Kapučino sausainiai

Vasara. Braškės, mėlynės ir vyšnios. Arbūzai, persikai ir abrikosai. Šilauogės, juodieji serbentai ir trešnės. Tikros vasaros gėrybės, mirgančios ryškiausiomis spalvomis ir saldžiausiais skoniais. Nujaučiu, kad dabar, kai aplink šitiek sezoninių skanėstų, mano kapučino sausainiai tikrai nesulauks ypatingo dėmesio, bet kaip aš galiu apie juos nerašyti, kai jie tokie ypatingai gardūs?!

O viskas buvo taip. Vieną vakarą išgirdau, kad neva visai pagedau – jau kiek laiko namuose jokio skanumyno, o aš sau sėdžiu ir nežinia ką veikiu. Faktas, kad ne virtuvėj ir ne prie orkaitės. Kur taip matyta, kur taip girdėta? Sakau, karšta? Ir kas gi čia tokio, juk kažko skanaus ir saldaus vis tiek prie puodelio arbatos taip norisi!

Po išklausyto pasipiktinimo nieko man daugiau neliko, tik tipenti į virtuvę. Tiesa, nieko įspūdingo iškepti net ir negalėjau, mat spintelės lyg tyčia pustuštės buvo, todėl viens-du-trys, susigūglinau itin paprastų, itin greitų ir itin mažai produktų reikalaujančių sausainių receptą. Tešlą sumaišiau per dešimt minučių, o po pusvalandžio jau kirtom sausainius. Kas su pienu, kas su sultim, kas su arbata. Nerealūs sausainiai! Seniai tokių skanių nevalgiau, tikrai, todėl negaliu laukti vėsaus ir niūraus rudens, kad pasidalinčiau tokiu geru receptu. Jei nevilioja dabar, būtinai išsisaugokit ateičiai. Neabejoju, kad po poros mėnesių, kai vakarai vėl bus vėsesni ir taip norėsis mažom smulkmenom kurti jaukumą, šie sausainiai bus vienas geriausių dalykų pasauly. Bent jau aš juos dar tikrai ne kartą kepsiu. Vasarą, rudenį, žiemą ir pavasarį.

Skonis: 10/10. Su pliusu! Seniai nevalgiau tokius skanius, tokio sodraus skonio sausainius. Mums labai patiko, kad kava šiuose sausainiuose atsiskleidžia labai stipriai (todėl rinkitės mėgstamiausią). Ne mažiau patiko tai, kad sausainiai tiesiog idealios „konsistencijos“ – traškūs krašteliai ir minkštas, truputį karamelę primenantis vidus. Labai rekomenduoju!

Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.

Porcijų skaičius: 20 didelių sausainių.

Ar gaminčiau dar kartą? Taip.

Kur radau? Savory Simple

♥ Kapučino sausainiai

180 sviesto, kambario temperatūros
1/3 puodelio (65 g) cukraus
1 skardinė (400 g) saldaus kondensuoto pieno
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 ½ puodelio (210 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
2 valg. š. tirpios kavos miltelių (naudojau Nescafe 3in1)
1 valg. š. kakavos
¼ arb. š. druskos

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi ištieskite dvi dideles kepimo skardas.
2. Į didelį dubenį sudėkite minkštą sviestą ir suberkite cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite masę.
3. Supilkite į dubenį kondensuotą pieną, suberkite vanilinį cukrų ir plakite apie 5 minutes, iki visiškai vientisos kreminės masės.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, tirpią kavą, kakavą ir druską.
5. Miltų mišinį į plakinį įmaišykite per tris kartus, kiekvieną kartą išmaišydami tešlą, kol neliks sausų miltų.
6. Naudodami mažą ar nedidelį ledų kaušelį, suformuokite ir ant kepimo popieriaus išdėliokite tešlos rutulėlius. Palikite tarp jų apie 5 cm tarpus, kad nesusiliestų, kai ims kepti.
7. Kepimo skardas dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 25 minutes*.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-18 minučių, kol sausainiai tarp gražiai auksinės spalvos. Iškepę jie bus labai minkšti, todėl palikite ant kepimo skardų atvėsti apie 10 minučių, o tuomet perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite visiškai.
9. Skanaus!

* aš šį žingsnį praleidau (šaldytuvas buvo pernelyg pilnas, kad įtalpinčiau dvi didžiules skardas sausainių) ir vos suformavusi, dėjau į įkaitintą orkaitė. Pavyko puikiai!

, , , ,

41 Responses to Kapučino sausainiai

  1. Ausra 12 Lie ’13 at 6:47 pm #

    tikrai bus iskepti

    • Asta 12 Lie ’13 at 6:51 pm #

      Puiku, Aušra, smagu suvilioti :) Brūkštelk kaip patiko 😉 Man tai… labai labai labai! Todėl turiu viltį, kad ir tau, ir visiems taip pat labai labai labai turi patikti :)

  2. Raminta 12 Lie ’13 at 8:08 pm #

    Bus būtinai įtraukta į mano mėgstamiausiųjų sąrašą :))) ačiū už nuostabų receptą 😉

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:49 pm #

      Raminta, nėra už ką :) Didelis įvertinimas sausainiams – būti įtrauktiems į garbingą mėgstamiausiųjų sąrašą :)

  3. Jen @ Savory Simple 13 Lie ’13 at 12:07 am #

    I’m so glad you liked them! Beautiful photos.

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:50 pm #

      Thanks, Jen! These cookies are just great! :)

  4. Neringa 13 Lie ’13 at 4:55 am #

    Aplenkei mane. Kaip tik šiandien ir aš norėjau kepti kapučino sausainiukus : ) Na, man čia tik paskata kitam kartui nemiegoti, nes net pačiai baisu darosi, kaip sunku vasarą daryti tinklaraščio įrašus. Vasara mane stipriai apkabinus ir nenori paleisti : ) Sausainiukai atrodo labai labai gardžiai : )

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:51 pm #

      Neringa, ne tu viena tokia vasaros apkabinta ir tinklaraštį apleidusi šiek tiek; aš ne kitokia tikrai :) Bet man rodos, kad tai visiškai normalu: vasarą džiaugtis vasara, nes ji tokia trumpa ir reikia išnaudoti kiekvieną akimirką ir kiekvieną saulės spindulį :)

  5. Martyna 14 Lie ’13 at 11:12 am #

    Mano pilve neabejotinai susilauktų ypatingo dėmesio

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:52 pm #

      Martyna, tuomet prašom kapučino sausainiukus statyt į savo kepinių eilę! :)

  6. Puikus 15 Lie ’13 at 11:33 am #

    kepammmmm,laukiam rezultatu.

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:52 pm #

      Tikiuos, kad rezultatai kuo geriausi? :)

  7. Kotryna 15 Lie ’13 at 12:46 pm #

    Nuostabaus skonio sausainiai. Šiek tiek pastovėję įgauna dar sodresnį skonį. NUOSTABU!!!!!!!!!!!!!

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:53 pm #

      Kaip smagu, Kotryna, aš tau taip pritariu!!! :)

  8. Birute V. 15 Lie ’13 at 5:29 pm #

    Kaip skaniai atrodo:) butinai paragausiu!

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:53 pm #

      Šaunu, ačiū! :)

  9. Ra 16 Lie ’13 at 6:18 pm #

    O man šįkart, didžiai nuostabai, nepavyko… :( Atrodo, manajai tešlai bus pritrūkę miltų, nes sausainiai tiesiog užliejo visą skardą, ir tie 5cm tarpeliai (kuriuos ir taip palikau didesnius) pasirodė visiški bejėgiai… Keliose vietose jaučiasi pamestasis potencialas, nes sausainėliai tikrai skanūs, tik va kai šitaip nutiko, tai burnoje jie limpa prie dantų tarsi karamelė… Bet kad ir kaip ten būtų, jau sukirtau beveik pusę šių „kavinukų“ :)

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:55 pm #

      Gali būti, kad miltų pritrūko, bet galbūt problema kita: gal dėjot ne į pilnai įkaitintą orkaitę? O gal suformavot labai didelius rutuliukus (juk ledų kaušeliai ne vienodo dydžio būna, tiesa?).
      Ir, kaip pažymėta žvaigždute, rekomenduojama, kad išvengti tos problemos, sausainius prieš kepant dar pašaldyti. Aš žingsnį praleidau šį ir vis tiek viskas pavyko puikiai, bet gal čia tik mano atsitiktinė sėkmė :)

      • Ra 22 Lie ’13 at 9:45 pm #

        Kadangi labai mėgstu amerikietiškuosius sausainius su šokolado gabalėliais, kurie irgi mėgsta kepant išsiplėsti, tai tikrai tikiu, jog kažkodėl miltų visgi pritrūko. Kamuoliukai maždaug graikinio riešuto dydžio buvo. O palaikyt tai vieną skardą palaikiau, o kitos ne, rezultatas vienodas :) Manau, jei būtų buvę miltų daugiau, tai ir tas palaikymas šaldytuve nebūtų labai didelė būtinybė :) O saldumo tikrai turi jie sočiai :)

        • Asta 23 Lie ’13 at 9:58 am #

          Na, tuomet tikriausiai taip, problema miltų trūkume. Bet vis tiek man nuolat neaišku: kaip gali būti, kad aš sveriu miltus, jūs sveriat miltus, viską kepam vienodai, visko dedam tiek pat, o vis tiek man va viskas čiki, o Jums miltų per mažai. Kaip taip gali būti? 😀 Kituose receptuose dar dėl kiaušinių dydžio svarstyti galima, o čia… juk net kiaušinių recepte nėra :)

          Šiaip ar taip, jei dar kepsit šiuos sausainius (o tikiuosi), tai jau žinosit, kad reikia miltų daugiau įberti. Ir viskas bus tobulai! :)

          • Gintarė 11 Gru ’14 at 5:00 pm #

            Na man irgi panašiai nutiko, tarpai dideli, o sausainis vienas skardoj 😀 Kadangi jau šalta, palaikiau balkone ilgokai, o orkaitė buvo tikrai įkaitinta. Visada bandydama receptą pirmą kartą, produktus sveriu 1 gr. tikslumu :) miltų gal trūko, o mano atveju gal ir per dideli rutuliukai, bet tada jau kepčiau 3 skardas mažiausiai. Nepaisant to, tas vienas sausainis nuostabaus skonio 😀 na tieas, du sausainiai, nes dvi skardos. Tikrai kartosiu, gal net rytoj!

  10. romualda 17 Lie ’13 at 6:47 pm #

    o kokia konkreciai kava dejai ta 3in1 ar kokia kita? uztenka 1 pakelio ar 2?

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:57 pm #

      Romualda, taip, naudojau tokią kavą, vieną pakelį, tačiau iš esmės galima naudoti bet kokią tirpią kavą :)

  11. Agni 22 Lie ’13 at 8:30 pm #

    Kepiau, ir isejo skaniai, aciu. Bet nedejau cukraus isvis! (tik sauksta vanilinio). ir kondensuoto tik puse dezutes. ir uzteko saldumo tikrai.
    Labai smagus tas kavos aromatas!
    kavos megejai bus uzaveti

    • Asta 22 Lie ’13 at 9:01 pm #

      Džiugu girdėti, kad patiko! :) Mane būtent tas sodrus kavos aromatas ir skonis labiausiai „užkabino“ :) Ir dar tas jų karameliškumas viduje ir traškumas krašteliuose… mmm, niam niam :)

  12. milda 30 Lie ’13 at 7:50 am #

    O galima naudoti indišką tirpią kavą? Būna tokiose metalinėse, apvaliose dėžutėse? Nenukentės skonis?

    • Asta 5 Rgp ’13 at 5:23 pm #

      Milda, galima :) Bet kokią tirpią naudoti galima – svarbu, kad tos tirpios kavos skonis ir kvapas būtų Jums malonus, nes tokio skonio bei aromato bus sausainiai :)

  13. Indre 4 Spa ’13 at 5:59 pm #

    na va, as tik iškepus komentaruose paskaičiau kokia tirpią kava naudoti:( nes kažkaip man pasirode kad nescafe tai ta kur granulemis tirpi buna, as du šaukštus ir subėriau, tai man tos granulės neištirpo ir sausainiai išėjo tokie na tikrai kartoki, ta kava sakyčiau net neleidžia atsiskleisti kitiems skoniams. na, teks bandyti is naujo su trys viename kava. ajajaj :(

    • Asta 11 Spa ’13 at 5:55 am #

      Indre, kaip negerai :( Labai atsiprašau, nes čia tikrai mano klaida. Tuoj pat recepte prirašysiu, kokią kavą rekomenduoju naudoti :)
      Tikiuosi, kad nepagailėsi laiko ir suteiksi sausainiams dar vieną šansą, pagaminsi su kita kava. Nes jie tikrai laaaabai puikūs! :)

  14. Monika 24 Lap ’13 at 4:54 pm #

    Sveiki, mane labai patrauke sis receptas, tai si savaitgali iskepiau: skonis tobulas, saldumas mmm, tik man neiskilo taip kaip jusu nuotraukose, kazkaip gavosi plonuciai, nors sekiau visus kiekius nuosirdziai :)) pirma porcija sausainiu atsaldziau kaip reikiant, tai buvo traskus, o kitu neatvesinau iki galo, tai liko minksti, tokie kaip irisai. Bandysiu dar karteli kepti, nes skonis tikrai puikus :)) Labai patinka man sis blogas! :))

    • Asta 3 Gru ’13 at 12:20 pm #

      Monika, ačiū! :)
      Smagu girdėti, kad sausainiai patiko. Mums jie, kaip jau daug kartų sakiau – fantastiški. Tikiuosi, kad nenuleisi rankų ir kepsi kepsi, kol galėsi pasakyti – „pavyko tooobulai!“. Sėkmės 😉

  15. Tishh 31 Sau ’14 at 9:55 am #

    Susiruošiau šiandien kepti šiuos sausainius, bet man truputį pasitikslint norisi :) Į skardą dėti rutuliukus.. O suformuoti sausainių skardoj nereikia? Jie patys susiformuos? :)

    • Asta 31 Sau ’14 at 10:27 am #

      Oi, koks skanus pasirinkimas penktadieniui! :) Net truputį baltai pavydžiu, kad tuoj galėsit šitais sausainiais gardžiuotis :)
      O dėl rutuliukų – taip, tikrai taip. Tai bent magija, ar ne? :) Iš tiesų kepdami rutuliukai „bliūkšta“, pasiploja ir išplatėja. Taip ir susiformuoja sausainiai. Tik štai todėl labai svarbu tarp rutuliukų palikti tarpelius, nes kitaip gausite vieną didelį blyną per visą kepimo skardą 😉

  16. Eglė 13 Kov ’14 at 5:55 pm #

    Labai skanus sausainukai, bet kita kart deciau daugiau miltu :)

    • Asta 26 Kov ’14 at 9:48 am #

      Egle, džiugu, kad patiko :)

  17. levandina 21 Kov ’14 at 8:36 am #

    Skanumelis :) tik velgi ar cia man vienai kaskart gaunas kitaip ?:) pirma syk buvo plonyciai ir tokios karamelines teksturos viduje, o antra syki tik nedejus cukraus patapo iskilus, viduje puruciai lyg meduoliukai. Na bet sunyko panasiu sviesos greiciu kaip ir pirmieji :))))

    • Asta 26 Kov ’14 at 9:49 am #

      Na, tas cukrus, kurio antrąkart atsisakėte, tikrai turėjo įtakos karamelinei tekstūrai, todėl normalu, kad keičiant sudėti, keičiasi šiek tiek ir galutinis rezultatas :) Dabar belieka nuspręsti, kuris buvo gardesnis 😉

  18. Mel 10 Bir ’14 at 7:09 pm #

    Kątik iškepiau – nuostabūs sausainiai! :) jau keleta receptų išbandžiau iš Jūsų tinklaraščio ir jie visi labai skanūs, tad įdomu, kaip atsirekat receptus? Juk internete jų daugybė ir negali žinot, kuris tikrai geras… Gal kai perskaitot receptą maždaug įsivaizduojat ar skanėstai bus pavykę? Ar Saulėtoj virtuvėj aprašot tik patikisius? :) šiaip ar taip, ačiū už puikius ir įvairius receptus! :)

    • Asta 16 Bir ’14 at 6:28 pm #

      Mel, labai smagu, kad sausainiai pavyko ir patiko :)
      Jokios paslapties, kaip atsirenku receptus, lyg ir nėra: renkuosi tuos, kuriuos perskaičius jaučiu, kaip skanu tai turėtų būti :) Be to, visada pirmiausia atkreipiu dėmesį į nuotrauką, nes ji taip pat gali padėti įsivaizduoti skonį. Žinoma, ne visada tos mano nuojautos ir spėjimai būna teisingi – būna, kad kažkas nepavyksta ar pavyksta ne taip gerai, kaip galėtų ar norėtųsi. Tačiau tie receptai į „Saulėtą virtuvę“ nepatenka – čia atkeliauja tik tie, kuriais norisi pasidalinti su visais :)

  19. Jovita 16 Gru ’15 at 9:09 am #

    Niu, as irgi susigundziau siais sausainiais… Pavyko puikiai! Tik vietoj kavos (vyras nemegsta kavos) dejau cinamona ir dar iberiau kepintu zemes riesutu (smulkintu). Gavosi rosher saldainiu skonio sausainiai :)!

  20. Nusivylusi namų šeimininkė 2 Rgp ’16 at 9:46 pm #

    Kepiau ne vienąkart, jie iš tiesų nuostabūs! Tik niekaip nesuprantu, kodėl man jie taip greitai tarytum prisigeria drėgmės ir iš nuostabiai trapių tampa minkštučiais. Kepiau keletą kartų, net skirtingose vietose ir su dėjimu į šaldytuvą eksperimentavau, bet vis tiek jie po keletos valandų kambario temperatūroj suminkštėja. O taip norėtųsi išsaugot tą traškumą..

Parašykite komentarą