Puošnus keksiukas – lyg mažas torčiukas! Apačioje – purus ir minkštas, baltojo šokolado gabalėliais pagardintas vanilinis biskvitas, o viršuje – švelni, saldi, burnoje sutirpstanti maskarponės ir pistacijų kremo kepurėlė, išpuošta smulkintais pistacijų riešutais ir šilauogėmis. Žodžių čia nereikia, bet paragauti – būtina, šypt. Baltojo šokolado ir pistacijų derinys – saldus ir užburiančiai skanus.
- Vietoje baltojo šokolado gabalėlių į keksiukų tešlą galite įmaišyti saują aviečių ar šilauogių.
- Nepermaišykite keksiukų tešlos – ji turi išlikti puri, lengvos tekstūros. Tuomet ir keksiukai iškeps gardūs, purūs ir tikrai labai minkšti. Taip pat nepraleiskite žingsnio, raginančio miltus išsijoti – tai dar viena keksiukų purumo paslaptis.
- Jei tik turite galimybę, kremui naudokite naminę pistacijų pastą, t.y. iki glotnios tekstūros sumaltus nesūdytus pistacijų riešutus. Pirktinė pistacijų pasta turi kur kas mažesnę dalį pistacijų riešutų ir yra labai saldi, tuo tarpu naminė pistacijų pasta desertui suteiks ryškesnį, sodresnį pistacijų skonį.
- Maskarponės ir grietinėlės kremas yra labai gardus, tačiau kur kas lepesnis oro temperatūrai nei, pavyzdžiui, sviestiniai kremai. Šiltoje temperatūroje jis ima minkštėti, todėl geriausiai kremu keksiukus papuošti prieš pat patiekiant (arba papuoštus iki patiekiant laikyti šaldytuve, bet turėkite omenyje, jog tuomet ir pats keksiukas sušals bei taps tvirtesnės tekstūros).
Nors visad sakau, kad gardiems desertams ypatingų progų nereikia, šįkart proga yra! Mano partneriai „PROMO Cash&Carry” švenčia gimtadienį ir paskutinį pavasario savaitgalį, gegužės 26-28 dienomis, kviečia pasinaudoti ypatingai didele, tik vieną kartą per metus taikoma 30 proc. nuolaida visoms lėkštėms, dubenėliams, įrankiams, taurėms ir stiklinėms (išskyrus „Riedel“ ir „Nachtmann“ taures, kurioms bus taikoma 15 proc. nuolaida).
„PROMO Cash&Carry” turi ypatingai didelį indų skyrių. Jame rasite įvairių stilių, spalvų, kainų kategorijų indų – nuo labai jaukių ir paprastų, iki kviečiančių kurti restoraną namuose. Adresus parduotuvių, kuriose yra indų skyriai, rasite čia.
Tuo tarpu šiandien eteryje ir mano nuotraukose – nauja „Alumina“ indų kolekcija „Granite“. Šiems indams būdingos švelnios formos ir mažų taškelių motyvas, tačiau pagrindinis jų išskirtinumas – kontrastas tarp matinės, šiurkščios išorinės indų pusės ir lygios, žvilgios vidinės pusės. Indai atkreipia dėmesį, žavi savo paprastumu ir elegantiškumu. Pastelinės spalvos nepriekaištingai dera tarpusavyje, tad serviruodami stalą galite kurti žaismingą nuotaiką ir derinti žalsvus, pilkšvus ir kremiškos spalvos indus.
Žavioms lėkštelėms – žavūs keksiukai. Vienas vėjo gūsis, ir gimtadienio žvakutė užgęsta. Metų neskaičiuojam, bet paskaičiuokim keksiukus. Kaip manot, kiek tokių gražuolių galėtumėt suvalgyti, šypt?
Baltojo šokolado keksiukai su pistacijų kremu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keksiukams:
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. druskos
150 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) cukraus
3 kiaušinių baltymų
2 arb. š. vanilės ekstrakto
½ stiklinės (125 g) riebios grietinės
½ stiklinės (125 g) pieno
50 g baltojo šokolado gabalėlių
Kremui:
250 g maskarponės
3 valg. š. pistacijų pastos*
1 stiklinės (130 g) miltelinio cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 stiklinės (250 g) riebios grietinėlės
Papuošti:
smulkintų pistacijų
šilauogių
čiobrelio šakelių
* jei tik turite galimybę, naudokite naminę pistacijų pastą, t.y. iki glotnios tekstūros sumaltus nesūdytus pistacijų riešutus. Pirktinė pistacijų pasta turi kur kas mažesnę dalį pistacijų riešutų ir yra labai saldi, tuo tarpu naminė pistacijų pasta desertui suteiks ryškesnį, sodresnį pistacijų skonį.
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite keksiukus. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Pasiruoškite keksiukų kepimo popierėlius (ir keksiukų kepimo formą, jei popierėliai minkšti; aš šįkart naudojau tvirtus, laikančius formą popierėlius, – keksiukus juose galima kepti be jokios papildomos formelės, tiesiog išdėliotus ant standartinės orkaitės kepimo skardos).
2. Dideliame dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius ir druską.
3. Atskirame dubenyje išplakite minkštą sviestą su cukrumi. Įplakite kiaušinių baltymus ir vanilės ekstraktą. Galiausiai sudėkite grietinę, supilkite pieną ir dar kartą išplakite. Nesijaudinkite, jei plakinio tekstūra bus šiek tiek šiurkšti.
4. Plakinį supilkite į miltų mišinį ir išmaišykite. Neplakite tešlos – tik išmaišykite ją iki lygios tirštos tekstūros. Keliais lengvais judesiais įmaišykite šokolado gabalėlius.
5. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami 2/3 jų tūrio.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 18-20 minučių, kol keksiukai gražiai iškils ir bus iškepę. Ar taip yra, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš keksiuko centro, jis turi būti švarus.
7. Paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite maskarponę, pistacijų pastą, suberkite miltelinį cukrų. Plakite elektriniu plakikliu, kol produktai susimaišys, bet ne ilgiau, nes perplakta maskarponė sušoks į gumuliukus. Toliau plakdami vidutiniu greičiu pamažu supilkite grietinėlę. Plakiklio greitį padidinkite ir išplakite tvirtą, tirštą kremą.
8. Papuoškite keksiukus. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu ir ant keksiukų išspauskite kepurėles.
9. Papuoškite smulkintais pistacijų riešutais, šilauogėmis ir čiobrelių lapeliais. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „PROMO Cash&Carry“.
#reklama #promocashcarry