Saulėta virtuvė
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė

PyragaiSALDUMYNAI

Trupininis pyragas su uogiene

parašė Asta 1 Bir ’20
Trupininis pyragas su uogiene

Vaikystėje viskas galima. Na, bent jau pradėti pirmadienį nuo gabalėlio pyrago – tai jau tikrai!

Gal truputį simboliškai, o gal tiesiog iš ilgesio – vaikų dienai norėjau iškepti ką nors iš savo vaikystės. Man žavu, kaip skoniai, maisto tradicijos yra perduodamos iš kartos į kartą, kaip kuriama skoniais ir nosį kutenančiais gardžiais aromatais apipinta šeimos istorija.

Buvo laikas, kai šį pyragą – trupininį su uogiene – man kepė mano mama. Dabar yra laikas, kai jį kepu savo sūnui.

Jis nėra prašmatnus, originalus ar stebinantis. Ne tas, kurį kepant reikėtų skaičiuoti beriamus cukraus grūdelius; jų daug, pyragas saldus, bet šis toks tiesiog turi būti – nes visada toks buvo. Šis pyragas – klasika. Tikiu, kad tokį kepdavo daugelio mūsų mamos, tiesa? Jau vien dėl to tie pyragai visada buvo patys skaniausi.

Mamos man persakytas receptas sutilpo į du žodžius („iš akies“), todėl teko paklausinėti įkyriau, kad pavyktų surašyti jį taip, kaip mamoms dažnai nėra būdinga – su kiekiais, svoriais ir instrukcijomis. Dalinuosi receptu tikėdama, kad nepatikti tiesiog negali, – kviečiu išsikepti ir jus!

Pyragui naudojau bruknių uogienę, parsivežtą iš mamos rūsio. Bet kuri kiek rūgštesnė uogienė čia tiks puikiai: galite naudoti naminę, pirktinę ar čia pat pasigaminti iš šviežių uogų, kurių tuoj bus vis daugiau.

Prie šio per kartas keliaujančio recepto prisijungė ir mano partneris „Dr. Oetker Lietuva“ – tiek aš, tiek mano mama į pyragų tešlą jau metų metus beriame šio prekės ženklo kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Nes be meilės, kuri tiesiog būtina kepant pyragus, į jų tešlą visad reikia įmaišyti ir dar šio bei to, kad iškeptų purūs, minkšti ir kvepiantys.

Ar ir jus saldus trupininis pyragas nuo pirmo kąsnelio įsuka į nostalgišką prisiminimų karuselę? Tuomet pirmyn, supkimės, – išsikepkite šį pyragą sau, savo vaikams, savo mamoms, visiems, kuriuos mylite!

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

Trupininis pyragas su uogiene

Atsispausdinti
Porcijos: 20 gabalėlių Paruošimo laikas: 15 min. Gaminimo laikas: 30-40 min.

INGREDIENTAI

3 stiklinių (420 g) kvietinių miltų
1 arb. š. „Dr. Oetker“ kepimo miltelių
1 arb. š. „Dr. Oetker“ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
1 stiklinės (200 g) cukraus
200 g šalto sviesto
1 kiaušinio
apie 500 ml mėgstamos uogienės

Papuošti:
miltelinio cukraus
šviežių uogų

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo indą (20×30 cm) išklokite kepimo popieriumi.
2. Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų, druską ir cukrų. Suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, įmuškite kiaušinį. Išmaišykite ir minkykite, trindami tarp pirštų, kol neliks sausų miltų ir gausite birius trupinius.
3. Maždaug du trečdalius paruoštų trupinių suberkite ant kepimo formos dugno, lengvai paspauskite delnais. Ant jų tolygiai paskirstykite uogienę. Ant uogienės suberkite likusius trupinius.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol pyrago paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Atvėsinkite, tuomet išimkite iš kepimo indo ir supjaustykite kvadratėliais.
5. Patiekite apibarstė vaniliniu cukrumi ir pagardinę šviežiomis uogomis ar rutuliuku vanilinių ledų.

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetkerlietuva

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

desertaskepiniaipyragassaldumynaiuogienėuogosvanilė
7 komentarai
12
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Braškinis nekeptas sūrio tortas
kitas įrašas
Kokosinė panakota (panna cotta) su mangais

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Tortas “Juodasis Miškas”

Morkų tortas su varškės kremo pertepimu

Sviestinis keksas

Varškės pyragas su obuoliene

Pyragas su svarainių įdaru

Kavos ledai su pieniško šokolado gabaliukais

GĖRIMAI

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Kokosinis varškės apkepas

Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

Grikių sriuba su vištiena

SALDUMYNAI

Tarptautinė tinklaraštininkų diena ir Tiramisu su braškėmis

Citrininis Tiramisu

Tortas “Mostachon”

7 komentarai

:-) 4 Bir ’20 - 11:46 am

Tiesig įdomu: kepimo miltelius į sviestinę tešlą dedate todėl, kad “na, pyragui su miltais juk kepimo milteliai nepamaišys…”, ar todėl, kad žinote kokią paslaptį?;-) Aš visada maniau, kad į tešlą, iš kurios nelaukiama, kad ji iškils, kepimo miltelių dėti nereikia, bet gal jie kažką kitko padaro? Dėkui!:-)

Reply
Asta 9 Bir ’20 - 7:05 am

Atsakysiu labai atvirai – labiausiai kepimo miltelius į šį pyragą beriu todėl, kad mama visada berdavo ir beria, ir man taip receptą susakė, o aš nieko neklausinėdama imu ir pasitikiu, kai kalba eina apie tokius mano vaikystės receptus 😀 Galbūt profesionalūs konditeriai galėtų pakomentuoti išsamiau, aš pati, deja, tokių žinių neturiu. Bet mąstau, kad galbūt net trupiniams kepimo milteliai suteikia puresnės konsistencijos, t.y. iškepę jie yra labiau trapiai minkšti, o ne kieti. Nes šis mano trupininis pyragas tikrai ne iš kietųjų, jo apatinė dalis netgi labai minkšta, viršus – trapesnis.

Reply
Jelena 8 Bir ’20 - 11:15 am

Geras klausimas. Man irgi įdomu:)

Reply
Asta 9 Bir ’20 - 7:05 am

Jelena, pasidalinau savo svarstymais atsakyme į pirmąjį komentarą 🙂

Reply
Giedrė 6 Lap ’20 - 7:15 am

Kepiau, labai skanu. Ačiū😉

Reply
Asta 6 Lap ’20 - 11:02 pm

Ačiū, Giedre, smagu girdėti! 🙂

Reply
Jolanta 1 Gru ’20 - 11:22 am

Susiruošiau kaip tik kepti pirmą kartą. Iš tokios birios tešlos dar neteko nieko kepti, bus įdomu, parašysiu kaip pavyko 😁😉

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 2

    Kokosinis žaliosios arbatos „Matcha“ ir ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas

    17 Bal ’21
  • 3

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 4

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 5

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 6

    Maskarponės, kondensuoto pieno ir raudonų uogų želė tortas

    14 Bir ’19

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Kokosinis žaliosios arbatos „Matcha“ ir ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas

    17 Bal ’21
  • Brokolių, žiedinių kopūstų ir bulvių apkepas su bešamelio padažu

    14 Bal ’21
  • Baklava su pistacijomis, lazdynų ir graikiniais riešutais

    11 Bal ’21

Kategorijos

  • GĖRIMAI (28)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (6)
    • Šaltieji gėrimai (20)
  • KALĖDŲ PASAKOS (58)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (243)
    • Apkepai (42)
    • Blynai (26)
    • Bulvių patiekalai (26)
    • Daržovių patiekalai (113)
    • Grybų patiekalai (15)
    • Kruopų patiekalai (41)
    • Makaronų patiekalai (19)
    • Mėsos patiekalai (56)
    • Miltiniai patiekalai (22)
    • Nesaldūs pyragai (28)
    • Troškiniai (18)
    • Varškės patiekalai (29)
    • Žuvis (35)
  • LENGVI KĄSNELIAI (210)
    • Blynai ir vafliai (33)
    • Duona (21)
    • Karštieji užkandžiai (30)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (114)
    • Salotos (33)
    • Šaltieji užkandžiai (51)
    • Sumuštiniai (21)
  • MAISTAS GAMTOJE (9)
  • PASAULIO SKONIAI (17)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (26)
  • SALDUMYNAI (498)
    • Bandelės (29)
    • Be orkaitės (79)
    • Desertai indeliuose (59)
    • Keksai, keksiukai (89)
    • Ledai (11)
    • Pyragai (128)
    • Pyragėliai (34)
    • Saldainiai (15)
    • Sausainiai (68)
    • Tortai (89)
  • SRIUBOS (20)
  • VALGOMOS DOVANOS (38)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (8)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų