Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KARŠTIEJI PATIEKALAIPIETŪS DĖŽUTĖJEVarškės patiekalai

POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

parašė Asta 23 Spa ’17
POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

Ar prisimenate mokyklos laikus ir tuos sąsiuvinius, leidžiamus per klasiokų rankas, su anketomis ir nesibaigiančias klausimais. Kokia tavo mėgstamiausia spalva? Ką svajoji veikti užaugęs? Kokį patiekalą mėgsti labiausiai? Jei tektų vykti į negyvenamą salą, kokius tris daiktus pasiimtum su savimi?

Jei reikėtų spėti, sakyčiau, kad varškė – tas produktas, kurį į negyvenamą salą tikrai imtų mano mama; jei aplink nebūtų jokio kito maisto, tik varškė, man rodos, ji būtų laiminga. Kaip dainos man primena keliones, taip varškė man visada primena mano mamą. O varškėčiai, – ypač.

Buvo laikas, kai abi, dar besisukdamos toje pačioje virtuvėje, uoliai bandėme atrasti tą idealų jų receptą, tiksliau – tobulas vos kelių bazinių produktų proporcijas, kurios garantuotų, kad varškėčiai visada pavyks be priekaištų. Stengėmės, kad juose nebūtų per daug miltų, bet tuo pačiu – kad jie būtų pakankamai tvirti ir nesubyrėtų kepant ar perkeliant iš keptuvės į lėkštę.

Daug metų praėjo nuo tos popietės, kai ant kažkokio popiergalio užsirašėme: 200 gramų varškės, 1 kiaušinis, 50 gramų miltų. Dar žiupsnis druskos ir žiupsnis vanilinio cukraus. Ta-dam! Žinau, kad pagal šias proporcijas varškėčius kepa ne vienas žmogus – vien paskutinėje darbovietėje šį receptą susakiau ne vienai damai. Jos vis klausdavo, kaip iškepti tokius gražius, kokie pūpso štai mano pietų dėžutėje.

O pūpsodavo jie ten, pietų dėžutėje, visai neretai. Priežastys vos kelios, labai paprastos. Pirma, aš juos labai mėgstu, jie nuostabiai skanūs, o meilę varškei, matyt, paveldėjau iš mamos. Antra, juos pagaminti taip paprasta, greita ir lengva, kad čia jau jokiais būdais nesuveiktų pasiteisinimas „neturėjau tam laiko“.

Kaip ir su visais baziniais receptais, taip ir su varškėčių baziniu receptu improvizuoti galima iki valios. Su sėklomis – vienas iš sveikuoliškesnių, o tuo pačiu nuostabiai gardžių variantų.

Miltų, beje, galite ir iš viso nenaudoti. Kartą, kai per klaidą nusipirkau didelę dėžę greitai paruošiamų avižinių dribsnių, iš kurių virti košės net labai nemėgstu, sėkmingai juos sunaudojau varškėčiams kepti – bėriau vietoje miltų ir čia jie tiko puikiai.

Dar nesudarėte šios savaitės valgiaraščio? Vieną vakarą iškepkite varškėčių. Dalį jų išdalinkite į vakarienei ant stalo sudėtas lėkštes, o kitą dalį – į rytojaus pietų dėžutes. Pašildyti jie taip pat labai skanūs, o, jei jau atvirai, jie skanūs net šalti. Skanaus!

 Varskeciai su seklomis

 Varskeciai su seklomis

 Metine pietu dezute

Mėtinę pietų dėžutę galite įsigyti: www.e-sauletavirtuve.lt

 Varskeciai su seklomis

 Varskeciai su seklomis

Varškėčiai su sėklomis

Atsispausdinti
Porcijos: 3 porcijos Paruošimo laikas: 20 min.

INGREDIENTAI

500 g varškės
3 vidutinio dydžio kiaušinių
3 valg. š. ispaninio šalavijo sėklų (chia)
1 valg. š. linų sėmenų
5 valg. š. kokosų drožlių
½ stiklinės (70 g) miltų*
žiupsnelio druskos
žiupsnelio vanilinio cukraus

2-3 valg. š. kokosų aliejaus kepimui

GAMINIMO EIGA

1. Varškę ištrinkite su kiaušiniais. Įmaišykite ispaninio šalavijo sėklas, linų sėmenis, kokosų drožles, miltus, druską ir vanilinį cukrų.
2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą kokosų aliejaus. Semkite po šaukštą paruoštos varškės masės ir drėgnais delnais formuokite nedidelius varškėčius. Kepkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol gražiai apskrus. Apverskite ir taip pat apkepkite kitą pusę.
3. Patiekite su graikišku jogurtu, šviežiomis uogomis ar vaisiais.

PASTABOS

* Jei vengiate miltų, galite juos keisti maltais avižiniais dribsniais arba smulkiais greito paruošimo avižiniais dirbsniais. Rezultatas – puikus!

 Varskeciai su seklomis

chiaispaninio šalavijo sėkloskokosų aliejuskokosų drožlėslinų sėmenyspietūs dėžutėjevarškė
8 komentarai
5
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
AUKŠTYN KOJOM // Bolivinės balandos salotos su keptais moliūgais ir spanguolėmis
kitas įrašas
PLANUOTOJA // Cukinijų keksiukai su bananais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Bulviniai blynai su vištiena

Saldžiųjų bulvių virtinukai su kokosų pieno ir špinatų...

Pica su plėšyta barbekiu vištiena | Nuotraukos žingsnis...

Upėtakis su mangų salsa ir kokosiniais ryžiais

Bulvių „rožės”

Bulvių ir menkės paplotėliai

REKLAMA

GĖRIMAI

Vasariška salsa krepšeliuose ir Bellini

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

Šaltas kavos gėrimas su šokoladu

Nealkoholinis karštas vynas

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

SUSIPLAKIME KOKTEILĮ // Trintų vaisių kokteilis „Pina Colada“

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Obuoliniai varškėčiai

Skrudinti prieskoniniai riešutai

Vaniliniai varškėčiai su aguonomis

Lipnūs vištienos sparneliai su barbekiu padažu ir medumi

Gaivios salotos su mangais ir avokadais

Juodųjų pupelių salotos su kukurūzais, avokadais ir pomidorais

REKLAMA

SALDUMYNAI

Kepti persikai su vaniliniu rikotos kremu

Saldūs džiūvėsėliai (cantucci) su spanguolėmis ir pistacijomis

Braškių ir plaktos grietinėlės desertas

Desertiniai varškės sūreliai su želė gabalėliais

Riešutų ir datulių batonėliai

Šokoladinis vyniotinis „Juodasis miškas“

8 komentarai

Alina 24 Spa ’17 - 10:23 am

O avižiniai miltai čia tiktų?

Reply
Asta 27 Spa ’17 - 9:58 am

Alina, žinoma! 🙂

Reply
Giedre 24 Spa ’17 - 11:11 am

Laba, su nostalgija prisimenu vaikystes varskecius..? Deja, cia, kur gyvenu rast varskes tokios, kaip Lietuvoje, praktiskai neimanoma. Ar galeciau panaudot grudeta varske??
Aciu!!

Reply
Asta 27 Spa ’17 - 9:59 am

Giedre, oi, didelis iššūkis (bent man) gyventi be varškės 🙂 Būtinai pamėginkite su grūdėta; turi pavykti, nors skonis, žinoma, bus kitoks.

Reply
:-) 3 Lap ’17 - 4:23 pm

Grūdėtą varškę reikia gerai nusunkti, truputį daugiau miltų įdėti ir šaukštu dėt į keptuvę. Ir ji labiau degs, bet taip – tikrai galima!;-) Aš kartais ir Lietuvoj su ja kepu, kai reik sunaudoti:-) L. skanu:-)

Reply
Asta 6 Lap ’17 - 7:21 pm

Super, labai ačiū už pasidalinimą patirtimi! 🙂

Reply
indre 5 Gru ’17 - 12:09 pm

O man visada varškėčiai lieka viduj neiškepę :/ kiek maždaug turi trukti tas „kol gražiai apskrus”?:)

Reply
Asta 5 Gru ’17 - 7:59 pm

Indre, aš visada trumpai pakepu ant didesnės kaitros, tada sumažinu ir kepu kokias 5 minutes, kol visa varškės masė perkepa, o varškėčių išorė būna gražiai apskrudus 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 4

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (351)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (60)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (89)
    • Sumuštiniai (40)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų