Purus citrininis pyragas

Ištiesiu ranką ir pirštų galiukais bandau sugauti dar likusias vasaros akimirkas. Dienas, savaites.

(aš niekaip negaliu suprasti (NE iš profesinės pusės), kodėl (kodėl kodėl???) prekybcentriai jau liepos pabaigoje pasipuošia iškabomis „Mokyklinių prekių mugė“, „Atgal į mokyklą“ ir kitomis „maloniomis“ atviromis (!) užuominomis. Aš ne moksleivė, bet vieno sąsiuvinio reikia ir man. Ir, jūs tik pamanykit, aš jau galiu jį įsigyti! Ką čia, galėjau jau prieš dvi savaites. Prieš dvi savaites. Ir jau su nuolaida. Kur tai matyta? Kodėl?)

Juk vasara reikia džiaugtis, ar ne? Ragauti ją iki paskutinės dienos, iki paskutinių akimirkų.

Gal mėgautis ja reikia netgi taip labai labai, kad kartais tiesiog nerasti laiko prisėsti čia, prie šitos mažos dėžutės. Atsiverti saulėtą virtuvę ir kalbėti apie skonius ir kvapus, ir spalvas, ir eksperimentus… Ledų maratonus ir nesibaigiančius kugelius (oh..). Apie purius pyragus, keptus prieš… seniai.

Skonis: 9,5/10. Keksas pačia puikiausia šio žodžio prasme. Purut purutėlis, minkštut minkštutėlis, o citrina čia jaučiasi taip maloniai, jog atsikandus kąsnelį, norisi tiesiog sutirpti iš malonumo… Taip, tai tikrai puikus keksas! :)

Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.

Porcijų skaičius: ~ 17 riekelių

Energetinė vertė: 145 kcal/riekelė

Ar gaminčiau dar kartą? Taip.

Kur radau? Pas aguonėlę
♥ Purus citrininis pyragas

100 g sviesto, minkšto
100 g cukraus
žiupsnelio druskos
1 valg. š. citrinos žievelės, nutarkuotos
2 didelių ar 3 vidutinių kiaušinių
150 g miltų
30 g krakmolo
2 arb.š. kepimo miltelių
8 arb.š. citrinos sulčių
50 ml pieno

Glaistui:
cukraus pudros
citrinos sulčių

Sviestą išplakti su cukrumi, žiupsneliu druskos ir nutarkuota citrinos žievele iki purumo. Tai gali užtrukti apie 5 minutes. Į masę įmušti kiaušinius – po vieną, po kiekvieno gerai išplakant.
Kitame dubenyje sumaišyti miltus su kepimo milteliais bei krakmolu. Šį mišinį išsijoti į kiaušinių plakinį. Atsargiai maišyti, vis po truputį supilant pieną ir 3 arbatinius šaukštelius citrinos sulčių. Paruoštą masę supilti į kepimo popieriumi ištiestą ir riebalais trupučiuką pateptą kepimo formelę (12 x 32 cm.) ir kepti iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Pyragui gražiai parudus ir iškepus, ištraukti jį iš orkaitės, dar šiltą subadyti dantų krapštuku ir sulaistyti likusiais 5 arbatiniais šaukšteliais citrinos sulčių. Leisti atvėsti, o atvėsusį aptepti glaistu (glaistui sumaišyti cukraus pudrą su šlakeliu citrinos sulčių iki vientisos, gana tvirtos konsistencijos). Skanaus!

, ,

64 Responses to Purus citrininis pyragas

  1. Vitolda 26 Rgp ’10 at 7:51 pm #

    Labai skanus,o jau tas jo purumas!!!Tai visi,kas ragavo be galo gyre ir jau laukia,kada vel iskepsiu:)))

    • Asta 31 Rgp ’10 at 4:14 pm #

      Vitolda, labai džiaugiuosi, kad taip labai visiems patiko :) Mane – tikra tiesa – taip pat sužavėjo neapsakomas šio pyragėlio purumas :))

  2. Vitolda 4 Rgs ’10 at 9:34 am #

    Tik va vienas pastebejimas del kepimo trukmes. Na niekaip per 25 min.neiskepiau(bandziau pora kartu),kaskart tekdavo pratest kepima 10 min.,na ,o tada jau super:)
    p.s.sveika sugrizusi namo:)))

    • Asta 4 Rgs ’10 at 12:19 pm #

      Ačiū už sveikinimus pargrįžus :)
      O dėl kepimo trukmės – todėl ir rašau visada apie, nes tos orkaitės – nesuprasi kartais. Vieniems per 20, kietiems per 40 iškepa :) Tikrai! Na, bet manau, kad dėl skanaus pyrago negaila ir 35 minučių :)) Ir šiaip visada laiką reikia jau asmeniškai pasiredaguot, nes ir man pačiai dažnai pokštų būtų, jei tiksliai viską pagal instrukcijas gaminčiau 😀 Pasijuokimui – kažkada pyragą, kurį atseit reikėjo kepti apie 20-30 minučių, kepiau 1,5 val. 😀 Bent jau skanus buvo… :)

  3. Eimante 11 Lap ’10 at 12:31 pm #

    Liuks pyragas! Paprastas, lengvas,skanus, o tas glaistas tokio prideda skanumo, rugsteles, mmmmm…. sako vyras: tu visada kepk is 2 normu visus pyragus :)

    • Asta 11 Lap ’10 at 6:31 pm #

      Eimante, koks šaunus vyras :)) Nors aš labiau už tai, kad verčiau išbandyti daugiau įvairių nei daug, bet to paties :))
      O dėl pyrago, tai smagu, jog patiko :) Man taip pat šis glaistas čia labai labai laiku ir vietoje :)

  4. Jonas 22 Sau ’11 at 5:24 pm #

    Reiks pabandyt iškept, nes atrodo viliojančiai. :)

    • Asta 25 Sau ’11 at 5:03 pm #

      Jonai, tikrai labai skanus šis pyragas :) Skanaus 😉

  5. Jonė 6 Vas ’11 at 9:52 pm #

    Pyragėlis labai skanus! Ar tik man vienai truputį jautės kiaušinių kvapas?

    • Asta 9 Vas ’11 at 9:54 am #

      Jone, džiugu, kad skanus :) O kiaušinių kvapo tai man tikrai tikrai nesijautė.

  6. K. 18 Vas ’11 at 5:51 pm #

    Labas :)o jei indas toks apvalus ir 5 cm aukscio, tai pyragas per plonas iseis ar kaip? :) gal tada didinti normas? :) aciu :)

    • Asta 20 Vas ’11 at 11:28 am #

      K., na, žiūrint kokio skersmens yra tavo apvalus kepimo indas? Jei apie 24 cm., tai manau, kad bus pats tas :)

  7. Eglė 12 Kov ’11 at 11:40 am #

    Kepiau – super! :) Šitą tešlą ir mažiems keksiukams panaudot, manau, galima?

    • Asta 13 Kov ’11 at 7:35 pm #

      Egle – super, kad patiko! :)) O mažus keksiukus iš šios tešlos galima kepti drąsiai :)

  8. Gabriel 12 Kov ’11 at 7:09 pm #

    Na man sis pyragiukas labai labai :)
    Asta, tavo blogas nuostabus, kiek teko gaminti tai nei vienas receptas nenuvyle :) ACIU.

    • Asta 13 Kov ’11 at 7:35 pm #

      Gabriel, džiaugiuosi :)
      Ir ačiū labai už gražius žodžius :))

  9. Leja 30 Kov ’11 at 9:03 am #

    Puikus pyragas.. Kepsiu jau 3 kartą. Visiems nežmoniškai patinką purumas ir rugštokas glajus ;p*
    Ačiū mergyt, už nuostabų receptą ! : )*

    • Asta 30 Kov ’11 at 9:40 pm #

      Nėra už ką, Lėja. Tai ačiū tau, kad gamini ir pakomentuoji :) Labai džiaugiuosi, kad pyagas patinka ir yra toks dažnas svečias ant Jūsų stalo :))

  10. Jurgita 1 Geg ’11 at 9:48 pm #

    Kepiau ir aš.:) Puikus skonis.
    Tik per netyčia įdėjau 4 didelius kiaušinius,tai įdėjau porą šaukštų daugiau miltų. Gavosi gan skysta tešla, maniau š… pridariau. Ir kiaušinius plakiau atskirai,baltymą ir trynį. Gavosi nuostabu. Trys suaugę ir vienas vaikas,suvalgėme vienu sėdimu. Ir vaikui suvalgius,paprašė dar,bet kai pasakiau,kad nebėra,tai sakė iškepk dar. :) Tiesa, kepiau 35min.
    Ačiū už receptą.

    • Asta 4 Geg ’11 at 11:42 pm #

      Jurgita, nėra už ką :) Labai smagu skaityti tokius komentarus – kai žmogučiams pavyksta ir skaniai susivalgo, o jei dar norisi! Super, matyt, teks vaiko pageidavimus vykdyti :))

  11. Viktorija 23 Lie ’11 at 1:11 pm #

    Sveiki, iš tiesų, šis pyragas pats pačiausias..
    šiuo metu net dvi jo porcijos kepa orkaitėje.
    Kai persikėlėt į šią svetainę, jau maniau, kad neberasiu šio recepto, bet mano laimei… radau :)

    o taip, jau seniai norėjau pagirti Jūsų svetainę, tik neturėjau tam progos. Dažnai užsuku čia ne tik pasisemti idėjų, bet ir
    „paganyti akis“ (ką labai mėgstu daryti), nes tikrai yra kur :)

    Šaunuolė ! Ne veltui pavadinote šį kampelį SAULĖTA virtuve :) Atmosfera čia tikrai puiki!

