Pyragas su švelniu varškės įdaru

Kartais aš nesuprantu, kaip žmonės viską spėja. Kaip jie, dirbdami nuo aštuonių iki penkių (o gal ir ilgiau), kasdien nudirba dar šimtus darbų darbelių? Užsuka į parduotuvę ir pripildo namų šaldytuvą, pagamina pietus ar vakarienę, dar ir desertą,  suplauna kalnus ar kalnelius indų, sutvarko kambarius, apdalina meile, rūpesčiu ir šypsenomis visus artimuosius, randa laiko grožio procedūroms, sportui ir knygai, ir pokalbiui telefonu su draugu, mokslams, ir elektroninių laiškų atrašymui, ir taip toliau, ir panašiai… kokia paslaptis? Kaip?

Norėčiau atrasti laiko krautuvėlę. Kur galėtum nueiti, nusišypsoti pardavėjai ir lengvai ištarti: “Sveiki, norėčiau poros valandų… o gal duokit visas keturias, ačiū”. Linktelėjusi pardavėja pageidaujamas valandas supakuotų į gražią dėžutę, užrištų spalvingą kaspinėlį ir mirktelėtų akį. Pailsėk, tyliai ištartų, nebebėk.


Nes visi ir visur bėga. Nuolat bėga. Skuba, nespėja, griūna, keliasi, vėl skuodžia. Užsimerkę viskam, kas pralekia pro juos – akimirkos, minutės, valandos… vaizdai, nauji keliai, mažos ir didelės galimybės, brangios smulkmenos. Bėgam bėgam bėgam. Į priekį, į tikslą, kurio gal net nėra, ir nepastebim, kas čia. Dabar. Aplink mus. Šalia. Nes lekiant greičiau už vėją nebelieka laiko dairytis. Sustoti ir pailsėti – tuo labiau.

Gyvenimas neturi būti toks. Nes juk čia ir yra visas žavesys – tose mažose smulkmenose, trumpose akimirkose…

Galbūt kartais – gabalėlyje gardaus pyrago… dalinantis jį su žmonėmis, kurie daro tavo gyvenimą gražų ir laimingą. Tokį, apie kokį svajoji.


Skonis: 9/10. Nėra neskanių varškės pyragų, garsiai ir drąsiai tariu – ir kas man paprieštaraus? Šis pyragas taip pat puikus. O įdaro švelnumas, skonio subtilumas, lengvumas… taip, jis puikus.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Porcijų skaičius: ~ 12 gabalėlių

Energetinė vertė: 270 kcal/gabalėlis

Ar gaminčiau dar kartą? Taip.

Kur radau? duonos ir žaidimų

♥ Pyragas su švelniu varškės įdaru

Tešlai:
75 g sviesto
60 g cukraus
2 kiaušiniai
1 1/2 puodelio (255 g) miltų
1/2 arb.š. kepimo miltelių

Varškės įdarui:
2 kiaušiniai
100 g cukraus
1 valg.š. alyvuogių aliejaus
400 g varškės
100 g pieno
1 pakelis vanilinio pudingo (Dr.Oetker)

1. Tešlai sviestą ištirpinti. Šiek tiek atvėsinti.
2. Suberti cukrų, įmušti kiaušinius ir išplakti.
3. Į plakinį suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir išminkyti vientisą tešlą. Suvynioti į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui dėti į šaldytuvą.
4. Tuo metu pasiruošti įdarą: kiaušinius išplakti su cukrumi ir aliejumi, kol masė taps puri, o cukrus ištirps.
5. Sudėti varškę ir blenderiu gerai pertrinti, kol neliks nė mažiausių gumuliukų.
6. Kitame inde pieną sumaišyti su vaniliniu pudingu.
7. Pudingo masę supilti į varškę ir išmaišyti. Įdaras turėtų gautis pakankamai skystas.
8. Kepimo indą (geriausiai – atsegamais kraštais; 24 cm. skersmens) iškloti kepimo popieriumi. Iš šaldytuvo išimta tešla aplipdyti kepimo indo dugną ir sieneles (sieneles geriau lipdyti kiek įmanoma aukštesnes, nes jos vis tiek linkusios žemėti…).
9. Ant tešlos supilti varškės įdarą.
10. Kepti iki 170 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet karštį sumažinti iki 150 C temperatūros ir kepti dar apie 30 – 35 minutes, kol įdaras sutvirtės.
11. Išimti iš orakitės, atvėsinti. Perkelti ant lėkštės ar padėklo, apibarstyti cinamonu. Pjauti gabalėlį, dėti lėkštutėn ir ragauti. Skanaus!

, , ,

50 Responses to Pyragas su švelniu varškės įdaru

  1. Egle 10 Vas ’11 at 9:26 ryte #

    nespėja žmonės. ne-spė-ja. Arba spėja miego sąskaita.
    Arba… nerašo apie pagamintą maistą, jo nefotografuoja ir neturi tinklaraščių. ha ha :)

    • Asta 10 Vas ’11 at 9:29 ryte #

      Egle, dar truputį pamiršai – ir tikrai jie neprenumeruoja dar šimto ir vieno tinklaraščio, kuriuos taip norisi paskaityti, pakomentuoti, pasigrožėti nuotraukomis… Va ir realybė, teisingai sakai – ha ha :) )

  2. Indrė 10 Vas ’11 at 10:22 ryte #

    Mažai miega, geriau daug kavos ir deja bendrauja tik su artimiausiais :> bent per darbų laviną nebetenka susitikti su kai kuriais žmonėmis porą mėnesių. Bet kadangi ne viena tokia užimti niekas nepastebi, kaip ilgai nesimatėm…

    Aš irgi šitą pyragą nusižiūrėjus, bet teks atidėti dar netrumpam…

    • Asta 10 Vas ’11 at 9:44 vakare #

      Oi, Indre, geras tavo pastebėjimas – kadangi visi visur taip lekia ir skuba, ir nieko nespėja, tai net nepastebi kurį laiką, kad kažko šalia stinga.. Bet va, negalima tempti per ilgai jokiu būdu :)

      Linkiu kuo greičiau atrasti laisvą minutę skaniam pyrago gabalėliui :)

  3. Inga 10 Vas ’11 at 1:57 vakare #

    Tiesą pasakius su tuo nespėjimu, tai tikra teisybė. Kol darbo nėra, tol atrodo laiko į valias, darai ką sugalvoji, bet kai reikia dirbti, tai grįžus net nebesinori nieko imtis, ką jau kalbėt apie maisto fotografavimą. Geriau į pilvuką jį tiesiai :)
    O pyragas atrodo nuostabiai! Beje, labai labai įdomus blogas, nelabai seniai atradau, tai dabar negaliu sustoti skaičiusi :)

    • Asta 10 Vas ’11 at 9:45 vakare #

      Inga, labai ačiū už pagyras :) Smagu sulaukti dar vienos skaitytojos, tikiuosi, užsuksi dažnai ir pasibūsi maloniai :)

  4. aguonele 10 Vas ’11 at 2:08 vakare #

    Nespeju ir as nieko :( na bet stengiuos, tad geriausias dalykas yra nusiteikimas ir susiplanavimas dienos.
    Bet as is tikruju norejau tik tavo idealu pyraga pagirti!!! jau gabalelis tai kaip nupiestas .PASAKA! NORIU !

    • Asta 10 Vas ’11 at 9:46 vakare #

      Aha, aguonėl, nusiteikimas ir planavimas yra šventi reikalai. Tik bėda, kad kartais nusiteikimas rodo ragus, o planai lieka… planais :D Na, žinom visi tikriausiai, kaip būna kartais :)
      Pyragas džiaugiasi tavosiomis pagyromis ir dėkoja :) )

  5. pinavija 10 Vas ’11 at 3:08 vakare #

    ko trūksta pyragui iki 10/10?

    • Asta 10 Vas ’11 at 9:50 vakare #

      pinavija, man asmeniškai iki dešimt šiam pyragui trūko galbūt mažučio ryškesnio skonio akcento. Čia ir pagrindas, ir varškės įdaras labai švelnučiai. Bet tikrai labai skanus pyragas, tas skirtumas tarp devynių ir dešimt juk toks nedidelis… (bandau pasiguosti, kokį vargą ant galvos sau užsikroviau, nuspręsdama vertinti kiekvieną patiekalą) :D

  6. Neringa 10 Vas ’11 at 4:09 vakare #

    Noreciau ir as uzsukti i takia laiko krautuvele :D

    nespeju ir as tiek kiek noreciau, bet man visad to laiko trukta, nes pastoviai planu daug, o laiko mazai :)

    Astule, pyragas nuostabus, kaip ir Snickersas, ir kada Tu speji? :D

    • Asta 10 Vas ’11 at 9:52 vakare #

      Oi, Neringa, į tavo blogą nosį įkišus tik išsižiojus iš nuostabos ir pasilieku – kaip, kada, kokiomis stebuklingomis galiomis ir kokiomis magiškomis rankomis pas tave viskas gimsta?? :) ))

      O aš kartais spėju, aha. Skaniai pavalgyt – beveik visada :D

  7. Giedre 10 Vas ’11 at 5:01 vakare #

    Atrodo skaniai, ir man kilo klausimas – o ko trūksta iki 10 ?
    Mano laiko paskirstymo paslaptis (nors iš tikro jokios čia paslapties) – aš paprastai gaminu daug ką savaitgaliais, o paskui savaitės bėgyje tik sudedu nuotraukas į blogą :)

    • Asta 10 Vas ’11 at 9:53 vakare #

      Giedre, jau atsakiau prie pinavijos komentaro apie šitus vertinimus :)
      O tavoji paslaptis ir man būdinga kartais.. ir ne tik savaitgaliai padeda, bet ir šventės visokios. Na, pavyzdžiui, pas mane dar desertų, su Kalėdų eglute fone, yra nepublikuotų :D

  8. Kotryna 10 Vas ’11 at 5:58 vakare #

    O aš manau svarba susidaryti dienotvarkę ir jos griežtai laikytis, neužsikrauti ir neleisti, kad kas nors užkrautų nereikalingais darbais ir laikytis taisyklės “pirma pareigos, po to pramogos”, o ne atvirkščiai. Man pačiai irgi visada laiko stinga, nors ne kaži ką ir veikiu, vis per tą tingėjimą ir prioritetų nesusidėliojimą. :(

    O pyragas, pyragas nuostabus. Bet ir vėl jau anksčiau mano nužiūrėtas. Na ir sutampa mūsų skoniai :)

    • Asta 10 Vas ’11 at 9:55 vakare #

      Kotryna, aš esu tikrai Didelė Planų (ir dienotvarkių, ir savaitraščių) Sudarinėtoja. Bet vis tiek kažkaip… bėgi bėgi, o visų punktų niekad išbraukt nepavyksta. Ir, taip, teisingai, vis per tą tingėjimą viskas. Nors – auksinė taisyklė – kuo daugiau darbų, tuo daugiau laiko. Tik gaila, kad tas laikas toks “prabėgom” :)

      Ačiū dėl pagyrų pyragui :) Tikrai mūsų skoniai panašūs, smagu :)

  9. Juliana 10 Vas ’11 at 6:04 vakare #

    O aš apie pyragą ;) nesu bandžiusi šio recepto, bet gaminau varškės pyragą su pudingu. Toooks neįtikėtinas purumas ir lengvumas… Man, kaip sunkesnių pyragų megėjai, šis variantas buvo netgi per purus. Bet lengvų pyragų megėjai turėtų įsidemėti :)
    P.S. nuotraukos vis labiau gražėja :)

    • Asta 10 Vas ’11 at 9:56 vakare #

      Juliana, taip, šis pyragas tikrai labai lengvas, purus, švelnutis.. subtilių skonių mėgėjams tiesiog tobulas :)

      Ir ačiū! Aš stengiuosi :) )

  10. Asta 10 Vas ’11 at 8:42 vakare #

    Ovacijos ir pyragui, ir gražėjančioms nuotraukoms!

    • Asta 10 Vas ’11 at 9:56 vakare #

      Ačiūūū, Asta! :) Kaip gera girdėti :) )

  11. jolaaa 11 Vas ’11 at 1:50 vakare #

    sveikos merginos, manau nereiktu sureiksminti buities, juk po grindis begiojancius “suniukus” galima gaudyti viena karta per savaite, nelyginti pvz. patalynes, virtuvinius darbus pasidalinti su seimos nariais ir t.t. Juk yra reiksmingesniu dalyku. O dirbant drauge galima bendrauti.Toks buvimas kartu labai suartina namiskius.
    Pyragas atrodo puikiai, tiesiog gundo…As kepu labai panasu, tik vietoje teslos, sumalu paprastuosius sausainius(Gaideli)ir trupinius sumaisau su lydytu sviestu.Mase iskloju forma, trupinius saukstu prispausdama prie sieneliu ir dugno.

    • Asta 13 Vas ’11 at 4:36 vakare #

      Jola, kalbi labai teisingai :)
      Ir ačiū už gražius žodžius pyragui :) Tokį pagringą kaip sakai – iš trupintų sausainių – aš irgi įvairiems pyragams darau. Labai lengvas, greitas ir tikrai skanus variantas :)

  12. jolaaa 11 Vas ’11 at 2:01 vakare #

    atleiskit, cia ne komentaras, bet gal kuri zinote, ar galima BLOG’e pasiziureti, kas domejosi tavo BLOG’u, turiu omenyje salis?

