Ruduo mūsų namuose nėra vien cinamoninės bandelės, obuolių pyragai, sūdytos karamelės stiklainėliai ir saldžiu moliūgų sirupu gardinta kava. Orams atvėsus ir pasauliui nusidažius geltonai, rusvai ir rausvai, man gera prisiminti šildančias tirštas sriubas ir sočius troškinius. Norisi vis dažniau įkaitinti orkaitę: apkepams, lazanijai, įdarytoms daržovėms ar vis kitokiam itališkam omletui. Daržoves rudenį namo nešu pilnais krepšiais: bulves, paprastas ir saldžiąsias, morkas, burokėlius, moliūgus ir cukinijas, kopūstus, svogūnus ir porus…
Jaukus, šildantis, maistingas, aromatingas namų maistas – toks mūsų namuose yra rudens maistas. Šie žuvies ir bulvių paplotėliai – tiesiai iš to jaukaus rudens meniu.
Kad jau pradėjau aną savaitę atvirauti apie savo didelę meilę bulvėms (tarp kitko, laukdama saulėto virtuviuko pirmą nėštumo trimestrą tik jas ir tegalėjau valgyti), tęsiu tuos atviravimus ir toliau. Bulvės rudenį ant mūsų stalo dažnas svečias, o šįkart susitiko su menke ir pavirto puikiais puikiausiai paplotėliais. Jie sotūs, sultingi, gausūs skonių ir aromatų. Kepami orkaitėje, todėl visiškai neriebūs! Puikiai tiks tiek pietums ar vakarienei, tiek rytojaus pietų dėžutėms. Vaikams, beje, irgi turėtų patikti – bent jau maniškis valgė pasigardžiuodamas, pats meistriškai valdydamas šakutę (o taip būna tikrai tik tada, kai labai skanu).
Prie paplotėlių sumaišiau žalių lapelių salotų, o šalia indelyje patiekiau dar ir majonezinio padažo šaukštą kitą. Toks visiškas balansas lėkštėje: vienoje lėkštės pusėje sočiai ir maistingai, kitoje – lengvai ir sveikuoliškai, o šalia viso to – dar ir mažytė skani „nuodėmė“. Nors nuodėmė čia, tiesą sakant, gal ir visai nedidelė; padažui ruošti naudojau „Daumantų“ Karališką majonezą su alyvuogių aliejumi , gaminamą iš laisvai laikomų vištų kiaušinių ir gardintą natūraliomis citrinų sultimis, kurio sudėtyje – jokių konservantų ar krakmolo.
Kita gera naujiena apie šį receptą yra ta, kad atskiros jo dalys gali būti paruošiamos iš anksto: iš vakaro ar net kelias dienas prieš gaminant. Todėl galiausiai pietus ar vakarienę pagaminsite labai greitai – iš vakaro suformuotus žuvies paplotėlius beliks pašauti į orkaitę, o po keliolikos minučių iškepusius patiekti su iš šaldytuvo išimtu padažu bei per porą minučių sumaišytomis salotomis.
Bulvių ir menkės paplotėliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Paplotėliams:
2 vidutinio dydžio bulvių
1 arb. š. druskos
2 lauro lapelio
1 didelio svogūno
1 stiebelio šviežių čiobrelių
600-700 g menkės filė
2 didelių kiaušinių
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1 citrinos nutarkuotos žievelės
1 citrinos sulčių
1 valg. š. garstyčių
ryšelio šviežių petražolių
4-5 svogūnų laiškų
¾ stiklinės (70 g) maltų džiūvėsėlių
alyvuogių aliejaus (kepimui)
Padažui:
½ stiklinės (125 ml) „Daumantų“ Karališko majonezo su alyvuogių aliejumi
1 vidutinio dydžio rauginto agurko
1 valg. š. smulkintų šviežių krapų
1 valg. š. smulkintų šviežių petražolių
1 valg. š. citrinos sulčių
1 arb. š. garstyčių
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
žiupsnelio kajeno paprikos
Patiekti:
mėgstamų šviežių salotų
GAMINIMO EIGA
1. Iš pradžių paruoškite padažą. Majonezą, smulkiais kubeliais supjaustytą raugintą agurką, smulkiai kapotus krapus ir petražoles, citrinų sultis ir garstyčias gerai sumaišykite nedideliame dubenėlyje. Pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų, mažu žiupsneliu kajeno paprikos ir dar kartą gerai išmaišykite. Dubenėlį uždenkite ir paruoštą padažą 30-60 min. palaikykite šaldytuve, kad skoniai susijungtų ir padažas būtų pats gardžiausias. Galite paruošti ir iš vakaro, sandariame indelyje šaldytuve padažą galite laikyti iki dviejų savaičių.
2. Paruoškite paplotėlius. Bulves nuskuskite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, suberkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Pagardinkite druska, įdėkite vieną lauro lapelį ir pusę svogūno. Virkite, kol bulvės bus minkštos ir išvirusios. Išimkite iš puodo lauro lapelį, svogūną, nupilkite vandenį. Bulves sugrūskite į košę. Atidėkite į šalį.
3. Kol bulvės verda, menkės filė iš abiejų pusių pabarstykite druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Į didelę keptuvę sudėkite pusžiedžiais pjaustytą likusią pusę svogūno, likusį lauro lapelį ir šakelę šviežių čiobrelių. Ant viršaus uždėkite žuvies filė. Užpilkite vandeniu tiek, kad beveik semtų žuvį, pagardinkite vandenį dar žiupsniu druskos. Uždenkite dangtį ir kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol užvirs. Virkite apie 2-3 minutes arba tol, kol žuvis bus paruošta. Žuvis turi išlikti minkšta ir sultinga, nepervirkite. Žuvies filė išsemkite iš vandens, perkelkite į lėkštę ir palikite atvėsti. Tuomet pirštais ar šakute susmulkinkite mažais gabalėliais.
4. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su žiupsniu pipirų, nutarkuotomis citrinos žievelėmis, citrinos sultimis, garstyčiomis, smulkiai kapotomis petražolėmis ir smulkintais svogūnų laiškais. Sudėkite atvėsintą bulvių košę, smulkintą atvėsintą žuvį, suberkite džiūvėsėlius. Gerai išmaišykite, kol visi produktai tolygiai susimaišys.
5. Iš paruoštos masės suformuokite šešis paplotėlius (maždaug 8 cm skersmens ir 2-3 cm aukščio). Sudėkite ant padėkliuko ar lėkštės, uždenkite maistine plėvele ar bičių vaško drobele, ir palaikykite šaldytuve apie valandą (galite laikyti ir iki paros), kad sutvirtėtų.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite folija ir gausiai ištepkite aliejumi. Ant folijos sudėkite žuvies paplotėlius, jų paviršių taip pat dosniai ištepkite aliejumi.
7. Statykite kepimo skardą orkaitės viršutinėje dalyje ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet skardą išimkite, paplotėlius apverskite (jei bus šiek tiek prikibę prie folijos – atsargiai atkelkite mentele) ir kepkite dar 10 minučių, kol bus gražiai apskrudę.
8. Patiekite. Iškeptus žuvies paplotėlius patiekite su majoneziniu padažu, mėgstamomis salotomis ir šviežios citrinos skiltele.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Daumantų“.
Recepto įkvėpimas: Simply Recipes