    • Asta 23 Lie ’11 at 2:15 pm #

      Viktorija, džiaugiuosi, kad pyragas taip patinka, jog kepamas net iš dvigubų porcijų :))

      Ir labai ačiū už gražius žodžius, tikrai juos vertinu ir branginu – ačiū ačiū ačiū :) Man tai išties labai daug reiškia.

      P.S. Visi visi receptukai, buvę senajame puslapyje, sėkmingai persikėlė čia 😉

  12. Jolanta 27 Spa ’11 at 5:13 pm #

    Tiktų naudoti šį receptą keksiukų gaminimui? Labai jau suviliojo tas išgirtas purumas, tad būtų dieviška, jei ir keksiukai būtų tokie.;)

    • Asta 27 Spa ’11 at 8:20 pm #

      Žinoma, Jolanta, puikiai tiktų. Tik tada kepimo trukmė bus trumpesnė 😉

  13. muz 5 Rgp ’12 at 2:47 pm #

    Iškepiau pyraga ir jis gavosi labai kartus. Manau, kad neteisingai nurodėte sodos kiekį. Šiaip, labai kvapnus ir skanus turėtų būti..

  14. Asta 7 Rgp ’12 at 10:14 am #

    Na, juk čia iš viso nenurodytas recepte toks dalykas kaip soda :) Naudojami kepimo milteliai.
    Dar vienas dalykas, dėl kurio pyragas galėtų būti kartus – galbūt, tarkuojant citrinų žieveles, nutarkavote ne tik geltonąją, bet ir baltąją dalį? Nes ši tikrai yra velniškai karti :)

  15. citrina 19 Rgs ’12 at 4:25 pm #

    Va katik iskepiau, labai skanus, tik krakmolo nedejau, nes neradau, bet kaip supratau jis nelabai ir butinas :) ir as dar aguonu idejau…nu labai skanu :))

  16. citrina 19 Rgs ’12 at 4:27 pm #

    Beje, kepiau triguba porcija 😀

    • Asta 3 Spa ’12 at 4:58 pm #

      Labai džiaugiuosi, kad pyragas patiko! :)

  17. bu 12 Lie ’13 at 3:10 pm #

    skonis labai pasikeis jei neidesiu citrinos zieveliu?

    • Asta 12 Lie ’13 at 6:18 pm #

      Na, citrinos žievelės duoda daug aromato ir sustiprina citrinų skonį, tačiau ir be jų keksas pavyks puikiai bei bus skanus, net neabejoju :) Kita vertus, jei jau turite citriną ir galite iš jos išspausti sultis, tai kodėl gi iš žievelių nenutarkavus? :)

  18. bu 13 Lie ’13 at 2:46 pm #

    o kepant dviguba porcija visko reik deti dvigubai? nes 4 sauksteliai kepimo milteliu kazkaip itartinai atrodo 😀

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:31 pm #

      Na, įsivaizduok, kad kepi du pyragus. Tada visų produktų imi dvigubai, tiesa? O čia tie du pyragai vienoje formoje tiesiog :)

  19. bu 13 Lie ’13 at 4:52 pm #

    gaminant pirmiau sudejau miltus ir tik poto kiausinius.be to krakmolo dejau ne 30 o 50 g prasau pasakyk kad iseis nes laukiu kol iskeps ir nervinuos kad nesigaus 😀

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:33 pm #

      Tokio tipo pyragams – keksams dažnai yra labai svarbi produktų dėjimo/maišymo/plakimo eiliškumo tvarka. Tačiau kartais gi būna ir taip, jo sumeti viską į dubenį bet kaip, pamakaluoji ir kepi. O rezultatas – nuostabus! Tikiuosi, kad ir šį kartą puikaus ir puraus pyrago tai nesugadino :)

  20. agota 17 Lie ’13 at 2:34 pm #

    super!!! purus, lengvas ir labai skanus. nuo stalo dingo greitai !!

    • Asta 22 Lie ’13 at 5:33 pm #

      Džiaugiuosi! :)

  21. Vaida 26 Lap ’13 at 5:46 pm #

    Labai skanus,purus bei gaivus :)

    • Asta 3 Gru ’13 at 12:17 pm #

      Smagu girdėti :)

  22. Giedre 21 Kov ’14 at 3:19 pm #

    Paprastai nemegstu girtis bet sis pyragas iskepe tobulai, draugui labai patiko, o taip pat ir man 😀 beje aciu uz tikrai puiku recepta :)

    • Asta 26 Kov ’14 at 9:50 am #

      Giedre, nėra už ką! :) Gerais pyragais girtis visada galima, mielai prašom 😛

  23. Veronika 12 Bal ’14 at 12:49 pm #

    Visada žaviuosi žmonėmis kurie be jokio atlygio dalinasi,kad ir receptais;-)Tokie žmonės įkvėpia gerumui,šaunuolė jus Asta !!!!

    • Asta 18 Bal ’14 at 5:43 am #

      Veronika, labai ačiū! Net susikuklinau, tokius žodžius perskaičius. Dalintis man tikrai smagu, gera ir nė truputėlio negaila. O jei dar sulaukiu atsako, tai dovanoja geresnį nei gerą jausmą :)

  24. ASta 17 Bal ’14 at 7:58 am #

    kepsiu velykom ir vesiu i svecius, labai aciu uz recepta puikiu ir gerai paaiskinta ;))

    • Asta 18 Bal ’14 at 5:44 am #

      Nėra už ką, Asta, skanaus pyrago ir skanių Šv. Velykų! :)

  25. Lin 2 Kov ’15 at 3:40 pm #

    Labai labai skanus gavosi. Aciu !

    • Asta 16 Kov ’15 at 7:05 pm #

      Nėra už ką, džiaugiuosi! :)

  26. Toma 31 Kov ’15 at 3:47 pm #

    Tobulas! Kepu jau antrą kartą šią savaitę 😀

    • Asta 31 Kov ’15 at 8:18 pm #

      Toma, valio! :) Ačiū, smagu girdėti :)

  27. Jurgita 2 Bal ’15 at 11:47 am #

    Labai skaniai atrodo!! Planuočiau kepti Velykoms. O būtų galima šitą receptą pritaikyti ir sutverti 2 sluoksnių tortuką? Pertepčiau plakta grietinėle. Kaip manote, tiktų?

    • Asta 2 Bal ’15 at 11:51 am #

      Jurgita, manau, kad kodėl gi ne? :)

  28. Gintarė 6 Bir ’15 at 7:36 pm #

    Puikiai pavyko! Toks vasariškai lengvas, su gaivia rūgštele, tiesiog fainas! :) Ačiū už receptą 😉

    • Asta 17 Bir ’15 at 6:48 pm #

      Nėra už ką, Gintare :) Labai džiaugiuosi, kad patiko :)

  29. Liucija 20 Lie ’15 at 12:58 pm #

    Sveiki! Kokiu santykiu man dėti abu glajaus produktus? :)

    • Asta 9 Rgp ’15 at 1:34 pm #

      Sveiki, Liucija, aš dažniausiai darau „iš akies“ :) Vienam puodeliui miltelinio cukraus reikia maždaug vienos citrinos sulčių :)

  30. Diana 30 Lie ’15 at 6:03 pm #

    Mmmm…. tikrai, labai skanus pyragas. Kiek esu bandziusi kepti citrininiu pyragu, vis budavo ne taip…. o dabar ir skonis geras ir purus, ir grazus :-)

    • Asta 9 Rgp ’15 at 1:35 pm #

      Diana, labai džiaugiuosi girdėdama! :)

  31. Ingrida 19 Spa ’15 at 5:44 pm #

    O as is pyrago padariau keksiukus,gaunasi tobuli 12 keksiuku,rasau kaip tik kepdama gal koki 4 ta karta :) siandien keksiukai bus bandomi su maskarpones + grietineles+ cukraus pudros + citrinos sulciu kepurele kremuku,ziuresim kas gausis.beje tai mano megstamiausias pyragas :)

  32. Gitana 16 Kov ’16 at 2:18 pm #

    Kepiau šiandien ir aš šį gražuolį. Gavosi tiesioooog puikiai ! Jūsų svetainėje visada randu ko ieškau :) Laukiu grįžtančio vyro ir jo atsiliepimų apie „citrinuką“, nes jis jau labai išrankus. 😀 bet manau, kad jo skoniui tikrai neatsispirs. Ačiū, kad dalinatės savo puikiais receptais :)

  33. Giedrė 11 Lie ’16 at 12:55 pm #

    Idomu, ar galima naudoti kukurūzų krakmolą vietoj paprasto krakmolo? Ar yra skirtumas?

  34. Ieva 4 Bal ’17 at 5:07 pm #

    O krakmolas kam?

  35. Danguole 12 Geg ’17 at 9:47 am #

    Labas Asta, matau nuotraukoje yra pertepimas, gal galit pasakyt kas tai?

    • Asta 14 Geg ’17 at 8:49 am #

      Danguole, pertepimo nėra, tik glaistas ant kekso viršaus. Jo ingredientai yra paminėti recepte: miltelinis cukrus ir citrinos sultys :)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Citrininis keksas ir žygis pėsčiomis #walk15 - 22 Bal ’17

    […] Receptas iš Citrininis keksas […]

Parašykite komentarą