Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

ApkepaiDaržovių patiekalaiKARŠTIEJI PATIEKALAI

Brokolių, žiedinių kopūstų ir bulvių apkepas su bešamelio padažu

parašė Asta 14 Bal ’21
Brokolių, žiedinių kopūstų ir bulvių apkepas su bešamelio padažu

Pavasaris pokštauja ir erzina: čia nutvieskia dienas saule, čia vėl paskandina po debesimis. Nežinau, kaip jums, bet man kartu su orų prognozėmis keičiasi viskas: nuotaika, energijos lygis, ūpas, apetitas, įkvėpimas. Nieko čia nepakeisiu (nors daug kartų norėjau) – tokia jau ta gamta, visa apimanti. Be to, tikrai nieko tokio pilkesnes dienas išbūti ramiau, o saulėtas – garsiau ir žvaliau.

Virtuvėje istorijos irgi kasdien vis kitos – čia maišau salotas ir pirmuosius šiemet šaltibarščius, čia verdu jaukią lęšių sriubą ar šaunu į orkaitę bešamelio padažu užpiltą daržovių apkepą, kurio receptą tikrai norėsiu prisimint ir rudenį.

Ribos tarp metų laikų kartais atrodo išsitrynusios, bet skanus maistas visad yra skanus maistas. Taip ir su šiuo apkepu – paprastas, greitai paruošiamas, gardus.

Su daržovėmis viskas paprasta kaip dukart du: bulves tereiks supjaustyti nedideliais kubeliais, brokolius ir žiedinius kopūstus – išskaidyti žiedynėliais. Kotelius taip pat sunaudokite, tiesiog supjaustykite juos smulkiau, kad išvirtų kartu su visomis daržovėmis. Apvirkite daržoves pasūdytame vandenyje, nukoškite ir atidėkite į šalį.

Atėjo metas svarbiausiai daliai – bešamelio padažui.

Geras bešamelio padažas prasideda nuo gabalėlio tikro, kokybiško sviesto – tikrai neapsigausit pasirinkdami turtingo skonio „DVARO“ saldžios grietinėlės sviestą, kaip kad padariau aš. Pakepinkite jame kelias skilteles česnako, kol šios paskleis malonų aromatą, berkit pusę stiklinės miltų ir maišykit, kol jie visi apkeps išsilydžiusiame svieste. Tuomet lėtai, po nedidelį šlakelį, pilkite pieną. Maišykite, maišykite, vis maišykite. Mažas triukas: bus lengviau ir patogiau, jei maišymui naudosite plakimo šluotelę. Galiausiai, kai jau paruošite glotnios tekstūros padažą, pagardinkit jį muskatu, garstyčiomis, druska ir pipirais. Ragaukite, įberkite daugiau ar mažiau, pasiskaninkite pagal savo skonį. Pabaigoje, nukėlę keptuvę nuo ugnies, įmaišykite kelias dosnias saujas tarkuoto čederio sūrio.

Užpilkite paruoštu padažu daržoves, apiberkite kietojo sūrio ir traškių džiūvėsėlių trupiniais. Kol orkaitėje keps, paruoškite dubenėlius ir didelį šaukštą. Patiekite apkepą vos tik iškeptą, kol daržovės bei padažas dar karštas, o trupiniai – traškūs.

Nelaukit rudens, kad iškeptumėt šį apkepą. Permainingoms pavasario dienoms jis taip pat labai tinka. Skanaus!

Brokolių, žiedinių kopūstų ir bulvių apkepas su bešamelio padažu

Atsispausdinti
Porcijos: 4-6 Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 20-25 min.

INGREDIENTAI

Apkepui:
½ brokolio (apie 300 g)
½ žiedinio kopūsto (apie 300 g)
3 vidutinio dydžio bulvių (apie 300 g)

Bešamelio padažui:
50 g „DVARO“ sviesto
3 skiltelių česnako
½ stiklinės (70 g) kvietinių miltų
600 ml pieno
1 arb. š. „Dižono“ garstyčių
½ arb. š. malto muskato
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
150 g tarkuoto čederio sūrio

Viršui:
½ stiklinės (35 g) stambių (Panko) džiūvėsėlių
¼ stiklinės (25 g) tarkuoto kietojo sūrio
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
½ arb. š. česnako miltelių
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškit didesnį ir gana gilų kepimo indą (22-24 cm cm skersmens).

2. Paruoškite daržoves. Brokolio ir žiedinio kopūsto žiedynėlius bei nedideliais kubeliais supjaustytas bulves apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės, tačiau dar tvirtai laikys savo formą. Nepervirkite! Nukoškite ir atidėkite į šalį.

3. Paruoškite bešamelio padažą. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite sutarkuotas česnako skilteles ir pakepinkite apie minutę, kol pasklis česnakų aromatas.
4. Suberkite į keptuvę miltus ir išmaišykite mentele, kol neliks sausų baltų miltų. Sumažinkite ugnį iki mažiausios ir pamažu pilkite pieną, nuolat maišydami miltų, sviesto ir pieno mišinį šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai. Palaipsniui supylę pieną, toliau kaitinkite nuolat maišydami, kol padažas ims tirštėti. Sutirštėjus pagardinkite druska, pipirais, muskatu, garstyčiomis ir gerai išmaišykite. Galiausiai įmaišykite tarkuotą fermentinį sūrį. Nuimkite nuo ugnies.

5. Paruoštą bešamelio padažą sumaišykite su apvirtomis daržovėmis. Sukrėskite į kepimo indą, paviršių išlyginkite.

6. Paruoškite trupinius. Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį ir prieskonius. Suberkite juos ant apkepo viršaus.

7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Jei norite, kad viršus būtų labiau apskrudęs, porai minučių kepimo pabaigoje įjunkite „grill“ kepimo režimą.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždės“.
Reklama #DVARO #pienozvaigzdes

apkepasbrokolisbulvėsčederisčesnakaidaržovėsdžiūvėsėliaigarstyčiospienassūrissviestasžiedinis kopūstas
0 komentaras
4
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Baklava su pistacijomis, lazdynų ir graikiniais riešutais
kitas įrašas
Kokosinis žaliosios arbatos „Matcha“ ir ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Kalakutiena su saldžiosiomis bulvėmis

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

Rudens daržovių blyneliai

Pyragas su voveraitėmis, brokoliais ir sūriu

Salotos su orkaitėje keptu varškės sūriu

Jautienos ir daržovių troškinys greitpuodyje

REKLAMA

GĖRIMAI

Šalta juodoji arbata su persikais

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Nealkoholinis karštas vynas

Žaliasis kokteilis su persikais

REKLAMA

SALDUMYNAI

Pepparkakor (arba meduoliai švediškai)

Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

Medaus keksiukai su kreminio sūrio ir medaus kepurėlėmis

Pyragaičiai su avietėmis, citrinų kremu ir morengo bokšteliais

Baklava su pistacijomis, lazdynų ir graikiniais riešutais

Imbierinis pyragas

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Omletas su daržovėmis ir silke

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Perlinio kuskuso salotos su vištiena

Bananų ir riešutų sviesto vafliai

Šakšuka su morkomis

Beveik prancūziškas skrebutis

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 3

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 4

    Tortas „Medutis”

    22 Rgs ’09
  • 5

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 6

    Banoffee | Pyragas su karamele, bananais ir plakta grietinėle

    13 Gru ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

    28 Kov ’23
  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (585)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (106)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų