Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

GĖRIMAIKarštieji gėrimaiPusryčiaiSALDUMYNAI

ŠALTOS KAVOS KOKTEILIS | COLD BREW (ŠALTAI BRANDINTA KAVA)

parašė Asta 12 Rgp ’21
ŠALTOS KAVOS KOKTEILIS | COLD BREW (ŠALTAI BRANDINTA KAVA)

Ak, tie rytai. Kartais lėti ir ramūs, užlieti saulės spindulių ir vidinės ramybės. Kartais – pilni chaoso, skubėjimo ir lekiantys kūlversčiais. Kad ir kokie bebūtų, kiekvienos dienos pradžioje laukiu tų stebuklingų dešimties minučių, kai puodelį pripildžiusi kavos, priglaudžiu jį lūpų. Tą akimirką pasakau sau: bus gera diena.

Kavos ritualas – neatsiejama mano ryto dalis. Mėgstu švelnaus skonio, gardžiai kvepiančią, šlakeliu pieno pagardintą kavą. Gal ir negalėčiau išvardyti visų jos skonio natų, bet tikrai puikiai skiriu tą, kuri man yra skani. Tokia yra ir „Brazil Santa Luzia“ – švelnaus ir subtilaus skonio, aromatinga, visai nerūgšti kava. O ir šių rūšinių kavos pupelių skonio paletė, papasakota „Kavos draugo“, skamba taip, kad seilės kaupiasi iškart: pieninis šokoladas, karamelė, prinokę vaisiai. Skanu vien skaityti tuos žodžius, o ragauti juos puodelyje kavos – pasaka!

Šią vasarą atradau cold brew. Nežinau, kur buvau anksčiau, bet, ką gi – geriau vėliau nei niekada, šypt. O jūs ar jau atradot?

KAIP AŠ ATRADAU COLD BREW?

Neapsimetinėsiu gudresne nei esu iš tiesų – dar visai neseniai šaltą kavą ruošdavau senovišku būdu: karštą atvėsindavau, supildavau į stiklainį, atšaldydavau šaldytuve, o tuomet, pribėrusi į stiklinę ledukų, užpildavau juos ta atšalusia kava ir pienu.

Ir tik atėjus šiai vasarai (kaip niekad karštai vasarai), internete, socialiniuose tinkluose, net gatvėje nugirstuose pokalbiuose – visur pradėjau girdėti linksniuojant cold brew. Ar aš galėjau apsimesti, kad negirdžiu? Negalėjau. Ar suskubau ieškoti atsakymo, kas gi tai yra? Žinoma.

Šiandien galiu papasakoti ir jums, kuo cold brew skiriasi nuo įprastos atšaldytos kavos (tokios, kokią ruošdavau anksčiau) ir kaip paprasta ją paruošti namuose.

Mano draugai šiame pasakojime – „Kavos draugas“. Cold brew šįkart ruošiau su rūšinėmis kavos pupelėmis „Brazil Santa Luzia“ iš jų internetinės parduotuvės. Daugiau informacijos apie šią kavą ir kitas galite rasti čia.

KUO SKIRIASI COLD BREW NUO ĮPRASTOS ATŠALDYTOS KAVOS?

Kalbant labai paprastai, cold brew yra šaltame vandenyje brandinta kava. Skamba taip, lyg nieko gero pavykti negalėtų, bet – pavyksta!

Jeigu maltas kavos pupeles užpylus karštu vandeniu jos yra užplikomos iš karto (ir karštu gėrimu taip pat galima mėgautis iš karto), čia nereikės nieko kito, tik daug daugiau laiko. Šaltu vandeniu užpiltas rupiai maltas kavos pupeles turėsite brandinti apie 14-18 valandų – joms praėjus, būsite paruošę cold brew kavos koncentratą. Jis bus stiprus ir turbūt nelabai skanus gerti grynas – koncentratą galėsite skiesti su vandeniu, pienu, saldinti ir gardinti mėgstamais priedais, ruošti kavos kokteilius.

Lyginant su paprasta atšaldyta kava, cold brew yra švelnesnė, gaivesnė, net švelniai saldi. O ir šalta kava, paruošta su cold brew, yra tikrai šalta kava, o ne karštoje kavoje aptirpę ledo kubeliai (kaip kad nutikdavo man, kai norėdavau šaltos kavos čia ir dabar, o turėdavau tik karštos).

Paruoštą cold brew šaldytuve galite laikyti net iki savaitės (taigi, taip, planuodami savaitės meniu galite ir kavos paruošti savaitei į priekį, šypt), taip pat ją patogu užšaldyti ledukų formelėse.

O jei rytas išaušta vėsesnis? Cold brew galite tiesiog pašildyti ir mėgautis puikia karšta kava.

KAIP PARUOŠTI COLD BREW?

Aš, ruošdama cold brew, vadovaujuosi tokia proporcija: 30 g rupiai maltų kavos pupelių + 1 stiklinė (250 ml) vandens. Brandinimui naudoju paprasčiausią ąsotį su dangčiu, kavą brandinu apie 16 valandų. Praėjus šiam laikui, perkošiu kavą per sietelį, ištiestą keliskart perlenktu marlės gabalėliu. Kavos koncentratą supilu atgal į ąsotį ir laikau šaldytuve.

Detalus receptas – šiek tiek žemiau.

KAVA KAIP DESERTAS – ŠALTOS KAVOS KOKTEILIS

Ne paslaptis, kad kavą desertuose aš labai mėgstu. Esu kepusi kavos sūrio tortą, kavos sausainius, kavos keksus, gaminusi kavos ledus, o ką jau kalbėti apie klasikinį tiramisu, kuris be kavos būtų visiškai ne tas.

Kavos kokteilis – dar vienas būdas kavą patiekti šiek tiek kitaip. Tirštas, saldus, labiau primenantis desertą nei puodelį įprastos ryto kavos, tačiau su maloniai ir pakankamai stipriai išreikštu kavos skoniu. Bananai ir riešutų sviestas yra nenuviliantis derinys, bet kai prie jų prisijungia kava, – linksta kojos, kaip skanu!

Dalinuosi receptu ir kviečiu išbandyti. Skanaus!

Šaltos kavos kokteilis | Cold brew (šaltai brandinta kava)

Atsispausdinti

INGREDIENTAI

Cold brew (800 ml):
120 g rupiai maltų kavos pupelių (naudojau „Brazil Santa Luzia“)
4 stiklinių (1 l) šalto vandens

Kavos kokteiliui (2 stiklinėms):
1 stiklinės (250 ml) cold brew
½ stiklinės (125 ml) migdolų pieno
2 šaldytų bananų
2 valg. š. žemės riešutų sviesto
2-3 valg. š. klevų sirupo
1 arb. š. vanilės ekstrakto
3-4 ledukų
1 arb. š. kakavos miltelių

GAMINIMO EIGA

PARUOŠKITE COLD BREW (šaltai brandintą kavą).

1. Į didelį ąsotį suberkite rupiai maltas kavos pupeles. Užpilkite šaltu vandeniu ir gerai išmaišykite.
2. Uždenkite ąsotį dangčiu ir palaikykite šaldytuve 14-18 valandų. Kuo ilgiau laikysite, tuo stipresnis bus kavos koncentratas.
3. Sietelį išklokite lininiu audiniu (arba galite naudoti popierinius kavos filtrus, arba itin smulkų sietelį) ir perkoškite kavą. Laikykite šaldytuve, uždarytame inde, iki savaitės.
4. Cold brew patiekite mėgstamiausiu būdu – galite skiesti perpus su vandeniu ar pienu, gardinti mėgstamais saldikliais ar priedais, ruošti šaltos kavos kokteilius.

PARUOŠKITE KAVOS KOKTEILĮ

1. Visus kavos kokteiliui skirtus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą (ar plaktuvą). Išplakite iki visiškai vientisos tekstūros.
2. Patiekite iš karto. Galite apibarstyti žiupsneliu kakavos, šokolado drožlėmis ir pagardinti plaktos grietinėlės kepurėle.

Greitai ir paprastai paruošiamas, sodrus ir pilnas skonių – toks yra šis kavos kokteilis. Galite jį plakti ryte ir gerti pusryčiams, galite pasilepinti kavos desertu saulėtą popietę. Kad ir kaip pasirinktumėte, kol už lango dar vasara – pats metas plakti kokteilius ir ragauti šaltus gėrimus. Tikiuosi, kad išbandysite, skanaus!

Daugiau kasdienių mano pasidalinimų rasite „Saulėtos virtuvės“ Instagram paskyroje.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kavos draugas“.
Reklama #kavosdraugas #BrazilSantaLuzia

bananaicold brewdesertaskakavakavakavos draugaskavos kotkeilismigdolų pienasriešutų sviestasšalta kavašaltai brandinta kavavanilė
0 komentaras
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)
kitas įrašas
Klafutis su vyšniomis (trešnėmis)

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Saldūs rageliai su šokoladu

Ananasų ir bananų keksas

Keksiukai su rabarbarais ir baltuoju šokoladu

Purus baltymų keksas „Angel Food Cake“

Trupininis varškės pyragas su moliūgais

Nekeptas citrininis sūrio tortas

REKLAMA

GĖRIMAI

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Žaliasis avokadų kokteilis

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

MAMOS DIENORAŠTIS // Mielinės lankstytos bandelės su dešrelėmis

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Ryžių ir vištienos troškinys su kokosų pienu

Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

Trintų bulvių blynai su sūriu

MAMOS DIENORAŠTIS // Spaghetti su cukinijomis ir avokadais

Kepėjai be stabdžių: Su böreğı (Turkiška lazanija)

Pyragas su burokėlių ir vištienos įdaru

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 3

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 4

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 5

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 6

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų