Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Obuolių pyragas su morengo plutele

parašė Asta 30 Rgs ’10
Obuolių pyragas su morengo plutele

Drįstu spėti, kad obuolių pyragai yra tie pyragai, kuriuos močiutės dažniausiai kepa savo anūkams, o mamos – vaikučiams. Ir kad obuolių pyragai yra būtent tie pyragai, kuriais dažniausiai tie jau paaugę vaikučiai pradeda savo „karjerą” virtuvėse. Aš, beje, nesu išimtis. Mano pirmasis pyragas (neįskaičiuojant to, kurį kepiau dar visiškai nesusigaudydama kaip įjungti orkaitę!) buvo irgi obuolių. Na, taip, oficialiai antrasis, bet (skaniai) valgomas – tikrai pirmas. Ir buvo jis tikriausiai kaip daugelio kitų pirmieji – tas visiškai paprastas, kur, atrodo, beveik nieko nereikia, o skonis šimtąkart pranoksta pastangas ir lūkesčius.

Mano žmogus iki šiol labiausiai mėgsta tuos paprasčiausius. O aš vis „bandau išrasti dviratį”. Tiksliau, ieškau jau išrastų, ir nenustygstu vietoje, naršydama interneto platybėse ar šūsnyje žurnalų. Ką jau ir bekalbėti, kartais tai atneša nuostabių rezultatų (kaip šių metų obuolinis atradimas tradicinis olandiškas pyragas, pavyzdžiui), o kartais… kartais kepu pyragą, skambiu pavadinimu „Drėgniausias obuolių pyragas”, o valgau – sausiausią. Ir visi bekvatodami man sako: „na, suvalgysiu dar mažiuką gabaliuką ir to tavo drėgniaaausio, cha cha…”
Gerai tai, kad sėkmių virtuvės fronte daugiau nei nesėkmių. Labai gerai.

Štai ir šįvakar atnešu dar vieną sėkmingą obuolių pyragą. Su morengo plutele, lengva it debesėlis. Jaukiam rudens vakarui ar ramiai popietei. Trumpam pasilepinimui.

Skonis: 9/10. Man patiko riešutai pyrago pagrinde. Ir tai, kad obuolių pyragas buvo toks kitoks, net sunku nusakyti žodžiais, bet labiausiai tinkantis – tąsus. Ne, ne karameliškai tąsus, bet obuoliškai 🙂 Ir, žinoma, morengas… nesu aš jo mėgėja, bet jis tikrai buvo neblogas – lengvutis, purutis. Puikiai papildantis obuolių pyrago skonį. Ir dar pradžiuginsiu tuos, kurie nėra didžiuliai saldomanai – šis pyragas jums tikrai patiktų dėl savo labai saikingo saldumo, manau.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? „Virtuvės paslaptys”, 2010 m. Nr. 5

Obuolių pyragas su morengo plutele

Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 15-20 min.

INGREDIENTAI

Tešlai:
200 g miltų
75 g migdolų, smulkintų
100 g sviesto
1 valg.š. cukraus
1 kiaušinis

Įdarui:
600 g obuolių (geriau rūgščių ar saldžiarūgščių), nuluptų ir supjaustytų skiltelėmis
gabalėlis sviesto
75 g cukraus
2 valg.š. krakmolo
truputis vandens

Morengo plutelei:
3 kiaušinių baltymų
180 g cukraus

GAMINIMO EIGA

1. Miltus išmaišyti su smulkintais riešutais ir cukrumi. Sudėti kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir trinti tarp pirštų, kol susidarys trupiniai.
2. Įmušti kiaušinį ir išminkyti tešlą. Iš gautos tešlos suformuoti rutulį, įvynioti į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikyti šaldytuve.
3. Kepimo indą (22 cm. skersmens) ištiesti kepimo popieriumi. Atšalusia tešla iškloti indo seneles ir kraštus, subadyti šakute. Kepti iki 200 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 – 15 minučių.
4. Tuo metu paruošti įdarą: keptuvėje ištirpinti gabalėlį sviesto, sudėti skiltelėmis pjaustytus obuolius ir pakepinti. Cukrų ir krakmolą išmaišyti vandenyje, supilti ant apkepusių obuolių ir šiek tiek pakaitinti, kol masė sutirštės.
5. Sutirštėjusią paruoštą obuolių masę paskleisti ant apkepusio pyrago pagrindo.
6. Morengo plutelei kiaušinių baltymus išplakti su cukrumi iki standumo. Išplaktus baltymus šaukštu (ar konditeriniu maišeliu) pakleisti ant pyrago viršaus.
7. Kepti orkaitėje dar 15 – 20 minučių. Atvėsinti ir patiekti. Skanaus!

krakmolasmigdolaimorengasobuoliaipyragasriešutai
29 komentarai
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Cukinijų ir pievagrybių blyneliai
kitas įrašas
Pyragėliai su kremu ir vaisiais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Nekeptas sūrio tortas su avietėmis

Braškių Tiramisu

Blynų tortas su šokoladu

Biskočiai (biscotti) su migdolais, spanguolėmis ir juoduoju šokoladu

Graikinių riešutų ir datulių duona

VIENA GARDŽIAUSIŲ // Bananų duonelė su riešutais ir...

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

REKLAMA

GĖRIMAI

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Žaliasis avokadų kokteilis

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Saldžios dovanos Mamai

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Šakšuka su bolivine balanda

KOKYBIŠKO GYVENIMO BEIEŠKANT // Kepta košė su persikais

Chia sėklų pudingas su mėlynėmis ir granola

Ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su kava ir...

Mangų, avokadų ir juodųjų pupelių salotos

ATRADIMAS // Bolivinės balandos salotos su brokoliais, mocarela...

29 komentarai

Indre 30 Rgs ’10 - 11:41 pm

Atrodo žaviai, bet minkštas morengas ne man 🙂

Reply
Asta 1 Spa ’10 - 12:17 am

Indre, ačiū 🙂 Morengas tai jau skonio reikalas, aš net nežinau, kokį labiau mėgstu, nes… nemėgstu abiejų. Na, valgyti galiu ir kartais net būna skanu, kai tas morengas minkštasis ant štai tokio pyrago ar kai kietasis morengas – tai morenginis tortas :)) Bet tikrai niekad nebuvo ir nėra kažkas „oho!” 🙂

Reply
:) 1 Spa ’10 - 5:39 pm

Gal irasytumete visa recepta i supermamas? labai nepatogu atidaryti dar viena langa, skaityti nuobodoka izanga, o recepta rasti apacioje, tarsi tarp kitko. Aciu.

Reply
Asta 1 Spa ’10 - 10:41 pm

Receptas čia tikrai nėra tarp kitko, nes receptą galima rasti kiekviename įraše, po trumpesnės ar ilgesnės įžangos 🙂 Kurios galima ir neskaityti, beje, juk labai aiškiai matos, kur jau pradedami vardinti ingridientai – ten ir receptas prasideda 🙂
Na, o į supermamą receptus keliu retai, todėl kažkaip nepagalvojau, tikrai nepiktybiškai 🙂 Dabar jau redaguoti įrašo negaliu, bet jei kelsiu dar kada, nukopijuosiu ir receptą 😉

Reply
Dalia 1 Spa ’10 - 9:51 pm

komentatoriau iš supermamų, atrodo tamstai labiau tiktų ieškoti receptų kulinarinėse knygose ir receptų katalogų tipo svetainėse, kur autoriaus buvimas nejaučiamas.

O kulinariniai tinklaraščiai būtent savo įžangomis yra gražūs, būtent tuo, kad autoriaus persona persišviečia per visus morengus ir petruškas.

Reply
Asta 1 Spa ’10 - 10:41 pm

Dalia, ačiū 🙂

Reply
Sarune 13 Spa ’10 - 10:52 am

Tiesiog labai norėjosi parašyti komentarą (nors jų nelabai mėgstu), tiksliau padėką už tokį skanų, idomų, gerai nuteikiantį, įkvepiantį geriems norams padaryti kažką malonaus saviems žmonėms puslapį. 🙂 Ačiū, stiprybės ir kantrybės, idėjų begalybės tęsiant šią nuostabią mintį!

Reply
Asta 13 Spa ’10 - 10:08 pm

Šarūne, ačiū tau labai už tokius gražius žodžius 🙂 Ir ačiū už komentarą – tuo labiau didesnis ačiū, jei tie komentarai nemėgstami rašyti :)) Džiaugiuosi galėdama savo rašliavomis ir receptais galėdama padovanoti kažkam šypseną, kelias šaunias minutes ar skanią vakarienę. Ar širdį apsaldinantį desertą. Ir be galo džiaugiuosi turėdama puikių skaitytojų – ačiū!:)

Reply
Egle 1 Spa ’10 - 10:07 pm

oj aš ir šiandien šį pyragiuką kepiau 🙂 gaila nepamačiau anksčiau Jūsų įrašo 🙂 man ir labai patiko, net nesitikėjau, kad toks lengvas ir gaivus gausis aš labai mėgstu morengą, nors to viršaus tuo tikruoju morengu ir nepavadinsi 🙂 net riešutus iš graikinių pakeičiau migdolais nes tik tokius namie radau 😀

o man patiko ta įžanga 🙂 tarp kitko supermamoj tai dar sunkiau rasti kokį receptą ten dar daugiau blevyzgų :DDD

Reply
Asta 1 Spa ’10 - 10:44 pm

Egle, na, taip, morengas čia ne tas tikrasis – kietas ir saldus – bet man vis tiek labai panašu į morengą kažkuo. Tik į minkštą 🙂 Aš į migdolus keičiau dėl viejų priežasčių – nes tuo metu namie graikinių ir neturėjau, o antra, ir šiaip mes labiau migdolus kažkaip mėgstam 🙂

Įžangos… Žinau, kad jos ne visada įdomios, bet… kaip sakė Dalia, tik per jas gali pažinti žmogų, kuris slepiasi už ekrano, už vardo. Todėl kiekvienas geras skaitytojų žodis man labai mielas – ačiū labai, Egle 🙂

Reply
Vaiva 2 Spa ’10 - 2:41 pm

isbandziau…na kaip pirmam kartui tai isejo man nelabai,prekine isvaizda prastoka,obuoliu pyragui darbo per daug:),bet paragavus viskas atsipirko:)tad aciu uz receptuka,gal ir netaps mano megstamiausiu,bet del ivairoves labai tinka.

Reply
Asta 2 Spa ’10 - 5:57 pm

Vaiva, na, čia kaip kam – čia jau kiekvienam pagal skonį ir poreikius 🙂 Kai virtuvėje suktis malonumas, tai to darbo kažkaip ir ne per daug 🙂 O prekinė išvaizda… juk čia kaip tik labai lengva ją grąžią išgaut – tas ant viršaus „užmarmaliuotas” baltymas taip gražiai apkepa 🙂

Na, bet džiaugiuosi, kad skonis atpirko visus vargus! :))

Reply
Karolina ;} 2 Spa ’10 - 5:54 pm

Atrodo nuostabiai gardus, ir, tikiuosi , toks yra 😉 . Su malonumu išbandysiu 🙂

Reply
Asta 2 Spa ’10 - 5:58 pm

Karolina, mums tikrai patiko 🙂 Skanaus! 😉

Reply
kornelija 2 Spa ’10 - 10:27 pm

o man tas morengas tai taaaaip skanu 🙂 tikrai idomus receptas ir skanu, taciau mano idealu idealas visgi yra juodai baltas brownie ;)))

Reply
Asta 3 Spa ’10 - 7:02 pm

Oi, Kornelija, ką čia ir kalbėti 🙂 Faktas kaip blynas, kad juodai balti brownie yra visai atskira kalba, visai kitas lyyygis 😀

Reply
Vaiva 9 Spa ’10 - 10:03 am

Asta,man patiko ta morengo plutele,tad kaip manai,jei kepsiu eilini obuoliu pyraga(na su skistoka tesla,uzpilant ant obuoliu),ar paskui man dar vertetu pasauti i orkaite su morengu?ar cia jau gausis man nei sis,nei tas….isbandymui neturiu laiko,o vat nuomone isklausyciau…:)

Reply
Asta 11 Spa ’10 - 9:08 pm

Vaiva, o kodėl gi ne? 🙂 Drąsiai gali bandyti, netikiu, kad pyragui tai kažkaip pakenktų 🙂 Tik tuomet, žinoma, tą pyragą kepk kiek trumpiau, o tada, likus 15-20 minučių, uždėk morengo masę, ir pabaik kepti 🙂 Žinoma, turėtų atrodyti ir skanautis visiškai kitaip, bet nemanau, kad tai būtų „nei šis, nei tas” :))

Reply
Luka 17 Lap ’10 - 11:17 pm

Dieviškai skanus pyragas, tačiau man nesigavo tešla, man jos tiesiog neužteko 🙁 Neapsidengė kraštai, tačiau į obuolius įmaišiau medaus, ir tas morengas, ech tikrai laaabai skanu, ir labai gaila ,kad nesigavo 🙁

Reply
Asta 17 Lap ’10 - 11:21 pm

Na, labai keista, kad neužteko tešlos, nes juk jei produktų kiekiai tie patys, jokio stebuklo čia neturėtų nutikt.. O gal netyčiom kepimo formelė didesnė nei 22 cm. skersmens?
Na, bet kaip supratau, nors išvaizda nebuvo graži, tačiau skonis patiko? Na, tuomet bent dėl to galima džiaugtis 🙂 Juk geriau nelabai gražus, bet tikrai skanus; o ne gražus, bet labai neskanus :))

Reply
Tute 19 Lap ’10 - 12:03 am

Taip, taip jis tikrai buvo dieviškai skanus, jo nebeliko laaaabai greitai.. Mano forma buvo kvadratinė,kadandi neturiu apvalios, tad nenuostabu,kad pritrūko man tešlos..
Ačiū, už puikų receptą 🙂

Reply
Asta 20 Lap ’10 - 12:42 am

Na, tuomet taip ir turėjo būti, remiantis logika – tešlos ir turėjo pritrūkti. Kitą kartą gamink iš pusantros normos ir, manau, viskas bus čiki 🙂 Aišku, svarbiausia, kad patiko ir skaniai susivalgė, kad ir kiek ten tos tešlos tebuvo :))

Reply
greta 15 Vas ’12 - 3:39 pm

Vienas skaniausių pyragių:}} Nėra sunku padaryti ir dieviškai skanus:}}
Džiaugiuosi, kad atradau saulėtą virtuvę:}

Reply
Asta 15 Vas ’12 - 9:29 pm

Greta, ir aš taip pat labai džiaugiuosi 🙂 Ir dėl atradimo, ir dėl pyrago. Tikiuosi, kad čia rasi dar ne vieną patinkantį pyragą ir ne tik pyragą 🙂

Reply
hardpliers 19 Spa ’13 - 7:07 pm

Mmmmmm koks skanus…visada kepsiu 🙂

Reply
Asta 23 Spa ’13 - 10:17 am

Džiaugiuosi! 🙂

Reply
Birute 30 Spa ’15 - 11:26 am

Šiandien jau trečią ar net Ketvirtą kartą kepsiu šį pyragą. Tikrai labai super ir ačiū labai už receptą. Viskas skanu: pagrindas, morengų plutelę…bet užvis skaniau obuoliai, tokie lipšnūs…mmm…TOBULAI 🙂

Reply
Greta 25 Vas ’18 - 2:27 pm

Pats mėgstamiausias obuolių pyragas, toks lengvas bei gaivus! Jau net keletą kartų kepiau, labai paprasta pagaminti,rekomenduoju:))

Reply
Asta 27 Vas ’18 - 7:57 pm

Greta, ačiū už komentarą, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų