Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Braškiniai ir citrininiai kvadratėliai

parašė Asta 23 Lie ’11
Braškiniai ir citrininiai kvadratėliai

Vasara yra puikus metų laikas. Dėl daugelio įvairių priežasčių. Dėl šilumos, saulės, šviesaus dangaus, ilgų vakarų ir nerūpestingų savaitgalių. Dėl atostogų. Ir net nesvarbu, ar jos trunka tris mėnesius, ar dvi savaites – vasara vis tiek truputį kvepia atostogom. Visada.

Dar gi vasara puiki tuo – o tą tai jau tikrai žino kiekvienas, besisukiojantis virtuvėje ne tik metinių švenčių proga – kad sezoninių gėrybių pasipila nors vežimu vežk. Uogos, vaisiai, daržovės… Ryškios spalvos, sodrūs kvapai, natūralūs skoniai. Vasarą po turgelį gali vaikščiot it po mažą parodą, kur tau dailiai šypsos apskritaveidės vyšnios, gundančiai vilioja mėlynės, rankas ima tiesti nedidukės cukinijos ar it geriausią draugą kviečia pomidoriukai. Šviežios daržovės ir vaisiai paperka ir nė nepajunti, kaip namo grįžti pilnu krepšeliu. Su šypsena. Ir su galvoje jau besisukančiomis mintimis, kas iš šių vasaros gėrybių gims virtuvėje, ką tieksi ant pietų stalo, kuo vaišinsi užklydusius svečius ar kuo bandysi paįvairinti rutina virtusius pusryčius.

Begalės variantų ir begalės galimybių… Bet šįkart aš apie braškes. Žinau, pavėluotai, nes turgelyje jų jau nebėra, skaisčiai raudonas braškių sezonas baigėsi. Nežinau, kaip jūs, bet man jis šiais metais buvo labai per trumpas. Nespėjau atsidžiaugti. Bet šiais laikas sustabdyti vasarą gali būti labai paprasta. Uždaryti ją į indelį ir paslėpti šaldiklyje. Žinoma, žiemos sulaukia tikrai ne visos gėrybės… bet atsispirti šiam pyragui, kurį užtikau sklaidydama internetinius puslapius, buvo tiesiog per sunku.

Skonis: 9,5/10. Šiek tiek neįprastos konsistencijos – nei tai pyragas, nei tai pudingas, nei kažkas dar, ką būtų labai lengva žodžiais apibūdint… – tačiau tuo ir žavus. Ir dar tuo, kad gausiai braškinis ir maloniai citrininis tuo pat metu. Vienintelė bėda, kad pyragą geriau laikyti šaldytuve, nes vasariškoje kambario temperatūroje braškinis sluoksnis yra linkęs minkštėti ir šiek tiek gąsdinti „ištirpimu”.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? Handle the Heat

Braškiniai ir citrininiai kvadratėliai

Atsispausdinti
Porcijos: 15 kvadratėlių Paruošimo laikas: 35 min. Gaminimo laikas: 30-35 min.

INGREDIENTAI

Pagrindui:
115 g sviesto, kambario temperatūros
1/4 puodelio (50 g) cukraus
1 puodelis (140 g) miltų
žiupsnelis druskos

Kremui:
3/4 puodelio (150 g) cukraus
3 kiaušinių baltymai
1 kiaušinis
2/3 puodelio šviežiai spaustų citrinų sulčių (vidutiniškai iš 3 citrinų)
2 valg.š. citrinos žievelių (vidutiniškai nuo 2 citrinų)
2/3 puodelio (90 g) miltų
žiupsnelis druskos
1 ½ puodelio (450 g) šaldytų braškių, atšildytų*

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperaytūros.
2. Kepimo popieriumi ištiesti 22 cm. skersmens kepimo indą.
3. Išplakti sviestą, cukrų ir druską elektriniu plaktuvu, kol masė pabals ir taps puri.
4. Įmaišyti miltus, kol neliks sausų trupinių.
5. Paruošta tešla iškloti kepimo indo dugną ir neaukštas sieneles.
6. Kepti apie 20 – 25 minutes, kol gražiai pagels. Atvėsinti.
7. Paruošti kremą. Suplakti cukrų, kiaušinių baltymus, kiaušinį, citrinos sultis ir žieveles, druską. Įmaišyti miltus ir dar kartą išplakti iki visiškai vientisos masės.
8. Atšilusias braškes sudėti į sietelį ir nuvarvinti kiek įmanoma skysčių.
9. Braškes įmaišyti į plakinį.
10. Paruoštą kremą supilti ant apkepusio pyrago pagrindo ir išlyginti paviršių.
11. Kepti apie 30 – 35 minutes, kol pyragas sutvirtės.
12. Atvėsinti, tuomet dėti į šaldytuvą ir kelioms valandoms palikti atšalti.
13. Skanaus!

* galite naudoti ir kitokias, savo mėgstamas uogas.

braškėscitrinospyragassaldumynaiuogos
9 komentarai
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Keksiukai su rabarbarais ir baltuoju šokoladu
kitas įrašas
Maisto tinklaraštininkų piknikas 2011

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Meduolių desertas su bananais

Keksiukai su rabarbarais ir baltuoju šokoladu

Sviestinis cinamoninis keksas

Kepėjai be stabdžių: Piece montée (Croquembouche)

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

REKLAMA

GĖRIMAI

Žaliasis avokadų kokteilis

ŠALTOS KAVOS KOKTEILIS | COLD BREW (ŠALTAI BRANDINTA...

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

Nealkoholinis karštas vynas

Vasariška salsa krepšeliuose ir Bellini

REKLAMA

SALDUMYNAI

Maskarponės, kondensuoto pieno ir raudonų uogų želė tortas

Pyragas su puriu mėtų ir kavos likerių įdaru

Šokoladiniai putėsiai

Pavlova su maskarponės kremu ir uogomis

Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

Juodojo šokolado ir migdolų miltų pyragas

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

9 komentarai

Asta 25 Lie ’11 - 12:54 pm

Man patinka 🙂 O kaí vaikams nebūtų per rūgštu?

Reply
Asta 25 Lie ’11 - 1:27 pm

Asta, manau, kad tikrai ne, nes tikrai nėra labai rūgštu. Švelniai juntama subtili rūgštelė manau vaikučiams nieko tokio 🙂

Reply
Sima 25 Lie ’11 - 4:09 pm

Labai puiki idėja 🙂 Gaila, kad pasibaigęs braškių sezonas – būtinai išbandyčiau, man itin patinka tokie gerąja to žodžio prasme keisti pyragai 😉

Reply
Asta 26 Lie ’11 - 4:32 am

Sima 🙂 Bet juk šaldiklis ar ne pilnas vasaros gėrybių užpildytas? 🙂 Aš taip pat kai bandžiau, braškių jau nebebuvo, tai teko vieną maišelį iš atsargų žiemai nugvelbt 🙂
O pyragą tikrai varta išbandyti, truputį keistas, bet labai skanus 🙂

Reply
Sima 27 Lie ’11 - 2:17 pm

Asta, pas mane virtuvėje negyvena šaldiklis, taigi, kiek per sezoną atsidžiaugiu šviežiomis gėrybėmis, tai beveik ir viskas 🙂 Dėkoju vyro mamai ir keletui draugių, kurios žiemą dovanoja užšaldytas gėrybes. Man pati geriausia dovana 🙂 Iš nuotraukų matosi, kad jis nepaprastas 🙂

Reply
Asta 27 Lie ’11 - 4:13 pm

Sima, supratau. Geras iš tiesų gyventojas yra tas šaldiklis, bent jau mums. Bet, aišku, nėra – tai nėra, ką padarysi 🙂 Tikiu, kad tokiu atveju šaldytos gėrybės tampa puikia dovana 🙂

Reply
spikita 20 Bir ’14 - 6:37 pm

Sveiki, šis kepinys mane labai sudomino, tačiau dabar kaip tik braškių sezonas, o čia aprašyta su šaldytom uogom, o kaip su ką tik nuskintom uogom? Ar reikia sutrinti ar dėti tik šiek tiek supjaustytas, ar išvis nepjaustyti?

Reply
Asta 27 Bir ’14 - 5:26 am

Tokiu atveju siūlyčiau braškes sutrinti šakute 🙂 Manau, gausis puikiai, skanaus!

Reply
Danguolė 27 Lie ’16 - 10:52 am

Išbandžiau šį Jūsų receptą – tobulas desertas!
Paprasta pagaminti, lengvas, gaivus, pakanka nedidelio gabalėlio, skonis įsimenantis. Kitąkart tik sviesto dėsiu truputį mažiau 🙂
Labai ačiū!

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 6

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų