Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

DuonaLENGVI KĄSNELIAIPusryčiai

Sėklų duona

parašė Asta 30 Spa ’19
Sėklų duona

Būna gerų dienų, būna blogų dienų ir būna dienų, kurios prasideda rieke naminės duonos.

Gal ir truputį liūdna, bet niekada nebuvau didelė naminės duonos kepėja. Man nuoširdžiai patinka idėja apie iš orkaitės traukiamą apskrudusį rankomis suformuotą kepalėlį, apie jaukų aromatą, pasklindantį po visus namus, ir apie tai, kiek meilės yra sudėta į kiekvieną naminės duonos riekę. Vis tik, nepaisant kelių ne visai sėkmingų bandymų, naminės duonos kepimas taip ir netapo mūsų namų tradicija.

Ir tada aš iškepiau ŠIĄ duoną.

Sėklų duoną. Duonų duoną. Svajonių duoną. Tobulą duoną. Duoną, kurią iškepti – jokio vargo, pakanka dešimties minučių tešlai užmaišyti, o pavyksta ji tobulai VI-SA-DA.

Man rodos, kiekvienas žmogus turi savo duoną: šviesią, tamsią, ruginę, su sėklom, su saulėgrąžom, vardinti būtų galima ilgai. Jei jūs, kaip ir aš, esate tūkstančio sėklų duonos žmogus, turėtumėte ją išsikepti, tikrai turėtumėte. Žinau, labai drąsu taip švaistytis žodžiais, bet norėčiau susilažinti, kad tai bus viena skaniausių iš kada nors ragautų sėklų duonų.

 Sėklų duona

 Sėklų duona

 Sėklų duona

Sėklų duona

Atsispausdinti
Porcijos: 1 kepaliukas (25x12 cm) Paruošimo laikas: 10 min. + brinkinimas 2-3 val. ar per naktį Gaminimo laikas: 90 min.

INGREDIENTAI

2 ½ stiklinės (225 g) stambių pilno grūdo avižinių dribsnių
1 stiklinės (135 g) saulėgrąžų sėklų
1 stiklinės (100 g) migdolų riekučių
½ stiklinės (75 g) linų sėmenų
1/3 stiklinės (40 g) moliūgų sėklų
1/4 stiklinės (40 g) grikių sėlenų
¼ stiklinės (40 g) ispaninio šalavijo sėklų
1/3 stiklinės (45 g) pilno grūdo ruginių miltų
1 ½ arb. š. druskos
2 valg. š. medaus
¼ stiklinės (50 g) tirpinto kokosų aliejaus
2 ½ stiklinės (625 ml) vandens
2 kiaušinių

GAMINIMO EIGA

1. Dideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus: avižinius dribsnius, saulėgrąžų sėklas, migdolų riekutes, linų sėmenis, moliūgų sėklas, grikių sėlenas, ispaninio šalavijo sėklas, ruginius miltus ir druską. Supilkite medų, tirpintą kokosų aliejų ir vandenį. Maišykite, kol vanduo susigers į sėklas, riešutus ir miltus.
2. Supilkite lengvai išplaktus kiaušinius ir išmaišykite iki vientisos masės.
3. Kepimo skardą (25×12 cm) išklokite kepimo popieriumi. Paruoštą masę sukrėskite į kepimo formą, gerai paspauskite delnais, kad neliktų oro tarpų.
4. Suvyniokite indą į maistinę plėvelę, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 2-3 valandas ar per naktį.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
6. Kepkite duoną įkaitintoje orkaitėje apie 90 minučių, kol jos paviršius taps tamsus, o duona bus iškepusi. Iškepusią išimkite iš orkaitės ir vėsinkite kepimo formoje 2-3 valandas ar per naktį, kol visiškai atvės. Tuomet išimkite, nuimkite kepimo popierių. Labai aštriu raikykite ir patiekite. Riekeles galite paskrudinti įkaitintoje orkaitėje ar skrudintuve.
7. Sėklų duonelę naudokite sumuštiniams, ragaukite prie salotų ar krimskite kaip gardų, sotų, maistingą užkandį.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.

 Sėklų duona

 Sėklų duona

 Sėklų duona

 Sėklų duona

 Sėklų duona

avižiniai dribsniaichiaduonagrikių sėlenosgrūdaiispaninio šalavijo sėkloskokosų aliejuslinų sėmenysmedusmigdolaimoliūgų sėklosruginiai miltaisaulėgrąžossėklos
12 komentarai
42
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Bulvių ir menkės paplotėliai
kitas įrašas
Plikyti sausainiai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Braškinis ispaninių šalavijų sėklų (chia) pudingas

Lavašo suktinukai

Ukrainietiški kepti varškėčiai

Bulviniai vafliai su lašiša ir žalumynais

Salotos su avokadais, obuoliais ir vytintu kumpiu

Vanilinis ryžių pudingas su keptais obuoliais

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Ryžiai su vištiena ir voveraitėmis

Makaronų ir keptų moliūgų salotos

Lęšių salotos su Halloumi sūriu

Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

Lašišos paštetas

Vieno indo barbekiu vištienos, ryžių ir daržovių troškinys...

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Beveik prancūziškas skrebutis

Česnakiniai sūrio krekeriai su morkų humusu

Šviežių daržovių salotos su kepta duona ir vištiena

Vafliai ant pagaliuko

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su mėlynėmis

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

REKLAMA

GĖRIMAI

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Trintų vaisių ir graikiško jogurto kokteilis

Žaliasis kokteilis su persikais

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

Nealkoholinis karštas vynas

12 komentarai

Jurgita 30 Spa ’19 - 11:22 am

Puikus receptas, nes kuo daugiau sėklų, tuo skaniau. Tik klausimas, kuo galėčiau pakeisti kiaušinius ir migdolų riekeles? nes jų netoleruoju. Ačiū

Reply
Asta 1 Lap ’19 - 8:23 pm

Jurgita, migdolus galite pakeisti kitais smulkintais riešutais ar bet kuriomis sėklomis – svarbiausia čia nepamesti proporcijų 🙂 O kiaušiniai, tiesą sakant, net nėra būtini – duona iškeps ir be jų, svarbiausia ją išbrinkinti prieš kepant. Tiesa, bus šiek tiek trapesnė, bet vis tiek gerai atvėsinta turėtų puikiai raikytis. Lauksiu įspūdžių, jei išmėginsite!

Reply
Vilma 1 Lap ’19 - 12:14 pm

Labai skani duona. Tik man nelabai laikosi atpjauta riekelė, subyra. Todėl ir sumuštinių nelabai gaunasi padaryti

Reply
Asta 1 Lap ’19 - 8:25 pm

Vilma, kaip keista – aš kuo puikiausiai sumuštinius su ja tepu; nors ir kiek biresnė už parduotuvinę duoną, ji man tikrai gerai laiko savo formą. Prieš kepdama visada brinkinu šaldytuve kepimo formoje per naktį; gal netyčia praleidote šį punktą? Taip pat labai svarbu laikytis proporcijų. Miltai, kiaušiniai ir grikių sėlenos yra tie produktai, kurie turėtų duoną sėkmingai „sukabinti”.

Reply
Jurgita 1 Gru ’19 - 9:38 pm

Sveiki, su nedidelėmis modifikacijomis kepu šią duoną jau ne pirmą kartą. Paruošimas paprastas iki negalėjimo 😃, skonis man labai tinka (nes mėgstu duoną, kurioje yra ką pakramtyti), pjaustosi irgi gerai. Nu tiesiog mano duona favoritė pastaruoju metu 😃 Ačiū už receptą!!!

Reply
Asta 2 Gru ’19 - 10:18 am

Ačiū, Jurgita, gera girdėti! Labai ačiū, kad pasidalinot 🙂

Reply
Evelina 14 Geg ’20 - 10:03 am

Sveiki, labai džiaugiuosi atradusi Jūsų tinklaraštį <3 Sakykite, ar galime pakeisti grikių sėlenas avižų sėlenomis?

Reply
Asta 15 Geg ’20 - 6:22 pm

Evelina, ačiū, labai džiaugiuosi ir aš! 🙂 Manau, kad tikrai puikiai tiks ir avižų sėlenos. Gardžios duonelės!

Reply
Jūratė 26 Rgp ’20 - 11:34 am

Sveiki, kuo galima keisti kokosų aliejų?

Reply
Asta 28 Rgs ’20 - 7:24 pm

Jūrate, galite keisti kitu Jūsų naudojamu aliejumi, tinkamu naudoti aukštoje temperatūroje.

Reply
Ina 21 Kov ’21 - 8:46 am

Ačiū! Gavosi tikrai puikiai, labai skanus receptas! Klausimas, kiek maždaug pagamintą duoną galimą laikyti, šaldytuve gal ilgesnis galiojimas būtų? 🤔

Reply
Asta 28 Kov ’21 - 8:30 am

Ina, šaldytuve, manau, galiojimo laikas tikrai būtų ilgesnis. Mes paprastai ją suvalgome per 3-4 dienas, tiek laiko tikrai galioja, dėl ilgesnio laiko, deja, negaliu nieko tikslaus pasakyti.

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 3

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 4

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų