Gnocchi – minkšti, švelnūs, šilkinės tekstūros itališki bulvių virtinukai. Juos visai nesudėtinga pagaminti namuose, o būdų patiekti – apstu. Galite valgyti virtus, galite apkepti keptuvėje ar orkaitėje, galite gardinti dešimtimis skirtingų padažų. Su šonine ir grietinėle – vienas mano mėgstamiausių. Virtinukų švelnumas gardžiai dera su sodraus skonio šonine ir kremiška grietinėle, o aitriųjų paprikų dribsniai suteikia trupučiuką malonaus aštrumo.
Nors tikrai sutaupytumėte laiko įsigydami jau paruoštų gnocchi (beliktų namuose pagaminti padažą), štai ką galiu pasakyti iš asmeninės patirties – naminiai yra nepalyginamai skanesni! Kad tą didžiulį skirtumą atrastumėte, nėra kitos išeities kaip tik imti ir išsivirti jų namuose. Reikės vos kelių ingredientų: bulvių, druskos, kiaušinių ir miltų, dar – trupučio laiko ir kantrybės. Svarbiausia nepadauginti miltų, kad virtinukai išliktų tobulo minkštumo; jų tešla turi būti labai minkšta ir šiek tiek lipni! Gausiai miltais pabarstykite stalviršį ir pamiltuokite delnus, kad dailios formos virtinukus formuoti būtų lengviau.
Kartais paprastą kasdienį maistą ir vakarienes lyg restorane skiria tik vienas žingsnis, arba – tik staltiese padengtas stalas ir dailūs indai. Džiaugiuosi galėdama dar kartą priminti, kad didžiulį indų, taurių, stalo įrankių pasirinkimą rasite „Promo Cash&Carry” parduotuvėse.
Šio įrašo nuotraukose – „Vista Alegre“ porceliano indų kolekcija „Verve“, kurią sudaro baltos, subtiliomis juostelėmis išdailintos lėkštės ir dubenėliai. Nors šie indai ypač elegantiški, tačiau tuo pačiu – paprasti, nepretenzingi, tad tiks daugeliui interjerų. Balta spalva ant stalo sukuria lengvumo, gaivos įspūdį, o jos fone kiekvienas patiekalas atrodo ryškiai, kontrastingai, keliančiai apetitą.
Vos tik pamačiau gilias „Vista Alegre“ lėkštes (tokiose paprastai patiekiama pasta), iškart pagalvojau apie pasiilgtus bulvių virtinukus. Man rodos, pasirinkimas buvo taiklus – indų grožis ir virtinukų skanumas derėjo nepriekaištingai, šypt.
Nuotraukose:
- elegantiški „Vista Alegre“ porceliano indai (kolekcija „Verve“);
- romantiško stiliaus „Bormioli Roco“ taurės „Florian“;
- minimalistiniai „Mepra“ stalo įrankiai „Stoccolma“.
Visi indai iš „Promo Cash&Carry”.
Itališki bulvių virtinukai (gnocchi) su šonine, špinatais ir grietinėle
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Bulvių virtinukams:
1 kg bulvių
1 arb. š. druskos
1 kiaušinio
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
Padažui:
1 arb. š. alyvuogių aliejaus
250 g karštai rūkytos šoninės
1 svogūno
3 skiltelių česnako
1 arb. š. džiovintų čiobrelių
½ arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
½ arb. š. aitriųjų paprikų dribsnių
¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės
50 g špinatų lapelių
50 g tarkuoto kietojo sūrio
Patiekti:
kietojo sūrio
šviežių prieskoninių žolelių
GAMINIMO EIGA
1. Išvirkite bulvių virtinukus. Bulves (su odele) gerai nuplaukite, perpjaukite perpus ir suberkite į puodą. Užpilkite vandeniu, pasūdykite ir virkite, kol taps minkštos. Nukoškite, nugarinkite ir palikite atvėsti. Bulvėms atvėsus, nulupkite odeles ir sutrinkite bulvių trintuvu.
2. Į bulves supilkite lengvai išplaktą kiaušinį, pagardinkite druska ir išmaišykite. Suberkite miltus ir išminkykite minkštą tešlą. Jei reikia, papildomai įberkite dar šiek tiek miltų, tačiau jų nepadauginkite – tešla turi būti minkšta ir kiek lipni.
3. Bulvių masę dalimis perkelkite ant miltais pabarstyto stalviršio. Suformuokite volelį (apie 2 cm storio) ir supjaustykite apie 2 cm pločio gabalėliais. Jei norite, virtinukus galite „dekoruoti“ – kiekvieną perbraukti per šakutės dantukus taip, kad paviršiuje atsispaustų juostelės.
4. Šiam receptui reikės pusės virtinukų. Kitą pusę užšaldykite – bus greita kitos dienos vakarienė.
5. Puode užvirkite pasūdyto vandens. Dėkite virtinukus ir virkite apie 2-3 min., kol iškils į paviršių. Virkite dalimis – vienu metu virkite tiek virtinukų, kad jie puode nesiglaustų ir nesukibtų.
6. Virtinukams iškilus į vandens paviršių, išgriebkite juos, nuvarvinkite ir dėkite į didelę lėkštę.
7. Paruoškite padažą. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir suberkite nedideliais gabalėliais supjaustytą karštai rūkytą šoninę. Pakepinkite, kol apkrus, ir išimkite į lėkštę.
8. Į tą pačią keptuvę (su šoninės riebalais) suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Kepkite, vis pamaišydami, kol suminkštės. Pagardinkite čiobreliais, druska, pipirais, aitriųjų paprikų dribsniais.
9. Suberkite bulvių virtinukus, išmaišykite. Kepkite apie 5 min., vis pamaišydami, kol virtinukais apkeps iš visų pusių.
10. Supilkite grietinėlę, grąžinkite į keptuvę keptus šoninės gabalėlius, suberkite pasmulkintus špinatų lapelius. Išmaišykite ir kelias minutes pakaitinkite.
11. Įmaišykite sūrį ir pakaitinkite, kol išsilydys.
12. Patiekite nedelsiant, pagardinę kietuoju sūriu ir papuošę šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „PROMO Cash&Carry“.
#reklama #promocashcarry