Saulėta virtuvė
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė

PyragėliaiSALDUMYNAISausainiaiŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

Plikyti sausainiai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

parašė Asta 2 Lap ’19
Plikyti sausainiai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

Kad ir kokie gardūs būtų pasaulio skoniai, kuriuos ištiestomis rankomis ir susižavėjusiomis akimis įsileidžiame į savo namus, – sviestu kvepiantys kruasanai, burnoje tirpstančios kanelės, sodraus skonio šokoladainis (angl. brownie) ar klasika bene visame pasaulyje tapęs tiramisu, – tai vaikystės skoniai yra tie, kurie priverčia širdį plakti stipriau. Tie, kuriuos mums, dar vaikams, delnuose tiesdavo mamos, vaišindavo močiutės. Tie saldūs kvapai, su kuriais prabusdavome ryte; nes juk mamos visada turi jėgų išlipti iš lovos anksčiau, kad spėtų užmaišyti tešlą ar blynams, ar sausainiams.

Maži senoviški plikyti sausainiai – štai kur slepiasi mano vaikystės nostalgija. Žinau, tai labai toli nuo lietuvių virtuvės – dailūs plikytos tešlos sausainiai yra klasikinis prancūziškas kepinys; matyt, jau tada pasaulis nebuvo toks didelis kaip gali pasirodyti, o skonių kelionės vykdavo net mažose mažų šalių virtuvėse. Minkštučiai, drėgni, burnoje tirpstantys sausainiai negalėtų palikti abejingų – meilė nuo pirmojo sausainėlio man atrodo pats tikėtiniausias šios istorijos scenarijus.

Šis receptas – klasikinis. Radau jį sename mamos sąsiuvinyje, puslapiuose nuo laiko parudusiais krašteliais, o ir internete, kad ir kur bežiūrėtum, receptas toks ar labai panašus. Bet, ar žinote, ką supratau, pradėjusi kepti šiuos sausainius? Kad recepto tikrai nepakanka – kai kalba pasisuka apie plikytą tešlą, reikia ir atidumo, dėmesio smulkmenoms, kruopštumo laikantis tikslių instrukcijų, o taip pat – ir paprasčiausio… tešlos pajautimo.

Pasistengiau receptą surašyti kuo detaliau. Tikiu, kad jums pavyks!

 Plikyti sausainiai

 Plikyti sausainiai

MAŽI PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

KIAUŠINIAI. Jų skaičius ir dydis yra bene svarbiausias momentas, kai ruošiate plikytą tešlą. Neretai tenka išgirsti, kad plikyti sausainiai neiškyla arba iškepę sukrenta – kartais, deja, vietoj dailių pūstų sausainėlių pavyksta iškepti tik plikytos tešlos paplotį. Tai vis tas kiaušinių dydis ir skaičius, kuris vienąkart gali būti vienoks, kitą kartą – jau kitoks. Svarbiausia, ką turite kiekvienąkart atidžiai stebėti, yra tešlos konsistencija. Tešla neturi būti nei labai tiršta (nes sausainiai sunkiai iškils), nei pernelyg skysta (nes sausainiai nelaikys formos, sukris ir iškeps lyg plokšti blyneliai). Pasėmus tešlos šaukštu ir jį apvertus, tešla turi lėtai nuo jo lėtai kristi – ne bėgti ir ne laikytis šaukšte, o konditeriniu maišeliu išspaudus sausainį, jis turi laikyti savo formą. Dar vienas būdas patikrinti, ar tešla yra tinkama sausainiams formuoti – perbraukti per jos paviršių pirštu; griovelis turi nesubėgti, o išlikti ryškus.

Pagal tai, kokia yra tešlos konsistencija, pasirinkite ir naudojamą kiaušinių skaičių – priklausomai nuo kiaušinių dydžio jų gali reikėti ir keturių (jei jie bus labai maži) ar dviejų (jei kiaušiniai bus itin dideli, kokie kartais būna kaimiški).

Jei įvertinti kiaušinių dydį sudėtinga, galite juos ne po vieną mušti į tešlą, bet prieš tai išplakti dubenėlyje ir plakinį pamažu pilti į tešlą, ją vis išplakant ir patikrinant, ar konsistencija jau yra tinkama.

MILTAI. Plikytai tešlai rekomenduojama naudoti miltus, turinčius daugiau glitimo, kurio dėka tešla geriau sukibs ir sausainiai iškeps geriau bei gražiau. Tam puikiai tiks aukščiausios rūšies kvietiniai miltai (550D).

