Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

DuonaLENGVI KĄSNELIAI

Šviesi naminė duona (mielinė pynė)

parašė Asta 12 Vas ’20
Šviesi naminė duona (mielinė pynė)

Pamenat tokias minkštutes purias mielines pynes iš vaikystės? Auksinės spalvos plutelė, po ja besislepianti minkšta, puri, sviestu kvepianti duona… Mes ją vadindavom bulka, ir ji būdavo tooobula su stikline pieno ir trintom braškėm! Esu tokią kepus ne kartą – nors nutolus šviesmečiais nuo dabar madingų duonų, tas nostalgijos pilnas skonis su niekuo nekonkuruoja!

Tokie tie vaikystės skoniai, tokias istorijas kuria ir mūsų širdy palieka pats paprasčiausias maistas – paragauji vos mažą kąsnelį, ir nesvarbu, kiek tau metų ir kur esi, mintyse jau esi ten: nerūpestingumo pilnose dienomis, raudonai braškių nutepliotais pirštais, su pieno ūsais, su pačia plačiausia šypsena veide. 

Laimei tik tiek nedaug ir tereikia. Kartais šiltų prisiminimų, kartais – iš orkaitės traukiamo mielinės duonos kepalėlio.

 Šviesi mielinė duona

Šviesi naminė duona (mielinė pynė)

Atsispausdinti
Porcijos: 1 duonos kepalėlis (25x11 cm) Paruošimo laikas: 70 min. + 4 val. tešlos kildinimas + tešlos laikymas šaldytuve per naktį

INGREDIENTAI

Tešlai:
½ stiklinės (125 ml) pieno
2 valg. š. cukraus
1 pakuotės (7 g) sausų mielių
500 g miltų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. vanilinio cukraus
4 didelių kiaušinių
200 g sviesto

Viršui:
1 kiaušinio
1 valg. š. pieno

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite tešlą. Pieną supilkite į nedidelį dubenėlį ir pašildykite tiek, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenėlį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir vanilinį cukrų. Įmuškite kiaušinius ir supilkite suputojusį mielių mišinį. Išmaišykite. Sudėkite gabalėliais supjaustytą minkštą sviestą ir dar kartą išmaišykite. Jei matote, kad tešla per skysta, įberkite dar porą šaukštų miltų. Išminkykite vientisą ir elastingą, prie rankų nelimpančią, tačiau minkštą tešlą.
3. Paruoštą tešlą dėkite į švarų, lašeliu aliejaus pateptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje 2 valandas, kol tešlos tūris padvigubės.
4. Perkelkite dubenį su pakilusia tešla į šaldytuvą ir palaikykite jame per naktį.

5. Kepimo popieriumi išklokite 25×11 cm dydžio kepimo indą.

6. Suformuokite duoną. Išimtą iš šaldytuvo tešlą atšildykite iki kambario temperatūros. Šiek tiek paminkykite ir padalinkite į aštuonias lygias dalis.
7. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite tešlos kamuoliuką. Kamuoliukus sudėkite į kepimo indą vienas šalia kito.
8. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje 2 valandas, kol pakils.

9. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
10. Tešlai pakilus, aptepkite duonos paviršių kiaušiniu, išplaktu su šaukštu pieno.
11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol paviršius taps auksinės spalvos. Išjunkite orkaitę ir palikite pynes kelias minutes atvėsti kepimo skardoje. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

 Šviesi mielinė duona

 Šviesi mielinė duona

 Šviesi mielinė duona

balta duonaduonamielėsmielinė duonamielinė pynėpusryčiaipynėšviesi duonavaikystės skoniai
0 komentaras
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Purūs pusryčių blyneliai
kitas įrašas
Lengvos ir gaivios salotos

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Avižinė košė su sūriu, pievagrybiais ir špinatais

Avižinė košė su ispaninio šalavijo sėklomis (Chia) ir...

Omletas su daržovėmis ir silke

Lašišos paštetas

Vanilinė migdolinė granola | Pusryčių sluoksniuotis

VELYKINIŲ KIAUŠINIŲ MARGINIMAS | 3 IDĖJOS

REKLAMA

SALDUMYNAI

Tortas „Katinėlis”

Imbieriniai sausainiai su cukraus plutele

Šokoladinė bananų duona

Lietiniai blyneliai (crêpes) su keptais persikais ir karamele

Citrininiai biscotti su aguonomis

Cinamoniniai čiurų („churros“) vafliai

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

Sumuštiniai su kalakutiena, sūriu ir pomidorais

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

APIE MIEGĄ // Brokolių blyneliai

KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Orkaitėje keptos traškios vištienos juostelės

Mieliniai suktinukai su trijų rūšių sūrio ir špinatų...

Nesaldus pyragas su šparagais ir lašiša

Saldūs varškės čeburekai su obuoliais

Pavasario salotos su ridikėliais ir kepta vištiena

Žiedinių kopūstų blyneliai

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 3

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 4

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų