Yra žmonių, kurie mano, jog gaminu ir valgau aš vien saldumynus. Kartais, pamatę mane pirmą kartą, jie atvirai ir labai nuoširdžiai nustemba, nes aš nesu tokia didelė kaip jie įsivaizdavo, šypt. Man dėl to, žinoma, malonu. Ir, taip, be saldumynų gyventi tikrai negalėčiau. O dienos be deserto būtų tikrai labai liūdnos dienos. Bet, patikėkit, mielieji, tikrai ne vien keksiukais ir pyragais esu gyva nuo ryto iki vakaro.
Kaip ir miltų, cukraus ar šokolado, taip ir makaronų mano virtuvės spintelėse rastumėte tikrai visada. Bent kelių rūšių ir formų. Būtent jų ieškau tada, kai „nėra ką valgyti“ ir „nėra iš ko gaminti valgyti“. Pastarąjį teiginį sugriauti paprasčiau nei paprasta, jei tik turi pakuotę makaronų, šlakelį pieno ar grietinėlės, gabalėlį sūrio… ar iš esmės – bent truputį bet ko. Esu gaminusi makaronus su konservuotu tunu, skardine žirnelių ir trupučiu pieno, nes daugiau nieko nebuvo nei šaldytuve, nei tolimiausiuose spintelių užkaboriuose. O kaip skanu buvo!
Bet šįkart ne apie juos, o apie kitą – planuotą makaronų patiekalą. Tokius makaronus su sūriu, puikiai žinomus Mac&Cheese pavadinimu, mėgstu gardinti įvairias priedais: kumpiu, kepintais grybais, daržovėmis, prieskoniniais augalais. Ruošdama receptą „Debesų“ vasaros numeriui, prisiminiau brokolius; žalius ir ryškius lyg pati vasara. Galima sakyti, kad toks klasikinio recepto pakoregavimas tinkamas šiltajam metų sezonui, nes sąžinę galima nuraminti: tai ir lengvesnis, ir sveikesnis patiekalo variantas.
Na, o jei grįžtant prie saldumynų temos… deserto net ir po tokių sočių pietų tikrai neatsisakyčiau, šypt.
Skonis: 10/10. Mėgstate makaronus? Sūrį, daug sūrio padažo ir apskrudusią sūrio plutelę? O brokolius? Jei taip, Jums tikrai patiks; neįsivaizduoju, kad galėtų būti kitaip.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Publikuota: Kulinarinis elektroninis žurnalas “Debesys”, 2014 m. vasara
Kepti makaronai su sūriu ir brokoliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
gabalėlis sviesto ar šlakelis aliejaus kepimo indui ištepti
700 ml pieno
50 g sviesto
¼ puodelio (35 g) miltų
1 arb. š. druskos
½ arb. š. malto muskato
1 arb. š. maltų juodųjų pipirų
250 g kietojo sūrio
250 g ragelių formos makaronų
1 nedidelis brokolis
150 g kietojo sūrio apibarstymui
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC temperatūros. Trupučiu sviesto ar šlakeliu aliejaus ištepkite 20×30 cm dydžio gilesnį kepimo indą. Atidėkite į šalį.
2. Pieną supilkite į prikaistuvį ir pašildykite ant vidutinio dydžio ugnies, kol bus karštas. Išjunkite ugnį.
3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Kai jis ims burbuliuoti, suberkite miltus ir nuolat maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies apie minutę, kol neliks sausų miltų.
4. Toliau nuolat maišydami miltus plakimo šluotele, lėtai į keptuvę dalimis pilkite karštą pieną. Pamažu supilkite visą pieną. Turite gauti visiškai vientisos konsistencijos tirštą padažą.
5. Nuimkite keptuvę nuo ugnies. Suberkite druską, maltą muskatą, pipirus ir tarkuotą kietąjį sūrį. Išmaišykite ir atidėkite keptuvę į šalį.
6. Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės. Nepervirkite makaronų, geriau virkite porą minučių trumpiau – kepdami orkaitėje jie suminkštės ir bus idealaus kietumo. Išvirtus makaronus suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
7. Kol makaronai verda, kitame puode išvirkite žiedynėliais išskaidytą brokolį. Virkite, kol brokolis šiek tiek suminkštės, tačiau nepervirkite. Išvirtus brokolius suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
8. Makaronus ir brokolius įmaišykite į sūrio padažą. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu ar aliejumi išteptą kepimo indą. Viršų apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol paviršius gražiai apskrus. Išjungę orkaitę, palikite pastovėti 5-10 minutes, kol šiek tiek sutvirtės. Patiekite. Skanaus!
10 komentarai
Galima dėti fermentinį sūrį?
Žinoma 😉
Miela Asta,
šį receptą skolinuosi jau, jei neklystu, 3 kartą. Apsilaižyti pirštus galima nuo tokio makaronų, sūrio bei brokolių derinio! Begaminant vis džiaugiuosi, kad atradau šį neįtikėtai gardžių receptų puslapį. Kol kas nei vienas receptas iš šios Jūsų saulėtos virtuvėlės nenuvylė. Ačiū! c:
Samanta, labai ačiū, labai džiaugiuosi! 🙂
Labai patiko makaronai. Aciu uz recepta 🙂
Ačiū! Labai džiaugiuos 🙂
Visi Jūsų receptai galima sakyti idealūs. Viskas suskaičiuota, išbandyta, su labai aiškia gaminimo eiga. Džiaugiuosi ir gaminu. Taip pat profesionalios nuotraukos traukia akį. 🙂
Ieva, AČIŪ! Man tokie žodžiai yra didžiulis įkvėpimas judėti į priekį 🙂
Jau eilę metų, ką begaminčiau,visada ieškau „Saulėtos virtuvės”,Nes tik čia nei vienas receptas manęs neapvylė. Ačiū,labai,ačiū, nes kažkada labai nemėgau virtuvės…Dabar neatsidžiaugiu, o dar ir šeimininkė tokia graži…Ačiū,kad esate ir labai prašau ,niekad nepalikite mūsų…
Gabija, labai ačiū už gražius žodžius 🙂