„Nuo pirmadienio“, – vakar juokėmės vienas kitam, sukdami tiesiai link senosios Laisvės alėjos spurginės. Nežinau, kas tai – ar stebuklingi miltai, ar dešimtmečius skaičiuojančios nesikeičiančios sienos, o gal tiesiog nostalgija, – bet spurgos ten tikrai pačios skaniausios. Nebandykim nieko apgauti; joms atsilaikyti neįmanoma nei sekmadieniais, nei pirmadieniais. Ir nereikia!
Bet pirmadieniais man vis tiek labai gera savaitę pradėti nuo balto popieriaus lapo, kur daug vietos ryžtui nuversti kalnus ir išpildyti sau duotus pažadus. O labiau rūpintis savo mityba, ne paslaptis, aš žadu sau kiekvieną rytą.
Jau vakar čiupau šį reikalą už pakarpos (dar prieš išvažiuojant į miestą ir nuklystant į spurginę) ir pasirūpinau tuo, kad ištikus alkio priepuoliui visada šalia turėčiau gelbėjimosi ratą.
Yra receptų, kuriuos tenka ruošti kelias valandas, o suvalgoma viskas per kokį pusvalandį; ir, atvirkščiai, yra tokių, kuriems tereikia pusvalandžio, o džiaugtis ir valgyti galima visą savaitę. Todėl saulėtą sekmadienio rytą skyrusi naminei granolai vieną menką pusvalandį, jau dabar džiaugiuosi, nes visą ateinančią savaitę galėsiu būti rami ir dėl greitų pusryčių, ir dėl sveikesnių užkandžių!
Nors dažniausiai traškius dribsnius kepu su žemės riešutų sviestu, šįkart norėjosi kažko kito. Ta proga prisiminiau ir iš knygų lentynos išsitraukiau savo pusryčių knygą. Ten surašytas traškių dribsnių su kava ir lazdynų riešutais (ir trupučiu juodojo šokolado!) receptas tikrai labai vertas dėmesio.
O dabar pirmadienis.
„Tai nuo šiandien, taip?“ – ryte, drauge kabinant pusryčių košę, tyliai krizendama klausiau savo vyro.
Virtuvės spintelėje besislepiantis pilnutėlis didelis stiklainis granolos man suteikia šiek tiek daugiau tikėjimo, kad galbūt šį vakarą aš galėsiu save pagirti ir sakyti, kad gera pradžia – pusė darbo.
Skonis: 10/10. Subtilaus skonio kavos ir šokolado derinys puikiai atsiskleidžia net tokiame paprastame pusryčių valgyje kaip traškūs dribsniai. Jie kvapnūs, maloniai saldūs ir pagardinti juodojo šokolado gabalėliais – tai neabejotinai patiks visiems smaližiams; tik ne tik pusryčiams ir užkandžiams, bet ir sveikesniam desertui!
Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du.
Lazdynų riešutų traškūs dribsniai (granola) su kava ir šokoladu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 valg. š. tirpios kavos
3 valg. š. karšto vandens
2 stiklinių (280 g) stambių avižinių dribsnių
1 stiklinės (180 g) kapotų lazdynų riešutų
1 stiklinės (100 g) kokosų drožlių
2 valg. š. rudojo cukraus
½ arb. š. druskos
1/3 stiklinės (115 g) medaus
3 valg. š. (40 g) alyvuogių aliejaus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
100 g juodojo šokolado
Patiekti:
graikiško jogurto
medaus
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160ºC temperatūros. Pasiruoškite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Nedideliame puodelyje tirpią kavą sumaišykite su karštu vandeniu, kol kava ištirps. Atidėkite į šalį.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, kapotus lazdynų riešutus, kokosų drožles, rudąjį cukrų ir druską.
4. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite medų, alyvuogių aliejų, vanilės ekstraktą ir atvėsusią kavą. Į šį plakinį suberkite sausų produktų mišinį. Gerai išmaišykite, kad jie visi pasidengtų plakiniu. Turite gauti lipnią birią masę.
5. Paruoštą masę tolygiai paskleiskite ant kepimo skardos.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Kas dešimt minučių išimkite skardą iš orkaitės, išmaišykite, kad traškūs dribsniai keptų kuo tolygiau, ir kepkite toliau.
7. Iškepusius traškius dribsnius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Įmaišykite nedideliais kubeliais sukapotą juodąjį šokoladą. Laikykite sandariame indelyje.
8. Patiekite. Graikišką jogurtą sumaišykite su medumi. Į stiklines paskirstykite jogurto kremą, ant viršaus – traškius dribsnius.
5 komentarai
Sveiki,
norėčiau pabandyti granolą pasigaminti. Perskaičiau receptą ir neradau kur juodasis šokoladas į simfoniją įsipaišo?..
Ačiū 🙂
Inga, atsiprašau, mano neatidumo klaida. Šokoladą reikia sukapoti ir įmaišyti į jau iškepusią granolą (arba galima ir neįmaišyti jos išvis, jei norisi sveikuoliškesnės) 🙂 Skanios granolos!
[…] Idėja iš Saulėtos virtuvės. […]
Koks šaukštelis! ❤
Aš pasižiūriu jūsų receptus ir visada improvizuoju su granola iš to, ką randu spintelėse 🙂
Ačiū už idėjas!
Ačiū, Egle! Smagu įkvėpti improvizacijoms 🙂