    • Asta 13 Vas ’11 at 4:38 vakare #

      Apie kokias šalis kalbi, Jola? Apie tą lentelę, kurią aš įsidėjusi blog’o dešinėje, apačioje (pavadinimu “Lankytojai”, su vėliavėlėmis)? Spustelk ant to kvadratėlio, užregistruok blog’ą ir galėsi matyti, iš kur kiek žmonių lankosi pas tave :)

  13. Vitolda 11 Vas ’11 at 3:01 vakare #

    Jau pasoviau i orkaite :) Laukiu…Beje,jis man net ir atrodo svelnus:)

    • Asta 13 Vas ’11 at 4:38 vakare #

      Vitolda, tikiuosi, kad pyragas nė trupučiuko neapvils :)

      • Vitolda 14 Vas ’11 at 8:10 vakare #

        Tikrai nenuvyle,patiko ir man,ir tiems,kas ji ragavo.Aciu labai!!!Jus,kaip visada,nuostabi :) Tik va turiu toki pastebejima del pyrago.Pirma diena man per trapus/sausas buvo pagrindas,nakciai ikisau i maiseli,kad nesudziutu,tai ryte buvo nuostabus skonis,nes krastai padreko ir tapo minkstuciai.Kaip Jums jis gavosi?Sausesnis ar dregnesnis?

        • Asta 15 Vas ’11 at 6:31 vakare #

          Nėra už ką, Vitolda, labai džiugu girdėti :)
          Man šiek tiek sausesni buvo tik patys krašteliai, kur ir iš nuotraukos matosi, kad daugiau tešlos yra. O bet tačiau visuomet kepinius laikau po dangčiu ar bent servetėle uždengus, todėl jie nedžiūsta :)

  14. duonosirzaidimu 12 Vas ’11 at 1:33 ryte #

    Oi, kur aš jį mačiau :) Topinis pyragas, gal jau nebeklausiu, ko trūko iki dviejų dešimtukų – atsakei :)
    Kepiau ir UK jį su čionykšte varške – pavyko puikiai, jis iš tų, kurie-negali-nepavykti giminės :) )

    Gražios foto (linkt-linkt :)

    • Asta 13 Vas ’11 at 4:41 vakare #

      Aha, kur? :) ) Žinok, vienam super-duper-ultra fainam bloge radau :D

      Ačiū už pagiriamąjį žodį nuotraukoms :)

  15. Jolanta 4 Kov ’11 at 11:39 vakare #

    Sveika. O jei naudoti šio pyrago įdarą kaip kremą tarp torto lakštų? Ar tiktų? O gal reiktų kažko įdėti, jog atitiktų kremą? ;}

    • Asta 6 Kov ’11 at 7:14 vakare #

      Jolanta, tikrai nelabai įsivaizduoju šio įdaro kaip torto kremo, žinok, tuo taliau, kad gi jis kepamas yra (su kiaušiniais, ir visa kita..) :)

  16. Sima 5 Kov ’11 at 8:33 vakare #

    Sveika, Asta :) Aš taip paskaičiau ir pagalvojau, ką tu darei jog tau ta tešla nori slinkti nuo sienelių? :) Ir kaip tu lipdai, po gabaliuką ar kaip (gal ir kvailas šiek tiek klausimas) :)

    • Asta 6 Kov ’11 at 7:16 vakare #

      Sima, nelabai suprantu, ką dariau? Tiesiog, žinodama (originaliam recepte paskaičius), kad tešla kepdama yra linkusi žemėti (slinkti nuo sienelių), lipdžiau jas kiek įmanoma aukštesnes :) O lipdau tešlą tai taip, gabalėliais ir pirštais :)

  17. Atėnė 7 Kov ’11 at 7:52 vakare #

    Sveika, Asta. : )) Neseniai gaminau šį pyragą – gavosi nuostabiai skanus ir visi jį labai gyrė. A Č I Ū už receptą !!
    Beje, man Jūsų tinklaraštis labai patinka. : ))

    • Asta 11 Kov ’11 at 5:54 vakare #

      Nėra už ką, Atėne :) Labai džiaugiuosi, kad pyragas buvo toks skanus ir taip labai patiko :)
      Ir dar labai malonu girdėti, kad čia patinka :) Ačiū labai :) )

  18. Jolanta 14 Kov ’11 at 10:10 vakare #

    norėjau paklausti, ar pyragas neprarastų savo purumo, jei įdare naudočiau varškę, rikotą, pundingą?

    • Asta 17 Kov ’11 at 7:52 vakare #

      Manau, kad būtų puikus skonis ir konsistencija :) Jei išbandysi, papasakok, kaip patiko ir pavyko :)

  19. ruta 25 Kov ’11 at 8:36 vakare #

    Labukas, katik sis nuostabus pyragas islindo is mano orkaites, varske paskaninau pienisko sokalado rutuliukais su karamele, labai graziai jie pasklido,suteikia gera skoni, tik kepimo milteliu kitasyk nedesiu,manau tesla pakankamai ir taip iskiltu, mano skarda mazesne, siek tiek pyrago sieneles sausokos, bet idejau i saldytuva, ir suminsktejo,tai tokie mazi minuseliai, kurie kiekviena kart kepant isnyksta :) Verta tikrai kepti, nes varskes pyragu neskaniu nebuna ;)

  20. ruta 26 Kov ’11 at 10:34 ryte #

    Nesitikejau, jog visiems sis pyragas taip labai labai patiko,mano vaikinas pasnibzdejo,kad nieko skanesnio nera valges is pyragu, nors as jam gan daznai kepu…. :) ) Tai va, tikrai vertas demesio sis kurinys

    • Asta 27 Kov ’11 at 7:05 vakare #

      Rūta, ačiū už komentarus :) Na, labai džiaugiuosi, kad nepaisant mažučių minusiukų pyragas gavosi skanus ir visiems patiko :) O komplimentas iš vaikino, tikiu, kad tikrai daug reiškia :) )
      Beje, tavasis patobulinimas su pienišku šokoladu skamba tikrai labai puikiai ir skaniai ;)

  21. Elena 10 Bal ’11 at 3:46 vakare #

    Išbandyta, dieviško skonio pyragas :)

    • Asta 10 Bal ’11 at 10:57 vakare #

      Smagu girdėti, Elena :)

  22. Jūratė 1 Geg ’11 at 11:35 vakare #

    šiandien mamukui šį pyragą iškepiau :) minkštas, purus, švelnus, tik man pudingo suteiktas skonis nelabai patiko… na, įdaras nuo tų miltelių tapo sintetinis. gal būtų galima kuo nors pudingą pakeisti? mąsčiau apie grietinėlę su vanile, o galbūt tiesiog dar vieną kiaušinį įmušti, kad skystesnė masė būtų? na, nežinau… labai skanus pyragas, norėčiau išbandyti dar kartą, tik va truputį kitaip :)

    • Asta 4 Geg ’11 at 7:19 ryte #

      Jūrate, pudingo miltelius galima keisti keliais šaukštais krakmolo. Jis atlieka tą pačią funkciją – sutraukia masę, sutriština ją, tačiau neduoda papildomo pudingo skonio :)
      Tikiuosi, kad antras kartas bus laimingas ir skanus be proto! :) ))

      • Jūratė 5 Geg ’11 at 8:18 vakare #

        Ačiū, pasitaikius pirmai progai būtinai bandysiu dar kartelį :)

        • Asta 6 Geg ’11 at 8:40 vakare #

          Sėkmės! :)

  23. kristina 20 Geg ’11 at 8:22 vakare #

    kepiau sita pyraga, na skanus, bet… gal kad per ziopluma nusipirkau ne vanilini , o grietineles skonio pudinga tai toks isejo skanus, bet ragavau ir skanesniu, pvz pries tai keptas ruletas su varske. zodziu jis man toks per sausas bet suejo:) ismest neteko:)

    • Asta 28 Geg ’11 at 11:41 vakare #

      Kristina, aš tiesą sakant grietinėlės pudingo net ragavus nesu, kiek prisimenu, tai negaliu nieko pasakyt. Bet su vaniliniu pudingu mums varškės pyragai labai patinka :) Aišku, skonio reikalas :)

  24. Waja 7 Bir ’11 at 11:36 vakare #

    aš iškepiau, tik mažiau dėjau varškės, apie 1,5 pokelio, tiek šaldytuve buvo, ir pieno mažai tebuvo, dabar aušta, bet kaip kvepia, laukiu atvėstančio, skanus bus mano rytas, taip manau. Asta, man tavo puslapis labai patiko, tik nieko nekeisk. Per google ieškojau ką čia tokio iškepti su varške ir pudingu, radau tave, labai apsidžiaugiau, mokinuosi daryti skanėstus, anūkai auga, noriu juos pradžiuginti, aišku ir save, tada ir diena man gersnė. ačiū tau

Rašyti atsakymą