Paprasta, greita, labai skanu. Ir jau tikrai trupučiuką kvepia rudeniu. Net jei už lango šiom dienom – saulė ir plius trisdešimt, voveraitės yra voveraitės. Pasaka, kaip skanu!
Šviežias bulves švariai nuplaukite, subadykite smeigtuku, šiek tiek įpjaukite (kad kepant galėtų iš bulvių garuoti drėgmė), išdėliokite ant grotelių ir kepkite karštoje orkaitėje apie pusantros valandos. Per šį laiko bulvių odelė apskrus iki traškumo, o viduje jos bus nuostabiai minkštos. Iškepusias bulves įpjaukite giliau, „atidarykite“ ir dar trumpam grąžinkite į orkaitę. Drėgmei išgaravus, bulvės bus ne tik minkštos – jos bus purios! Beliks pripildyti jas voveraičių padažo, kuris tuoj pat įsigers į bulvių minkštimą… galit įsivaizduoti skonį? Mhm, tobulas.
Orkaitėje keptos bulvės su voveraitėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 didelių bulvių
2 valg. š. sviesto
2 svogūnų
½ arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
200 g voveraičių
¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės
ryšelio šviežių krapų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite reikiamus ingredientus.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Bulves gerai nuplaukite, nušveiskite šepetėliu ir nusausinkite. Subadykite mediniu smeigtuku.
3. Bulvės paviršiuje padarykite dvi nedideles įpjovas kryžmai.
4. Dėkite bulves į orkaitę ant grotelių, įtaisytų orkaitės centre. Kepkite apie 1 val. 30 min., kol bulvės bus traškios išorėje, o viduje – visiškai minkštos.
5. Iškeptas bulves trumpam išimkite iš orkaitės ir pagilinkite įpjovas. Spustelėkite bulvę iš kraštų, kad ji atsivertų.
6. Atvertas bulves dėkite atgal į orkaitę ant grotelių ir kepkite dar 10 minučių, kad iš bulvės vidaus išgaruotų drėgmė.
7. Bulvėms baigiant kepti, pasiruoškite voveraičių padažą. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame smulkintą svogūną, kol suminkštės. Pagardinkite druska, pipirais. Suberkite švarias voveraites (jei didesnės – pasmulkinkite į kelias dalis) ir kaitinkite apie 10-15 minučių, kol voveraičių išskirtas skystis nugaruos. Supilkite grietinėlę, pagardinkite krapais ir dar porą minučių pakaitinkite. Nukaiskite.
8. Iškeptas bulves pripildykite voveraičių įdaro. Ragaukite nedelsiant.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.