Gyvenimas nestovi vietoje net tada, jei dieną po dienos leidi namie, slėpdamasis nuo vis dar nesibaigiančios žiemos ir kitų virusų. Neįtikėtina, kiek daug visko vykti gali tarp tų pačių keturių namų sienų; dar labiau neįtikėtina tai, kiek daug naujų mažų dalykų imi pastebėti, kai čia praleidi tiek daug laiko. Vieni siutina, kiti džiugina, treti varo į neviltį, o ketvirti priverčia prisiminti, kad nepaisant visko, kai netikėtai kilusios audros nurimsta, – namai yra lyg koks jaukumo kokonas, kuriame gera būti, gyventi, kurti, dalintis, svajoti, mylėti.
Vakar gabalėliais supjaustę tortą („Snickers“ tortą, vertą vadintis klasika), minėjome didelę mažyčio žmogaus šventę – pusę Jorio gimtadienio. Namai kvepėjo arbata ir karamele, nuo pirštų buvo laižoma grietinėlė, kažkas juokėsi, kažkas kalbino mažylį, kažkas čepsėjo, o aš viso to šeimos šurmulio fone tyliai galvojau apie tai, kad kartais net iš visiško nieko verta sukurti mažą šventę tam, kad susirinktų patys artimiausi ir namus pripildytų skardaus džiaugsmo.
O šiandien išaušo nauja diena. Tortinei ir desertinėms lėkštelėms atradus vietą virtuvės spintelėse, vėl taip gera grįžti į paprastą kasdienybę. Tą, kurią pasitinki susivėlęs, apmiegotom akim, su avižine koše pusryčių dubenėliuose (ir trintu bananu pačiame mažiausiame dubenėlyje!), o atėjus pietų metui nekuri fejerverkais pokšinčių naujų receptų, o renkiesi paprastumą, kuris neretai gali būti pats geriausias sprendimas.
Nežinau, ar yra produktas, kuris improvizacijoms virtuvėje tiktų labiau nei makaronai, bet puikiai žinau, kad po įvairiausių improvizacijų aš ir vėl, atplėšusi pakelį makaronų, grįžtu prie savo mylimiausios klasikos. Makaronai, lašiša, svogūnai, žirneliai, grietinėlė. Tobulumas paprastume.
Gali būti, kad šį receptą žino visi, tačiau nepasidalinti būtų tiesiog negražu – gal tai bus priminimas skonio, kurio esate pasiilgę?
Skonis: 10/10. Nežinau, koks čia stebuklas slepiasi šiame produktų derinyje, bet beveik visais gyvenimo atvejais makaronai, paruošti su lašiša, žirneliais, svogūnais ir grietinėle, man yra patys skaniausi makaronai. Švelnūs, tačiau su charakteriu, kurį suteikia lašiša ir dosnus žiupsnis grūstų pipirų. Žinoma, kaip ir visi makaronų patiekalai, šis taip pat pats gardžiausias ką tik nukeltas nuo viryklės.
Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du.
Makaronai su lašiša ir žirneliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
250 g pilno grūdo makaronų
žiupsnio druskos
2 valg. š. kokosų aliejaus
1 mėlynojo svogūno
2 skiltelių česnako
150-200 g rūkytos lašišos
400 g konservuotų žirnelių
500 ml grietinėlės (10 % riebumo)
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas, pateiktas ant pakuotės.
2. Keptuvėje ištirpinkite kokosų aliejų. Pakepinkite smulkintą mėlynąjį svogūną ir kapotas česnako skilteles, kol svogūnas suminkštės. Sudėkite kubeliais supjaustytą lašišą ir pakepkite dar porą minučių.
3. Makaronams išvirus, nupilkite vandenį. Supilkite grietinėlę, suberkite konservuotus žirnelius, sudėkite keptus svogūnus su lašiša, pagardinkite grūstais juodaisiais pipirais. Išmaišykite. Statykite atgal virš vidutinio dydžio ugnies ir pakaitinkite, kol grietinėlė užvirs.
4. Nuimkite nuo ugnies ir, uždengę puodą dangčiu, palaikykite apie 10 minučių. Tuomet paskirstykite į lėkštes ar dubenėlius ir patiekite.