Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Trupininis pyragas su uogiene

parašė Asta 1 Bir ’20
Trupininis pyragas su uogiene

Vaikystėje viskas galima. Na, bent jau pradėti pirmadienį nuo gabalėlio pyrago – tai jau tikrai!

Gal truputį simboliškai, o gal tiesiog iš ilgesio – vaikų dienai norėjau iškepti ką nors iš savo vaikystės. Man žavu, kaip skoniai, maisto tradicijos yra perduodamos iš kartos į kartą, kaip kuriama skoniais ir nosį kutenančiais gardžiais aromatais apipinta šeimos istorija.

Buvo laikas, kai šį pyragą – trupininį su uogiene – man kepė mano mama. Dabar yra laikas, kai jį kepu savo sūnui.

Jis nėra prašmatnus, originalus ar stebinantis. Ne tas, kurį kepant reikėtų skaičiuoti beriamus cukraus grūdelius; jų daug, pyragas saldus, bet šis toks tiesiog turi būti – nes visada toks buvo. Šis pyragas – klasika. Tikiu, kad tokį kepdavo daugelio mūsų mamos, tiesa? Jau vien dėl to tie pyragai visada buvo patys skaniausi.

Mamos man persakytas receptas sutilpo į du žodžius („iš akies“), todėl teko paklausinėti įkyriau, kad pavyktų surašyti jį taip, kaip mamoms dažnai nėra būdinga – su kiekiais, svoriais ir instrukcijomis. Dalinuosi receptu tikėdama, kad nepatikti tiesiog negali, – kviečiu išsikepti ir jus!

Pyragui naudojau bruknių uogienę, parsivežtą iš mamos rūsio. Bet kuri kiek rūgštesnė uogienė čia tiks puikiai: galite naudoti naminę, pirktinę ar čia pat pasigaminti iš šviežių uogų, kurių tuoj bus vis daugiau.

Prie šio per kartas keliaujančio recepto prisijungė ir mano partneris „Dr. Oetker Lietuva“ – tiek aš, tiek mano mama į pyragų tešlą jau metų metus beriame šio prekės ženklo kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Nes be meilės, kuri tiesiog būtina kepant pyragus, į jų tešlą visad reikia įmaišyti ir dar šio bei to, kad iškeptų purūs, minkšti ir kvepiantys.

Ar ir jus saldus trupininis pyragas nuo pirmo kąsnelio įsuka į nostalgišką prisiminimų karuselę? Tuomet pirmyn, supkimės, – išsikepkite šį pyragą sau, savo vaikams, savo mamoms, visiems, kuriuos mylite!

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

Trupininis pyragas su uogiene

Atsispausdinti
Porcijos: 20 gabalėlių Paruošimo laikas: 15 min. Gaminimo laikas: 30-40 min.

INGREDIENTAI

3 stiklinių (420 g) kvietinių miltų
1 arb. š. „Dr. Oetker“ kepimo miltelių
1 arb. š. „Dr. Oetker“ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
1 stiklinės (200 g) cukraus
200 g šalto sviesto
1 kiaušinio
apie 500 ml mėgstamos uogienės

Papuošti:
miltelinio cukraus
šviežių uogų

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo indą (20×30 cm) išklokite kepimo popieriumi.
2. Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų, druską ir cukrų. Suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, įmuškite kiaušinį. Išmaišykite ir minkykite, trindami tarp pirštų, kol neliks sausų miltų ir gausite birius trupinius.
3. Maždaug du trečdalius paruoštų trupinių suberkite ant kepimo formos dugno, lengvai paspauskite delnais. Ant jų tolygiai paskirstykite uogienę. Ant uogienės suberkite likusius trupinius.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol pyrago paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Atvėsinkite, tuomet išimkite iš kepimo indo ir supjaustykite kvadratėliais.
5. Patiekite apibarstė vaniliniu cukrumi ir pagardinę šviežiomis uogomis ar rutuliuku vanilinių ledų.

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetkerlietuva

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

desertaskepiniaipyragassaldumynaiuogienėuogosvanilė
10 komentarai
30
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Braškinis nekeptas sūrio tortas
kitas įrašas
Kokosinė panakota (panna cotta) su mangais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Obuolių pyragas

Saldūs varškės čeburekai su obuoliais

Vanilinė pernakt brinkinta avižinė košė

Karamelinės cinamoninės bandelės

Keksiukai su rabarbarais ir baltuoju šokoladu

Rudeniniai sausainiai

REKLAMA

SALDUMYNAI

Karamelinis varškės ir riešutų pyragas

Obuoliniai keksiukai

Vaisių pica

Spurgos su vanilinio kremo įdaru

UOGŲ SEZONAS // Kokosinis braškių ir rabarbarų trupiniuotis

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Amerikietiški blyneliai su maskarpone

Lavašo suktinukai

Karšti skrebučiai su lašiša

BLYNŲ FIESTA // Blyneliai su rikotos sūrio įdaru...

DAUGIAU SPALVŲ // Avižinė košė su ispaninio šalavijo...

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

Sumuštiniai su kalakutiena, sūriu ir pomidorais

MAMOS DIENORAŠTIS // Mielinės lankstytos bandelės su dešrelėmis

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

10 komentarai

:-) 4 Bir ’20 - 11:46 am

Tiesig įdomu: kepimo miltelius į sviestinę tešlą dedate todėl, kad „na, pyragui su miltais juk kepimo milteliai nepamaišys…”, ar todėl, kad žinote kokią paslaptį?;-) Aš visada maniau, kad į tešlą, iš kurios nelaukiama, kad ji iškils, kepimo miltelių dėti nereikia, bet gal jie kažką kitko padaro? Dėkui!:-)

Reply
Asta 9 Bir ’20 - 7:05 am

Atsakysiu labai atvirai – labiausiai kepimo miltelius į šį pyragą beriu todėl, kad mama visada berdavo ir beria, ir man taip receptą susakė, o aš nieko neklausinėdama imu ir pasitikiu, kai kalba eina apie tokius mano vaikystės receptus 😀 Galbūt profesionalūs konditeriai galėtų pakomentuoti išsamiau, aš pati, deja, tokių žinių neturiu. Bet mąstau, kad galbūt net trupiniams kepimo milteliai suteikia puresnės konsistencijos, t.y. iškepę jie yra labiau trapiai minkšti, o ne kieti. Nes šis mano trupininis pyragas tikrai ne iš kietųjų, jo apatinė dalis netgi labai minkšta, viršus – trapesnis.

Reply
Jelena 8 Bir ’20 - 11:15 am

Geras klausimas. Man irgi įdomu:)

Reply
Asta 9 Bir ’20 - 7:05 am

Jelena, pasidalinau savo svarstymais atsakyme į pirmąjį komentarą 🙂

Reply
Giedrė 6 Lap ’20 - 7:15 am

Kepiau, labai skanu. Ačiū😉

Reply
Asta 6 Lap ’20 - 11:02 pm

Ačiū, Giedre, smagu girdėti! 🙂

Reply
Jolanta 1 Gru ’20 - 11:22 am

Susiruošiau kaip tik kepti pirmą kartą. Iš tokios birios tešlos dar neteko nieko kepti, bus įdomu, parašysiu kaip pavyko 😁😉

Reply
Anna 30 Geg ’21 - 10:27 am

Labai geras pyragas. Dėkui už receptą. Bandžiau kepti be kepimo miltelių (arba sodos). Iškepusio pyrago konsistencija – kietesne, labaiu kaip kokios galetės. Tada norisi plonesnio sluoksnio tešlos. Tai kad dėti kepimo miltelius tikrai verta. Taip, mes neaitikim tešlos iškilimo, kaip kokio biskvito, bet puresnė tešla – labiau „pyragiška”.

Reply
Asta 7 Bir ’21 - 6:05 am

Anna, labai ačiū, kad pasidalinote patirtimi ir įspūdžiais! 🙂

Reply
Egle 25 Rgp ’21 - 3:41 pm

Tobulas receptas! Vieną stiklinę kvietinių miltų keičiau migdolų miltais, cukraus taip pat dėjau šiek tiek mažiau. Labai greitai pasigamina, nereikia terliotis 🙂 Genialumas paprastume. Ačiū! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Purus citrininis pyragas

    13 Rgp ’10
  • 6

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23
  • Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • Lietiniai su varške ir karamelizuotais bananais

    12 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (293)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (39)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (583)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (98)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų