Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

LENGVI KĄSNELIAISALDUMYNAIŠaltieji užkandžiaiSausainiai

Sveikuoliški batonėliai

parašė Asta 5 Lap ’13
Sveikuoliški batonėliai

Gal maisto tinklaraštyje rašyti apie sportą yra šiek tiek keista, bet…

Aš ir sportas turime savo istoriją. Ilgą ir… ganėtinai nuobodžią. Buvo laikas, kai nuo minties apie bet kokios rūšies sportą tiesiog nusipurtydavau. Mokykloje visais būdais vengdavau žaidimų su kamuoliu, nes jo bijojau (gal bijau dar ir dabar?..), o ilguosius krosus aplink kvartalą praeidavau plepėdama su draugėmis, visiškai nesirūpindama dėl rezultato. Kiek vėliau dėl sporto išėjau iš proto ir pradėjau mankštintis namuose, čia pat parkritusi ant grindų, po kiekvieno kąsnio, įdėto į burną. Netrukus – kad ir kaip tai man dar šiandien atrodo keista – man sportuoti uždraudė. Visiškai. Paskutinėse mokyklos klasėse kūno kultūros pamokas prasėdėjau ant suoliuko, universitete taip pat fizinį lavinimą išbraukiau iš tvarkaraščio juodu markeriu. Galiausiai nusprendžiau, kad tas sportas man net nepatinka – o kam daryti tai, kas nepatinka? Geriau per tą laiką iškepsiu dar vieną pyragą. Paskaitysiu knygą. Nusilakuosiu nagus mėlynai.

O prieš kelerius metus sporto klubas, esantis visai netoliese, paskelbė akciją. Trys mėnesiai už dviejų kainą. Kadangi džinsai vieni po kitų ėmė trauktis (na, pyragus aš ne tik kepu, bet ir valgau, taigi…), supratau, kad sportas būtų į naudą. Sveikas sportas tris-keturis kartus per savaitę. Skamba puikiai, tiesa? Bėda ta, kad per visus tuos kelis metus aš taip ir nesupratau – patinka man sportas ar ne? Pirmą mėnesį viskas puiku, antrą pradeda darytis nuobodu, trečią… tingisi, nesinori, velniop. Ir taip įsisuko ratas: trys mėnesiai pastangų, pusė metų tingėjimo, kol vėl perskaitau apie akciją, spiriu sau užpakalin ir nusprendžiu pamėginti dar kartą.

Tada, lygiai prieš metus, buvo Amerika. Kelionė, savyje turėjusi tieeeek emocijų, kad jų visų savyje laikyti buvo tiesiog neįmanoma. Būtent tada supratau, kad sportas yra kur kas daugiau nei judėjimas ir prakaitavimas vardan gražesnės figūros. Tuo pačiu tai – žiauriai gera iškrova, kuri kaskart leidžia pasiekti taiką su savimi ir pasauliu. Ant bėgimo takelio palieki ne tik nereikalingą vieną kitą kilogramą, bet ir rūpesčius, nesėkmes, liūdesius ir visokias kitokias ramybės neduodančias mintis. Sunku ir pasakyti, kiek kartų atsakiau sau į klausimus, liedama prakaitą sporto salėje.

Tikriausiai tada, prieš metus, aš pagaliau tikrai nuoširdžiai susidraugavau su sportu. Supratau, kad ne „reikia“, o „noriu“. Dar daugiau: ne tik noriu, bet ir galiu. Šiandien, galima sakyti, švenčiu mažą pergalę, nes prasitęsiau pasibaigusį trijų mėnesių abonementą ir, žinot, visai nemeluoju – prieš tai nekilo nė menkiausia abejonė, o gal verčiau padaryti pertrauką? Ne, ne, ne. Man patinka. Sportuodama aš jaučiuosi fantastiškai – gyvybingesnė, sveikesnė, stipresnė, gražesnė, žvalesnė, linksmesnė. Kokia priežastis gali priversti atsisakyti tokio visapusiškai gero jausmo?

Be to, aš bėgu. Iki šiol visada sakiau (ir maniau), kad nekenčiu bėgimo, bet po truputį, po truputį… pasiekiau ir 20 minučių. Ir, nepatikėsit, man net tai patinka! Jau svajoju apie sportinius batelius, kurie būtų tinkamesni bėgimui; jau svajoju apie pavasarį, kada galbūt būsiu pasiruošusi išbėgti į kokį kvepiantį pušyną.

Et, baisu net ir kalbėti apie šį naujai atrastą pomėgį garsiai ir viešai. Kad tik neišsisklaidytų tie kerai…

Na, o pabaigai – pora žodžių apie maistą. Nes kai sportuoji, valgyti būtina. Ir desertų atsisakyti visiškai nereikia; priešingai – juos valgyti dar maloniau, nes jokios sąžinės graužatys nesikėsina į tą begalinį malonumą, kai iškepi šviežutėlį kepantį pyragą ir nori su dideliu šaukštu pulti prie skardos tuoj pat. Na, o jei jau nusprendėte ir desertus rinktis vien sveikuoliškus, tai štai – sveikuoliški batonėliais. Ir sveiki, ir saldūs, ir gardūs!

Skonis: 10/10. Labai sveikas,  bet ne mažiau skanus desertas (ar užkandis)! Sveikuoliški grūdų bei riešutų batonėliai su medumi puikiai tiks ir užkandžiui, ir desertui. Be to, sandariame indelyje juos galite laikyti ir kelias dienas. Keliaudami į darbą, universitetą ar mokyklą, tiesiog įsimeskite vieną į kepimo popierių suvyniotą batonėlį į rankinę – ir sveikai užkąsite, ir pasiskaninsite dieną!

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt

Sveikuoliški batonėliai

Atsispausdinti
Porcijos: apie 30 batonėlių Paruošimo laikas: 25 min. Gaminimo laikas: 30-40 min.

INGREDIENTAI

2 puodeliai (236 g) avižinių dribsnių
1 puodelis (156 g) lazdyno riešutų
½ puodelio (50 g) kokoso drožlių
¼ puodelio (50 g) saulėgrąžų branduolių
¼ puodelio (50 g) moliūgų sėklų
2 valg. š. (20 g) sezamo sėklų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 arb. š. cinamono
¼ arb. š. muskato
1/8 arb. š. maltų gvazdikėlių
2/3 puodelio (227 g) medaus
¼ puodelio (50 g) rudojo cukraus
½ puodelio (113 g) sviesto

GAMINIMO EIGA

Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×30 cm dydžio kepimo indą.

Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, grubiai smulkintus lazdyno riešutus, kokoso drožles, saulėgrąžų branduolius, moliūgų sėklas ir sezamo sėklas. Įmaišykite druską, vanilinį cukrų, cinamoną, muskatą ir maltus gvazdikėlius. Atidėkite į šalį.

Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, rudąjį cukrų ir sviestą. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, apie 5 minutes – kol cukrus visiškai ištirps. Masę supilkite į dubenį su dribsniais, riešutais ir sėklomis. Išmaišykite, kol paruoštas sirupas padengs visus produktus ir gausite lipnią masę.

Paruoštą masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Aliejumi šiek tiek pateptais delnais paspauskite viršų, kad masė visiškai susiplotų ir inde pasiskirstytų kuo tolygiau.

Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol paviršius bus gražiai rudas. Išjunkite orkaitę ir kelias minutes palikite atvėsti kepimo inde. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Perdėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame iki valandos – atšalusius batonėlius bus daug lengviau supjaustyti.

Pjaustykite labai aštriu peiliu, kuo lygesniais stačiakampiais gabalėliais. Jei norite, apsukite juostele kepimo popieriaus: tokiu būdu batonėliai nesulips vienas su kitu ir juos bus patogu valgyti.

avižiniai dribsniaigrūdaikokoso drožlėsmedusmoliūgų sėklosriešutaisaulėgrąžos
29 komentarai
17
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Apelsinų keksas
kitas įrašas
Žemės riešutų sviesto triufeliai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Migdolinė bananų duona su šokoladu

Tortas „Marjolaine“

Kokosiniai graikiško jogurto vafliai

Meduoliniai keksiukai su maskarponės kremo kepurėlėmis

Minkšti sausainiai su šokolado gabalėliais

Mieliniai riestainėliai

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Klafutis su avietėmis, šilauogėmis ir migdolais

Pica su vytintu kumpiu, pesto ir „Burrata“

Mielinės bandelės su dešrelėmis

Pastizzi. Maltietiški pyragėliai su sūriu

Purūs pusryčių blyneliai

Keptų saldžiųjų kukurūzų salotos su vištienos ir šoninės...

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Paelija su vištiena ir čioriso dešra

Silke įdarytos bulvės

Orkaitėje kepta dorada su daržovėmis ir Tartar padažu

Orkaitėje keptos bulvės su voveraitėmis

BALANSAS LĖKŠTĖJE // Orkaitėje keptas upėtakis su čiobreliais...

Trinta moliūgų sriuba su kokosų pienu ir česnakiniais...

REKLAMA

GĖRIMAI

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Moliūgų kava

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Naminis citrinų limonadas + 2 uogų skoniai!

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

29 komentarai

Gintare 5 Lap ’13 - 2:17 pm

O ar yra kokia nors pakaitalas sviestui, nes jo visai nevartoju? 🙂 ar be jo darant labai blogai būtų?

Reply
Asta 5 Lap ’13 - 4:03 pm

Nesu bandžiusi, bet tikrai esu skaičiusi ne vieną receptą, kur sviestas nėra naudojamas (pavyzdžiui – http://smittenkitchen.com/blog/2009/09/granola-bars/). Todėl, manau, galite pamėginti sviestą tiesiog išbraukti iš recepto 😉

Reply
Inga 9 Lap ’13 - 9:49 pm

As svieta pakeiciu kokoso aliejumi. Kokoso aliejus yar nuostabus produktas. Isbandyk;)

Reply
Kristina 5 Lap ’13 - 3:42 pm

Būtinai išbandysiu, labai super sveikuoliškai atrodo,žinau,kad šeimynai patiks,ypač sesei…:)

Reply
Asta 5 Lap ’13 - 4:03 pm

Puiku, Kristina, skanaus! 🙂

Reply
Vilma 7 Lap ’13 - 7:22 am

Atrodo puikiai, bet labai atsargiai žiūriu į medų, nes ne viename šaltinyje skaičiau, kad termiškai apdorojamas medus tampa ne tik beverčiu, bet netgi kenksmingu. Naudočiau auksaspalvį sirupą.

Reply
Asta 11 Lap ’13 - 11:45 am

Vilma, žinoma, auksaspalvis sirupas čia irgi tiktų puikiai 🙂

Reply
Inga 7 Lap ’13 - 8:30 pm

Sviesta galima pakeisti kokoso aliejumi. Tai sveika ir skanu. Pati naudoju kokoso alieju vietoj sviesto kepiniuose.

Reply
Kristina 10 Lap ’13 - 6:22 pm

O kokiom proporcijom keisti sviestą kokoso aliejum ? Pvz.100g sviesto,tai kiek aliejaus ml ar g ?

Reply
Asta 11 Lap ’13 - 11:48 am

Neturiu realios patirties, bet paskaičiau užsienietiškuose tinklapiuose, kur toks sviesto apkeitimas aliejumi yra gana populiarus – ten rašoma, kad reikia keisti santykiu 1:1 (pavyzdžiui, 1 puodelis sviesto keičiamas 1 puodeliu kokosų aliejaus) 🙂

Reply
ooo 2 Sau ’14 - 10:24 am

Ką būtų galima įdėti vietoje sviesto?

Reply
Asta 3 Sau ’14 - 6:25 am

Kaip tik viršuje yra komentaras dėl sviesto keitimo kokosų aliejumi (proporcijomis 1:1) 🙂

Reply
Ruta 17 Kov ’14 - 8:45 pm

Parašyta, kad batonėlius galima laikyti kelias dienas. O kokios savaitės negi neišlaikytų?

Reply
Asta 26 Kov ’14 - 9:51 am

Rūta, jei sugebėsite taip ilgai nesuvalgyti visų, tai turėtų išlaikyti ir savaitę 😀 😉

Reply
levandina 21 Kov ’14 - 10:22 pm

Nuodemingai skanus !!!! Dar syki dziaugiuos atradus sia svetaine, stilinga svetaine, nuotabios nuotraukos ir nuodemes verti kepiniai 😉

Reply
Asta 26 Kov ’14 - 9:51 am

Labai labai ačiū už gražius žodžius! 🙂

Reply
kalorikos 28 Kov ’14 - 6:15 pm

kiek cia mazdaug butu kaloriju? 😉

Reply
Asta 30 Kov ’14 - 7:59 am

Viename batonėlyje – apie 165-170 kalorijų 🙂

Reply
Greta 9 Vas ’15 - 12:36 pm

Kiek medaus dedasi šaukštais?

Reply
Asta 13 Vas ’15 - 12:10 pm

Greta, medaus šaukštas šaukštui tikrai nelygus 🙂 Geriausia – naudotis svarstyklėmis 😉

Reply
Liepa 27 Rgs ’15 - 12:10 pm

sveiki, kokioje temperatūroje kepti reikia? 🙂

Reply
Asta 13 Kov ’16 - 12:54 pm

180 laipsnių 🙂

Reply
Indre 1 Vas ’16 - 7:29 pm

viska dariau kaip parasyta net pamazinau temperatura iki 170 ir po 20 min pasidare visas rudas ir viduje ;( gaila kaip tiek geru produktu sudejau,,,kazin ar jis dar sveikuoliskas bus toks perskrudes,,,ausinu saldytve

Reply
Asta 13 Kov ’16 - 12:55 pm

Indre, labai apgailestauju. Įtariu, kad tai gali priklausyti ir nuo orkaitės, todėl visuomet receptuose nurodomą trukmę reikėtų priimti kaip rekomendacinę, tačiau nepamiršti pažvilgčioti pro orkaitės dureles 🙂

Reply
SVEIKUOLIŠKI BATONĖLIAI 23 Rgp ’17 - 8:43 am

[…] Įkvėpimo sėmėmės čia : batonėliai […]

Reply
Renata 17 Bal ’18 - 11:59 am

Labai skanūs,net dukrytė sakė niam niam,kuri kategoriška dripsniams.
Aš dar dejau spanguolių ir razinų
Ačiū už receptą
Šiandien dukrytė darželio jormarke pardavinės

Reply
Asta 18 Bal ’18 - 6:55 am

Renata, nėra už ką, man labai smagu, kad išbandėte, ir labai džiaugiuosi, kad jums ir dukrytei patiko! 🙂 Tikiuosi, kad darželyje taip pat sulauks pasisekimo 🙂

Reply
Aistė 5 Lap ’20 - 10:46 am

Sveiki, o kur laikote pagamintus batonėlius? Šaldytuve ar spintelėse? Kiek laiko juos galima išlaikyti? 🙂

Reply
Asta 6 Lap ’20 - 11:06 pm

Aiste, aš laikau kambario temperatūroje, sausoje vietoje. Ilgiau nei trijų dienų jie pas mus neužsibūna 😀

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • Tobulas varškės apkepas

    6 Spa ’09
  • 3

    Citrininiai keksiukai

    30 Sau ’11
  • 4

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14
  • 5

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 6

    Graikiško jogurto tortas

    9 Bir ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (355)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (97)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (344)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (25)
    • Karštieji užkandžiai (57)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (86)
    • Sumuštiniai (38)
  • MAISTAS GAMTOJE (29)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (679)
    • Bandelės (46)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (31)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų