Koks jūsų mėgstamiausias kiaušinių paruošimo būdas? Mano – turbūt nebūsiu originali, bet… šakšuka.
Tada, kai pirmąkart ją iškepiau gal prieš porą metų, tik suraukiau nosį; nemėgstu šviežių saldžiųjų paprikų, o jos juk yra kone neatsiejama izraelietiškos kiaušinienės dalis, kartu su pomidorais, kuminu ir, žinoma, kiaušiniais. Tuo ir yra truputį kitokia mano šakšuka – nors receptų rastumėt tūkstančius, vos tik suvestumėt pavadinimą į naršyklės paieškos laukelį, manoji yra BE PAPRIKŲ!
Paprikas aš pakeičiau morkomis; nuo jų šakšuka tampa šiek tiek daugiau oranžinė nei sodriai raudona, bet skonis – nuostabus! O ir pakeitimas labai vykęs tiek skirtingų tekstūrų, tiek tarpusavyje derančių skonių atžvilgiu.
Aš šakšuką iš pradžių kepu ant kaitlentės, o įleidusi kiaušinius – orkaitėje. Jei norite greitesnio ir paprastesnio varianto, ar jei neturite indo, kurį galėtumėte kaitinti tiek ant kaitlentės, tiek orkaitėje, visą gaminimo procesą galite atlikti vien ant kaitlentės: įleidę kiaušinius, tiesiog uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite 5-8 minutes.
Tobulos šakšukos paslaptis – tobulai iškepę kiaušiniai. Jie gali būti skystesni, gali būti ir tirštesni – geriausia ir skaniausia bus tada, jei jie bus tokie, kokius patys mėgstate labiausiai. Man patinka, kai kiaušinio baltymas jau būna sutirštėjęs ir baltas, tuo tarpu trynys – dar virpantis, skystas. Nepamirškite vis žvilgčioti į kepančią šakšuką – tarp dar per skysto ir jau perkepusio kiaušinio gali būti tik kelių minučių laiko tarpas.
Taip pat, labai svarbu! Nepamirškite, kad net ištraukus keptuvę su šakšuka iš orkaitės, kiaušiniai karštame pomidorų padaže kepa ir toliau, todėl:
1. Nelaukite, kol kiaušiniai stipriai sutvirtės ir geriau imkite iš orkaitės šiek tiek anksčiau nei vėliau – kiaušiniai dar vis tiek keps ir tirštės, kol patieksite;
2. Patiekite nedelsiant (idealu, jei nesugalvosite prieš valgant daryti ilgos fotosesijos, šypt, jei jau norisi – pora kadrų ir skanaus!).
Šakšuka su morkomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
1 didesnės ar 2 vidutinio dydžio morkų
¼ arb. š. druskos
4 česnako skiltelių
1 arb. š. saldžiosios paprikos miltelių
1 arb. š. malto kumino
¼ arb. š. čili paprikos dribsnių
1 skardinės (400 g) konservuotų smulkintų pomidorų
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
3 didelių kiaušinių
Patiekti:
fetos sūrio
avokado
vyšninių pomidorų
ryšelio šviežių kalendrų
GAMINIMO EIGA
1. Didelėje keptuvėje (geriausia ketaus ar su nuimama rankena – kad vėliau galėtumėte dėti į orkaitę) įkaitinkite aliejų. Suberkite kubeliais smulkintą svogūną, morkas ir druską. Kepinkite virš vidutinės ugnies, kartais pamaišydami, apie penkias minutes, kol daržovės suminkštės, o svogūnai taps skaidrūs.
2. Suberkite smulkiai kapotus česnakus, paprikos miltelius, kuminą ir čili paprikos dribsnius. Maišydami pakepinkite dar minutę.
3. Supilkite konservuotus smulkintus pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais. Kaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį ir leiskite pasitroškinti 5-6 minutes.
4. Kol pomidorai troškinasi, įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros.
5. Keptuvę nuimkite nuo ugnies. Šaukštu ar mentele pomidoruose padarykite tris duobeles kiaušiniams. Įleiskite po kiaušinį į kiekvieną iš jų.
6. Atsargiai perkelkite keptuvę į įkaitintą orkaitę ir kepkite joje 8-12 minučių, kol kiaušiniai bus mėgstamo tirštumo. Kiaušinių baltymas turėtų būti sutirštėjęs, o tryniai – vis dar minkšti; pajudinus keptuvę jie turėtų šiek tiek virpėti.
7. Patiekite nedelsiant, apibėrę saujele trupinto fetos sūrio, su avokado griežinėliais, vyšniniais pomidorais ir smulkintomis šviežiomis kalendromis.