NE „IŠ AKIES“! Yra receptų, kurie puikiai pavyksta, gaminant „iš akies“ – daugmaž stiklinė to, keli šaukštai ano… Tuo tarpu plikyta tešla per akimirką gali tapti kaprizinga, jei nuspręsite pasikliauti tik intuicija. Virtuvinės svarstyklės šiuo atveju suteiks užtikrintumo – tiksliai pamatavę visus ingredientus, varijuokite tik su kiaušinių kiekiu, kad gautumėte reikiamos konsistencijos tešlą.

KEPIMAS IR VĖSINIMAS. Yra viena labai svarbi taisyklė, jei norite, kad plikyti sausainėliai gražiai iškiltų, o iškilę nesukristų – kepdami jokiais būdais nedarinėkite orkaitės durelių, o iškeptus vėsinkite pravėrę orkaitės dureles, kad išvengtumėte didelių ir staigių temperatūrų skirtumų.

LAIKYMAS. Sandariame indelyje plikytus sausainėlius galite laikyti kelias dienas, bet skaniausi jie – be jokių abejonių! – tą pačią dieną, kai juos iškepate. Tiesa, jie tokie gardūs, kad tikriausiai antros dienos sunkiai ir besulauktų, todėl labai gali būti, kad šis punktas neturi jokios prasmės, šypt.

 Plikyti sausainiai

 Plikyti sausainiai

Plikyti sausainiai

Atsispausdinti
Porcijos: apie 100-110 mažų sausainių Paruošimo laikas: 45 min. Gaminimo laikas: 15 min.

INGREDIENTAI

1 1/3 stiklinės (340 ml) pieno
70 g sviesto
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 ¼ stiklinės (175 g) aukščiausios rūšies kvietinių miltų (550D)
3 kiaušinių (L dydžio)

GAMINIMO EIGA

1. Pieną supilkite į vidutinio dydžio puodą, ten pat sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir suberkite cukrų. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ištirps, tuomet kaitinkite toliau, kol mišinys puode ims burbuliuoti.
2. Nukelkite puodą nuo ugnies ir iš karto, į dar karštą mišinį, vienu ypu suberkite visus miltus. Greitai ir intensyviai išmaišykite. Iš pradžių tešla bus sušokusi į gumuliukus, tačiau toliau maišant taps glotni ir sukibs į vieną tešlos rutulį. Perkelkite tešlą į kitą dubenį ir kelias minutes atvėsinkite, kad į tešlą mušami kiaušiniai „neišvirtų“.
3. Į kiek praaušusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišykite tešlą mediniu šaukštu ar išplakite elektriniu plaktuvu (lėtu greičiu), kol ji taps vientisa. Stebėkite tešlos konsistenciją. Tešla neturi būti nei labai tiršta (nes sausainiai sunkiai iškils), nei pernelyg skysta (nes sausainiai nelaikys formos, sukris ir iškeps lyg plokšti blyneliai). Pasėmus tešlos šaukštu ir jį apvertus, tešla turi lėtai nuo jo lėtai kristi – ne bėgti ir ne laikytis šaukšte. Dar vienas būdas patikrinti, ar tešla yra tinkama sausainiams formuoti – perbraukti per jos paviršių pirštu; griovelis turi nesubėgti, o išlikti ryškus. Pagal tai, kokia yra tešlos konsistencija, pasirinkite ir naudojamą kiaušinių skaičių – priklausomai nuo kiaušinių dydžio jų gali reikėti ir keturių (jei jie bus labai maži) ar dviejų (jei kiaušiniai bus itin dideli, kokie kartais būna kaimiški).
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros su ventiliatoriaus režimu (arba iki 200 ᵒC be ventiliatoriaus, kaitinimas iš viršaus ir apačios). Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
5. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su apvalios formos antgaliu (ar tiesiog į maišelį, kurio kamputį nukirpkite). Ant kepimo popieriaus išspauskite apvalius sausainėlius, tarp jų palikdami 3-4 cm tarpus, nes kepdami sausainiai iškils ir išsiplės.
6. Paruoštus sausainėlius dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite joje apie 15 minučių. Neatidarinėkite orkaitės durelių, kitaip kepami sausainiai gali subliukšti!
7. Atvėsinkite šiek tiek praviroje orkaitėje, tuomet išimkite ir pilnai atvėsinkite kambario temperatūroje.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.


 Plikyti sausainiai

 Plikyti sausainiai

 Plikyti sausainiai

desertaskepiniaiplikyta tešlasaldumynaisausainiai
4 komentarai
14
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Sėklų duona
kitas įrašas
Apverstas kriaušių pyragas su medumi ir graikiniais riešutais

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Keksiukai su „Nutella“

Vanilinė panakota (panna cotta) su aguonomis ir citrusiniais...

Saldūs varškės čeburekai su obuoliais

Saldžios dovanos Mamai

Pyragas su žemės riešutų sviestu, karamelizuotais bananais ir...

Pyragas su Nutella

GĖRIMAI

Braškių ir rabarbarų kokteilis

SUSIPLAKIME KOKTEILĮ // Trintų vaisių kokteilis „Pina Colada“

Imbierinis sirupas kavai

PIETŪS DĖŽUTĖJE

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

Sumuštiniai su kalakutiena, sūriu ir pomidorais

LENGVI KĄSNELIAI

DAUGIAU SPALVŲ // Avižinė košė su ispaninio šalavijo...

Šaldytų bananų ir špinatų sluoksniuotis

Karšti sumuštiniai su špinatais ir sūriu

4 komentarai

Inga 17 Geg ’20 - 2:13 pm

Viską dariau, kaip parašyta įdėjau tik du kiaušinius l dydžio ir vistiek gavosi skysta 🤔

Reply
Asta 9 Bir ’20 - 6:54 am

Inga, labai apgailestauju. Kitam kartui siūlyčiau į dubenį mušti ne po vieną kiaušinį, bet pasinaudoti šiuo patarimu: jei įvertinti kiaušinių dydį sudėtinga, galite juos ne po vieną mušti į tešlą, bet prieš tai išplakti dubenėlyje ir plakinį pamažu pilti į tešlą, ją vis išplakant ir patikrinant, ar konsistencija jau yra tinkama.

Tokiu būdu lengviau galėsite atitaikyti reikiamą kiaušinių kiekį. Tikiuosi, kad kitas kartas bus sėkmingesnis! 🙂

Reply
Fausta 19 Bir ’20 - 11:29 am

Man viskas gavosi – super! Ačiū už pastabą dėl kiaušinių. Pati dėjau 1 vienetu mažiau, nei recepte, kadangi kiaušiniai buvo gana didoki, tad neprašoviau. Puikiai iškilo, o forma išliko ir sausainiams atvėsus. Rekomenduoju!

Reply
Asta 28 Rgs ’20 - 7:45 pm

Fausta, ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais, ir labai džiaugiuosi, kad pavyko bei patiko! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 4

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 5

    Kanelės | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    31 Sau ’20
  • 6

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Žaliasis humusas

    14 Sau ’21
  • Karamelinė granola

    10 Sau ’21
  • Bulvių virtinukai (gnocchi) su daržovėmis

    7 Sau ’21

Kategorijos

  • GĖRIMAI (26)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (5)
    • Šaltieji gėrimai (19)
  • KALĖDŲ PASAKOS (58)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (238)
    • Apkepai (41)
    • Blynai (25)
    • Bulvių patiekalai (26)
    • Daržovių patiekalai (110)
    • Grybų patiekalai (15)
    • Kruopų patiekalai (39)
    • Makaronų patiekalai (19)
    • Mėsos patiekalai (56)
    • Miltiniai patiekalai (21)
    • Nesaldūs pyragai (27)
    • Troškiniai (17)
    • Varškės patiekalai (29)
    • Žuvis (35)
  • LENGVI KĄSNELIAI (196)
    • Blynai ir vafliai (32)
    • Duona (20)
    • Karštieji užkandžiai (29)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (107)
    • Salotos (27)
    • Šaltieji užkandžiai (47)
    • Sumuštiniai (20)
  • MAISTAS GAMTOJE (9)
  • PASAULIO SKONIAI (14)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (26)
  • SALDUMYNAI (484)
    • Bandelės (29)
    • Be orkaitės (74)
    • Desertai indeliuose (54)
    • Keksai, keksiukai (87)
    • Ledai (11)
    • Pyragai (126)
    • Pyragėliai (32)
    • Saldainiai (14)
    • Sausainiai (67)
    • Tortai (89)
  • SRIUBOS (20)
  • VALGOMOS DOVANOS (38)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (8)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų