Pavasaris!
Vakar, plėšdama kalendoriaus lapus, pagalvojau – tikriausiai šią dieną labiausiai džiaugiuosi tą darydama. Kai pagaliau galiu atsisveikinti su paskutiniu žiemos mėnesiu, keliskart pamirksėjus užmiegotomis akimis atidaryti virtuvės langą ir giliai giliai įkvėpti tyro pavasario oro. Tą ir dariau. Atvėriau langus: dangus buvo mėlynas, skruostus šildė nedrąsūs saulės spinduliai, o žiemos šaltuko – lyg nebūtų buvę.
Virdulyje šnypštė vanduo. Pirmasis šį pavasarį kavos puodelis, pirmoji stirta šiltų vaflių, gausiai apšlakstytų klevų sirupu. Pirmieji pavasario pusryčiai.
Nuostabus buvo pirmasis pavasario rytas, puiki buvo ir visa diena. Lango nesinorėjo uždaryti. Priešingai – šokom į džinsus ir lėkėm į lauką, į gamtą. Sutikom pavasarį su šypsenomis, plačiai išskėtę rankas. Vaikštinėjom tarp dar bespalvių medžių ir kalbėjom, kad nuo dabar, kai kiekvienąkart čia atvyksim, bus vis žaliau ir gražiau. Kitąkart pirštinės tikriausiai slėpsis paltuko kišenėse, o dar kitąkart – net ir pats paltukas tikriausiai bus supakuotas tolimiausioje spintos lentynoje. Ir visai nesvarbu, kad šiandien lyja, o saulę paslėpė sunkūs debesys. Jie netruks išsisklaidyti, aš labai tuo tikiu.
Labai ilgai ir stipriai laukiau pavasario. O dabar – pagaliau. Pavasaris!
Tikriausiai visad taip būna, grįžus iš ilgų pasivaikščiojimų gryname ore: staiga pradėjęs neramiai urgzti pilvas primena, kad jis labai alkanas. Norisi kažko greitai, skaniai ir paprastai. Ir tuomet aš pagalvoju – sumuštiniai!
Skonis: 10/10. Sotus ir labai gardus sumuštinis visiems žuvies mėgėjams. Puikiai tiks ir sotiems savaitgalio pusryčiams, ir greitiems pietums.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Sumuštiniai su žuvimi
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Žuvies paplotėliams:
2 baltos žuvies filė (pavyzdžiui, jūrų lydekos ar tilapijos)
1 didelis kiaušinis
2 skiltelės česnako
žiupsnis druskos
žiupsnis juodųjų pipirų
½ puodelio duonos trupinių
šlakelis aliejaus kepimui
Padažui:
4 valg. š. majonezo
2 skiltelės česnako
½ citrinos sulčių
ryšelis šviežių krapų
Sumuštiniams:
4 apvalios ar kvadratinės šviesios ar tamsios sumuštinių bandelės (pasirinktinai)
ryšelis šviežių špinatų
4 riekelės fermentinio sūrio
2 pomidorai
žiupsnis druskos
žiupsnis juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Pamarinuokite žuvį. Žuvies filė perpjaukite per pusę taip, kad turėtumėte 4 maždaug vienodo dydžio gabalėlius.
2. Dubenėlyje išplakite kiaušinius ir išspaustą česnaką. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
3. Sudėkite į šį dubenėlį nusausintas žuvies filė taip, kad visos pasidengtų kiaušinių mase.
4. Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite žuvį šaldytuve apie 30-60 minučių, kad pasimarinuotų.
5. Kol žuvis marinuojasi, paruoškite padažą. Majonezą, išspaustas česnako skilteles ir citrinos sultis išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite smulkiai kapotus krapus.
6. Iškepkite žuvį. Žuviai pasimarinavus, išimkite iš šaldytuvo. Į lėkštę ar kitą plokščią indą supilkite duonos trupinius.
7. Žuvies filė išimkite iš indelio ir iš visų pusių apvoliokite duonos trupiniuose, kad tolygiai pasidengtų visas paviršius.
8. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite žuvies filė ir kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes, kol žuvis gražiai apskrus ir bus iškepusi.
9. Išimkite ir padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalus.
10. Paruoškite sumuštinius. Sumuštinių bandeles perpjaukite per pusę ir trumpai paskrudinkite įkaitintoje orkaitėje ar skrudintuvėje.
11. Vidines bandelių puses aptepkite paruoštu padažu.
12. Ant apatinės bandelės pusės dėkite špinatų lapus, ant šių – iškeptus žuvies gabalėlius, riekelę sūrio ir griežinėlį pomidoro. Pabarstykite žiupsneliu druskos ir pipirų.
13. Užvožkite viršutinę bandelės pusę.
14. Sumuštinius patiekite iš karto, šiltą. Skanaus!
2 komentarai
Asta, tavo nuotraukos – visiška gaivuma ir pavasaris, ir išvykos į parką! Nuostabu. (O šiandien bendradarbius lepinau modifikuota kokosinio-kekso-ir-sūrpyragio versija iš tavosios knygos. Kiki, kažkodėl kassyk, ką nors iš jos iškepusi, labai noriu tuo su tavimi – ir visu pasauliu iš esmės – dalintis!)
Jule, skaitau, šypsausi ir labai labai džiaugiuosi kiekvienu žodžiu! 🙂 Ačiū! 🙂