Būna gerų dienų, būna blogų dienų ir būna dienų, kurios prasideda rieke naminės duonos.
Gal ir truputį liūdna, bet niekada nebuvau didelė naminės duonos kepėja. Man nuoširdžiai patinka idėja apie iš orkaitės traukiamą apskrudusį rankomis suformuotą kepalėlį, apie jaukų aromatą, pasklindantį po visus namus, ir apie tai, kiek meilės yra sudėta į kiekvieną naminės duonos riekę. Vis tik, nepaisant kelių ne visai sėkmingų bandymų, naminės duonos kepimas taip ir netapo mūsų namų tradicija.
Ir tada aš iškepiau ŠIĄ duoną.
Sėklų duoną. Duonų duoną. Svajonių duoną. Tobulą duoną. Duoną, kurią iškepti – jokio vargo, pakanka dešimties minučių tešlai užmaišyti, o pavyksta ji tobulai VI-SA-DA.
Man rodos, kiekvienas žmogus turi savo duoną: šviesią, tamsią, ruginę, su sėklom, su saulėgrąžom, vardinti būtų galima ilgai. Jei jūs, kaip ir aš, esate tūkstančio sėklų duonos žmogus, turėtumėte ją išsikepti, tikrai turėtumėte. Žinau, labai drąsu taip švaistytis žodžiais, bet norėčiau susilažinti, kad tai bus viena skaniausių iš kada nors ragautų sėklų duonų.
Sėklų duona
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 ½ stiklinės (225 g) stambių pilno grūdo avižinių dribsnių
1 stiklinės (135 g) saulėgrąžų sėklų
1 stiklinės (100 g) migdolų riekučių
½ stiklinės (75 g) linų sėmenų
1/3 stiklinės (40 g) moliūgų sėklų
1/4 stiklinės (40 g) grikių sėlenų
¼ stiklinės (40 g) ispaninio šalavijo sėklų
1/3 stiklinės (45 g) pilno grūdo ruginių miltų
1 ½ arb. š. druskos
2 valg. š. medaus
¼ stiklinės (50 g) tirpinto kokosų aliejaus
2 ½ stiklinės (625 ml) vandens
2 kiaušinių
GAMINIMO EIGA
1. Dideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus: avižinius dribsnius, saulėgrąžų sėklas, migdolų riekutes, linų sėmenis, moliūgų sėklas, grikių sėlenas, ispaninio šalavijo sėklas, ruginius miltus ir druską. Supilkite medų, tirpintą kokosų aliejų ir vandenį. Maišykite, kol vanduo susigers į sėklas, riešutus ir miltus.
2. Supilkite lengvai išplaktus kiaušinius ir išmaišykite iki vientisos masės.
3. Kepimo skardą (25×12 cm) išklokite kepimo popieriumi. Paruoštą masę sukrėskite į kepimo formą, gerai paspauskite delnais, kad neliktų oro tarpų.
4. Suvyniokite indą į maistinę plėvelę, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 2-3 valandas ar per naktį.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
6. Kepkite duoną įkaitintoje orkaitėje apie 90 minučių, kol jos paviršius taps tamsus, o duona bus iškepusi. Iškepusią išimkite iš orkaitės ir vėsinkite kepimo formoje 2-3 valandas ar per naktį, kol visiškai atvės. Tuomet išimkite, nuimkite kepimo popierių. Labai aštriu raikykite ir patiekite. Riekeles galite paskrudinti įkaitintoje orkaitėje ar skrudintuve.
7. Sėklų duonelę naudokite sumuštiniams, ragaukite prie salotų ar krimskite kaip gardų, sotų, maistingą užkandį.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.
12 komentarai
Puikus receptas, nes kuo daugiau sėklų, tuo skaniau. Tik klausimas, kuo galėčiau pakeisti kiaušinius ir migdolų riekeles? nes jų netoleruoju. Ačiū
Jurgita, migdolus galite pakeisti kitais smulkintais riešutais ar bet kuriomis sėklomis – svarbiausia čia nepamesti proporcijų 🙂 O kiaušiniai, tiesą sakant, net nėra būtini – duona iškeps ir be jų, svarbiausia ją išbrinkinti prieš kepant. Tiesa, bus šiek tiek trapesnė, bet vis tiek gerai atvėsinta turėtų puikiai raikytis. Lauksiu įspūdžių, jei išmėginsite!
Labai skani duona. Tik man nelabai laikosi atpjauta riekelė, subyra. Todėl ir sumuštinių nelabai gaunasi padaryti
Vilma, kaip keista – aš kuo puikiausiai sumuštinius su ja tepu; nors ir kiek biresnė už parduotuvinę duoną, ji man tikrai gerai laiko savo formą. Prieš kepdama visada brinkinu šaldytuve kepimo formoje per naktį; gal netyčia praleidote šį punktą? Taip pat labai svarbu laikytis proporcijų. Miltai, kiaušiniai ir grikių sėlenos yra tie produktai, kurie turėtų duoną sėkmingai „sukabinti”.
Sveiki, su nedidelėmis modifikacijomis kepu šią duoną jau ne pirmą kartą. Paruošimas paprastas iki negalėjimo 😃, skonis man labai tinka (nes mėgstu duoną, kurioje yra ką pakramtyti), pjaustosi irgi gerai. Nu tiesiog mano duona favoritė pastaruoju metu 😃 Ačiū už receptą!!!
Ačiū, Jurgita, gera girdėti! Labai ačiū, kad pasidalinot 🙂
Sveiki, labai džiaugiuosi atradusi Jūsų tinklaraštį <3 Sakykite, ar galime pakeisti grikių sėlenas avižų sėlenomis?
Evelina, ačiū, labai džiaugiuosi ir aš! 🙂 Manau, kad tikrai puikiai tiks ir avižų sėlenos. Gardžios duonelės!
Sveiki, kuo galima keisti kokosų aliejų?
Jūrate, galite keisti kitu Jūsų naudojamu aliejumi, tinkamu naudoti aukštoje temperatūroje.
Ačiū! Gavosi tikrai puikiai, labai skanus receptas! Klausimas, kiek maždaug pagamintą duoną galimą laikyti, šaldytuve gal ilgesnis galiojimas būtų? 🤔
Ina, šaldytuve, manau, galiojimo laikas tikrai būtų ilgesnis. Mes paprastai ją suvalgome per 3-4 dienas, tiek laiko tikrai galioja, dėl ilgesnio laiko, deja, negaliu nieko tikslaus pasakyti.