Tradicinis olandiškas obuolių pyragas

Obelys, aplipusios raudonskruosčiais obuoliukais, jau pradėjo marginti pievas. Įsiklausius į tylą ramioje sodyboje, lengviausiai gali išgirsti periodiškai pasikartojančius duslius “dunkst”b– dar vienas obuolėlis nukrito žemyn. Tai reiškia ne ką kita, kaip artėjantį obuolių pyragų sezoną. Daug įvairiausių obuolių pyragų, ieškant to vienintelio ir nepakartojamo. Arba tų vienintelių ir nepakartojamų :)


Šiandien kepiau pirmą obuolių pyragą šią vasarą. Norėjau tokio su daaaug obuolių, sultingo ir nepaprastai skanaus. Jau buvau beįpusėjusi obuolių pjaustymo skiltelėmis etapą, kai paskambino mama. Ką veiki?, paklausė – kepu obuolių pyragą, atsakiau. Pasirodo, mama šiandien irgi keps obuolių pyragą, ir ar skanus maniškis, nes tuomet keptų tą patį. Pasakysiu už poros valandų mam, sakau, ir pabaigusi pjaustymus ir maišymus, šaunu pyragą į orkaitę.

Ir po valandos su keliom minutėm namai kvepia cinamonu ir obuoliais. Taip saldžiai ir taip viliojančiai, kad reikia visų valios pastangų išlaukti, kol pyragas bent kiek pravės. Greičiau greičiau – kartoju mintyse – ir jau matau save su dailia šakute rankoje, prie baltos lėkštelės, su gabalėliu beprotiškai kvapnaus pyrago

Mama, žinok, kepk šį pyragą. Tikrai tikrai – jis nuostabus. Tirpstantis burnoje. Verčiantis primerkti akis iš malonumo. Ir pasižadėti sau iškepti jį dar ne kartą (o juk abi žinom, kaip “dažnai” ar kartoju kepinius). Taigi, kepk. Skanaus!


Skonis: 10/10. Po visų tų ditirambų, kaip gi dar galėčiau įvertinti? Ak, ir štai, kas man labai patiko – tešla. Ji absoliučiai nė trupučiuko ne kieta, net pačiuose kraštuose. Trapi ir tokia lyg… karamelizuota, net jei tai skamba ir kvailai. Sugėrusi dalį obuolių sulčių, todėl verčiau ir jūs palaukite tas sunkias minutes, o tik tada dėkite gabalėlius į lėkšteles. Nes kitaip gali ir neišlaikyti formos. O juk visi žino, kas skanūs ir gražūs pyragai yra dvigubai skanūs :)

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo

Porcijų skaičius: ~ 12 porcijų

Energetinė vertė: 335 kcal/porcija

Ar gaminčiau dar kartą? Taip!

Kur radau? Almos Bourdain

♥ Tradicinis olandiškas obuolių pyragas

300 g miltų
1 arb.š. kepimo miltelių
200 g sviesto, atšaldyto
160 g cukraus pudros
Žiupsnelis druskos
1 kiaušinio trynys

50 g cukraus pudros

75 g razinų, išmirkytų šiltame vandenyje (nedėjau)
800 g obuolių, nuluptų ir supjaustytų plonomis skiltelėmis
2 valg.š. cinamono
2 valg.š. cukraus pudros

1 kiaušinis, išplaktas

1. Dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, cukrų ir žiupsnelį druskos. Sudėti kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir trinti pirštais, kol susidarys trupiniai.
2. Įdėti kiaušinio trynį ir minkyti, kol gausime vientisą, lygią ir minkštą tešlą.
3. Kepimo popieriumi ištiesti 24 cm. skersmens kepimo indą ir 2/3 paruoštos tešlos iškloti dugną ir gana aukštas sieneles. Likusį trečdalį tešlos suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą. Kepimo indą su tešla taip pat dėti į šaldytuvą.
4. Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros.
5. Nusausinti razinas su popieriniu rankšluostėliu.
6. Sumaišyti obuolius, razinas, du šaukštus cukraus pudros ir du šaukštus cinamono.
7. 50 gramų cukraus pudros apiberti ant tešlos pagrindo. Ant viršaus supilti sumaišytus obuolius.
8. Iš šaldytuvo išimti atidėtą trečdalį tešlos, tarp delnų “iškočioti” plonomis juostelėmis ir ant pyrago viršaus išdėlioti tinklelį.
9. Pyrago viršų (tešlos juosteles) aptepti plaktu kiaušiniu.
10. Kepti orkaitėje apie 1 val. 10 min., kol viršus gražiai parus ir pyragas iškeps. Jei pyrago viršus pradėtų rusti per greitai, viršų uždenkite su lakštu folijos.
11. Iškepusį pyragą išimti iš orkaitės ir bent 10 minučių palaukti, kol atvės.
12. Tuomet išimti iš formos (atsargiai!) ir pjaustyti gabalėliais. Patiekti tiesiog vieną, su kaušeliu ledų ar plakta grietinėle. Skanaus!

, ,

67 Responses to Tradicinis olandiškas obuolių pyragas

  1. ignė 13 Rgp ’10 at 2:44 pm #

    Jau taip gardžiai aprašei… Kad ach :) Užsimaniau ir aš tokio… Gaila, obuolių nėra namuose, o tai šokčiau kepti jį…

    • Asta 13 Rgp ’10 at 4:19 pm #

      Igne, obuolių dar bus (manau?), taigi, tikrai rekomenduočiau įsirašyti šitą pyragioką į privalomai pagamintinų sąrašiuką :))

  2. shiny 13 Rgp ’10 at 3:15 pm #

    na gi tikrai jau tiek titrambu… ((: dabar negaliu sulaukt kol papuls man i rankas kokiu padoresniu obuoliu kruvele…

    • Asta 13 Rgp ’10 at 4:21 pm #

      shiny, o paskui būtinai atlėk pasidalint įspūdžiais :)
      Beje, aš kaip tik pyragui naudojau mažiausiai padorius – tokius mažiukus, nelabai išvaizdžius, dar ne visiškai prinokusius (rūgštesnius), bet vėjo jau nupūstus žemėn :)

  3. Dalia 13 Rgp ’10 at 3:45 pm #

    jooooo…. gaila, kad manęs nėra namuose, o tai pulčiau kepti.
    Astos mama, linkėjimai Jums!
    Mano mama nekepa obuolių pyragų, bet dukra keps!

    • Asta 13 Rgp ’10 at 4:22 pm #

      Dalia, ačiū :)
      Mano mama irgi nelabai kepdavo, jei jau atvirai… Tačiau pradėjus gyventi atskirai, kasdien mane stebina, vardydama kiek visko prikepė :))

  4. Dainius 13 Rgp ’10 at 4:31 pm #

    mmm. skanu;]

    • Asta 14 Rgp ’10 at 1:19 pm #

      Ačiū, Dainiau :)

  5. Karolina 13 Rgp ’10 at 4:35 pm #

    Mano mama jei kepa kažką tai TIK obuolių pyragą :)
    Aš labai mėgstu va tokį, kaip tavo su daug daug obuolių, o ir cinamonas.. tobulybė.. jei dar ledų šalia būtų.. Aš jau jį per ekraną ragauju 😀

    • Asta 14 Rgp ’10 at 1:20 pm #

      Karolina, skanaus! 😀 Tikėkimės, kad pati išbandysi savoj virtuvėj ir galėsi paragauti ne tik per ekraną :))

  6. pievauja 13 Rgp ’10 at 6:10 pm #

    O TAIP! Šalia mano namų yra kavinutė, Winkel vadinasi, ten kepa, sakoma, skaniausią obuolių pyragą Amsterdame. Ir būtent šitą. Įkrauna milžinišką gabalą, dar plaktos grietinėlės šalia. Ir tą dieną daugiau valgyti nebereikia :)
    Būtinai bus pabandytas!

    • Asta 14 Rgp ’10 at 1:21 pm #

      Geeeras, matai kaip :) Aš tikiu, o jei dar su grietinėlės nemažu kupsteliu, ooojej… :))
      Būtinai pabandyk, gal pavyks net dar skaniau nei kad toje kavinukėje – juk naminiai kepiniai skaniausi, kaip ne kaip, ar ne? :))

  7. Insolente. 13 Rgp ’10 at 7:01 pm #

    Sodą apėjau tris kartus. Ir kodėl vakarykštis vėjas nupurtė tik supuvusius, sukirmijusius ir visaip kaip kitaip vartojimui netinkamus obuolius? O aš taip tikėjausi!..
    Nieko, sulauksiu. Save as.

    • Asta 14 Rgp ’10 at 1:22 pm #

      Insolente, susimokė prieš tave sodas :( Paguoda ta, kad vis gi laikas nesustoja, ruduo artėja, todėl jei ne šiandien, tai rytoj tikrai bus tų obuolių, bus tų pyragų :)

  8. Ineta 14 Rgp ’10 at 1:48 am #

    Obuoliu pyragai niekada nepaveda:) Jie buna patys paciausi, bent jau man:) ir saviskiams visuomet itinku su tokiais kepiniais:))
    Vajej vajej, kaip noreciau bent maziuko gabalelio:))))

    • Asta 14 Rgp ’10 at 1:24 pm #

      Ineta, vaišinkis! :)) Realių gabalėlių jau seniai nėra, tai bent virtualiu… :)
      Tiesa, kad nelabai yra tokių žmonių, kuriems nepatiktų obuolių pyragai. Nors aš asmeniškai vis tiek, jei kalbant apskritai (ne apie konkretų vieną ar kitą pyragą), sakyčiau, kad man varškės pyragai skanesni. Skaniausi :)

      • Ineta 14 Rgp ’10 at 1:47 pm #

        Apie varskes pyragus isvis tyliu:) man jie patys paciausi. !!!:))!

  9. Karolina 14 Rgp ’10 at 9:07 pm #

    Didelis maišas obuolių, parvežtas iš močiutės, žada obuolių puotą, todėl pyragas tikrai bus kepamas :)

    • Asta 18 Rgp ’10 at 3:28 pm #

      Karolina, belieka palaikyti kumštukus, kad iškeptas pyragas dar gi būtų ir gardžiai suvalgytas :))

  10. janri 15 Rgp ’10 at 8:10 am #

    Rytoj kulniuosiu po atostogėlių, kurios pralėkė su vėjaliu, į darbuką. Taigi, kolegas nudžiuginsiu šitu nuostabiu pyragu, tik manau reikės kepti du, nes namiškiai numirs nuo kvapų :) .
    DIDELIS AČIŪ UŽ PUIKŲ RECEPTĄ.

    • Asta 18 Rgp ’10 at 3:29 pm #

      janri, tikrai nėra už ką – džiaugiuosi, kad šis pyragas sulaukė iš daugelio tokio malonaus atgarsio :))
      Beje, ir kaip bendradarbiai įvertino pyragą? Ar šeima neliko nuskriausta? :))

  11. duonosirzaidimu 15 Rgp ’10 at 1:07 pm #

    Obuolių pyragai man – vieni pačių nuostabiausių. Svarbiausia, ka dauug cinamono būtų. Ir dar gal ledų kauburėlis šalia :) Nujaučiu, kad taviškis – pa-sa-kiš-kas :)

    • Asta 18 Rgp ’10 at 3:30 pm #

      duonosirzaidimu, aha, jis toks ir buvo. Gaila, kad buvo, bet jau kyla mintys pakartot :)) Savaitgalį buvo iškeptas dar vienas – dar kitoks – bet dabar šiam visi sunkiai prilygs, įtariu.. :))

  12. julė 16 Rgp ’10 at 3:58 pm #

    kepėme, kepėme. gardus, tik… man kažkaip nebuvo ta tešla pasikaramelizavusi, na, trapi, ir tiek. ir.. man jos trūko: norėjosi kiek storesnio sluoksnio, kadangi esmi trapios tešlos fanatikė. va.

    taip! obuolių pyragų sezonas jau ant nosies! yesssss!

    • Asta 18 Rgp ’10 at 3:32 pm #

      Jul, man tai kažkaip tešlos užteko – aš kaip tik norėjau tokio obuoliiinio šį kartą (ne tešlinio :D). Ir man kažkaip tikrai ji tokia kažkokia sunkiai nusakomai pasikaramelizavus, ar tai kokia, bet ne tiesiog trapi kaip kad paprastai. Velniažin, nuo ko čia gali priklausyt :))

    • Metuke99 2 Gru ’12 at 1:48 pm #

      man ir ta pati beda. truksta teslos. tad padriau isimti. i tesla visko dejau dvigubai. skaniai gavosi sis receptas tobulas :)

  13. Giedre 17 Rgp ’10 at 8:57 pm #

    Fantastiškas pyragiukas!!! Iškepiau ir aš šiandien tokį. Dabar sėdime ir valgome jį su ledais ir skania arbata :) Mmmmm….

    • Asta 18 Rgp ’10 at 3:32 pm #

      Giedre, smagu, kad išbandei :)) Nežinau, ar dar pyrago liko, ir nežinau, ar jau per vėlu tai sakyti, bet vis tiek – skanaus! :))

  14. Monika 18 Rgp ’10 at 10:14 pm #

    Uh kaip graziai atrodo tas pyragas:) noretusi issikept, bet va obuoliu irgi nera… ir neaisku ar bus:(

    p.s. labai sauniai atsinaujinot bloga:)

    • Asta 20 Rgp ’10 at 7:01 pm #

      Monika, oi, kaip gaila… Aš obuolius labai mėgstu, o apie kepinius iš jų tai išvis kalbos net nėra :) Todėl metai, kai jų nebūna, būna liūdni. Gelbėje turgelis, žinoma :)

      P.S. Labai ačiū :)

  15. Karolina 19 Rgp ’10 at 7:11 pm #

    Pyragas atrodo nuostabiai , na, ir tikriausiai yra nuostabiai skanus … Ir tu visą tą pyrago ypatingumą puikiai išreiškei žodžiais :) Ne kiekvienas taip sugeba :)

    • Asta 20 Rgp ’10 at 7:02 pm #

      Karolina, labai ačiū už tokį pastebėjimą :) Kartais su žodžiais iš tiesų būna sunku, jie nesidėlioja, pabėga arba tiesiog susimoko prieš tave (mane). Matyt, šįkart jie buvo laiku ir vietoje, ir draugiški :) Džiugu :))

  16. Paula 21 Rgp ’10 at 3:19 pm #

    here is so many inspirations!

    have a nice time,
    Paula

    • Asta 31 Rgp ’10 at 4:30 pm #

      Thank you very much, Paula! :)

  17. as 21 Rgp ’10 at 6:19 pm #

    Asta skanus pyragas man gavosi, tik kad sutrupejo, neina net atpjauti, ka ne taip dariau?

    • Asta 31 Rgp ’10 at 4:32 pm #

      O ar atvėsinai prieš pjaudama? Nors… trupėjo ir man, bet atpjauti tai buvo įmanoma (na, nuotraukose matosi), aišku, trupinukų netrūko ir elegantiškai desertine šakute valgyti nelabai pavyko. Bet skonis šimtu procentų atpirko šiuos nemalonumus :))

  18. Vitolda 22 Rgp ’10 at 11:00 am #

    Na pabandziau ir as sita geri. Super!!!!Labai skanu,o svarbiausia,kad tikrai kitoks tas obuoliu pyragas. Tik man truputi per saldus gavosi,nors kas valge,sake labai gerai:) Kita kart desiu rugstesnius obuolius arba maziau cukraus pudros i mase:))
    Taip kad ,Asta, ir vel nenuvylei:)))

    • Asta 31 Rgp ’10 at 4:33 pm #

      Vitolda, super! :)) Aišku, kad visi žmonės skirtingi, todėl saldumą reiktų pagal save susireguliuoti :) Štai kitą kartą čiut pakoregavus skanausi jau tikrai tobulą pyragą :))

  19. Sonata 23 Rgp ’10 at 9:26 am #

    Laba diena,
    labai skaniai pyragas atrodo ir tikrai planuoju kept šį pyragą pati, kol kas pati dar nespėjau, tik draugei rekomendavau. Tai kadangi ji maisto gaminime „čainikė“, tai rado klaidelę kad ingredientuose nurodyti kepimo milteliai, kurie darbo eigoje jau niekur nebeįrašyti. Suprantu kad šeimininkės žino kas ir kaip, nu bet vat tokiems „čainikams“ jau sudėtingiau:) O šiaip šaunus blogas, geri receptai, nemažai jau ir išbandyta :)

    • Asta 31 Rgp ’10 at 4:34 pm #

      Sonata, visų pirma ačiū už pagyrimus saulėtai virtuvei :))
      Antra, atsiprašau – tuoj pat bus ištaisyta :) Kepimo miltelius reikia sumaišyti kartu su miltais :)

  20. placebo 3 Rgs ’10 at 1:43 pm #

    Asta, Jūs est super!! Kiek receptų išbandžiau, visi buvo išgirti, šitas pyragas taip pat – dingo nuo stalo tą patį vakarą :) dėkui už vis naujus receptus ir sėkmės gaminant! :))

    • Asta 3 Rgs ’10 at 2:01 pm #

      Ooo, ačiū! Gera būti super :)) Labai džiugu, kad niekas nenuvylė ir visi skanumynai buvo sutikti taip teigiamai – tikiuosi, kad ateityje viskas bus taip arba tik dar geriau :))

  21. Rednail 3 Spa ’10 at 10:31 pm #

    Nerealaus skanumo!!! Sio obuoleto rudens atradimas :) Siulau ir rekomenduoju net paciam subtiliausiam gurmanui

    • Asta 3 Spa ’10 at 10:53 pm #

      Rednail, labai ačiū :) Valio valio, kad taip labai patiko! :))

  22. Ieva 9 Spa ’10 at 4:10 pm #

    Tobula. Vienintelis žodis. Gyrė visi :)

    • Asta 11 Spa ’10 at 9:06 pm #

      Ieva, absoliučiai pritariu :)

  23. anon 20 Lap ’10 at 5:24 pm #

    Labai skanus pyragas! Gaminsiu dar ir dar :)

    • Asta 22 Lap ’10 at 12:21 am #

      anon, džiaugiuosi labai, kad patiko, ir skanaus pyrago linkiu dar daug daug kartų! :))

  24. Dovile 22 Vas ’11 at 7:08 pm #

    Kiek esu kepusi obuoliu pyragu, sis pats skaniausias:)

  25. Diana 11 Rgs ’11 at 7:04 pm #

    Nuostabus receptas, musu seimos mylimiausias pyragas. Kepu nuolat :), ypac kai noriu pamaloninti saviskius. Aciu :)

    • Asta 13 Rgs ’11 at 7:08 pm #

      Diana, nėra už ką :) Džiugu girdėti, kad tokio pasisekimo pyragas sulaukė :)

  26. saldutte 13 Kov ’12 at 8:42 pm #

    Na va, jau orkaiteje :)) bet su tesla tai oj vargau, kol isklojau forma 😀

    • Asta 13 Kov ’12 at 8:57 pm #

      Oooo, kokį puikų pyragą kepi, net pavydu truputį, kad mano orkaitėje jis nekepa šiuo metu :)
      Na, o tešlą bent jau man visada lengviausia kloti tiesiog rankomis, pirštais ir delnais. O jei tešla lipni, tai vandenuku čiut padrėkinus vis tiek puikiai viskas gaunasi.

      Tikiuosi, kad pyragas atpirks vargus! :)

  27. Aigustė 3 Bir ’12 at 1:22 pm #

    Norėčiau paklausti – o viršuje buvę obuoliai per pyrago viršų neapdžiuvo? :)

    • Asta 3 Bir ’12 at 4:12 pm #

      Tikrai nė truputėlio neapdžiuvo, kaip tik – pyrago įdaras itin sultingas :)

  28. Aigustė 10 Bir ’12 at 1:06 pm #

    Šis pyragas man pats tobuliausias dar karštas su ledais…mm.. O tešla tokia minkšta ir skani..Nuo šiol tai vienas iš mano favoritų! :)

    • Asta 4 Rgs ’12 at 7:26 pm #

      Super, Aiguste! :)

  29. Sigita 28 Rgp ’12 at 7:56 pm #

    Laba diena, norėjau paklausti jeigu cukraus pudrą keičiant cukrumi ar jo kiekis lieka toks pats, galbūt cukraus reikėtų mažiau ar daugiau? :DDD

    • Asta 4 Rgs ’12 at 7:26 pm #

      Sigita, kiekis gal ir pasikeičia kokia dešimčia gramų, bet tikrai esminio skirtumo nesudaro :)

  30. Loreta 5 Spa ’14 at 4:55 pm #

    Pyragas nuostabus!!! Puikiai pavyko, bus kepamas dar ne kartą. Ačiū labai už receptą!! :)

    • Asta 8 Spa ’14 at 8:44 am #

      Loreta, nėra už ką, labai džiaugiuosi! :)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sekmadienio rytas fotografuojant vapsvas. Obuolių pyragas. | Septyni virtieniai - 15 Rgp ’10

    […] vakare kai visi (įskaitant keturis jaunikaičius) valgėm, jau buvo tamsoka. Pyrago receptą radau Saulėtoje virtuvėje, iškart perskaičius jį pamilau, o iškepus nenusivyliau. Deja, tik pusę pyrago buvo teisingo, […]

  2. Obuolių pyragas su morengo plutele « Saulėta virtuvė - 30 Rgs ’10

    […] jau ir bekalbėti, kartais tai atneša nuostabių rezultatų (kaip šių metų obuolinis atradimas tradicinis olandiškas pyragas, pavyzdžiui), o kartais… kartais kepu pyragą, skambiu pavadinimu “Drėgniausias […]

Parašykite komentarą