Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KALĖDŲ PASAKOSPIETŪS DĖŽUTĖJESALDUMYNAISausainiaiVALGOMOS DOVANOS

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

parašė Asta 5 Gru ’17
PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

Pakalbėkime apie kaukes. Tas, po kuriomis kartais slepiamės. Kartais nekaltai ir nesąmoningai, norėdami save apsaugoti. Pakalbėkime apie fotošopą, kuriuo išmokę pagražinti nuotraukas, stengiamės nufiltruoti ir savo kasdienybę. Apie teatrą, kuriuo virsta gyvenimai. Apie scenarijus, kurių pabaigą taip norėtume parašyti patys. Tobulai.

Tikrąją save paslėpti po kauke – aš to norėjau tiek daug kartų. Tada, kai mokykloje per muzikos pamoką, man stovint prie lentos su kreidele rankoje, klasiokas pirmąkart mane garsiai pavadino stora. Tada, kai vakarėliuose manęs niekas nekvietė šokti. Kai vieną dieną, nuskambėjus mokyklos skambučiui, geriausia mano draugė man pasakė, kad nėra geriausia mano draugė. Kai anoreksija sudarkė mano kūną ir mintis, o žmonės, su kuriais prasilenkdavau ne šnibždėjo, o garsiai vadino mane vaiduokliu. Arba tada, kai nuėjus į pirmąjį pasimatymą, žodžiai strigo kažkur giliai ir mintyse aš vėl keikiau save, kad tikroji aš – niekam tikus.

Nepakankamai įdomi. Nepakankamai drąsi. Nepakankamai graži. Nepakankamai smagi. Visus tuos nepakankamai labiau už viską norėjau paslėpti po kauke. Savo kuklumą, tylumą ir švelnią melancholiją paslėpti po ryškiais, smagiais, užburiančiais filtrais, kurie – buvau tuo šventai įsitikinusi – visiems patinka.

Bijojau, kad būti pažeidžiamai reikštų tiesiog subyrėti. Į tūkstančius mažų šipuliukų.

Labai ilgai tikėjau, kad pasislėpusi po kauke naujoji aš būčiau visai kitokia. Daug labiau pasitikinti savimi, mylimesnė ir laimingesnė, pamiršusi visas savo baimes ir kompleksus. Žengdama pirmuosius žingsnius universitete ar sveikindamasi su naujais kolegomis darbe – prieš atverdama kiekvienas naujas duris, aš kruopščiai mintyse kurdavau ir repetuodavau savo naująjį įvaizdį. Ir man tai niekada nepavyko. Niekada. Pastangos būdavo menkesnės už tikrąją mane, už mano tikrąsias baimes, kuklumą, susikaustymą, nerimą. Už mano nepasitikėjimą savimi.

Kas žino, kas būtų, jei visi nusimestume savo kaukes? Jei gyvendami gyvenimus, neužklotume jų dešimtimis dailių filtrų? Ar tai būtų laisvė, o galbūt tas nuogumas mus sugniuždytų?

Reikėjo labai daug laiko, kad pripažinčiau sau tą paprastą tiesą – kaukės, kurias taip uoliai ne kartą bandžiau susikurti, ne visada suteikia saugumo. Kartais tas neišvengiamas nerimas, kad jos nukris ar kažkas jas, netobulas ir neišbaigtas, permatys kiaurai, gali lėtai žlugdyti.

Dar daugiau, ar galėjau aš prieš dešimt metų, būdama dar visai jauna mergina, patikėti, kad kiekvieno iš mūsų silpnybės gali būti pačiomis tikriausiomis stiprybėmis? Kad būdami savimi, mes galime save pamilti, suprasti ir užauginti geresniais, tikresniais, nuoširdesniais žmonėmis.

Tik išmetus visas pastangas būti kažkuo kitu pro langą, aš supratau, kad iš tiesų juk niekada nemėgau šokti. Tiesiog. O žodžiai, kurių stigo pirmame pasimatyme, neužkirto kelio jausmams, ir jau penkiolika metų kaip mes nepaleidžiame vienas kito rankų. Geriausia vaikystės draugė taip ir liko nuostabi mano draugė, nes ta mūsų draugystė visada buvo be kaukių. Na, o svorio dramos… jos tiesiog neatsiejamos nuo mano gyvenimo, ir viskas nusidažo kitomis spalvomis (kartais net pūkuotai rožinėmis, bent trims sekundėms!), kai išmoksti save priimti tokią, kokia esi.

Būti mama – štai kas iš tiesų man padėjo rasti kelią į taiką su pačia savimi. Jis toks mažas, toks visai mažytis, bet jis verčia mano pasaulį aukštyn kojomis. Ir šiandien aš visai nebenoriu būti kitokia, slėptis po storais kaukės sluoksniais. Aš tiesiog noriu būti pačia geriausia savo versija – to kartu su mažyliu mokausi kiekvieną dieną. Noriu, kad jis mane pažintų būtent tokią – tikrą, nesumeluotą. Visiškai netobulą, bet visa širdimi mylinčią.

Ir tai – dar vienas artėjančių Kalėdų stebuklas. Šiuo metų laiku aplink tiesiog daugiau… tikrumo. Nuoširdumo. Meilės sau, meilės aplinkiniams, meilės gyvenimui. To pakanka, kad Kalėdos būtų stebuklingos.

 Didelė rausva pietų dėžutė

Šie maskarponės kremu pertepti imbieriniai sausainiai, fotosesijai dailiai sukritę į didžiąją rožinę pietų dėžutę, yra puikūs! Labai aromatingi, dosniai pagardinti šventiniais prieskoniais. Jie patys minkšti ir purūs, nėra pernelyg saldūs, o štai kremas – saldus. Ir tas sausainių bei pertepimo derėjimas yra labai (labai, labai!) geras, teisingas, nuostabus. Toks, kad rankos tiesiog tiesiasi į dar vieną sausainį. Ir į dar vieną.

Dar nesuplanavote savo šventinio meniu? Šie sausainiai galėtų būti kuo puikiausias Kalėdų desertas!

 Didelė rausva pietų dėžutė

 Didelė rausva pietų dėžutė

Didžiąją rausvą pietų dėžutę galite įsigyti: www.e-sauletavirtuve.lt

 Didelė rausva pietų dėžutė

Pertepti imbieriniai sausainiai

Atsispausdinti
Porcijos: 20-25 sausainiai Gaminimo laikas: 1 val.

INGREDIENTAI

Sausainiams:
2 stiklinių (250 g) miltų
2 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto imbiero
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. maltų gvazdikėlių
¾ arb. š. sodos
¾ stiklinės (150 g) rudojo cukraus
120 g sviesto, tirpinto
90 g medaus
1 didelio kiaušinio
¼ stiklinės (50 ml) raugintų pasukų
1 arb. š. vanilės ekstrakto

Pertepimui:
90 g sviesto, kambario temperatūros
1 ½ stiklinės (190 g) miltelinio cukraus
225 g kreminio sūrio (pvz., maskarponės)
½ arb. š. vanilės ekstrakto
žiupsnelio druskos

GAMINIMO EIGA

1. Viename dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną, imbierą, muskatą, druską, gvazdikėlius ir sodą. Atidėkite dubenį į šalį.
2. Kitame dubenyje išplakite rudąjį cukrų, tirpintą sviestą ir medų iki vientisos masės. Įplakite kiaušinį, raugintas pasukas, įmaišykite vanilės ekstraktą. Suberkite į šį dubenį miltų mišinį ir išmaišykite, kol tešla sukibs į vieną rutulį. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent 1 valandą ar per naktį.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
4. Šaukštu semkite tešlą ir tarp šiek tiek drėgnų delnų suformuokite tešlos kamuoliukus. Išdėliokite juos ant kepimo popieriaus, tarp jų palikdami apie 5 cm tarpus.
5. Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 11-13 minučių, kol jie išplatės, pakils ir sutvirtės. Išėmę skardą iš orkaitės, leiskite sausainiams dar kelias minutes atvėsti joje. Tuomet atsargiai perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
6. Pertepimui kambario temperatūros sviestą ir miltelinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Sudėkite kreminį sūrį, supilkite vanilės ekstraktą, pagardinkite žiupsneliu druskos ir išplakite iki vientisos masės. Paruoštą pertepimą susidėkite į konditerinį maišelį.
7. Ant pusės sausainių išspauskite po šaukštą pertepimo masės. Uždenkite kita sausainio pusele ir lengvai paspauskite, kad kremas tolygiai pasiskirstytų tarp dviejų sausainių puselių.
8. Patiekite iš karto arba prieš patiekdami laikykite šaldytuve. Prieš patiekiant galite apibarstyti milteliniu cukrumi.

Šaltinis: Carlsbad Cravings

 Didelė rausva pietų dėžutė

cinamonasgvazdikėliaiimbierasKalėdoskalėdos pietų dėžutėjekreminis sūrismaskarponėmedusmuskataspietų dėžutėsraugintos pasukossaldumynaisausainiai
16 komentarai
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
TIKRASIS STEBUKLAS // Morkų pyrago sūrio tortas
kitas įrašas
33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Obuolių pyragas su džemu

Honey Castella / Kasutera Cake (Japoniškas biskvitinis medaus...

Vanilinis varškės pyragas

Tortas „Marjolaine“

Nekeptas mangų sūrio tortas

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

REKLAMA

SALDUMYNAI

Kreminio sūrio tortukai su šilauogėmis stiklainėliuose

Šokoladinis migdolinis pyragas

Trupiniuotis su avietėmis

Sviestiniai sausainiai su šokolado gabalėliais

Keksiukai su šokoladu ir riešutais

Trupininis pyragas su uogiene

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

APIE MIEGĄ // Brokolių blyneliai

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

Ispaniškas omletas su bulvėmis ir kumpiu | Tortilla...

REKLAMA

GĖRIMAI

SUSIPLAKIME KOKTEILĮ // Trintų vaisių kokteilis „Pina Colada“

Saldžios dovanos Mamai

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

16 komentarai

Rima 5 Gru ’17 - 12:36 pm

Sveiki, kuo galima pakeisti pasukas?

Reply
Asta 5 Gru ’17 - 8:01 pm

Rima, galite keisti natūraliu jogurtu ar pienu, tik tuomet naudokite kepimo miltelius, o ne sodą 😉

Reply
Justina 5 Gru ’17 - 7:14 pm

Kuo būtų galima pakeisti rauginas pasukas? Jeigu galima 🙂 Galbūt pienas tiktų?

Reply
Asta 5 Gru ’17 - 8:01 pm

Justina, galite pakeisti ir pienu, tik tuomet naudokite kepimo miltelius vietoje sodos 🙂

Reply
Aušra 5 Gru ’17 - 7:51 pm

Manau visi mes dėvime kaukes. Ir net kai manome, kad mes rodome tikrąjį veidą, iš tiesų mes dėvime kaukę 🙂 Visur mes kitokie – namuose, su draugais, su kolegomis, prieš vaikus, prieš sutuoktinį. Manau svarbiausia yra tiesiog suvokti, kad niekas nėra idealus ir tada galima priimti jau save tokį koks esi. O tikslus ar karteles visada keliame sau, bet gal tai ir yra gerai, nes tai verčia mus būti tobulesne savo versija 🙂

Mano vaikai vos ne kasdien verčia mane prisiminti savo vaikystę ir tik tada suvokimas ateina, kiek daug jau esu pasikeitus, bet dar maloniau suvokti, kad keičiamės ne tik mes, bet ir mūsų augantys vaikai ir tos akimirkos su vaikais pasidaro dar vertingesnės 🙂

Reply
Asta 5 Gru ’17 - 8:05 pm

Aušra, visiškai sutinku! Tik tos kaukės labai skirtingos – vienas klijuojamės dirbtinai, per dideles pastangas, kurios verčia jaustis dar nepatogiau, bet tikiname save turintys taip daryti, kad galėtume būti suprasti, išgirsti, mylimi. Ir yra tos kitos, labai natūralios, net nepajaučiamos. Nes tikrai taip, žmogus negali visuomet būti vienodas; aplinkos ir šalia esančių įtaka yra nenuneigiama. Žvelgdama atgal į savo patirtį, galiu tik nuoširdžiai pasakyti, kad priimti save tokį, koks esi – nuostabus jausmas.

Reply
Laima 12 Gru ’17 - 11:38 am

Laba diena,
o kaip sausainiai po poros dienų? Vienodai skanūs?:) Galvoju išsikepti penktadienį..o valgyti per Kalėdas..
Ačiū

Reply
Asta 15 Gru ’17 - 6:39 am

Laima, jei laikysite sandariame indelyje, manau, kad po poros dienų jie vis dar bus labai gardūs! 🙂

Reply
Laima 19 Gru ’17 - 1:25 pm

Dar paklausiu.. ar vietoje pasukų tiktų kefyras? Ačiū

Reply
Asta 20 Gru ’17 - 1:58 pm

Laima, turėtų tikti kuo puikiausiai! 🙂

Reply
Violeta 22 Gru ’17 - 2:30 pm

Labai skanūs sausainukai 🙂 Ačiū už puikų receptą!

Reply
Asta 23 Gru ’17 - 7:11 am

Violeta, nėra užką, labai džiaugiuosi, kad išbandėti ir kad patiko! 🙂

Reply
Rūta 18 Lap ’18 - 1:21 pm

Sugraudino iki ašarų Jūsų žodžiai. Labai gražu, teisinga, tikra ir taip pažįstama.. nors atėjau ieškot sausainių 😀 kuo didžiausios sėkmės Jums!

Reply
Asta 19 Lap ’18 - 3:51 pm

Ačiū, Rūta! Ačiū, kad parašėte – paliesti kažko širdį yra labai didelis dalykas, vertinu tai. Jums taip pat didelės sėkmės! Tikiuosi, kad ir sausainių receptą radote 😉

Reply
Ieva 14 Sau ’20 - 10:52 am

Toooooobuli sausainiai 🤩 kepiau Kalėdų proga visiems kaip dovaną. Labai skanu, paprasta ir šventiška! Rekomenduoju! Kaip ir visus kitus saulėta virtuvė receptus ☺️🥰

Reply
Asta 26 Sau ’20 - 3:51 pm

Ieva, šypsausi ligi ausų, labai jums ačiū! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 6

    Purus citrininis pyragas

    13 Rgp ’10

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23
  • Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • Lietiniai su varške ir karamelizuotais bananais

    12 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (293)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (39)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (583)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (98)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų