkite folija ir kepkite toliau, kol pyragas bus iškepęs ir tvirtas.
13. Leiskite pyragui apie 10 minučių atvėsti kepimo formoje, tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Recepto šaltinis: The Iron You
2 komentarai
Padarėm, skanu, viskas gavosi, tiksliai aprašyta. Tik į įdarą druskos jau nedėjom, nes čedaras pakankamai sūrumo duoda. Taip pat gal šaukšto cukraus per daug į tešlą. Šiaip šitoks pyragas Prancūzijoje ir Belgijoje vadinamas quiche (kiš’as), špinatų kišas, jo variantų yra labai daug. Ačiū.
Sveiki, ačiū už įspūdžius! Džiaugiuosi, kad pavyko. Dėl quiche pavadinimo tikrai puikiai žinau, tiesiog lietuviškas to atitikmuo – nesaldus pyragas, todėl taip tokio tipo kepinius ir vadinu 🙂