Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

BandelėsPyragaiSALDUMYNAI

Povitica (Mielinė pynė su graikinių riešutų įdaru)

parašė Asta 21 Bir ’12
Povitica (Mielinė pynė su graikinių riešutų įdaru)

Vėlus ketvirtadienio vakaras. Jauki pižama, minkštas chalatas, į netvarkingą kuodą susukti išsidraikę plaukai. Rankoje – taurė pačio skaniausio šampano be jokios progos, orkaitėje – kepantis pyragas su rabarbarais ir braškėmis. Virtuvė jau kvepia. Fantastiškai gardžiai. O už lango siaučia vėjas ir lėtai krenta vėsūs vasaros lietaus lašai. Čia, viduje, ramu, tylu ir… gera. Šilta ir jauku.

Žinau, kad rytoj žadintuvas skambės lygiai šeštą valandą. Nė minute vėliau. Bet saldžiam miegui likusių valandų neskaičiuoju – bijau išsigąsti. O ir iš tiesų… greičiau rytas, greičiau.
Bus likę tik septyniolika dienų.

Skonis: 10/10. Turiu pripažinti – pynės vaizdas taip pat turi didelę įtaką, kai bandai vertinti skonį. Nes juk visi žinom – visada skaniau valgyti gražų, gražiai patiektą maistą. Tačiau ir skonis jos tikrai puikus – pynė labai minkšta, tešla puri. Įdaras ne per saldus, gausiai riešutinis, tačiau ne sausas ir nė trupučio ne sprangus. Kepinys, kaip ir tikriausiai daugelis mielinių skanėstų, gausiai aromatingas. Ir, manau, yra tiesiog tobuli savaitgalio pusryčiai. Arba puikus popietės desertas. O gal net galėtų atstoti tortą ant šventinio stalo – o kodėl gi ne?

Sudėtingumas: yra ką nuveikti.

Kur radau? Passionate about baking

Povitica

Atsispausdinti
Porcijos: 20-25 Paruošimo laikas: 1 val. + 1 val. 30 min. tešlos kildinimas Gaminimo laikas: 1 val.

INGREDIENTAI

Mielių aktyvavimui:
½ arb.š. cukraus
¼ arb.š. miltų
2 valg.š. šilto vandens
1 ½ arb.š. sausų mielių

Tešlai:
½ puodelio (120 ml) pieno, 2% riebumo
3 valg.š. (43 g) cukraus
¾ arb.š. druskos
1 didelis kiaušinis
1 arb.š. vanilino cukraus
1 valg.š. (30 g) sviesto, tirpinto
2 3/4 puodelio (385 g) miltų

Viršui:
1 kiaušinio baltymas, išplaktas šakute
1 ½ arb.š. cukraus
1 valg.š. sviesto, tirpinto

Įdarui:
1 ¾ puodelio (280 g) graikinių riešutų, maltų
100 ml pieno (2% riebumo)
¼ puodelio (60 g) sviesto
1 kiaušinis, išplaktas šakute
1 arb.š. vanilinio cukraus
½ puodelio (115 g) cukraus
2 valg.š. kakavos miltelių

GAMINIMO EIGA

AKTYVUOKITE MIELES

1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų, miltus ir sausas mieles su šiltu vandeniu.
2. Uždenkite plėvele.
3. Palikite pastovėti 5 minutes.

PARUOŠKITE TEŠLĄ

4. Vidutinio dydžio puode nuolat maišydami pakaitinkite pieną, kol beveik užvirs (iki maždaug 82°C temperatūros). Galite pieną pakaitinti ne tik puode ant ugnies, tačiau rinktis ir mikrobangų krosnelę. Pakaitinus, pieną šiek tiek atvėsinkite – iki maždaug 43°C temperatūros.
5. Dideliame dubenyje sumaišykite šiltą pieną, cukrų ir druską.
6. Sudėkite išplaktą kiaušinį, aktyvuotas mieles, ištirpintą sviestą ir 1 puodelį miltų.
7. Maišykite tešlą, po truputį suberdami likusius miltus.
8. Išverskite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir išminkykite, kol gausite vientisą ir nelipnią masę.
9. Tešlą dėkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir palaikykite apie 1,5 valandos, kol masė pakils dvigubai.

PARUOŠKITE ĮDARĄ

10. Dubenyje sumaišykite maltus graikinius riešutus, cukrų ir kakavą.
11. Pieną ir sviestą užvirinkite.
12. Supilkite į riešutų masę.
13. Suberkite vanilinį cukrų ir įmuškite kiaušinį, išmaišykite.
14. Palikite kambario temperatūroje, kol galėsite formuoti duoną.
15. Jei per tą laiką įdaro masė sutirštėja, įpilkite truputį šilto pieno ir išmaišykite (tai svarbu!).

SUFORMUOKITE DUONĄ

16. Lygų ir švarų paviršių apibarstykite keliomis saujomis miltų.
17. Dėkite išminkytą tešlą ant šio paviršiaus ir kočiokite, pradėdami nuo centro, kol pasieksite apie 25 cm. skersmens tešlos lakštą.
18. Aptepkite tešlą 1 – 1 ½ valg. š. sviesto*.
19. Kočiokite toliau. Kai manysite, kad tešlą iškočiojote pakankamai plonai, iškočiokite dar ploniau. Tešlos lakštas turėtų būti kiek įmanoma plonesnis.
20. Iškočiojus tešlą, ant jos tolygiai paskleiskite sluoksnį įdaro. Įdaras ant tešlos turi pasiskirstyti labai lengvai (todėl svarbu, kad jis būtų tinkamos konsistencijos – ne tirštas).
21. Susukite tešlą į ilgą vyniotinį.
22. Šį vyniotinį sudėkite į pailgą kepimo formą**, suformuodami raidę „U“ ar surangydami kelis kartus ir keliais aukštais, jei jūsų ritinys ilgesnis – prapjovus duoną, vaizdas bus tik dar efektingesnis.
23. Duonos viršų aptepkite kiaušiniu, išplaktu su cukrumi ir šaukštu sviesto.
24. Uždenkite kepimo indą su maistine plėvele ir palikite pailsėti 15 minučių.
25. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
26. Nuimkite nuo kepimo indo plėvelę ir kepkite duoną įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
27. Tuomet sumažinkite karštį iki 150°C temperatūros ir kepkite dar 45 minutes ar tol, kol duona bus visiškai iškepusi. Kepimo metu, prižiūrėkite duoną, kad ji nepradėtų per daug ruduoti – tokiu atveju reikėtų kepimo indą uždengti folija.
28. Išimkite duoną iš orkaitės ir aptepkite viršų tirpintu sviestu.
29. Palikite atvėsti 20-30 minučių, jokiu būdu neimkite iš kepimo indo dar šiltos – kadangi duona sunki, ji gali tiesiog „subyrėti“ ir prarasti savo puikią formą.
30. Atvėsusią duoną išimkite iš kepimo indo ir supjaustykite riekelėmis.
31. Skanaus!

* Sviestu neaptepiau, tačiau kepinys vis tiek buvo drėgnas ir puikus.
** Mano kepimo indas, kuriame kepiau Poviticą – 20×30 cm dydžio.

bandelėsgraikiniai riešutaikakavamielėspyragasriešutaisaldumynaivanilė
8 komentarai
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Virtiniai su bulvėmis ir rūkyta šonine
kitas įrašas
Braškių ir rabarbarų kokteilis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Vanilinis pudingas su aguonomis ir maskarponės kremu

Naminių ledų suvožtiniai su braškėmis

Tortas su obuoliais ir graikiniais riešutais

Bandelės su cinamonu

Šokoladinis padažas ledams ir ne tik

Obuoliniai keksiukai

REKLAMA

GĖRIMAI

Tiramisu Affogato

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

Šalta juodoji arbata su persikais

Žaliasis trintų vaisių ir špinatų kokteilis

REKLAMA

SALDUMYNAI

Apelsinų keksas

Morkų tortas su varškės kremo pertepimu

Varškės skarelės

Keksiukai su šokoladu ir riešutais

Naminių ledų suvožtiniai su braškėmis

Varškės pyragas su obuoliene

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Risotto su vištiena ir kokosų pienu

Svogūnų laiškų ir sūrio keksas

KOKYBIŠKO GYVENIMO BEIEŠKANT // Kepta košė su persikais

Pyragas su pomidorais ir varškės sūriu

Kepėjai be stabdžių: Su böreğı (Turkiška lazanija)

Mieliniai suktinukai su trijų rūšių sūrio ir špinatų...

8 komentarai

Ausra 21 Bir ’12 - 8:42 pm

Pyne karaliska! man tokia atstotu torta be problemu; nuotraukos visos irgi labai grazios ir jaukios; o iki ko cia taip dienas skaiciuoji? bene iki atostogu?

Reply
Asta 24 Bir ’12 - 2:41 pm

Aušra, ačiū ačiū 🙂
Iki atostogų dar savaitėle daugiau dienų liko, o skaičiuoju jas iki susitikimo su savo žmogum 🙂

Reply
Deeba Rajpal (@vindee) 22 Bir ’12 - 2:56 pm

Looks like you made my favourite bread. Hope you enjoyed it! Your pictures are beautiful!

Reply
Asta 24 Bir ’12 - 2:42 pm

I really enjoyed it, Deeba, it was great! Thank you 🙂

Reply
Vilma 22 Bir ’12 - 6:57 pm

Vajei, jei zemeje yra rojus, tai prie stalo salia tokios pynes. 🙂

Reply
Asta 24 Bir ’12 - 2:42 pm

Vilma 🙂 Skanus tavasis rojus 🙂
Ačiū 😉

Reply
egle 25 Bir ’12 - 7:23 pm

niam niam niam!!!! labai aciu uz recepta! kaip tik dabar (nors jau gel veloka pyragams) su didziausiu pasimegavimu ragauju (juk 4 riekeles pyrago – tik ragavimas, tiesa?;p) sito dievu maisto! neturejau po ranka graikiniu riesutu tai naudojau lazdyno ir visai nesigailiu skonis tobulas! man net norisi dar daugiau idaro jis toooks skanus! beje patarimas visiems kurie gamins – nepamirskit kad priziureti reikia ne tik pyrago virsu, bet ir apacia:ppp

Reply
Asta 25 Bir ’12 - 7:36 pm

Egle, oi, 4 riekelės visiškas niekis – dar tik pradėjai ragauti, manau 😀 Juokauju, bet puikiai suprantu šitą būseną 🙂 Manęs ji irgi dažnai neaplenkia 🙂 Labai džiaugiuosi, kad patiko 😉

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 4

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 5

    Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • 6

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų