Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Desertai indeliuoseSALDUMYNAI

Desertas „Damų piršteliai”

parašė Asta 1 Sau ’13
Desertas „Damų piršteliai”

Atitrūkau. Kartais save vis dar pagaunu mintyse stebinčią saulėtekį Didžiąjame Kanjone. Ar plyštančiais sportbačiais keliaujančią dvidešimt keturis kilometrus per vis kylančius ir besileidžiančius kalnus, akmenukams sprūstant iš po maloniai pavargusių kojų. Sėdinčią ant vieno iš tų kalnų viršūnės ir žvelgiančią į neaprėpiamą pasaulį. Šokinėjančią per švelniai nuogas kojas geliančias Ramiojo vandenyno bangeles. Ar šmirinėjančią po didžiulių didmiesčių gatves, kur dangoraižiai didesni nei sapnavai… Lygiai kaip ir tos penkios savaitės – tokių net nesapnavau. O jos ėmė ir… įvyko.

Mūsų 2012-ieji buvo tikrai įsimintini.

O grįžti atgal į realybę tikrai keista. Nusileidom tiesiai į Kalėdas, į patį jų šurmulį; sėdom tiesiai prie gausiai nukrautų šventinių stalų, šypsojomės kiek pavargusiomis akimis ir sunkiai tegalėjom save įtikinti, kad tarp „ten“ ir „čia“ tėra vienuolika valandų tarp debesų. Ir vėl esam čia, kur mūsų namai.

Greitai teko suprasti ir dar vieną akivaizdų dalyką. Pasirodo, laikas čia, realybėje, nebuvo sustojęs ir mūsų nelaukė. Lenkiu rankos pirštus ir skaičiuoju, ką praleidau. Šiais metais man neteko kelias savaites laužyti galvos, ką gi skanaus pagaminti didžiosioms šventėms. Neteko statyti meduolinių namelių, kepti ir dekoruoti mielų imbierinių meduoliukų, valandų valandas stebėti už orkaitės durelių dailiai kylančių purių pyragų, tepti daugiasluoksnių tortų. Neteko visą mėnesį, o gal net daugiau, džiaugtis dovanėlių planavimu ir pakavimu. Šįkart Kalėdos ištiko kaip niekad staiga. O mums teliko jomis nuoširdžiai džiaugtis.

Dar gi atitrūkau ir nuo „Saulėtos virtuvės“. Ir nuo „Debesų“. Ir nuo „Kepėjų be stabdžių“. Iš tiesų, atitrūkau net nuo pačios virtuvės, ir net labai stipriai. Tarp švenčių viens-du-trys greičiu sumeistravusi porą lėkščių triufelių, daugiau rankų nei prie puodų, nei prie kepimo indų nekišau. Visi mano apsilankymai virtuvėje apsiribojo šaldytuvo atidarymu, baltos mišrainės sužvejojimu ir padų pasipustymu. Turėtų būti gėda, ar ne? Ir yra.

Tiesa, taip buvo iki užvakar. Tądien vėl bandžiau prisijaukinti šaukštus ir dubenis, virtuvės spintelėse tyliai laukiančius miltus ir cukraus pudrą. Idėjos Naujųjų Metų desertui ieškojau knygoje, kurią grįžusi namo, radau prieš porą savaičių atkeliavusiame siuntinyje. „Gyventi skanu“ jos pavadinimas, o jei pažiūrėtumėte į mažesnes raides, perskaitytumėte: „Geriausi tinklaraštininkų receptai“. Apie šią knygą tikriausiai jau rašė daugelis ar net visi tinklaraštininkai, bet aš, vis atitrūkusi nuo tų dalykų, tą darau tik dabar. Ir jūs jau tikriausiai žinote, bet aš pakartosiu, kad ši knyga yra puikus projektas, kurio puslapiuose galite rasti ne vienos dešimties Lietuvos maisto tinklaraštininkų pačius pačiausius, geriausius ir fantastiškiausius receptus. Tuos, kurie nuolat džiugina ir paskanina kasdienybę. Tuos, už kuriuos, kaip sakoma, galima net ranką duoti nukirsti. Ir ne tik receptus čia galite rasti – galite pažvelgti į kiekvieno tinklaraštininko gyvenimą pro mažą rakto skylutę… Gal nepamatysite visko nuo-iki, bet juk net ir tuos trupinėlius surankioti yra taip smalsu ir smagu, m? Visi 268 knygos puslapiai yra gardūs, kvapnūs, dailūs ir… įkvepiantys.

Už galimybę dalyvauti šiame projekte, už šansą tapti maža knygos dalimi noriu padėkoti leidyklai „Alma litera“ ir, žinoma, knygos sudarytojai Eglei. Nežinau, ar kada anksčiau drįsau pasvajoti, kad vieną dieną „Saulėtos virtuvės“ vardas bus išspausdintas popieriuje. Juolab tame popieriuje, kurį galite rasti knygynuose. Ačiū!

Taigi, grįžkim prie Naujųjų Metų deserto. Jo receptą radau 145 knygos puslapyje, ir tai yra Redos iš „Laisvalaikio virtuvėje“ tortas „Damų piršteliai“. Man, kaip plikytų sausainių ir pyragėlių mylėtojai, šis pyragas per ketvirtį sekundės krito į akį ir širdį, ir neliko nieko kito, kaip ruošti šį skanumyną Naujųjų stalui. Tiesa, mano virtuvėje visai netyčia šis tortas pavirto desertu, bet esmės tai nekeičia – ką aš begaliu pasakyti… jis tikrai labai gardus!

O šiandien… šiandien – pirmoji naujų metų diena. Diena, puikiai tinkanti naujai pradžiai, naujiems tikslams, naujiems iššūkiams ir… žinoma, naujiems Naujametiniams pažadams. Manau, kad daugelis mūsų tikrai, jei ne popieriuje, tai bent mintyse surašė jų nemenką sąrašą. Nepamirškit, kad šiandien toji diena, kai juos reikia pradėti pildyti, šypt. O aš linkiu, kad tų pažadų pildymas šiemet eitųsi kaip per sviestą! Be didelių sunkumų, be kliūčių, o tik su šypsena ir džiaugsmu.

Su Naujaisiais!

Skonis: 9/10. Įsivaizduokite plikytus pyragėlius su grietinės kremo įdaru. Skanu? Aha. O čia viskas taip pat, tik atvirkščiai – plikyti pyragėliai švelniai saldžiarūgščiame kreme. Plius šokoladas. Skanu, tikrai labai skanu.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? „Gyventi skanu. Geriausi tinklaraštininkų receptai”

Tortas "Damų piršteliai"

Atsispausdinti
Porcijos: 8 Paruošimo laikas: 1 val.

INGREDIENTAI

Plikytai tešlai:
200 ml vandens
110 g sviesto
1 stiklinė miltų
4 kiaušiniai

Kremui:
600 g riebios grietinės, geriausia naminės
100 g miltelinio cukraus
1 nedidelės citrinos sultys

Glaistui:
100 g pieninio arba juodojo šokolado
50 g sviesto

Tortui papuošti:
20 g migdolų drožlių*

GAMINIMO EIGA

Į puodą supilkite vandenį, dėkite sviestą ir kaitinkite, kol skystis užvirs. Nukelkite nuo ugnies. Iškart suberkite miltus ir greitais sukamaisiais judesiais maišykite, kol masė taps vienalytė. Padėkite, kad atvėstų.

Į pravėsusią masę muškite po vieną kiaušinį ir kaskart gerai išsukite tešlą. Plakite, kol sudėsite visus kiaušinius. Masę sukrėskite į konditerinį arba paprastą polietileninį maišelį, nukirpę jo kamputį, ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspauskite 10-15 cm ilgio lazdeles, palikdami tarp jų apie 2 cm tarpelius. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 190 °C temperatūros (dėkite per vidurį) ir kepkite 10-15 min., kol lazdelės išsipūs ir švelniai paruduos.

Kremui grietinę su milteliniu cukrumi plakite iki standumo, įspauskite citrinos sulčių ir išmaišykite.

Plikytos tešlos lazdelėms nupjaukite vieną galiuką, merkite į kremą ir statykite nupjautu galu į apačią, vieną šalia kitos. Taip visas sustatykite apskritimu**.

Glaistui vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą kartu su sviestu. Paruoštu glaistu apšlakstykite tortą ir pabarstykite migdolų drožlėmis.

Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį.

* vietoje migdolų drožlių naudojau saldžius pabarstukus.
** kadangi kremo man nepavyko išplakti iki standumo (dėl to, manau, kalta grietinė), paruošiau ne tortą, tačiau desertus stiklinėse – į jas sustačiau į kremą pamerktas plikytos tešlos lazdeles.

citrinosgrietinėmigdolaiplikyta tešlasaldumynaišokoladas
15 komentarai
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Stebuklingų žiemos švenčių!
kitas įrašas
Keksiukai su šokoladu ir riešutais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Traškūs avižiniai sausainiai su riešutais

Braškių Tiramisu

Itališkas alyvuogių aliejaus pyragas su apelsinais

Povitica (Mielinė pynė su graikinių riešutų įdaru)

Tortas „Jogurtinis Musas”

Sausainiai „Skarelės“ su obuoliais

REKLAMA

SALDUMYNAI

Varškės pyragas su obuoliene

Biscotti su šokoladu ir migdolais

Tiramisu keksiukai

Tortas „Medutis”

Avižiniai sausainiai su obuoliais ir vyšniomis

Nekeptas citrininis sūrio tortas

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Karštos salotos su kuskusu ir Halloumi sūriu

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

Makaronų apkepas su vištiena, rikota ir špinatais

Grikių sriuba su vištiena

Kalakutiena su saldžiosiomis bulvėmis

Makaronai su lašiša ir žirneliais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Enčilados su vištiena ir sūriu

Lietiniai blyneliai (crêpes) su keptais persikais ir karamele

Salotos su vištiena ir braškėmis

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Kokosinis žaliosios arbatos „Matcha“ ir ispaninio šalavijo sėklų...

15 komentarai

Indrė 1 Sau ’13 - 1:30 pm

Sveika sugrįžus 🙂 pasiilgom 😉

Reply
Asta 2 Sau ’13 - 6:52 pm

Indre, ačiū! Kaip gera grįžti 🙂

Reply
L. 1 Sau ’13 - 1:35 pm

Labas, su Naujais metais! Tikiuosi jie tau bus kupini naujų išbandymų, iššūkių, gražių akimirkų ir nepaprastai gardžių pasisukinėjimų virtuvėje. Norėjau labai pasidžiaugti nuotraukomis! Labai gražios ir „skanios”. Smalsu, kokį objektyvą naudoji? Ir dar… Komentaras ne į temą, bet ačiū už Kalėdinį receptą – trijų šokoladų tortą. Su baime, kad nesustings, supilti musai visgi puikiai sustingo, tortas gavosi nepaprastai gardžiai Kalėdinis.

Reply
Asta 2 Sau ’13 - 6:53 pm

Ačiū už sveikinimus ir gražius linkėjimus 🙂
Fotografuoju su Nikon D90, o maisto nuotraukos darytos su 50-uku. Man jis labai patinka! 🙂
Na, ir labai džiaugiuosi dėl gardžiai pavykusio Kalėdų deserto 🙂

Reply
Aurelija 1 Sau ’13 - 1:38 pm

Pagaliau sugrįžo mano mėgstamiausias maisto tinklaraštis!

Reply
Asta 2 Sau ’13 - 6:54 pm

Štai tokie komentarai taaaaip įkvepia vėl lėkt į virtuvę, oi oi!! Labai ačiū už tokį didelį įvertinimą! 🙂

Reply
Indrė 5 Sau ’13 - 9:58 am

Sveika sugrįžus. Net pavėluotai pamačiau sugrįžimo laiškutį.. Šaunuolė! Tvirtybės Tau, jaukių įrašų, o mes visada laukiam!

Reply
Asta 5 Sau ’13 - 8:29 pm

Indre, ačiū už šiltą sutikimą ir linkėjimus 🙂

Reply
Ieva Marija 5 Sau ’13 - 2:04 pm

Kaip smagu, kad grįžai 🙂 Žinai, galiu pasakyti, jog buvau viena iš tų, įkvėpusių pradėti rašyti savo blogą. Ačiū ir sėkmingų naujų metų!

Reply
Ieva Marija 5 Sau ’13 - 2:04 pm

Buvai* oi kokia klaida, visą prasmę keičia 😀

Reply
Asta 5 Sau ’13 - 8:30 pm

Ieva Marija, ak, sunku ir apsakyti, kaip miela tokius žodžius skaityti 🙂 Ar gali būti didesnių įvertinimų? Kažin. Ačiū labai labai! 🙂

Reply
Marta 5 Sau ’13 - 9:40 pm

Žiūriu į pirmas 3 nuotraukas ir gniaužia kvapą prisiminus vasarą, tuos nesibaigiančius kelius, kanjonus, kuprinę ir nuolatinį judesį, nuolatinius atradimus. Et, gerą metą priminei 🙂

Reply
Asta 13 Sau ’13 - 12:42 pm

Marta, aš įsivaizduoju.. Man jau dabar panašiai – nors praėjo tiek nedaug laiko, žiūrint į nuotraukas, sunku patikėti, kad aš ten tikrai buvau, tikrai mačiau… 🙂

Reply
Baking Secrets 9 Sau ’13 - 7:34 pm

Sveikinimai grįžus. Labai smagu girdėti, kad jūsų receptai „nugulė” į knygos lapus! Nesustokite 🙂

Reply
Asta 13 Sau ’13 - 12:43 pm

Ačiū! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23
  • Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • Lietiniai su varške ir karamelizuotais bananais

    12 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (293)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (39)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (583)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (98)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų