Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Trupininis pyragas su uogiene

parašė Asta 1 Bir ’20
Trupininis pyragas su uogiene

Vaikystėje viskas galima. Na, bent jau pradėti pirmadienį nuo gabalėlio pyrago – tai jau tikrai!

Gal truputį simboliškai, o gal tiesiog iš ilgesio – vaikų dienai norėjau iškepti ką nors iš savo vaikystės. Man žavu, kaip skoniai, maisto tradicijos yra perduodamos iš kartos į kartą, kaip kuriama skoniais ir nosį kutenančiais gardžiais aromatais apipinta šeimos istorija.

Buvo laikas, kai šį pyragą – trupininį su uogiene – man kepė mano mama. Dabar yra laikas, kai jį kepu savo sūnui.

Jis nėra prašmatnus, originalus ar stebinantis. Ne tas, kurį kepant reikėtų skaičiuoti beriamus cukraus grūdelius; jų daug, pyragas saldus, bet šis toks tiesiog turi būti – nes visada toks buvo. Šis pyragas – klasika. Tikiu, kad tokį kepdavo daugelio mūsų mamos, tiesa? Jau vien dėl to tie pyragai visada buvo patys skaniausi.

Mamos man persakytas receptas sutilpo į du žodžius („iš akies“), todėl teko paklausinėti įkyriau, kad pavyktų surašyti jį taip, kaip mamoms dažnai nėra būdinga – su kiekiais, svoriais ir instrukcijomis. Dalinuosi receptu tikėdama, kad nepatikti tiesiog negali, – kviečiu išsikepti ir jus!

Pyragui naudojau bruknių uogienę, parsivežtą iš mamos rūsio. Bet kuri kiek rūgštesnė uogienė čia tiks puikiai: galite naudoti naminę, pirktinę ar čia pat pasigaminti iš šviežių uogų, kurių tuoj bus vis daugiau.

Prie šio per kartas keliaujančio recepto prisijungė ir mano partneris „Dr. Oetker Lietuva“ – tiek aš, tiek mano mama į pyragų tešlą jau metų metus beriame šio prekės ženklo kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Nes be meilės, kuri tiesiog būtina kepant pyragus, į jų tešlą visad reikia įmaišyti ir dar šio bei to, kad iškeptų purūs, minkšti ir kvepiantys.

Ar ir jus saldus trupininis pyragas nuo pirmo kąsnelio įsuka į nostalgišką prisiminimų karuselę? Tuomet pirmyn, supkimės, – išsikepkite šį pyragą sau, savo vaikams, savo mamoms, visiems, kuriuos mylite!

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

Trupininis pyragas su uogiene

Atsispausdinti
Porcijos: 20 gabalėlių Paruošimo laikas: 15 min. Gaminimo laikas: 30-40 min.

INGREDIENTAI

3 stiklinių (420 g) kvietinių miltų
1 arb. š. „Dr. Oetker“ kepimo miltelių
1 arb. š. „Dr. Oetker“ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
1 stiklinės (200 g) cukraus
200 g šalto sviesto
1 kiaušinio
apie 500 ml mėgstamos uogienės

Papuošti:
miltelinio cukraus
šviežių uogų

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo indą (20×30 cm) išklokite kepimo popieriumi.
2. Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų, druską ir cukrų. Suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, įmuškite kiaušinį. Išmaišykite ir minkykite, trindami tarp pirštų, kol neliks sausų miltų ir gausite birius trupinius.
3. Maždaug du trečdalius paruoštų trupinių suberkite ant kepimo formos dugno, lengvai paspauskite delnais. Ant jų tolygiai paskirstykite uogienę. Ant uogienės suberkite likusius trupinius.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol pyrago paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Atvėsinkite, tuomet išimkite iš kepimo indo ir supjaustykite kvadratėliais.
5. Patiekite apibarstė vaniliniu cukrumi ir pagardinę šviežiomis uogomis ar rutuliuku vanilinių ledų.

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetkerlietuva

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

 Trupininis pyragas su uogiene

desertaskepiniaipyragassaldumynaiuogienėuogosvanilė
12 komentarai
47
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Braškinis nekeptas sūrio tortas
kitas įrašas
Kokosinė panakota (panna cotta) su mangais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Kokosinis jogurtinis tortas su bananais ir želė

Biskvitinis pyragas su nektarinais

Tortas „Snickers“

Desertas „Damų piršteliai”

Sluoksniuotas avižinių sausainių, žemės riešutų sviesto muso ir...

Tiramisu ledai

REKLAMA

SALDUMYNAI

Kalėdos artėja: Meduolinis namelis

Kalėdiniai šokoladiniai keksiukai – eglutės

Šokoladiniai saldūs džiūvėsėliai (cantucci) su pistacijomis

Saldūs rageliai su šokoladu

Bananų duonelė su riešutų sviestu ir šokoladu (video)

Moliūgų ir varškės pyragas

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Cukinijų, fetos ir kalakutienos kukuliukai

Makaronų salotos su kepta vištiena

Žiedinių kopūstų, bulvių ir pievagrybių apkepas

Žuvis tešloje su keptomis bulvių skiltelėmis (Fish &...

KITOKS RUDUO // Trinta žiedinių kopūstų sriuba

Špinatų, porų ir varškės apkepas

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Pokės dubenėlis (poke bowl) su lašiša

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su avokadais ir...

VASAROS PASILEPINIMAI // Kokosinės pusryčių apkepėlės su obuoliais

Salotos su keptais batatais ir fetos sūriu

Apfelpfannkuchen (vokiškas obuolių blynas)

Varške įdaryti kepti obuoliai

12 komentarai

:-) 4 Bir ’20 - 11:46 am

Tiesig įdomu: kepimo miltelius į sviestinę tešlą dedate todėl, kad „na, pyragui su miltais juk kepimo milteliai nepamaišys…”, ar todėl, kad žinote kokią paslaptį?;-) Aš visada maniau, kad į tešlą, iš kurios nelaukiama, kad ji iškils, kepimo miltelių dėti nereikia, bet gal jie kažką kitko padaro? Dėkui!:-)

Reply
Asta 9 Bir ’20 - 7:05 am

Atsakysiu labai atvirai – labiausiai kepimo miltelius į šį pyragą beriu todėl, kad mama visada berdavo ir beria, ir man taip receptą susakė, o aš nieko neklausinėdama imu ir pasitikiu, kai kalba eina apie tokius mano vaikystės receptus 😀 Galbūt profesionalūs konditeriai galėtų pakomentuoti išsamiau, aš pati, deja, tokių žinių neturiu. Bet mąstau, kad galbūt net trupiniams kepimo milteliai suteikia puresnės konsistencijos, t.y. iškepę jie yra labiau trapiai minkšti, o ne kieti. Nes šis mano trupininis pyragas tikrai ne iš kietųjų, jo apatinė dalis netgi labai minkšta, viršus – trapesnis.

Reply
Jelena 8 Bir ’20 - 11:15 am

Geras klausimas. Man irgi įdomu:)

Reply
Asta 9 Bir ’20 - 7:05 am

Jelena, pasidalinau savo svarstymais atsakyme į pirmąjį komentarą 🙂

Reply
Giedrė 6 Lap ’20 - 7:15 am

Kepiau, labai skanu. Ačiū😉

Reply
Asta 6 Lap ’20 - 11:02 pm

Ačiū, Giedre, smagu girdėti! 🙂

Reply
Jolanta 1 Gru ’20 - 11:22 am

Susiruošiau kaip tik kepti pirmą kartą. Iš tokios birios tešlos dar neteko nieko kepti, bus įdomu, parašysiu kaip pavyko 😁😉

Reply
Anna 30 Geg ’21 - 10:27 am

Labai geras pyragas. Dėkui už receptą. Bandžiau kepti be kepimo miltelių (arba sodos). Iškepusio pyrago konsistencija – kietesne, labaiu kaip kokios galetės. Tada norisi plonesnio sluoksnio tešlos. Tai kad dėti kepimo miltelius tikrai verta. Taip, mes neaitikim tešlos iškilimo, kaip kokio biskvito, bet puresnė tešla – labiau „pyragiška”.

Reply
Asta 7 Bir ’21 - 6:05 am

Anna, labai ačiū, kad pasidalinote patirtimi ir įspūdžiais! 🙂

Reply
Egle 25 Rgp ’21 - 3:41 pm

Tobulas receptas! Vieną stiklinę kvietinių miltų keičiau migdolų miltais, cukraus taip pat dėjau šiek tiek mažiau. Labai greitai pasigamina, nereikia terliotis 🙂 Genialumas paprastume. Ačiū! 🙂

Reply
Ingrida 29 Kov ’25 - 5:40 pm

Ačiū,kaip tik susiruošiau kepti ir visada mėgstu bent pusę miltų kiekio naudoti migdolinius. Svarsčiau ar pavyks,tai bandau ramiai

Reply
Kristina 5 Bal ’23 - 12:25 pm

Kepu gal koki 7-ta karta tobulas dar visad varkes dedu sluoksni ir uogines tobulas🥰visi krastai pyrago dingsta dar ne paserviravus🙈

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 2

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 3

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 4

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 5

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 6

    Lazanija su vištiena, pievagrybiais ir baltu padažu

    17 Rgs ’10

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (351)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (60)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (89)
    • Sumuštiniai (40)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų