Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Keksai, keksiukaiSALDUMYNAI

VALENTINAS // Rikotos ir medaus keksiukai

parašė Asta 4 Vas ’18
VALENTINAS // Rikotos ir medaus keksiukai

Pakalbėkime apie Valentino dieną. Man visada atrodė, kad yra trys žmonių tipai. Pirmieji, tai tie, kurie nuoširdžiai nemėgsta ir nesupranta Valentino dienos. Antrieji, tie, kurie mielai ją švenčia. Ir tretieji, kurie galbūt norėtų ją švęsti, tačiau kažkodėl, galbūt jausdami aplinkinių spaudimą, apsimeta ar tiesiog įtikina save, kad Valentino diena jiems yra nė motais – jie uoliai visus aplink esančius tikina, jog tai tėra komercinis triukas, kičas, absurdas ir tęsti šį pesimistišką sąrašą galite be galo, be krašto.

Aš pati priklausau tiems žmonėms, kurie tikrai neturi nieko prieš Valentino dieną. Rausvas prekybos centrų ekspozicijas praeinu visiškai abejingai, tačiau mokykloje visada labai džiaugdavausi grįždama namo širdelėmis nuklijuotais žandais; truputį liūdėdavau tada, kai mokyklos „meilės pašte“ nesulaukdavau tiek daug laiškelių, kiek norėtųsi (ar negaudavau visai – būdavo ir tokių metų). Vėliau, pradėjusi draugauti su savo vyru, labai džiaugdavausi kiekvienu pliušiniu žaislu, kurie galiausiai po nemažai kartu praleistų metų ir drauge paminėtų Valentino dienų virto gražia ir labai didele pliušinių žaislų kolekcija, kuriai tėtis turėjo sukonstruoti net dvi lentynas ant sienos greta mano rašomojo stalo.

Nors šiandien pliušinių žaislų jau nebekolekcionuoju, iki pat dabar Valentino diena man yra lyg priminimas, kad mes turime vieni kitiems, savo mylimiems žmonėms, skirti daugiau dėmesio nei įprastai skiriame. Nes vis tik… taip jau yra. Bėgam, lekiam, skęstam savo kasdienėje rutinoje, turim milijoną darbų ir reikalų, kurie dažniausiai negali palaukti. Todėl nebyliai prašome laukti tų, kurie mums patys brangiausi. Ne nesibaigiančius reikalus (toli gražu ne visada tokius svarbius kaip gali atrodyti), o tikrą pabuvimą drauge su artimiausiu žmogumi mes lengvai nukeliame į rytojų, kitą dieną, dar kitą dieną. Kol galiausiai suprantame, kad laikas tiesiog teka pro šalį, savaitės ir mėnesiai prasideda ir baigiasi, o mes vis dar žadame vienas kitam – rytoj, brangusis. Kitą savaitgalį. O jei ne kitą, tai dar kitą – tikrai tikrai.

Man ir mums abiems Valentino diena yra tasai priminimas. Labai paprasto, bet kartais pernelyg lengvai pamirštamo dalyko – kad dėmesį reikia rodyti nuolat. Net jei mylime kasdien, kartais reikia tą daryti garsiai, parodant veiksmais, išsakant žodžiais, meilę sutalpinant į didelius šiltus apkabinimus, bendras svajones.

Priminimas, kad savo brangiausiems turime būti dėmesingesni. Kad negalime pamiršti tų, kurie arčiausiai mūsų. Kad tie, su kuriais kas rytą prabundame ir kas vakarą užmiegame, yra skirti mylėti ir branginti, o ne išsilieti, pabumbėti, pasiskųsti, atstumti. Nes juk taip kartais nutinka, ar ne?

Iki Valentinos dienos liko dvi savaitės, bet netaupykite savo dėmesio ir švelnumo iki vasario 14-osios. Skirkite jo jau šiandien. Rytoj ir poryt, kiekvieną dieną, visą gyvenimą.

Aš labai tikiu, kad tas kasdienis nuoširdus dėmesys vienas kitam yra viena iš ilgų sėkmingų santykių paslapčių. Labai linkiu sau ir Jums nepaskęsti rutinoje, nepamiršti, kad mes patys kuriame savo pasaulį, palikti jame vietos meilei, džiaugsmui, reikšmingoms smulkmenoms, šypsenai, apkabinimui, keksiukams, bendroms svajonėms, net ir labai rožinėms, panašioms į naivius pasvaičiojimus, ir visiems kitiems dalykams, kurie mus suartina ir primena, kaip gera visa širdimi mylėti. Kasdien.

 Rikotos ir medaus keksiukai

Beje, mielieji. Nuo šios eilutės labai prašau neskaityti ir nesierzinti tų, kurie yra pavargę nuo komercinių triukų, šypt. Nes labai noriu pasidalinti tuo, kad Valentino dienos nuotaikos įsėlino ir į mūsų krautuvėlę. Nors – sutinku! – tikrai ne daiktai yra svarbiausi dieną, kai švenčiama meilė, galbūt vis tiek sau ar savo žmogui norėsite įteikti kaspinėliu perrištą dėželę. O jei taip nutiks, galiu papasakoti, kodėl man atrodo, kad pietų dėžutės galėtų būti puiki dovana judviem.

Nes kartu yra lengviau. Ir tikrai kur kas smagiau.

Kartu yra lengviau planuoti savo gyvenimą. Savo kasdienybę. Savo tikslus. Siekti savo svajonių. Jeigu norite savo gyvenimo būdą pakeisti į bent truputį sveikesnį, kartu tai padaryti tikrai bus kur kas lengviau. Mes patys labai stengiamės judėti ta linkme; gal tai yra dar viena priežastis, kodėl mūsų gyvenime atsirado pietų dėžutės, kodėl mes jomis taip labai tikime. Mes stengiamės gyventi sveikiau, priimti sveikesnius pasirinkimus – tiek dėl savęs, tiek dėl to, kad norime rodyti teigiamą pavyzdį savo augančiam mažyliui.

Todėl krautuvėlėje suruošėme dovanų rinkinius panašiems į mus. Tai tikrai nebus ta klasikinė romantiška Valentino dienos dovana, ne puokštė gėlių ir ne gardžiausias šokoladas, tačiau labai tikiu, kad tai gali būti dovana vienas kitam, jeigu nuspręsite, kad sveikesnis, kokybiškesnis, džiaugsmingesnis ir energingesnis gyvenimo būdas yra tas, kurį drauge norite gyventi, o pietų dėžutės ir naminis maistas kiekviename žingsnyje galėtų būti kelias į šį tikslą.

Juk Valentino diena, o ir apskritai santykiai, dažnai yra apie tai, ką bendro mes turime. Ir labai gera tų bendrumų atrasti (ar sukurti) kuo daugiau.

Nesupraskite manęs klaidingai – tikrai nesakau, kad pietų dėžutės yra vienintelė puiki dovana, kurią galite įteikti savo antrai pusei ir sau. Toli gražu! Tiesiog dalinuosi tuo, ką mes šia proga paruošėme Jums savo krautuvėlėje, bet yra šimtai, tūkstančiai, milijonai skirtingų būdų išreikšti dėmesį, rūpestį, meilę ir švelnumą. Galbūt gėlės, maža kelionė, skanus pyragas, geras filmas ar tiesiog šiltas stiprus apsikabinimas yra tai, kuo nudžiuginę savo brangų žmogų, suteiksite jam pačią didžiausią dovaną. Įteikite ją, nedvejokite!

Nes juk dažniausiai būtent neapčiuopiamos dovanos yra pačios didžiausios ir vertingiausios dovanos.

 Rikotos ir medaus keksiukai

Skonis: 9/10. Puikūs keksiukai! Dar vienas desertas į sąrašą tų, kurie nustebina – sveiki ingredientai, jokių kvietinių miltų ir riebalų, o rezultatas – minkšti, saikingai saldūs, tvirti (bet ne sausi!) keksiukai. Sveikų desertų kategorijoje vertinčiau dešimtimi balų, tačiau kadangi desertų yra tiek daug ir tiek įvairių, o keksiukų įvairovė gali būti tiesiog stulbinama – vienas balas paliktas rezerve. Bet šiaip ar taip – žinau, kad kepsiu dar ne kartą; labai rekomenduoju ir Jums!

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? Cotter Crunch

 Rikotos ir medaus keksiukai

Rikotos ir medaus keksiukai

Atsispausdinti
Porcijos: 12 keksiukų Paruošimo laikas: 15 min. Gaminimo laikas: 15-17 min.

INGREDIENTAI

2 stiklinių (160 g) smulkių (greitai paruošiamų) avižinių dribsnių
2 valg. š. (14 g) maltų linų sėmenų
2 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto cinamono
2 didelių kiaušinių
¼ stiklinės (65 g) žemės riešutų sviesto
½ stiklinės (170 g) medaus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
¾ stiklinės (165 g) rikotos sūrio

Viršui:
saujelės stambių avižinių dribsnių
saujelės smulkintų kepintų žemės riešutų

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite 12 standartinio dydžio keksiukų kepimo formą ir popierėlius.
2. 1 ½ stiklinės (120 g) smulkių avižinių dribsnių ir linų sėmenis sudėkite į maisto smulkintuvą ir smulkinkite, kol gausite avižinius miltus.
3. Suberkite kepimo miltelius, cinamoną, įmuškite kiaušinius, sudėkite žemės riešutų sviestą, medų, vanilės ekstraktą. Smulkinkite toliau, kol gausite visiškai vientisą masę.
4. Perdėkite tešlą į dubenį, sudėkite rikotos sūrį ir suberkite likusius pusę stiklinės avižinių dribsnių. Išmaišykite.
5. Paruoštą tešlą paskirstykite į 12 keksiukų kepimo formelių. Viršų apibarstykite trupučiu stambių avižinių dribsnių ir smulkintų kepintų žemės riešutų.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15-17 minučių, kol keksiukai pakils ir taps gražiai auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
7. Atvėsintus keksiukus laikykite sandariame inde kelias dienas. Užšaldytus galite išlaikyti iki 3 mėnesių.

 Rikotos ir medaus keksiukai

avižiniai dribsniaibe cukrausbe miltųcinamonaskeksiukailinų sėmenysmedusrikotasaldumynaisveika mitybasveikesni pasirinkimaižemės riešutaižemės riešutų sviestas
4 komentarai
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
SAUSIO ATRADIMAI // Saldžiųjų bulvių ir morkų sriuba
kitas įrašas
APIE BALANSĄ // Orkaitėje keptas šamas su bolivinės balandos salotomis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Citrininis manų kruopų pyragas

Klafutis su avietėmis, šilauogėmis ir migdolais

MAMOS DIENORAŠTIS // Šokoladainis su kava ir kreminio...

PASIILGAU // Graikiško jogurto keksas su spanguolėmis

GRĮŽTU NAMO // Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas...

Saldžios dovanos Mamai

REKLAMA

GĖRIMAI

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Bulviniai vafliai su čederio sūriu ir lašiša (arba...

Crêpes su obuoliais ir cinamonu

Prancūziškas batonas (Baguette)

Mėlynių ir ispaninio šalavijo sėklų (chia) džemas

Mieliniai suktinukai su trijų rūšių sūrio ir špinatų...

Blynas su obuoliais

4 komentarai

Lina 5 Vas ’18 - 3:15 pm

Sveiki, kuo galėčiau pakeisti žemės riešutų sviestą?

Reply
Asta 6 Vas ’18 - 10:06 am

Lina, o ar nevalgote tik žemės riešutų sviesto, ar ir visų kitų rūšių riešutų sviesto? Nes čia puikiai tiktų ir, pavyzdžiui, migdolų, ir anakardžių riešutų sviestas 🙂

Reply
Danute 27 Vas ’18 - 4:59 pm

Nesuprantu kainu nei tu dezuciu, nei dovanu rinkiniu nei kt.produkcijos. Gal cia litais, bet net jei ir litais tokios butu, vistiek nesuprantu. Man, kuri per menesi tegaunu 280 euru, tikrai neiperkama. Prie didziausiu troskimu, noru, naudos, praktiskumo, sveikatingumo, as nesuprantu tokiu kainu.

Reply
Asta 27 Vas ’18 - 7:55 pm

Danute, visada sakau, kad kainos – sudėtinga tema, nes juk kiekvienas skirtingai ir pagal savo matus tą brangumą ar pigumą vertina. Tačiau kaip ir visais gyvenimo atvejais, taip ir čia – didžiausias džiaugsmas, kad visi mes turime galimybę rinktis.

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Tortas „Medutis”

    22 Rgs ’09
  • 3

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

    28 Kov ’23
  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (585)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (106)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų