Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Citrininis migdolų pyragas su rikota

parašė Asta 25 Sau ’19
Citrininis migdolų pyragas su rikota

Galvoju apie save prieš kelerius metus. Apie vis vienodas sausio pabaigas, apie vis giliau stalo stalčiuje ir minčių užkaboriuose slepiamus naujametinius pažadus: ūpas sportuoti jau priblėsęs, nauji sportiniai bateliai pradeda rinkti pirmąsias dulkeles; pažadai sveikiau maitintis ir numesti tuos kelis prakeiktus kilogramus taip pat išmetami į šiukšlių dėžę kartu su popierėliu nuo ką tik net nejaučiant sušlamšto snikerio. Nauja pradžia, sakot? Velniop, juk jau viskas sugadinta…

Metai iš metų mano sausis buvo toks. Panašesnis į dar vieną pabaigą, o ne į kažko naujo pradžią.

Žinot, o gal ta nauja pradžia ir visi tie švarūs balti lapai yra pervertinami – nes mums jų nė nereikia? Mums reikia tęsinio, ne naujos pradžios. Mums reikia to pačio pripaišyto, pribraukyto lapo, kurį uoliai rašome diena dienon, metai iš metų, visą gyvenimą. Mums reikia jo, kad nepamirštume nei savo istorijos, nei nueito kelio, nei išmoktų patirčių. Kad prisimintume klaidas, iš kurių pasimokėm (arba dar nepasimokėm). Ir atradimus, kurie paneigė kažkada seniai galvoje susikurtus mitus.

Tiesa ta, kad pirmąją metų dieną įsigyta metinė narystė prašmatniame sporto klube dar nereiškia naujos pradžios. Lygiai taip, kaip ir šokoladinis batonėlis nereiškia jokios pabaigos. Būna, pasitaiko, – žinoma, kad taip! Bet tada nusišluostai šokoladu aplipusius lūpų kampučius ir gyveni toliau. Be keiksnojimų, nusivylimo savimi ir kaltės jausmo. Išduosiu paslaptį: tas kaltės jausmas mus nuvys atgal į parduotuvę, atgal prie tų batonėlių. Ir ne dėl to, kad mes norime šokolado, ne! Tik dėl to, kad apakinti kaltės ir sąžinės graužaties mes nebegirdime nei savęs, nei savo kūno siunčiamų signalų. Galiausiai bandome suvalgyti kaltę, o ne šokoladą.

Gal mes net nenorime valgyti? O gal, tebūnie, norime. Bet gal ne šokolado? Gal lazanijos? Gal apelsinų? O gal tobulo varškės apkepo?

Nekalbu apie sveika-nesveika dalykus. Esu įsitikinusi, kad pirmasis žingsnis, prieš žvalgantis į maistingumo lenteles, yra priimti sveikesnį sprendimą asmeniškai sau. Galbūt jis nebus vadovėlinis, pavyzdžiui, galbūt suprasite, kad norite ne šokolado, o bulvinių blynų. Net nesvarstykime, kas būtų „sveikiau“ vadovėlio puslapiuose; šįkart sveikiausia yra tai, kad išgirdome save! Tai – pirmas žingsnis, svarbiausias ir didžiausias.

Saikas, pusiausvyra, balansas. Tai yra labai svarbu. Kad ir kaip banaliai beskambėtų, būtent tai yra mano tikslas. Ne metų, ne 2019-ųjų… greičiau jau viso gyvenimo tikslas.

Juk, sako, po vieną žingsnį yra įveikiami ir ilgiausi keliai, tiesa? Nuo sofos iki sporto klubo, ir atgal ant sofos, kur laukia knyga ir minkštas pledas. Nuo maistingų salotų iki saldaus nuodėmingo pyrago. Nuo pasimetusio žvilgsnio į platų pasaulį su begale pasirinkimų iki ramaus savęs pažinimo.

 Citrininis migdolų pyragas su rikota

Aš galėčiau atsilaikyti prieš kruasaną, bet prieš kruasaną su migdolų įdaru – dievaži, niekaip. Meluoju, negalėčiau atsilaikyti nė prieš vieną iš jų, šypt. O kartais nė nereikia! Jei atvirai, labai gundžiausi imti ir dar kartą iškepti naminių prancūziškų ragelių, bet tuomet ir vėl atidėjau „kitam kartui“. Tokių receptų – atidėtų ir laukiančių savo eilės – kaupiasi vis daugiau. Kad jau labai norėjosi man migdolų, tai sėkmė nusišypsojo šiam.

Citrininiam! Migdoliniam! Su rikotos sūriu!

Ne veltui čia šūkčioju, patikėkite, jis vertas kiekvieno šauktuko ir dar daugiau. Minkštas, purus, tirpstantis burnoje, apsukantis galvą, ištirpdantis širdį. Be miltų, todėl, matyt, tiktų net glitimo netoleruojantiems. Įlašinau porą mažų lašelių „Dr. Oetker“ migdolų aromato – nes nieko nėra geriau už saldžiais pyragais kvepiančius namus!

 Citrininis migdolų pyragas su rikota

 Citrininis migdolų pyragas su rikota

 Citrininis migdolų pyragas su rikota

 Citrininis migdolų pyragas su rikota

 Citrininis migdolų pyragas su rikota

Citrininis migdolų pyragas su rikota

Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: 20 min. Gaminimo laikas: 40-45 min.

INGREDIENTAI

120 g minkšto sviesto
¾ stiklinės (150 g) cukraus
4 citrinų nutarkuotų žievelių
½ arb. š. „Dr. Oetker“ migdolų aromato
4 kiaušinių
2 ½ stiklinės (240 g) maltų migdolų*
300 g rikotos

Viršui:
migdolų riekučių
miltelinio cukraus

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
2. Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite. Atidėkite į šalį.
3. Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite minkštą kambario temperatūros sviestą, suberkite 100 g cukraus, suberkite citrinų žieveles ir supilkite migdolų aromatą. Plakite elektriniu plaktuvu apie 4-5 minutes, kol masė taps labai puri ir kreminės tekstūros. Po vieną sudėkite kiaušinių trynius, po kiekvieno gerai išplakdami. Tuomet suberkite maltus migdolus ir dar kartą išplakite. Galiausiai įmaišykite rikotos sūrį.
4. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus, kol pradės formuotis minkštos putos. Pamažu berkite likusį cukrų (50 g) ir plakite toliau, kol susiformuos standžios ir tvirtos baltymų putos.
5. Per tris kartus įmaišykite išplaktus baltymus į migdolinę masę.
6. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Viršų apibarstykite migdolų riekelėmis.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40-45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyrago centro jis turi būti švarus. Atvėsinkite kepimo formoje, tuomet perkelkite ant lėkštės ar padėklo. Prieš patiekdami apibarstykite milteliniu cukrumi.

* Migdolus susimaliau tiesiog pati – elektriniu smulkintuvu maliau juos trumpais pulsuojamais paspaudimais, kol susidarė rupi smulkių migdolų masė. Svarbiausia migdolų nepermalti, nes tokiu atveju pasiruošite gardaus migdolų sviesto (tai toli gražu nėra blogai, bet šiam pyragui tiesiog netiks, šypt).

Recepto šaltinis: cakelets & doilies

Įrašą įkvėpė: Dr. Oetker

 Citrininis migdolų pyragas su rikota

citrinosdesertasmarcipanasmigdolaimigdolų aromataspyragasrikotasaldumynai
10 komentarai
7
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Bananų duona su medumi, avižiniais dribsniais ir speltų miltais
kitas įrašas
Cinamoninių bandelių pyragas su graikiniais riešutais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Kokosinis žaliosios arbatos „Matcha“ ir ispaninio šalavijo sėklų...

Šokoladainis (brownie) su riešutais

Žemuogių trupiniuotis (Crumble)

Sveikuoliški batonėliai

Drėgnas šokoladinis pyragas (Brownie)

Tortas „Juodasis miškas“

REKLAMA

GĖRIMAI

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

Tiramisu Affogato

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Žaliasis avokadų kokteilis

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

REKLAMA

SALDUMYNAI

Karameliniai kvadratėliai

Povitica (Mielinė pynė su graikinių riešutų įdaru)

Kokosinis obuolių pyragas

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

Varškės desertas

Moliūgų tortas su varškės ir grietinėlės kremu

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

10 komentarai

Gabija 1 Vas ’19 - 4:09 pm

Naudojau paprastą varškę, tačiau pyragas pranoko lūkesčius! Labai skanus, išsirtinės tekstūros. Šeimos nariai nesuprato iš kokių ingredientų jis pagamintas 🙂

Reply
Asta 2 Vas ’19 - 7:44 pm

Gabija, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂 Šis pyragas tikrai truputį kitoks – bet labai, labai puikus!

Reply
Jurga 27 Vas ’19 - 12:57 pm

Tikrai pranoko lūkesčius 🙂 Galvojau, kad iš migdolų miltų pyragas bus sausokas, tačiau anaiptol – šiltas jis buvo labai purus, atvėsęs – šiek tiek „standesnis”, tačiau visų buvo išgirtas beprotiškai :)))

Reply
Asta 28 Geg ’19 - 11:41 am

Jurga, labai džiaugiuosi! Ačiū, kad pasidalinot įspūdžiais 🙂

Reply
Renata 9 Geg ’19 - 4:16 pm

Asta, ačiu labai už šį receptą. Jis tobulas nors per skubėjimą,nepastebėjau,kad reikia kiaušinius išplakti atskirai,sudėjau viska kartu,bet gavosi tobulas pyragas tokiu reta, dar sudėjau virto kondencuoto pieno dar skaniau. Gražaus Jums vakaro

Reply
Asta 28 Geg ’19 - 11:42 am

Renata, nuostabiai džiaugiuosi skaitydama tokius puikius įspūdžius! Ačiū Jums, kad jais dalinatės! 🙂

Reply
Renata 1 Kov ’21 - 2:16 pm

O jeigu panaudočiau apelsino žievelę? Įdomu, nesugadinčiau pyrago… 🙂

Reply
Asta 28 Kov ’21 - 8:51 am

Renata, nesugadintumėte, bet citrinų žievelė man čia tinka daug labiau, rekomenduočiau rinktis ją 😉 Kalbant apie nutarkuotas citrusinių vaisių žieveles, svarbu tarkuoti tik spalvotąją jų dalį, nes baltoji – karti.

Reply
Lauryna 15 Bal ’21 - 2:56 pm

O ar galima naudoti grynai migdolų miltus, o nesumalti migdolų? Ar reikėtų tada miltų dėti mažiau ?

Reply
Asta 15 Bal ’21 - 3:03 pm

Lauryna, taip, žinoma, galite naudoti jau paruoštus migdolų miltus; jų reikės 2 ½ stiklinės taip pat.

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 3

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 4

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 5

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 6

    Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų