Jau šį sekmadienį – mamos diena. Kaip gi be pyrago? Jaukaus, nostalgiško, tokio, kurio aromatas, kutendamas nosį, grąžintų atgal į vaikystę. Man rodos, būtent toks yra trupininis. Šįkart iškepiau jį ne tik su uogiene, bet ir su dosniu sluoksniu varškės. Pyragas pavyko švelnus, skanus, išties labai jaukus. Gera tokį ragauti prie puodelio arbatos, dalintis ir kurti gražius prisiminimus.
Savo saldumynų knygoje rašiau, kad iškepti pyragą – tai lyg pasakyti myliu. Tikrai tuo tikiu. Tikiu, kad maistas – viena iš daugybės meilės kalbų. Kad gamindami pyragą, galime į jį įberti šiltų linkėjimų, o jį ragaudami – kurti istorijas ir prisiminimus.
Iškepkite šį savaitgalį pyragą. Pasakykite myliu.
Saldžiai kvepiantį pyragą gardinau ekologišku „Taylor & Colledge“ vanilės ekstraktu. Šaukštelis šio ekstrakto atitinka vieną vanilės lazdelę – tiek tikrai pakaks, kad desertams suteiktumėte švelnų vanilės skonį ir malonų aromatą. Sąžiningumas, etiškumas ir tvarumas yra svarbiausios šios prekės ženklo vertybės, tad tiek vanilės ekstraktas, tiek pasta – aukščiausios kokybės ir geriausio skonio produktai.
Puikiai prisimenu laikus prieš daugiau nei dešimtį metų, kai tik pradėjau rašyti maisto tinklaraštį. Įsigyti kokybiškos vanilės tuomet būdavo nemenkas iššūkis – jei ir pavykdavo surasti specializuotoje parduotuvėje, kaina pasirodydavo pernelyg didelė. Gera suprasti, kiek daug pasikeitė per šį laiką – šiandien kokybiškos vanilės galima įsigyti tiesiog didesniame prekybos centre. Nors vanilės ekstrakto ar pastos kaina tikrai kur kas didesnė už esencijų, patikėkite, skirtumas yra didžiulis. Kokybiškos vanilės skonis bei aromatas yra švelnūs, natūralūs, neužgožiantys, o priešingai – papildantys deserto skonį.
„Taylor & Colledge“ – daugiau nei 120 metų gyvuojantis prekės ženklas, pasaulyje pripažintas išskirtinės kokybės vanilės produktų gamintojas. Lietuvoje šį prekės ženklą atstovauja „Dr. Oetker“. Vanilės ekstrakto bei pastos ieškokite didžiuosiuose prekybos centruose.
Trupininis pyragas su varške ir uogiene
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Varškės įdarui:
500 g varškės (9 proc. riebumo)
½ stiklinės (100 g) cukraus
2 valg. š. miltų
2 kiaušinių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Tešlai:
3 stiklinių (420 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnio druskos
½ stiklinės (100 g) cukraus
200 g šalto sviesto
1 kiaušinio
1 arb. š. vanilės ekstrakto
450-500 g mėgstamos uogienės (naudojau aviečių)
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo indą (20×30 cm) išklokite kepimo popieriumi.
2. Paruoškite varškės įdarą. Varškę elektriniu trintuvu pertrinkite iki glotnios tekstūros.
3. Suberkite cukrų, miltus, įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą. Išmaišykite ir atidėkite į šalį.
4. Paruoškite tešlą. Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą. Išmaišykite ir trinkite tarp pirštų, kol neliks sausų miltų ir gausite birius trupinius.
5. Maždaug du trečdalius paruoštų trupinių suberkite ant kepimo formos dugno, lengvai paspauskite delnais. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių.
6. Ant apkepto pagrindo tolygiai paskirstykite varškės kremą, ant jo – uogienę. Viršų apiberkite likusiais tešlos trupiniais.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min., kol pyrago paviršius taps gražiai auksinės spalvos, o įdaras ir tešla – pilnai iškepę. Jei pyrago viršus ima ruduoti pernelyg greitai, uždenkite kepimo indą lakštu folijos ir kepkite toliau.
8. Visiškai atvėsinkite, tuomet išimkite iš kepimo indo ir supjaustykite kvadratėliais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva
6 komentarai
Labai skanus varškės pyragas! Aišku, jo skonis keičiasi nuo naudojamos uogienės. Aš kepiau su vyšnių. Tikrai dar išbandysiu su rabarbarų uogiene. Įtrauktas į pagrindinių pyragų sąrašą.Dėkoju už receptą.
Recepte yra klaida. Be grietinės trupiniai nesigavo. Jei rašote receptus, tai nurodykite viską tiksliai.
Sveiki, Rasa, recepte klaidos nėra – aš šį pyragą gaminu be grietinės ir jis pavyksta toks, kokį matote nuotraukose.
Tuomet gal jūs pati kažką ne taip darote, na o nuotraukų pilnas internetas, tai ir šias įdėti aklai galima lengvai.
Visus receptus, esančius mano tinklaraštyje, gaminu ir fotografuoju aš pati. Nesuprantu, kodėl norite mane apkaltinti nesąžiningumu, bet Jūsų prielaidos neturi jokio pagrindo. Kaip neturi pagrindo ir Jūsų bandymas tą patį komentarą parašyti keliais skirtingais vardais (žinoma, kad administruojama puslapį galiu tą matyti). Linkiu daugiau pozityvumo ir atrasti mėgstamus receptus, kurie keltų tik geras emocijas.
Ieškojau recepto, perskaičiau ir komentarus, tai negaliu susilaikyti neparašiusi… Iš Jūsų tinklaraščio esu gaminusi jau nesuskaičiuojamą kiekį įvairių kepinių 😉 Man Jūsų receptai visada pasiteisino ir pavyko, ir jeigu tik randu keletą panašių receptų skirtingose vietose – gaminu pagal Jūsų, nes čia yra kokybės standartas 😉 Ačiū už receptus, ir tegul Jūsų nuotaikos nesugadina ieškantieji priekabių!!!