Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KALĖDŲ PASAKOSPyragaiSALDUMYNAI

Migdolų tarta su spanguolių džemu

parašė Asta 16 Lap ’20
Migdolų tarta su spanguolių džemu

Kepiniai. Kvepiantys, jaukūs, pilni meilės. Man jie visada buvo, yra ir liks tai, ką gaminant širdis dainuoja džiugiausiai. Aš dievinu tą maišymo, plakimo, minkymo procesą, kartais mėgstu tyliai budėti prie orkaitės ir stebėti kaip lėtai kyla joje kepantys pyragai, kaip sutrūksta puraus kekso paviršius, kaip auksine spalva palengva nusidažo bandelių paviršius. Kepiniai man yra poilsis, meditacija, laimė ir meilė. Kai esu išsibarsčius rutinoje ar pametusi save skubėjime, jie man padeda sugrįžti į save.

Ne kartą bandžiau nuo to pabėgti. Įtikinėjau save, kad gal vertėtų atsisakyti baltų miltų, o gal rafinuoto cukraus. Gal užtektų vieno mažo deserto per mėnesį, ar negalėčiau išmokti lygiai taip pat džiaugtis salotų maišymu? Kiekvienas toks bandymas save įspraust į taisykles nublokšdavo mane dar arčiau kraštutinumų. Na, žinot, ne tik grikių, kopūstų ar kitokioms dietoms tai galioja – bet kokie sau susikurti mitybos apribojimai yra labai laikini, jei yra primesti aplinkos, o ne išjausti, atrasti bei suvokti mūsų pačių.

Aš tikiu, kad galima atrasti balansą tarp kepinių ir salotų. Aš vadinu tai draugyste su maistu. Tokia, kuri eina pakeliui su sveiku protu ir saiko jausmu.

Todėl kai pabundu pirmadienį ir noriu iškepti pyragą, aš imu ir jį iškepu! Kai jis pavyksta toks gardus kaip šis, dalinuosi receptu su jumis. Nes dalintis gera maždaug lygiai taip pat kaip kepti, ragauti ir vaišinti!

 Migdolų tarta su spanguolių džemu

 Migdolų tarta su spanguolių džemu

Jei šios savaitės apsipirkimą planuosite „Lidl Lietuva“ parduotuvėje, žinokite – šiandien prasidėjo „Belbake“ kepinių savaitė. Asortimente rasite ne tik begalę įvairių kepinių papuošimų ir pagardų, bet ir ingredientų, kurie būtini šiai migdolinei tartai iškepti: migdolų miltų bei migdolų riekučių.

Norėjau, kad tarta atrodytų šventiškai (jūs žinote mano meilę Kalėdoms!), todėl neatsilaikiau pagundai ir pagardinau ją plonu sluoksneliu spanguolių džemo, kurį sumaišiau su tarkuotomis apelsinų žievelėmis. Trapios migdolinės tešlos krepšelį aptepiau juo, tuomet – pripildžiau migdolinio įdaro. Kepiau, kol saldžiai kvepėti ėmė visi namai, o atvėsinusi papuošiau spanguolėmis, rozmarinų šakelėmis ir nubarsčiau viską cukraus pudros sniegu. Gražu, skanu ir labai šventiška!

 Migdolų tarta su spanguolių džemu

 Migdolų tarta su spanguolių džemu

 Migdolų tarta su spanguolių džemu

Migdolų tarta su spanguolių džemu

Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: 30 min. + 1 val. 30 min. tešlos šaldymui Gaminimo laikas: 30 min.

INGREDIENTAI

Pagrindui:
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
¼ stiklinės (25 g) migdolų miltų
3 valg. š. miltelinio cukraus
¼ arb. š. druskos
100 g šalto sviesto
1 kiaušinio

Įdarui:
100 g sviesto, kambario temperatūros
½ stiklinės (100 g) cukraus
¼ arb. š. druskos
3 kiaušinių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 ¼ stiklinės (125 g) migdolų miltų
2 valg. š. (20 g) kvietinių miltų

200 g tiršto spanguolių džemo (arba bruknių, aviečių)
1 apelsino nutarkuotos žievelės

Papuošti:
½ stiklinės (35 g) migdolų riekučių
šviežių spanguolių
rozmarino šakelių
miltelinio cukraus

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite tartos pagrindą. Dubenyje sumaišykite miltus, migdolų miltus, miltelinį cukrų ir druską. Suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų tol, kol neliks sausų miltų. Supilkite lengvai išplaktą kiaušinį, išmaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Suformuokite rutulį, įsukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 1 valandą.
2. Atvėsintą tešlą išimkite iš šaldytuvo ir leiskite kelias minutes pabūti kambario temperatūroje, kad kočioti būtų lengviau. Lygų paviršių pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą į maždaug 32 cm skersmens lakštą. Šį lakštą atsargiai perkelkite į 25 cm skersmens tartos kepimo formą. Išformuokite, kad dengtų dugną ir sieneles. Aštriu peiliu apipjaukite tešlos kraštus ties kepimo formos kraštais.
3. Dėkite tešlą su kepimo forma į šaldiklį ir palaikykite 30 minučių (sušalusi tešla mažiau linkusi „susitraukti“ kepimo metu).
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo groteles įtaisykite vidurinėje orkaitės lentynoje.
5. Išimkite kepimo formą su tešla iš šaldiklio. Ant tešlos paviršiaus įklokite lakštą folijos (pasirūpinkite, kad ji uždengtų ir tešlos kraštelius) ir visą kepimo formą užpildykite sausomis pupelėmis ar ryžiais.
6. Kepkite tešlos pagrindą įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, kol apkeps. Išimkite kepimo formą su iškepusia tešla iš orkaitės ir perkelkite ant grotelių. Nuimkite foliją ir pupeles ar ryžius. Atvėsinkite.

7. Paruoškite migdolų įdarą. Minkštą kambario temperatūros sviestą, cukrų ir druską elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Įplakite kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Įmaišykite migdolų miltus ir miltus.
8. Spanguolių džemą sumaišykite su nutarkuotomis apelsinų žievelėmis.

9. Surinkite tartą. Ant atvėsinto kepto tartos pagrindo plonu sluoksniu tolygiai paskleiskite spanguolių džemą. Ant viršaus tolygiai paskirstykite migdolų įdarą. Paviršių išlyginkite. Apibarstykite migdolų riekutėmis.

10. Kepkite iki 180 ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos ir tarta bus iškepusi. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, papuoškite spanguolėmis ir rozmarinų šakelėmis, apibarstykite milteliniu cukrumi. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Jei norite, galite pagardinti plakta grietinėle ar vaniliniais ledais.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
Reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė #Lidl

 Migdolų tarta su spanguolių džemu

 Migdolų tarta su spanguolių džemu

 Migdolų tarta su spanguolių džemu

apelsinaidesertasdžemaskepiniaimigdolaimigdolų miltaimigdolų riekutėspyragassaldumynaispanguolėstarta
6 komentarai
8
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Triskart šokoladiniai keksiukai su kreminio sūrio įdaru
kitas įrašas
Biskvitinis medaus tortas su apelsinais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Bananų duonelė su riešutų sviestu ir šokoladu (video)

MAMOS DIENORAŠTIS // Avižiniai sausainiai su juodojo šokolado...

Migdolinis tortas su maskarpone

Žemuoginis sūrio tortas

Grietininiai vieno dubens keksiukai su avietėmis

Apverstas kriaušių pyragas su medumi ir graikiniais riešutais

REKLAMA

GĖRIMAI

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Žaliasis kokteilis su persikais

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Žaliasis avokadų kokteilis

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

Itališka daržovių sriuba su makaronais ir pupelėmis (Minestrone)

Marinatas šašlykams

Salotos su vištienos sparneliais ir avokadų padažu

Mėsos kukuliai pomidorų padaže, užkepti mocarelos sūriu

Šakšuka su morkomis

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

Ispaniškas omletas su bulvėmis ir kumpiu | Tortilla...

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

6 komentarai

Ieva 4 Sau ’21 - 1:01 pm

Sveiki, atrodo labai gardziai. Isivaizduoju, kad idaras bus panasus kaip kruasanu su migdoliniu frangipane kremu viduj? Kaip manot ar tiktu vietoj uogienes ideti sokolado gabaliuku? Nes nelabai megstam uogu kepiniuose, o kruasanuose buna sokolado toje migdolu masej, tai svarstau ar tiktu ir cia 🙂

Reply
Asta 28 Kov ’21 - 9:25 am

Ieva, man uogos čia patinka labiau, nes jos lyg ir suteikia skonių balansą, suteikia atsvaros saldumui. Bet, žinoma, galite kepti ir su šokolado gabaliukais, jei tik manote, kad jums toks skonių derinys nebus per saldus 🙂

Reply
Gabija 22 Rgs ’21 - 1:57 pm

Sveiki, norėčiau paklausti Jūsų nuomonės, ar šią tartaletę būtų galima užšaldyti, kad vartojimo laikas būtų ilgesnis? Ar nepakis skonis bei tekstūra?:)

Reply
Asta 25 Rgs ’21 - 5:02 pm

Gabija, niekad nebandžiau, todėl negaliu atsakyti iš asmeninės patirties, bet tokio tipo tarta turėtų būti tikrai tinkama užšaldymui 🙂

Reply
Simona 29 Rgs ’21 - 9:04 am

Sveiki, o kaip manote, ar serbentų džemas čia tiktų?🤔🤔

Reply
Asta 29 Rgs ’21 - 9:23 am

Simona, tikrai puikiai tiktų! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 3

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 4

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 5

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 6

    Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų