Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

DuonaLENGVI KĄSNELIAI

Šviesi naminė duona (mielinė pynė)

parašė Asta 12 Vas ’20
Šviesi naminė duona (mielinė pynė)

Pamenat tokias minkštutes purias mielines pynes iš vaikystės? Auksinės spalvos plutelė, po ja besislepianti minkšta, puri, sviestu kvepianti duona… Mes ją vadindavom bulka, ir ji būdavo tooobula su stikline pieno ir trintom braškėm! Esu tokią kepus ne kartą – nors nutolus šviesmečiais nuo dabar madingų duonų, tas nostalgijos pilnas skonis su niekuo nekonkuruoja!

Tokie tie vaikystės skoniai, tokias istorijas kuria ir mūsų širdy palieka pats paprasčiausias maistas – paragauji vos mažą kąsnelį, ir nesvarbu, kiek tau metų ir kur esi, mintyse jau esi ten: nerūpestingumo pilnose dienomis, raudonai braškių nutepliotais pirštais, su pieno ūsais, su pačia plačiausia šypsena veide. 

Laimei tik tiek nedaug ir tereikia. Kartais šiltų prisiminimų, kartais – iš orkaitės traukiamo mielinės duonos kepalėlio.

 Šviesi mielinė duona

Šviesi naminė duona (mielinė pynė)

Atsispausdinti
Porcijos: 1 duonos kepalėlis (25x11 cm) Paruošimo laikas: 70 min. + 4 val. tešlos kildinimas + tešlos laikymas šaldytuve per naktį

INGREDIENTAI

Tešlai:
½ stiklinės (125 ml) pieno
2 valg. š. cukraus
1 pakuotės (7 g) sausų mielių
500 g miltų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. vanilinio cukraus
4 didelių kiaušinių
200 g sviesto

Viršui:
1 kiaušinio
1 valg. š. pieno

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite tešlą. Pieną supilkite į nedidelį dubenėlį ir pašildykite tiek, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenėlį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir vanilinį cukrų. Įmuškite kiaušinius ir supilkite suputojusį mielių mišinį. Išmaišykite. Sudėkite gabalėliais supjaustytą minkštą sviestą ir dar kartą išmaišykite. Jei matote, kad tešla per skysta, įberkite dar porą šaukštų miltų. Išminkykite vientisą ir elastingą, prie rankų nelimpančią, tačiau minkštą tešlą.
3. Paruoštą tešlą dėkite į švarų, lašeliu aliejaus pateptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje 2 valandas, kol tešlos tūris padvigubės.
4. Perkelkite dubenį su pakilusia tešla į šaldytuvą ir palaikykite jame per naktį.

5. Kepimo popieriumi išklokite 25×11 cm dydžio kepimo indą.

6. Suformuokite duoną. Išimtą iš šaldytuvo tešlą atšildykite iki kambario temperatūros. Šiek tiek paminkykite ir padalinkite į aštuonias lygias dalis.
7. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite tešlos kamuoliuką. Kamuoliukus sudėkite į kepimo indą vienas šalia kito.
8. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje 2 valandas, kol pakils.

9. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
10. Tešlai pakilus, aptepkite duonos paviršių kiaušiniu, išplaktu su šaukštu pieno.
11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol paviršius taps auksinės spalvos. Išjunkite orkaitę ir palikite pynes kelias minutes atvėsti kepimo skardoje. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

 Šviesi mielinė duona

 Šviesi mielinė duona

 Šviesi mielinė duona

balta duonaduonamielėsmielinė duonamielinė pynėpusryčiaipynėšviesi duonavaikystės skoniai
0 komentaras
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Purūs pusryčių blyneliai
kitas įrašas
Lengvos ir gaivios salotos

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Karštos salotos su kuskusu ir Halloumi sūriu

Dešrainiai su šonine, čederiu ir avokadais

Perlinio kuskuso salotos su avinžirniais, sviestinėmis pupelėmis ir...

Omletas su daržovėmis ir silke

PLIUS DEŠIMT // Ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas...

Pikantiški varškės ir žalumynų vafliai

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

Ispaniškas omletas su bulvėmis ir kumpiu | Tortilla...

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

REKLAMA

SALDUMYNAI

Riešutinis brownie su kreminiu varškės sluoksneliu

Nekeptas citrininis sūrio tortas

Plikyti pyragaičiai su karameliniu maskarponės kremu

Avižiniai sausainiai su obuoliais ir vyšniomis

TOBULAS // Karamelinis tortas su lazdynų riešutais

Obuolių pyragas su morengo plutele

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Moliūgų, fetos ir špinatų salotos

Sumuštinukai su pievagrybiais

Enčilados su vištiena ir sūriu

Šiltas ispaninio šalavijo (chia) pudingas su keptais obuoliais...

Pica su vytintu kumpiu, pesto ir „Burrata“

PLIUS DEŠIMT // Ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas...

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11
  • 3

    Morkų tortas su varškės kremo pertepimu

    3 Rgp ’11
  • 4

    New York Cheesecake (Niujorko sūrio tortas)

    15 Bal ’12
  • 5

    Lazanija su vištiena, pievagrybiais ir baltu padažu

    17 Rgs ’10
  • 6

    Šokoladinis pyragas

    31 Sau ’10

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Pusryčių skrebučiai su agurkais

    2 Vas ’23
  • Ryžių ir vištienos sriuba su daržovėmis

    31 Sau ’23
  • Minkšti žemės riešutų kremo sausainiai

    28 Sau ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (290)
    • Apkepai (46)
    • Blynai (29)
    • Bulvių patiekalai (32)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (39)
  • LENGVI KĄSNELIAI (271)
    • Blynai ir vafliai (40)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (137)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (48)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (576)
    • Bandelės (35)
    • Be orkaitės (104)
    • Desertai indeliuose (75)
    • Keksai, keksiukai (98)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (43)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (74)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (23)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (11)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų